To ριζότο της αναμονής

Μια δημιουργική παραλλαγή της εξαιρετικής συνταγής της αγαπημένης μου φίλης, που μεταξύ άλλων ακούει και στο ψευδώνυμο "Dear".

Πρόκειται για ένα από τα φαγητά που αγαπώ ιδιαίτερα και κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ένα από τα λίγα που μπορεί να θεωρηθεί σπεσιαλιτέ μου. Επιχείρησα να το φτιάξω πρώτη φορά πριν από 4-5 χρόνια, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή "ριζότο a la dear".

H πρώτη αυτή προσπάθεια, προς έκπληξη όλων και κυρίως δικής μου, στέφθηκε από επιτυχία. Τι να πω; Η σωστή (και όχι στα 4 μέτρα) εκτέλεση της συνταγής; Η τύχη του πρωτάρη; Η αγάπη μου για τα πρόσωπα που θα το γεύονταν; Σίγουρα, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Έκτοτε, κάθε φορά δοκιμάζω και μια άλλη εκδοχή της. Το ριζότο άλλωστε αποτελεί ιδανική βάση για δημιουργικούς συνδυασμούς υλικών.

Η εν λόγω παραλλαγή αποτελεί την πιο πρόσφατη απόπειρά μου. Αυτή τη φορά, πειραματίστηκα με περισσότερα υλικά. Το αποτέλεσμα έλαβε κολακευτικά σχόλια, οπότε αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Το ονόμασα "ριζότο της αναμονής" για 2 λόγους. Πρώτον, γιατί η κολοκύθα με ταλαιπώρησε λιγάκι και δεύτερον, γιατί ο καλός μου άργησε κάπως στο ραντεβού μας. Ευτυχώς, οι δυο τους "συντονίστηκαν" και καθυστέρησαν το ίδιο!

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι αναποφλοίωτο ή αρμπόριο
  • 500 γραμ. κολοκύθα γλυκιά (πορτοκαλί) κομμένη σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
  • Λίγο κάρδαμο
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πιπερόριζα (τζίντζερ)
  • 1/8 της πλάκας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκκομμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ κρασί
  • 150 γραμ. παρμεζάνα σε κομμάτια
  • Μερικές φέτες προσούτο

Εκτέλεση:

  1. Γεμίζουμε τα 3/4 μιας μεσαίας σε μέγεθος κατσαρόλας με νερό
  2. Μόλις βράσει, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μια κουταλιά ελαιόλαδο και τέλος το ρύζι
  3. Μετά από λίγο τρίβουμε την πιπερόριζα και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κάρδαμο
  4. Βράζουμε για συνολικά 25-30 λεπτά
  5. Όσο τα παραπάνω βράζουν, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε 2 λεπτά να κάψει
  6. Ακολουθούν το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ο λιναρόσπορος και το κουκουνάρι
  7. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τους κύβους κολοκύθας
  8. Μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί
  9. Στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο τηγάνι (μαζί με το νερό), αν δεν χωράει όλο μαζί, το μεταγγίζουμε σταδιακά
  10. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα από έξω προς το κέντρο αγγίζοντας τον πάτο του σκεύους
  11. Προσθέτουμε τις σταφίδες
  12. Όταν πιει τα υγρά του και όσο είναι αρκετά υδαρές, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά
  13. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το προσούτο
  14. Σε 15 λεπτά σερβίρουμε το ριζότο στα πιάτα και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

risotto

Tips:

  • Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, θα εξυπηρετούσε ίσως να έχετε βράσει για λίγο την κολοκύθα πριν την προσθέσετε στο τηγάνι ή να την έχετε κόψει σε αρκετά μικρούς κύβους.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι το αναποφλοίωτο ρύζι θέλει λίγη περισσότερη ώρα βρασμού, οπότε αν επιλέξετε ρύζι τύπου αρμπόριο, ο χρόνος βρασμού στην κατσαρόλα μπορεί να περιοριστεί στα 20 λεπτά.
  • Αν, όσο ανακατεύετε με τη ξύλινη κουτάλα, διαπιστώσετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα στον πάτο του τηγανιού, μην αγχωθείτε, είναι λογικό.
  • Αν το ρύζι έχει πιει τα υγρά του αλλά θεωρείτε ότι κρατάει ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον νερό, αρκεί να το έχετε ζεστάνει πριν. 
  • Επειδή οι σταφίδες απορροφούν αρκετό νερό, καλύτερα να τις προσθέσετε προς το τέλος της διαδικασίας.
  • Αν επιλέξετε ένα από τα υλικά σας να είναι κρέας (κομμένο σε κύβους πάντα), αυτό θα πρέπει να γίνει μετά το βήμα 5 και να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα μόνο αφού το κρέας έχει πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

risotto1

Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!

Y.γ. Μην σας τρομάζουν τα πολλά υλικά. Τολμήστε να πειραματιστείτε με ό,τι έχετε στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε αυτούς που αγαπάτε αυτό το Σαββατοκύριακο!

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Οκτώβριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
28.07.2013
Ψάρια στη σχάρα και άλλοι καλοκαιρινοί μεζέδες: Αγαπημένο γεύμα

Ένα από τα πιο γευστικά και πιο αγαπημένα γεύματα του καλοκαιριού από τότε που άρχισα να εκτιμώ την αξία των ψαριών είναι τα ψάρια είτε τηγανητά είτε στο φούρνο είτε ψημένα στη σχάρα. Ιδιαίτερα όταν ο ψήστης είναι καλός και όταν εκτός από ψήστης είναι και ψαράς και τα ψάρια είναι φρεσκότατα, τότε τι να πω... Δεν υπάρχουν λόγια.

Περισσότερα...
14.01.2013

Αναμνηστικά από την παραμυθένια Πράγα

Αναμνηστικά από την παραμυθένια Πράγα

Θυμάστε που σας έλεγα για τη νυχτερινή μας βόλτα στην παγωμένη Πράγα, που δεν πρόλαβα ούτε ένα μαγνητάκι να πάρω; Θυμάστε επίσης που σας είπα ότι αρκετοί φίλοι επισκέφτηκαν φέτος τα Χριστούγεννα την Πράγα; 

Περισσότερα...
24.12.2012
Να τα πούμε;

Παραμονή Χριστουγέννων... άμεσα συνδεδεμένη με αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια.

Περισσότερα...
09.03.2013

Πειραματισμοί στην κουζίνα

Πειραματισμοί στην κουζίνα

με καλή παρέα και πίνοντας αγαπημένο ρόφημα από κακάο.

Περισσότερα...
19.03.2014

Επιτέλους Άνοιξη!

Επιτέλους Άνοιξη!

Περάσαμε τα μέσα Μάρτη πια, ο καιρός ανοιξιάτικος και αρχίζει να μας τρελαίνει. Όχι πως είχαμε βαρύ χειμώνα αλλά όταν βλέπεις τη φύση να ξυπνάει, τα δέντρα ανθισμένα, όλα να πρασινίζουν και να έχουν περάσει 5-6 μήνες κλεισούρας, όπως και να το κάνουμε, χαίρεσαι, ξαλαφρώνεις και από τα έξοδα θέρμανσης και επανέρχεται η (πιθανή) χανένη αισιοδοξία σου.

Περισσότερα...
08.04.2013

Κίτρινο με φυστικί και πάλι!

Κίτρινο με φυστικί και πάλι!

Να τα πάλι τα δύο χρώματα που σας έλεγα πριν λίγες μέρες.. εμφανίστηκαν μπροστά μου έτσι ξαφνικά στο Pinterest και φυσικά τράβηξαν την προσοχή μου.

Περισσότερα...
30.01.2013

Το κίνημα του Guerrilla gardening και τα όνειρα

Το κίνημα του Guerrilla gardening και τα όνειρα

Η είδηση για το λαχανόκηπο στο Μαρούσι, που κυκλοφορεί σε όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, στάθηκε η αφορμή που με έκανε να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για την έννοια του guerilla gardening.

Περισσότερα...
03.08.2013
Ανθισμένη Καλημέρα

Πόσο μ'αρέσουν τα φρέσκα λουλούδια!

Περισσότερα...
05.12.2012
Πρωινή συνήθεια

Καλημέρα! Ένας ζεστός καφές... αγαπημένη πρωινή συνήθεια!

Περισσότερα...
20.10.2013

Η χαρά της βόλτας στο δάσος

Η χαρά της βόλτας στο δάσος

Μια βόλτα στο δάσος μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις! Όπως για παράδειγμα τα μανιτάρια...

Περισσότερα...
05.09.2012
Το πιο πρωτότυπο νυφικό δώρο από την κουμπάρα στη νύφη

Ένα υπέροχο ζευγάρι σαγιονάρες, σχεδιασμένο για νύφες, ήταν το πιο πρωτότυπο δώρο που μου έκανε η κουμπάρα μου πριν το γάμο.

Περισσότερα...
15.10.2014

Φάε μπρόκολο... είναι φάρμακο!

Φάε μπρόκολο... είναι φάρμακο!

Μπρόκολο... μπλιαχ... Έτσι έλεγα από παιδί. "Άκου μπρόκολο! Και γενικά ε όχι να φάω και σαλάτα! Τι να την κάνω τη σαλάτα, δε μ' αρέσουν οι σαλάτες, δε θέλω να φάω, όχι μαμά δε θα φάω με το ζόρι... ούτε τις πέντε ντομάτες που μου έβαλες στο πιάτο, δε θέλω να φάω καθόλου"... και να τα δράματα κάθε μεσημέρι!

Ευτυχώς μεγαλώνοντας, έμαθα να τρώω και σαλάτες. Αγγουροντομάτα στην αρχή, να και λίγο μαρούλι μετά, άντε να δοκιμάσω και λίγο λάχανο, και λίγο μπρόκολο... Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τώρα, που η σαλάτα δε λείπει από κανένα γεύμα. Μια από τις αγαπημένες μου, που είναι και της εποχής, είναι το μπρόκολο.

Τι θρεπτική αξία έχει; Η μαμά λέει ότι το μπρόκολο είναι φάρμακο. Και αφού το λέει η μαμά, κάτι θα ξέρει :)

Περισσότερα...
06.03.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Γράμο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Γράμο

Λένε ότι η τρέλα πάει στα βουνά... λέτε; Μπα, στους ανθρώπους πάει και παίρνουν με την πρώτη ευκαιρία τα βουνά. Γιατί όμως; Γιατί τους aresei. Και επειδή και μένα maresei, θέλω να μοιραστώ τη χαρά της ανάβασης, των ήχων αλλά και της ησυχίας του βουνού ή γενικότερα της εξοχής, το πνεύμα της ομάδας, του ψιλολαχανιάσματος, αλλά και την αίσθηση της "κατάκτησης" όταν φτάνεις στο τέρμα. Αυτό θα γίνει μέσα από μια σειρά τέτοιων εξορμήσεων στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, αρχίζοντας από τον Γράμο.

Περισσότερα...
26.09.2014

Οδηγώ και ΔΕ σου τηλεφωνώ...

Οδηγώ και ΔΕ σου τηλεφωνώ...

Πόσες προειδοποιητικές πινακίδες βλέπουμε στο δρόμο όταν οδηγούμε; Να μην υπερβαίνουμε τα όρια ταχύτητας, να κρατάμε ασφαλή απόσταση, να μη μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε... Πόσες φορές ακούμε για ατυχήματα που προκλήθηκαν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στην προσπάθειά του να πιάσει το κινητό, να στείλει ένα μήνυμα, να αλλάξει CD κτλ; Και πόσο τα έχουμε συνηθίσει όλα αυτά και δε δίνουμε την πρέπουσα προσοχή;

Περισσότερα...
28.12.2012
Ένα πρωτότυπο φωτιστικό

Μετά το χειροποίητο πορτατίφ στο κομοδίνο των φίλων μας, ας δούμε και ένα διαφορετικό φωτιστικό οροφής φτιαγμένο από μπουκάλια κρασιού.

Περισσότερα...
16.01.2015

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Αυτά τα ψωμάκια είναι τόσο αφράτα και τόσο λαχταριστά όσο φαίνονται! Είναι πεντανόστιμα και είναι ιδανικά για hot dog. Είναι εξαιρετική επιλογή για μια βραδιά με finger food. 

Περισσότερα...
14.12.2012

Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Μια και τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όσοι έχετε την τύχη να είστε κοντά σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα, μη χάσετε την ευκαιρία για μια εκδρομή.

Περισσότερα...
07.02.2016

Dotan - Hungry

Dotan - Hungry

Ένα πολύ ευχάριστο μουσικό ξεκίνημα για τη σημερινή μέρα!

Περισσότερα...
18.05.2013
Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Καλημέρα! Σαββατιάτικη, χαλαρή, θετική! Τι έχει σήμερα το πρόγραμμά σας; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στο πιο κοντινό μουσείο μια που τα μουσεία σήμερα έχουν την τιμητική τους και... έχουν και ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα...
07.03.2013
Bellini - Samba De Janeiro

Άλλο ένα χαρακτηριστικό και έντονα χορευτικό κομμάτι στο κλίμα της ημέρας!

Περισσότερα...
08.09.2014

Τα πλεκτά της γιαγιάς στο κεφαλάρι του κρεβατιού

Τα πλεκτά της γιαγιάς στο κεφαλάρι του κρεβατιού

Πόση χαρά μπορεί να πάρουν οι γιαγιάδες αν υιοθετήσουμε αυτή την άποψη στο κεφαλάρι του κρεβατιού ή για την ακρίβεια στον τοίχο πάνω από το κεφαλάρι...

Περισσότερα...
21.01.2016

Δεν έγινε ο κόσμος για να 'μαστε μόνοι

Δεν έγινε ο κόσμος για να 'μαστε μόνοι

Ακούς ραδιόφωνο και η φωνή είναι γνώριμη... αλλά το κομμάτι όχι. Ακούς δεύτερη γνωστή φωνή.

Δυο αγαπημένοι ερμηνευτές ένωσαν τις δυνάμεις τους. Αυτό που ακούς σ' αρέσει και ψάχνεις να δεις τι είναι.

Περισσότερα...
24.04.2013

Leader of the Broken Hearts

Leader of the Broken Hearts

Άλλη μια διαφορετική πρόταση αυτή την εβδομάδα που ταιριάζει με την ανεβασμένη ανοιξιάτικη διάθεσή μας. 

Περισσότερα...