Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

To ριζότο της αναμονής

Μια δημιουργική παραλλαγή της εξαιρετικής συνταγής της αγαπημένης μου φίλης, που μεταξύ άλλων ακούει και στο ψευδώνυμο "Dear".

Πρόκειται για ένα από τα φαγητά που αγαπώ ιδιαίτερα και κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ένα από τα λίγα που μπορεί να θεωρηθεί σπεσιαλιτέ μου. Επιχείρησα να το φτιάξω πρώτη φορά πριν από 4-5 χρόνια, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή "ριζότο a la dear".

H πρώτη αυτή προσπάθεια, προς έκπληξη όλων και κυρίως δικής μου, στέφθηκε από επιτυχία. Τι να πω; Η σωστή (και όχι στα 4 μέτρα) εκτέλεση της συνταγής; Η τύχη του πρωτάρη; Η αγάπη μου για τα πρόσωπα που θα το γεύονταν; Σίγουρα, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Έκτοτε, κάθε φορά δοκιμάζω και μια άλλη εκδοχή της. Το ριζότο άλλωστε αποτελεί ιδανική βάση για δημιουργικούς συνδυασμούς υλικών.

Η εν λόγω παραλλαγή αποτελεί την πιο πρόσφατη απόπειρά μου. Αυτή τη φορά, πειραματίστηκα με περισσότερα υλικά. Το αποτέλεσμα έλαβε κολακευτικά σχόλια, οπότε αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Το ονόμασα "ριζότο της αναμονής" για 2 λόγους. Πρώτον, γιατί η κολοκύθα με ταλαιπώρησε λιγάκι και δεύτερον, γιατί ο καλός μου άργησε κάπως στο ραντεβού μας. Ευτυχώς, οι δυο τους "συντονίστηκαν" και καθυστέρησαν το ίδιο!

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι αναποφλοίωτο ή αρμπόριο
  • 500 γραμ. κολοκύθα γλυκιά (πορτοκαλί) κομμένη σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
  • Λίγο κάρδαμο
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πιπερόριζα (τζίντζερ)
  • 1/8 της πλάκας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκκομμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ κρασί
  • 150 γραμ. παρμεζάνα σε κομμάτια
  • Μερικές φέτες προσούτο

Εκτέλεση:

  1. Γεμίζουμε τα 3/4 μιας μεσαίας σε μέγεθος κατσαρόλας με νερό
  2. Μόλις βράσει, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μια κουταλιά ελαιόλαδο και τέλος το ρύζι
  3. Μετά από λίγο τρίβουμε την πιπερόριζα και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κάρδαμο
  4. Βράζουμε για συνολικά 25-30 λεπτά
  5. Όσο τα παραπάνω βράζουν, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε 2 λεπτά να κάψει
  6. Ακολουθούν το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ο λιναρόσπορος και το κουκουνάρι
  7. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τους κύβους κολοκύθας
  8. Μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί
  9. Στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο τηγάνι (μαζί με το νερό), αν δεν χωράει όλο μαζί, το μεταγγίζουμε σταδιακά
  10. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα από έξω προς το κέντρο αγγίζοντας τον πάτο του σκεύους
  11. Προσθέτουμε τις σταφίδες
  12. Όταν πιει τα υγρά του και όσο είναι αρκετά υδαρές, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά
  13. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το προσούτο
  14. Σε 15 λεπτά σερβίρουμε το ριζότο στα πιάτα και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

risotto

Tips:

  • Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, θα εξυπηρετούσε ίσως να έχετε βράσει για λίγο την κολοκύθα πριν την προσθέσετε στο τηγάνι ή να την έχετε κόψει σε αρκετά μικρούς κύβους.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι το αναποφλοίωτο ρύζι θέλει λίγη περισσότερη ώρα βρασμού, οπότε αν επιλέξετε ρύζι τύπου αρμπόριο, ο χρόνος βρασμού στην κατσαρόλα μπορεί να περιοριστεί στα 20 λεπτά.
  • Αν, όσο ανακατεύετε με τη ξύλινη κουτάλα, διαπιστώσετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα στον πάτο του τηγανιού, μην αγχωθείτε, είναι λογικό.
  • Αν το ρύζι έχει πιει τα υγρά του αλλά θεωρείτε ότι κρατάει ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον νερό, αρκεί να το έχετε ζεστάνει πριν. 
  • Επειδή οι σταφίδες απορροφούν αρκετό νερό, καλύτερα να τις προσθέσετε προς το τέλος της διαδικασίας.
  • Αν επιλέξετε ένα από τα υλικά σας να είναι κρέας (κομμένο σε κύβους πάντα), αυτό θα πρέπει να γίνει μετά το βήμα 5 και να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα μόνο αφού το κρέας έχει πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

risotto1

Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!

Y.γ. Μην σας τρομάζουν τα πολλά υλικά. Τολμήστε να πειραματιστείτε με ό,τι έχετε στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε αυτούς που αγαπάτε αυτό το Σαββατοκύριακο!

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
11.01.2013

Διακόσμηση με χάρτινες γιρλάντες

Διακόσμηση με χάρτινες γιρλάντες

Αυτό το σαββατοκύριακο οργανώστε μια συνάντηση φίλων στο σπίτι και ετοιμάστε μια διαφορετική διακόσμηση με χάρτινες γιρλάντες. 

Περισσότερα...
05.01.2015

Tina Dico - Someone You Love

Tina Dico - Someone You Love

Mια μουσική πρόταση που ήρθε στον inbox μας από τη φίλη μας Μαρία Λ. και την οποία αφιερώνουμε σε αυτούς που αγαπάμε.

Περισσότερα...
04.01.2013

The Lumineers - Ho Hey

The Lumineers - Ho Hey

Αν και αυτή η εβδομάδα ήταν σχετικά χαλαρή μια και είμαστε ακόμη στο κλίμα των εορτών, το απόγευμα της Παρασκευής πλησιάζει και είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσουμε ώθηση στη διάθεσή μας με λίγη μουσική..

Περισσότερα...
20.04.2013
Το καλό να λέγεται...

Το καλό πρέπει να λέγεται και να προβάλεται και εμάς αυτό το διαφημιστικό σποτ μας άρεσε, οπότε δεν μπορούμε παρά να το προβάλουμε και στο maresei.

Περισσότερα...
18.01.2013
Για τις βόλτες εντός και εκτός πόλης

Μια αλλαγή στα μαλλιά ισοδυναμεί με αλλαγή στη γυναικεία διάθεση! Θα μπορούσε να έχει και μαθηματική απόδειξη...

Περισσότερα...
20.05.2013

Σπιτική σάλτσα φράουλας

Σπιτική σάλτσα φράουλας

Την άνοιξη αγαπώ το πράσινο της φύσης, τα λουλούδια που ανθίζουν, τα χρώματα, τα χαμογελαστά πρόσωπα, την επιστροφή των ανθρώπων σε δραστηριότητες μέσα στη φύση, τη μέρα που μεγαλώνει ... και άλλα πολλά ... και τις φράουλες!!!

Περισσότερα...
23.08.2013
Imagine Dragons - Bleeding Out

Τους "Imagine Dragons" τους θυμάστε;

Το "Radioactive" που σας παρουσιάσαμε πριν μερικούς μήνες είναι σχεδόν εθιστικό. Απ' ότι φαίνεται αυτό ισχύει για τα περισσότερα τραγούδια τους.

Περισσότερα...
07.10.2015

Η στρόγγυλη τραπεζαρία που θα 'θελα να έχω

Η στρόγγυλη τραπεζαρία που θα 'θελα να έχω

Αυτό που εύκολα θα άλλαζα στο σπίτι μου είναι η τραπεζαρία. Δεν είναι πως δε μ' αρέσει η υπάρχουσα. Μ' αρέσει! Και μάλιστα πιστεύω πως ταιριάζει απόλυτα με όλα τα υπόλοιπα έπιπλα και με τον χώρο. Ίσως γι αυτό θα την άλλαζα. Για να μην ταιριάζει τόσο. Για να είναι κάτι διαφορετικό!

Και αν την άλλαζα πιθανότατα αυτή τη φορά να επέλεγα στρόγγυλο τραπέζι. Γιατί όσο τις βλέπω τόσο πιο πολύ μ' αρέσουν οι στρόγγυλες τραπεζαρίες! Οι ροτόντες!

Περισσότερα...
23.01.2013
Τι να φορέσω αύριο;

Οι τρεις εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε σήμερα στο Pinterest..

Περισσότερα...
05.01.2013
Ταινία υπό το φως των κεριών

Όσοι μείναμε σπίτι, ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί, ανάβουμε κεράκια, σβήνουμε τα φώτα και πατάμε το play για να ξεκινήσει η ταινία που έχουμε επιλέξει..

Περισσότερα...
10.01.2013
Θα πρέπει να κάνεις πολλές, πάρα πολλές μικρές προσπάθειες, που κανένας δεν βλέπει και δεν εκτιμά, πριν κατορθώσεις κάτι αξιόλογο.

Bryan Tracy, 1944-, Καναδός συγγραφέας Αυτοβοήθειας

11.02.2015

Ενδυματολογικές προτάσεις για τις κρύες μέρες

Ενδυματολογικές προτάσεις για τις κρύες μέρες

Μπορεί να θεωρούμε πως όσο περνούν οι μέρες ο χειμώνας σιγά σιγά μας αποχαιρετά αλλά οι καιρικές συνθήκες έχουν άλλη άποψη. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, ο χιονιάς μας επισκέφθηκε και πάλι και εμείς ντυνόμαστε σαν τα κρεμμύδια κάθε φορά που ξεπορτίζουμε.

Με αυτό ακριβώς το θέμα θα ασχοληθούμε σήμερα. Βουρ για κρεμμυδοντυσίματα!

Περισσότερα...
02.04.2014

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σήμερα και πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Αναζητήστε τις.

Περισσότερα...
20.05.2013
Passenger - Let Her Go

Mα τι γλυκό κομμάτι!

Περισσότερα...
05.01.2016

Επιτέλους άσπρη μέρα

Επιτέλους άσπρη μέρα

Το 2016 μπήκε φωτεινά και είδαμε κιόλας άσπρες μέρες!

Περισσότερα...
07.03.2013
Προσοχή στη λεπτομέρεια με αποκριάτικη διάθεση

Για να μένουμε στο πνεύμα των ημερών και για να μην εστιάζουμε μόνο στις δικές μας μεταμφιέσεις, ας πάρουμε μερικές ιδέες και για την αποκριάτικη "φορεσιά" του σπιτιού μας. Αυτές οι δέκα περίπου μέρες των αποκριών είναι μια ευκαιρία να σπάσουμε τη ρουτίνα στο χώρο μας με μικρές πινελιές καρναβαλιού.

Περισσότερα...
06.10.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Μια πολύ ωραία ορεινή περιπλάνηση είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μπούρινου. Ένα μαγευτικό βουνό που όσο σκαρφαλώνεις, τόσο ομορφαίνει... Είχαμε τη χαρά να το επισκεφτούμε την περασμένη άνοιξη.

Περισσότερα...
22.05.2013
Τι να φορέσω σήμερα;

Μια εμφάνιση που αγαπήσαμε με την πρώτη ματιά είναι η σημερινή μας στιλιστική πρόταση. Να λοιπόν τι μπορούμε να φορέσουμε για τις σημερινές μας βόλτες.

Περισσότερα...
30.11.2012

2012 World Press Photos

2012 World Press Photos

Μπαίνοντας το καλοκαίρι στον κεντρικό σταθμό της Στουργκάρδης στη Γερμανία, με μεγάλη έκπληξη αντικρίσαμε μια έκθεση με τις καλύτερες φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο το 2011.

Περισσότερα...
21.10.2012

Εξόρμηση για κάστανα

Εξόρμηση για κάστανα

Αν και έχουμε φτάσει ήδη στις 21 Οκτωβρίου, ο καιρός καλά κρατά και το εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε. Το χθεσινό Σάββατο είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Περισσότερα...
12.01.2014

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Θέλετε να ταξιδέψουμε παρέα στο 2035;

Περισσότερα...
02.05.2013
Έτοιμα τα πρώτα κόκκινα αυγά!

Έτοιμα τα πρώτα κόκκινα αυγά! Και θα ακολουθήσουν και άλλα, με μηνύματα, με σχέδια, με χρώματα..

Περισσότερα...
25.02.2013

And the Oscar goes to...

And the Oscar goes to...

Ενημερωθήκατε για τους νικητές των φετινών κινηματογραφικών βραβείων της γνωστής Ακαδημίας;

Η 85η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ είναι ήδη παρελθόν και τα αποτελέσματα αυτής μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας για τους απανταχού σινεφίλ και όχι μόνο.

Περισσότερα...
20.04.2015

Orliakas Race 2015: Μια υπέροχη αθλητική γιορτή

Orliakas Race 2015: Μια υπέροχη αθλητική γιορτή

Μια υπέροχη μέρα! Μια εξαιρετική αθλητική γιορτή! Μια άρτια διοργάνωση! Ένα γραφικό χωριό, ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο, τόσα χαμογελαστά πρόσωπα, τόσοι άνθρωποι γεμάτη ενέργεια! Πόσο όμορφα περάσαμε!

Και όλα αυτά στο Σπήλαιο, ένα από τα πιο γνωστά χωριά των Γρεβενών που βρίσκεται στον Όρλιακα, ένα ιδιαίτερο βουνό με πολύ πλούσια βλάστηση. Με αφετηρία και τερματισμό στο χωριό, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκαν δύο αγώνες δρόμου, ο Orliakas Adventure Race με μήκος 33 χιλιόμετρα και ο Portitsa Trail με μήκος 7,5 χιλιόμετρα. Τους αγώνες διοργάνωσαν οι πάντα δραστήριοι Δρομείς Υγείας Γρεβενών με τη βοήθεια φορέων της πόλης, χορηγών και πλήθους εθελοντών.

Περισσότερα...