Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

To ριζότο της αναμονής

Μια δημιουργική παραλλαγή της εξαιρετικής συνταγής της αγαπημένης μου φίλης, που μεταξύ άλλων ακούει και στο ψευδώνυμο "Dear".

Πρόκειται για ένα από τα φαγητά που αγαπώ ιδιαίτερα και κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ένα από τα λίγα που μπορεί να θεωρηθεί σπεσιαλιτέ μου. Επιχείρησα να το φτιάξω πρώτη φορά πριν από 4-5 χρόνια, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή "ριζότο a la dear".

H πρώτη αυτή προσπάθεια, προς έκπληξη όλων και κυρίως δικής μου, στέφθηκε από επιτυχία. Τι να πω; Η σωστή (και όχι στα 4 μέτρα) εκτέλεση της συνταγής; Η τύχη του πρωτάρη; Η αγάπη μου για τα πρόσωπα που θα το γεύονταν; Σίγουρα, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Έκτοτε, κάθε φορά δοκιμάζω και μια άλλη εκδοχή της. Το ριζότο άλλωστε αποτελεί ιδανική βάση για δημιουργικούς συνδυασμούς υλικών.

Η εν λόγω παραλλαγή αποτελεί την πιο πρόσφατη απόπειρά μου. Αυτή τη φορά, πειραματίστηκα με περισσότερα υλικά. Το αποτέλεσμα έλαβε κολακευτικά σχόλια, οπότε αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Το ονόμασα "ριζότο της αναμονής" για 2 λόγους. Πρώτον, γιατί η κολοκύθα με ταλαιπώρησε λιγάκι και δεύτερον, γιατί ο καλός μου άργησε κάπως στο ραντεβού μας. Ευτυχώς, οι δυο τους "συντονίστηκαν" και καθυστέρησαν το ίδιο!

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι αναποφλοίωτο ή αρμπόριο
  • 500 γραμ. κολοκύθα γλυκιά (πορτοκαλί) κομμένη σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
  • Λίγο κάρδαμο
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πιπερόριζα (τζίντζερ)
  • 1/8 της πλάκας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκκομμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ κρασί
  • 150 γραμ. παρμεζάνα σε κομμάτια
  • Μερικές φέτες προσούτο

Εκτέλεση:

  1. Γεμίζουμε τα 3/4 μιας μεσαίας σε μέγεθος κατσαρόλας με νερό
  2. Μόλις βράσει, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μια κουταλιά ελαιόλαδο και τέλος το ρύζι
  3. Μετά από λίγο τρίβουμε την πιπερόριζα και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κάρδαμο
  4. Βράζουμε για συνολικά 25-30 λεπτά
  5. Όσο τα παραπάνω βράζουν, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε 2 λεπτά να κάψει
  6. Ακολουθούν το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ο λιναρόσπορος και το κουκουνάρι
  7. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τους κύβους κολοκύθας
  8. Μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί
  9. Στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο τηγάνι (μαζί με το νερό), αν δεν χωράει όλο μαζί, το μεταγγίζουμε σταδιακά
  10. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα από έξω προς το κέντρο αγγίζοντας τον πάτο του σκεύους
  11. Προσθέτουμε τις σταφίδες
  12. Όταν πιει τα υγρά του και όσο είναι αρκετά υδαρές, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά
  13. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το προσούτο
  14. Σε 15 λεπτά σερβίρουμε το ριζότο στα πιάτα και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

risotto

Tips:

  • Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, θα εξυπηρετούσε ίσως να έχετε βράσει για λίγο την κολοκύθα πριν την προσθέσετε στο τηγάνι ή να την έχετε κόψει σε αρκετά μικρούς κύβους.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι το αναποφλοίωτο ρύζι θέλει λίγη περισσότερη ώρα βρασμού, οπότε αν επιλέξετε ρύζι τύπου αρμπόριο, ο χρόνος βρασμού στην κατσαρόλα μπορεί να περιοριστεί στα 20 λεπτά.
  • Αν, όσο ανακατεύετε με τη ξύλινη κουτάλα, διαπιστώσετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα στον πάτο του τηγανιού, μην αγχωθείτε, είναι λογικό.
  • Αν το ρύζι έχει πιει τα υγρά του αλλά θεωρείτε ότι κρατάει ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον νερό, αρκεί να το έχετε ζεστάνει πριν. 
  • Επειδή οι σταφίδες απορροφούν αρκετό νερό, καλύτερα να τις προσθέσετε προς το τέλος της διαδικασίας.
  • Αν επιλέξετε ένα από τα υλικά σας να είναι κρέας (κομμένο σε κύβους πάντα), αυτό θα πρέπει να γίνει μετά το βήμα 5 και να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα μόνο αφού το κρέας έχει πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

risotto1

Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!

Y.γ. Μην σας τρομάζουν τα πολλά υλικά. Τολμήστε να πειραματιστείτε με ό,τι έχετε στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε αυτούς που αγαπάτε αυτό το Σαββατοκύριακο!

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
05.02.2013
Διακοσμήστε με ξύλινους δίσκους κοπής

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε μια πιο πρωτότυπη ιδέα διακόσμησης για το χώρο της κουζίνας ή της τραπεζαρίας σας;

Περισσότερα...
22.11.2012
Ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό

Ηλιοβασίλεμα στον Αμβρακικό! Και συγκερκιμένα στην Κορωνησία..

Περισσότερα...
21.02.2013

BRIT Awards 2013

BRIT Awards 2013

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των βραβείων! Mετά τα Grammy και πριν τα Oscar απονεμήθηκαν χθες το βράδυ στο Λονδίνο τα BRIT Awards 2013, δηλαδή τα βρετανικά μουσικά βραβεία για τη χρονιά που πέρασε.

Περισσότερα...
22.08.2016

DesignIsThis και Νέος Διαγωνισμός για τα πιο πρωτότυπα σκουλαρίκια (ΕΛΗΞΕ)

DesignIsThis και Νέος Διαγωνισμός για τα πιο πρωτότυπα σκουλαρίκια (ΕΛΗΞΕ)

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του κι εγώ είμαι πάλι εδώ... Λίγο μακριά από τη βάση μου ακόμα αλλά κοντά σε εσάς! Κι έχω να σας πω πολλά. Ξεκινάω ευθύς αμέσως με μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη.

Περισσότερα...
11.03.2014

Semi-Gianduga κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας

Semi-Gianduga κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας

Μια νέα φίλη του maresei.gr επέλεξε να μοιραστεί μαζί μας μια από τις αγαπημένες της συνταγές.

Tην καλωσορίζουμε λοιπόν στην παρέα μας και μοιραζόμαστε τη χαρά μας μαζί σας.

Περισσότερα...
01.01.2013

Καλή Χρονιά!

Καλή Χρονιά!

Στην υγειά μας και Καλή Χρονιά!!

Περισσότερα...
27.02.2013
Για τους λάτρεις της φωτογραφίας

Το Photo District News είναι ένα περιοδικό που απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους και φυσικά "κυκλοφορεί" και σε ηλεκτρονική μορφή εδώ. Εκτός όμως από τα άρθρα που δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στήλη του "Η φωτογραφία της ημέρας".

Περισσότερα...
14.05.2014
Le papillon - Η πεταλούδα: Μια ταινία για όλη την οικογένεια

Η άνοιξη μπήκε δυναμικά! Το πράσινο κυριαρχεί και πάλι παντού και μας αρέσει τόσο πολύ!!!

Είναι ιδανική ευκαιρία να βγούμε στη φύση, να περάσουμε χρόνο μικροί και μεγάλοι μαζί, να ανακαλύψουμε τα υπέροχα τοπία και τις ομορφιές του δάσους, τα φυτά, τις πεταλούδες...

Αν όμως όλα αυτά φαντάζουν λίγο μακρινά για σήμερα, σας έχουμε μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση.

Περισσότερα...
12.12.2012
Μικρές αλλαγές για μεγαλύτερες χαρές

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και εξαιρετικά οικονομική ιδέα για ανανέωση σε κάποια γωνιά του σπιτού.

Περισσότερα...
27.03.2013

Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα στην Άφυτο

Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα στην Άφυτο

Είναι κάποιες φορές που νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο ωραιότερο μέρος του κόσμου. Ότι είσαι τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο. Αισθάνεσαι απέραντη γαλήνη, ηρεμία, νιώθεις πως το μυαλό αδειάζει, πως οι μπαταρίες σου γεμίζουν. Ξέρεις τότε ότι έχεις κάνει τη σωστή απόδραση, το διάλειμμα από την καθημερινότητα που σε γεμίζει με δύναμη για να αντιμετωπίζεις με υπομονή και αισιοδοξία το άγχος και τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Περισσότερα...
04.04.2015

Λαμπάδες maresei

Λαμπάδες maresei

Όπως ήδη αναφέραμε, φέτος ήταν η πρώτη φορά που τα κορίτσια του maresei.gr αποφασίσαμε να φτιάξουμε μόνες μας τις λαμπάδες για τα πνευματικά μας παιδιά αλλά και για αγαπημένους φίλους!

Μας αρέσει πολύ να δημιουργούμε άλλωστε και μετά την εμπειρία των βαπτιστικών πακέτων, η δημιουργία των χειροποίητων λαμπάδων ήταν σχεδόν δεδομένη. Δεν χρειάστηκε 2η σκέψη. Προμηθευτήκαμε τα κεριά και κάποια συμπληρωματικά υλικά και λάβαμε δράση.

Ήδη σας έχουμε παρουσιάσει την πρώτη maresei λαμπάδα για τη βαπτιστήρα μιας φίλης μας. Σειρά σήμερα έχουν οι λαμπάδες που δημιουργήθηκαν για ένα ζευγάρι φίλων μας. Στόχος μας, πέρα από το να τους χαρίσουμε χαμόγελα, ήταν να τους θυμίσουμε το γαμήλιο ταξίδι τους στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη. Είχαμε άλλωστε τα υλικά από τη δημιουργία της λαμπάδας που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τη ροκ μικρή κυρία που ακούει στο όνομα Μαργαρίτα.

Περισσότερα...
28.02.2013

Ξανά-σκέψου την Αθήνα

Ξανά-σκέψου την Αθήνα

Χθες το μεσημέρι παρακολουθήσαμε με έντονο ενδιαφέρον την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού "Re-think Ahens" - "Ξανά-σκέψου την Αθήνα" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αποτελέσματα που φαίνεται να δίνουν ένα νέο όραμα και μια νέα διάσταση στην πρωτεύουσα.

Περισσότερα...
13.04.2014

Η μετάλλαξη της φανουρόπιτας

Η μετάλλαξη της φανουρόπιτας

Αυτή τη φορά στην κουζίνα μπήκε η μαμά μιας αγαπημένης φίλης, γνώριμης εδώ στο maresei από άρθρα περί αγάπης και ομορφιάς, και μας έφτιαξε μια φανουρόπιτα ή αλλιώς ένα κέικ νηστίσιμο για να είναι στο πνεύμα των ημερών. Ωστόσο δεν πρόκειται για την πιο συνηθισμένη φανουρόπιτα. Η προσθήκη cranberries και γλάσου είναι η αιτία της μετάλλαξης της κλασικής φανουρόπιτας σε μια αντίστοιχη πιο σύγχρονη. Τελικά μάλον όλοι στην παρέα έχουμε αδυναμία στα cranberries και τα χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στις συνταγές μας.

Περισσότερα...
04.12.2012
Θεσσαλονίκη: Ένας από τους καλύτερους προορισμούς για το 2013

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για το 2013 σύμφωνα με το National Geographic.

Περισσότερα...
07.07.2016

Ουρανόεσσα

Ουρανόεσσα

Το βιβλίο για μένα είναι ένα από τα πιο όμορφα δώρα που μπορεί κάποιος να μου χαρίσει. Είναι ρίσκο, βέβαια, γιατί δεν μπορείς να ξέρεις τι είδος βιβλίων αρέσουν και απολαμβάνει ένας βιβλιοφάγος. Ο αγαπημένος μου καθηγητής στάθηκε πολύ τυχερός!

Περισσότερα...
27.07.2014

Με θέα το Αιγαίο - Λαϊκός αγώνας δρόμου στα παράλια Λάρισας

Με θέα το Αιγαίο - Λαϊκός αγώνας δρόμου στα παράλια Λάρισας

Στο πλαίσιο των τριήμερων καλοκαιρινών εκδηλώσεων με τίτλο "Με θέα το Αιγαίο", που διοργανώνονται για ακόμα μία χρονιά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς και Τεμπών, την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 διεξήχθη λαϊκός αγώνας δρόμου 10 χιλιομέτρων στην παραλία Αγιοκάμπου - Σωτηρίτσας - Βελίκας.

Περισσότερα...
23.12.2013

Βόλτα στο Μύλο των Ξωτικών - 2013

Βόλτα στο Μύλο των Ξωτικών - 2013

Χριστούγεννα χωρίς επίσκεψη σε χριστουγεννιάτικο χωριό γίνεται; Δε γίνεται!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει φέτος στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Ανταποκριτές μας; Αγαπημένοι άνθρωποι που πήγαν, είδαν και μας ενημέρωσαν, στέλνοντάς μας και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερα...
16.06.2013
Θωμαή Απέργη - Summer Nights

Κλείνουμε την ημέρα μας με το νέο άκρως καλοκαιρινό και δροσερό single της Θωμαής Απέργη.

Περισσότερα...
27.11.2012
Μεσάνυχτα και κάτι

Τα μεσάνυχτα δε διαρκούν για πάντα 
Το σκοτάδι γίνεται φως

Περισσότερα...
23.11.2012
Κομμάτια κέικ

Μακάρι να είχαμε κι ένα και δύο και τρία κομμάτια κέικ... μαζί με τον καφέ βοηθάνε να ξεκινήσει καλύτερα η μέρα μας!

Περισσότερα...
17.09.2013

Συμβουλές για τον ύπνο από τον Russel Foster

Συμβουλές για τον ύπνο από τον Russel Foster

Γιατί κοιμόμαστε; Πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε σωστά και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

Στα ερωτήματα αυτά έψαχνε απαντήσεις ο φίλος μας ο Β., που επέλεξε να μοιραστεί αυτό το βίντεο μαζί μας.

Περισσότερα...
24.11.2012
Αγαπημένη συνήθεια

Πρωινό Σαββάτου: Συνάντηση με φίλους για βόλτα, καφεδάκι και κουβεντούλα!

03.01.2015

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Λίγο πριν μπει η νέα χρονιά, είδαμε τις πρώτες άσπρες μέρες κυριολεκτικά. Χιόνι έπεσε σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ακόμα και δίπλα στο κύμα, οι φωτογραφίες με τα χιονισμένα τοπία κατέκλυσαν τα social media, παιδάκια γέμισαν τα πεζοδρόμια για να παίξουν χιονοπόλεμο παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και εκδρομείς βρέθηκαν για ώρες στους δρόμους αφού αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν με πολύ μικρές ταχύτητες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Περισσότερα...
01.11.2013

Καλωσορίζουμε το Νοέμβριο με νέο wallpaper

Καλωσορίζουμε το Νοέμβριο με νέο wallpaper

Για πότε  ήρθε το φθινόπωρο... για πότε μπαίνει και ο τελευταίος μήνας! Σε λίγο θα αρχίσουμε το στόλισμα! 

Μέχρι τότε όμως ας έχουμε έναν υπέροχο Νοέμβριο! Ας χαιρόμαστε την κάθε μέρα του μήνα! Ο καιρός κρατάει ακόμα ευτυχώς! Οι βόλτες συνεχίζονται... Ας βλέπουμε τα πράγματα θετικά και αισιόδοξα! 

Περισσότερα...