Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπιτικό ψωμί: τραγανό και ευωδιαστό

Σπιτικό ψωμί: τραγανό και ευωδιαστό

Η προσπάθεια για σπιτικό ψωμί στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Μετά το τυρόψωμο και το ελαιόψωμο, πέρασα στην παρασκευή ψωμιού χθες το απόγευμα και άπαντες στο σπίτι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Η συνταγή είναι, ως συνήθως άλλωστε, αποτέλεσμα συνδυασμού όσων είχα στο μυαλό μου, όσων ήξερα για το ψωμί και όσων διάβασα σε ένα τεύχος περιοδικού σχετικά με την ετοιμασία χειροποίητου ψωμιού.

Δείτε τι χρειάζεστε και μπείτε στην κουζίνα ολοταχώς:

- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 κουτ. γλ. θυμάρι αποξηραμένο
- 220 ml χλιαρό νερό
- 2 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπ. γάλα
- σουσάμι
- παπαρουνόσπορο
* Αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλεύρι ή λίγο παραπάνω νερό

Για την παρασκευή ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

- Ρίξτε σε μια λεκάνη ή τον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαγιά, τη ρίγανη και το θυμάρι.
- Προσθέστε το νερό και ανακατέψτε είτε με τα χέρια είτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ που μοιάζει με γάντζο και προορίζεται για ζύμες.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και το γάλα και συνεχίστε το ανακάτωμα - ζύμωμα.
- Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, σκεπάστε τη με μια - δυο πετσέτες και αφήστε για 2-3 τέταρτα. 
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Λαδώστε ένα ταψί και ρίξτε μέσα τη ζύμη. Απλώστε στο σχήμα που επιθυμείτε και σκεπάστε το ψωμί για άλλα 15 λεπτά.
- Ψήστε το ψωμί για 45 - 50 λεπτά (πάνω - κάτω).
- Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος, πιάστε το ψωμί με μια πετσέτα και χτυπήστε το στο κάτω μέρος. Αν ο ήχος είναι "κούφιος" το ψωμί σας είναι έτοιμο, διαφορετικά χρειάζεται λίγο ακόμα ψήσιμο. Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το σε μία σχάρα να κρυώσει.

bread2

bread3

Το αποτέλεσμα είναι ένα καρβελάκι. Δεν το ζύγισα για να δω ακριβρές βάρος (είναι αρκετά μεγάλο) αλλά την επόμενη φορά ελπίζω να το θυμηθώ, οπότε θα σας ενημερώσω.Οφείλω πάντως να παραδεχτώ ότι ίσα που πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία το ψωμί ολόκληρο. Με το που το κόψαμε, το μισό εξαφανίστηκε αμέσως και το υπόλοιπο το τσιμπολογήσαμε με πεντανόστιμη γραβιέρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής βραδιάς. Ευτυχώς κράτησα δυο φετούλες για το σημερινό πρωινό στη δουλειά. 

bread4 

Δοκιμάστε το οπωσδήποτε και στείλτε μας κι άλλες προτάσεις για το δικό σας σπιτικό ψωμί!

Δείτε όλες τις maresei - συνταγές και ξεκινήστε τους κουζινοπειραματισμούς!

Μ' αρέσει | 2012