Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας... της μαμάς!

Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας... της μαμάς!

Αυτά τα κουλουράκια, συνήθως σε σχήμα πλεξούδας, έκαναν πάντα όλο το σπίτι να μυρίζει κανέλα. Τα θυμάμαι να υπάρχουν σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου σε ένα γυάλινο πυρίμαχο σκεύος πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Ήταν τα αγαπημένα της μαμάς και τα έφτιαχνε συνέχεια. Και λέω ήταν, γιατί τώρα πια τα φτιάχνει σε πιο light εκδοχή, χωρίς ζάχαρη και με αλεύρι ολικής άλεσης. Και ακόμα και τώρα, αυτά τα ελαφριά μπισκοτάκια κανέλας είναι τα αγαπημένα όσων αποφεύγουν τη ζάχαρη εντός πολυκατοικίας και εντός παρέας.

Όσο όμως είμαστε στο άνθος της νιότης μας - έτσι νιώθουμε... κι ας πατήσαμε τα πρώτα άντα - και για όσο λίγη ζάχαρη δε μας βλάπτει και τόσο, καλό είναι να απολαμβάνουμε που και που στην αρχική τους εκδοχή τα αγαπημένα κουλουράκια κανέλας, που δρουν σχεδόν εθιστικά κάθε απόγευμα και δεν μπορείς ποτέ να αρκεστείς μόνο σε ένα... ούτε μόνο σε δύο. Γι αυτό άλλωστε τα φτιάχνουμε μικρά μικρά και όμορφα όμορφα! Να τρώμε δυο - τρία μαζί με τον πρωινό καφέ, να τρώμε και άλλα δυο - τρία το απόγευμα με το τσάι και μη νιώθουμε ενοχές. Κι έτσι που μοσχοβολάνε κανέλα, ταιριάζουν γάντι με το χειμερινό και εορταστικό πνεύμα των ημερών. Α! και είναι και νηστίσιμα!

Δείτε λοιπόν τη συνταγή και να ξέρετε ότι βγαίνουν πολλά, κρατάνε μέρες και συναρπάζουν όσους έχουν την τύχη να τα δοκιμάσουν!

Υλικά: 

- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

- 1 κουταλάκι σόδα φαγητού, που το διαλύεις μέσα στο χυμό

- 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο

- 1 ποτήρι ζάχαρη

- 1 κουταλάκι κανέλα (κάντε τα δύο αν είστε λάτρες της κανέλας)

- 1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο

- 1 μπέικιν πάουντερ

- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει έτσι ώστε η ζύμη να είναι μαλακή και να πλάθεται εύκολα (Συνήθως γύρω στα 700 γρ.)

 

 Εκτέλεση:

1. Ανακατεύετε σε μια βαθιά λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.

2. Ρίχνετε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύετε / ζυμώνετε διαρκώς, μέχρι να είναι η ζύμη έτοιμη (να είναι μαλακή, να πλάθεται, να μην κολλάει στα χέρια)

3. Πλάθετε μικρά κουλούρια σε όποιο σχήμα θέλετε. Αν έχετε έτοιμα φορμάκια με σχήματα, θα τελειώσετε και πιο γρήγορα.

4. Τοποθετείτε χαρτιά ψησίματος στις λαμαρίνες του φούρνου και ψήνετε κάθε λαμαρίνα περίπου 12-14 λεπτά στον αέρα στους 170οC, αν είναι σχετικά μικρά τα κουλουράκια. Διαφορετικά προσαρμόζετε το χρόνο, έτσι ώστε να τα δείτε να ροδίζουν. 

 

Και ορίστε το αποτέλεσμα:

cin bisc 1

cin bisc 2

cin bisc 4

Βασιλική

Μ' αρέσει | 2012