Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

To ριζότο της αναμονής

Μια δημιουργική παραλλαγή της εξαιρετικής συνταγής της αγαπημένης μου φίλης, που μεταξύ άλλων ακούει και στο ψευδώνυμο "Dear".

Πρόκειται για ένα από τα φαγητά που αγαπώ ιδιαίτερα και κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ένα από τα λίγα που μπορεί να θεωρηθεί σπεσιαλιτέ μου. Επιχείρησα να το φτιάξω πρώτη φορά πριν από 4-5 χρόνια, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή "ριζότο a la dear".

H πρώτη αυτή προσπάθεια, προς έκπληξη όλων και κυρίως δικής μου, στέφθηκε από επιτυχία. Τι να πω; Η σωστή (και όχι στα 4 μέτρα) εκτέλεση της συνταγής; Η τύχη του πρωτάρη; Η αγάπη μου για τα πρόσωπα που θα το γεύονταν; Σίγουρα, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Έκτοτε, κάθε φορά δοκιμάζω και μια άλλη εκδοχή της. Το ριζότο άλλωστε αποτελεί ιδανική βάση για δημιουργικούς συνδυασμούς υλικών.

Η εν λόγω παραλλαγή αποτελεί την πιο πρόσφατη απόπειρά μου. Αυτή τη φορά, πειραματίστηκα με περισσότερα υλικά. Το αποτέλεσμα έλαβε κολακευτικά σχόλια, οπότε αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Το ονόμασα "ριζότο της αναμονής" για 2 λόγους. Πρώτον, γιατί η κολοκύθα με ταλαιπώρησε λιγάκι και δεύτερον, γιατί ο καλός μου άργησε κάπως στο ραντεβού μας. Ευτυχώς, οι δυο τους "συντονίστηκαν" και καθυστέρησαν το ίδιο!

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι αναποφλοίωτο ή αρμπόριο
  • 500 γραμ. κολοκύθα γλυκιά (πορτοκαλί) κομμένη σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
  • Λίγο κάρδαμο
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πιπερόριζα (τζίντζερ)
  • 1/8 της πλάκας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκκομμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ κρασί
  • 150 γραμ. παρμεζάνα σε κομμάτια
  • Μερικές φέτες προσούτο

Εκτέλεση:

  1. Γεμίζουμε τα 3/4 μιας μεσαίας σε μέγεθος κατσαρόλας με νερό
  2. Μόλις βράσει, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μια κουταλιά ελαιόλαδο και τέλος το ρύζι
  3. Μετά από λίγο τρίβουμε την πιπερόριζα και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κάρδαμο
  4. Βράζουμε για συνολικά 25-30 λεπτά
  5. Όσο τα παραπάνω βράζουν, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε 2 λεπτά να κάψει
  6. Ακολουθούν το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ο λιναρόσπορος και το κουκουνάρι
  7. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τους κύβους κολοκύθας
  8. Μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί
  9. Στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο τηγάνι (μαζί με το νερό), αν δεν χωράει όλο μαζί, το μεταγγίζουμε σταδιακά
  10. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα από έξω προς το κέντρο αγγίζοντας τον πάτο του σκεύους
  11. Προσθέτουμε τις σταφίδες
  12. Όταν πιει τα υγρά του και όσο είναι αρκετά υδαρές, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά
  13. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το προσούτο
  14. Σε 15 λεπτά σερβίρουμε το ριζότο στα πιάτα και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

risotto

Tips:

  • Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, θα εξυπηρετούσε ίσως να έχετε βράσει για λίγο την κολοκύθα πριν την προσθέσετε στο τηγάνι ή να την έχετε κόψει σε αρκετά μικρούς κύβους.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι το αναποφλοίωτο ρύζι θέλει λίγη περισσότερη ώρα βρασμού, οπότε αν επιλέξετε ρύζι τύπου αρμπόριο, ο χρόνος βρασμού στην κατσαρόλα μπορεί να περιοριστεί στα 20 λεπτά.
  • Αν, όσο ανακατεύετε με τη ξύλινη κουτάλα, διαπιστώσετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα στον πάτο του τηγανιού, μην αγχωθείτε, είναι λογικό.
  • Αν το ρύζι έχει πιει τα υγρά του αλλά θεωρείτε ότι κρατάει ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον νερό, αρκεί να το έχετε ζεστάνει πριν. 
  • Επειδή οι σταφίδες απορροφούν αρκετό νερό, καλύτερα να τις προσθέσετε προς το τέλος της διαδικασίας.
  • Αν επιλέξετε ένα από τα υλικά σας να είναι κρέας (κομμένο σε κύβους πάντα), αυτό θα πρέπει να γίνει μετά το βήμα 5 και να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα μόνο αφού το κρέας έχει πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

risotto1

Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!

Y.γ. Μην σας τρομάζουν τα πολλά υλικά. Τολμήστε να πειραματιστείτε με ό,τι έχετε στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε αυτούς που αγαπάτε αυτό το Σαββατοκύριακο!

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
13.06.2015

Food styling με ... καρπούζι

Food styling με ... καρπούζι

Με πόσους τρόπους μπορούμε να σερβίρουμε το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο; Ιδέες υπάρχουν πολλές... Όρεξη να έχουμε και φαντασία!

Περισσότερα...
24.04.2013

Leader of the Broken Hearts

Leader of the Broken Hearts

Άλλη μια διαφορετική πρόταση αυτή την εβδομάδα που ταιριάζει με την ανεβασμένη ανοιξιάτικη διάθεσή μας. 

Περισσότερα...
22.03.2013

Πώς το σουρωτήρι γίνεται φωτιστικό

Πώς το σουρωτήρι γίνεται φωτιστικό

ή απλώς δείτε το αλλιώς.. και μετατρέψτε ένα σουρωτήρι σε φωτιστικό για την κουζίνα. Δεν είναι εξαιρετική ιδέα; Πρωτότυπη, με έμπνευση και φαντασία;

Περισσότερα...
14.03.2014

Η Φρανκφούρτη από ψηλά

Η Φρανκφούρτη από ψηλά

Η Φρανκφούρτη είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας και το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της χώρας. Τη διαρρέει ο ποταμός Μάιν και όπως κάθε πόλη που "έχει νερό", έχει σημεία στις όχθες του πολύ όμορφα. Επιπλέον, διαθέτει ένα ενδιαφέρον ιστορικό κέντρο αν και είναι γνωστή κυρίως για τους ουρανοξύστες της. Εκεί που περπατάς, κοιτάς ψηλά και τα κτίρια δεν έχουν τελειωμό...

Περισσότερα...
21.12.2015

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πιάτο

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πιάτο

Μια ιδέα που μου άρεσε πολύ για να κάνουμε τα τραπέζια των επόμενων ημερών ακόμη πιο γιορτινά. Christmas table art!

Περισσότερα...
04.03.2015

Φωτογραφίζοντας την Καβάλα

Φωτογραφίζοντας την Καβάλα

Καθαρά Δευτέρα πρωί και μετά τον ξέφρενο ρυθμό του ξανθιώτικου καρναβαλιού, εγκαταλείψαμε την υπέροχη Ξάνθη, όπου έβρεχε ασταμάτητα, με σκοπό να επιστρέψουμε στη βάση μας. Πώς όμως θα μπορούσαμε να περάσουμε έξω από την Καβάλα χωρίς έστω και μια σύντομη στάση;

Περισσότερα...
03.10.2013
Keep calm & think positively

Οι θετικές σκέψεις είναι απαραίτητες στο ξεκίνημα της ημέρας. 

Περισσότερα...
20.02.2013
Η playlist της Τετάρτης

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε με ένα ζεστό καφεδάκι ξαπλώνοντας στον καναπέ, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή σερφάροντας στο διαδίκτυο; Ό,τι και αν κάνουμε, συνοδεύουμε τον καφέ μας με καλή μουσική. Η playlist της Τετάρτης περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, μερικά εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα αγαπημένα.

Περισσότερα...
15.10.2012
Μικρές εκπλήξεις για τους ανθρώπους μας

Οι μικρές εκπλήξεις είναι το αλατοπίπερο των διαπροσωπικών μας σχέσεων... Είτε μιλάμε για τη σχέση με τους γονείς, τους φίλους ή το σύντροφό μας, μια έστω και μικρή έκπληξη μπορεί να δώσει λίγη χαρά τόσο σε αυτόν που την οργανώνει όσο και στον αποδέκτη της!

Περισσότερα...
09.04.2014

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Ένα απ' τα πολλά ξακουστά γεφύρια των Γρεβενών, μικρό μεν αλλά πανέμορφο και ξεχωριστής νοοτροπίας όσον αφορά στα υλικά κατασκευής του, είναι το πέτρινο γεφύρι της Αλατόπετρας ή Προσβόρου ή Γκαβού.

Περισσότερα...
30.04.2013
Νηστίσιμο πρωινό

Έτοιμο το σημερινό μου πρωινό... Είναι νηστίσιμο, νόστιμο και απόλυτα χορταστικό!

Περισσότερα...
14.02.2013
The sun will rise again

Ακόμα και αν η μέρα σας σήμερα δεν πήγε τόσο καλά, όσο θα θέλατε, να θυμάστε ότι ...

Περισσότερα...
18.05.2013
Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Καλημέρα! Σαββατιάτικη, χαλαρή, θετική! Τι έχει σήμερα το πρόγραμμά σας; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στο πιο κοντινό μουσείο μια που τα μουσεία σήμερα έχουν την τιμητική τους και... έχουν και ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα...
13.12.2012

Get Well Soon - Roland, I feel you

Get Well Soon - Roland, I feel you

Πολύ μ'αρέσει η μελωδία του.. πράγματι sweet melody.. όπως αναφέρεται κ στους στίχους..

Περισσότερα...
25.02.2013
Το ταξίδι της ευτυχίας

Μερικά πράγματα πρέπει να τα λέμε και να τα ξαναλέμε για να τα ακούμε και να τα ξανακούμε, με σκοπό να τα εμπεδώσουμε και να τα κάνουμε τρόπο ζωής.

Περισσότερα...
12.03.2014

Θα 'ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη

Θα 'ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη

Αν και η άνοιξη τυπικά έφτασε πριν λίγες μέρες, ουσιαστικά μας κάνει κάπως τη δύσκολη και ο καιρός δε λέει να φτιάξει. Βέβαια παράπονο δεν μπορούμε να έχουμε, γιατί ζήσαμε ανοιξιάτικες μέρες μέσα στους προηγούμενους χειμωνιάτικους μήνες αλλά ως γνωστόν, ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον καιρό... Όταν έχει ζέστη μέσα στο καταχείμωνο, το χαιρόμαστε μεν, παραδεχόμενοι δε ότι δεν είναι φυσιολογικό. Κι όταν έχει κρύο, βροχές και χιόνια, πάλι δυσανασχετούμε και λέμε άντε ν' ανοίξει ο καιρός.

Περισσότερα...
30.01.2013

Oινογευσία vs. Καθήκον

Oινογευσία vs. Καθήκον

Τις εντυπώσεις μας για τα ΒορΟινά της Θεσσαλονίκης σας τις μεταφέραμε. Τι θα λέγατε να πάρουμε μια γεύση και από την εκδήλωση της Αθήνας;

Ανταποκριτής μας αυτή τη φορά ένας φίλος του κρασιού και δικός μας βεβαίως βεβαίως..

Περισσότερα...
02.03.2014

Gadjo Dilo - Σου σφυρίζω

Gadjo Dilo - Σου σφυρίζω

"Σου σφυρίζω
για να βγεις σου σφυρίζω
και σιγομουρμουρίζω
το δικό μας σκοπό.."

Περισσότερα...
28.04.2013

Κυριακάτικη βόλτα στο Μοναστηράκι

Κυριακάτικη βόλτα στο Μοναστηράκι

Καλοκαιρινή ήταν και η σημερινή ημέρα και αφού δεν πήγαμε για μπάνιο, είπαμε να πάμε μια βόλτα για καφέ και περιήγηση στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή.

Περισσότερα...
15.09.2014

Η βάπτιση του Αχιλλέα

Η βάπτιση του Αχιλλέα

Αυτό ήταν το καλοκαίρι των βαφτίσεων για την παρέα του maresei. Μετά από αρκετά χρόνια όπου επικρατούσαν οι γάμοι, φέτος έχουμε κυρίως βαφτίσεις για να μας θυμίζουν πως μεγαλώνουμε και ... νοικοκυρευόμαστε. Εμείς και οι φίλοι μας! Αποκτούμε παιδιά ή γινόμαστε πνευματικοί γονείς ή και τα δύο. Σημασία έχει πως μεγαλώνοντας, προσπαθούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και (στον ολοένα και λιγότερο ελεύθερο χρόνο μας) να καταπιανόμαστε με όσα μας αρέσουν.

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, καταπιαστήκαμε με τις βαφτίσεις. Η πιο πρόσφατη ήταν η βάφτιση του Αχιλλέα που απέκτησε και επίσημα το όνομά του στις 13 Σεπτεμβρίου. Το θέμα της βάφτισης ήταν ασορτί με την εποχή: έναρξη νέας σχολικής χρονιάς, βιβλία, βιβλιοθήκες, χάρακες, μολύβια, κασετίνες. Από όλα είχε η βάφτιση σε υπέροχα φωτεινά χρώματα.

Περισσότερα...
05.01.2014
Τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά

Καρναβάλια μέσα στον Ιανουάριο; Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Μασκαρέματα; Γλέντι και χορός;

Και όλα αυτά μέσα σε ένα τριήμερο ξεφάντωμα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, την Καστοριά!

Περισσότερα...
23.04.2013

Trash Art και Shadow Art στην Ξάνθη

Trash Art και Shadow Art στην Ξάνθη

Μας αρέσει η έκθεση με θέμα το ΦΩΣ, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο «Π» των καπναποθηκών στην Ξάνθη. Ξεκίνησε την Παρασκευή και συνδυάζει μοναδικές τεχνοτροπίες και μεράκι με κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...
02.10.2013
Κηροπήγιο σε φθινοπωρινή εκδοχή

Όσο φθινοπωριάζει τόσο περισσότερες βραδιές θα περνάμε πλέον στο σπίτι υπό το φως των κεριών, βλέποντας ταινίες, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική και τσιμπολογώντας αγαπημένες λιχουδιές.

Περισσότερα...
11.02.2013
H playlist της Δευτέρας

Καλημέρα όλη μέρα! Είναι Δευτέρα αλλά ας μην πτοηθούμε! Ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας δυναμικά και μουσικά! Εξάλλου η μουσική δεν είναι ποτέ αρκετή!

Περισσότερα...