Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Κοτοβραχάκια σπιτικά, ζουμερά και αφράτα

Σήμερα έχουμε πρόταση για ολόκληρο το γεύμα σας! Σαλάτα για ορεκτικό, πατατούλες φούρνου σαν τηγανιτές και ζουμερές κοτομπουκιές παναρισμένες και μαγειρεμένες στο φούρνο. Δεν ξέρω αν πρόκειται για φαγητό σαββατοκύριακου αλλά είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να φάμε καλά στο σπίτι, ικανοποιώντας την ανάγκη μας για το λατρεμένο fast food, χωρίς να παίρνουμε τις αμέτρητες θερμίδες και τα λιπαρά του (αν και αυτά χρειάζονται κάθε τόσο).

Ας πάρουμε τα μέρη του φαγητού ένα - ένα. 

Σαλάτα πράσινη με μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, ό,τι έχετε! Παρμεζάνα, κράνμπερι, και sauce φτιαγμένη με

- ελαιόλαδο
- βαλσάμικο με μέλι ή ξεχωριστά βαλσάμικο και λίγο μέλι
- κρέμα βαλσάμικου
- λευκό ξύδι (προαιρετικά)
- μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι ή ό,τι άλλη μουστάρδα έχετε στο ψυγείο σας. Ταιριάζει πολύ και η μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού
- αλάτι
- πιπέρι λευκό

Γενικά οι αναλογίες είναι και θέμα γούστου, αλλά καλό είναι το ελαιόλαδο με το ξύδι να είναι σε αναλογία 3 προς 1. Για τα υπόλοιπα υλικά, μικρές δοκιμές θα σας καθοδηγούν. Εγώ ρίχνω τα υλικά σε ένα γυάλινο βαζάκι, το οποίο στη συνέχεια καπακώνω, ανακινώ καλά και περιχύνω τη σάλτσα πάνω στις πρασινάδες.

Πριν ρίξετε τη σάλτσα στα λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, κάσιους ή ακόμα και κάποιο φρούτο.

chicken-bites-6

Πατάτες σαν τηγανιτές.

Τη συνταγή σας την έχουμε δώσει και μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Εμείς τις κάνουμε πολύ συχνά αυτές τις πατάτες και κάθε μα κάθε φορά γίνονται ανάρπαστες. Το βασικό θέμα είναι ότι πάντα πετυχαίνουν. Αν υπάρχει μια γενική συμβουλή για αυτές, είναι το να μην είναι πολύ λεπτά κομμένες για να μην κολλάνε στη λαδόκολλα και να μην ακουμπάνε μεταξύ τους όσο ψήνονται.

chicken-bites-11

Κοτοβραχάκια

Και φτάνουμε στο κυρίως μέρος του γεύματος. Κοτομπουκιές σε σχήμα μικρών βράχων; Γιατί; Γιατί το υλικό για το πανάρισμα θα το φτιάξουμε μόνοι μας!

Καταρχάς, για να έχουμε ζουμερές κοτομπουκιές, είναι προτιμότερο να προμηθευτούμε φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι. Αυτά τα φιλέτα δεν είναι τόσο ομοιόμορφα, οπότε εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να έχουμε ομοιόμορφες κοτομπουκιές.

Θα κόψουμε τα φιλέτα σε μικρά κομμάτια - μπουκιές και θα τα μαρινάρουμε σε ένα μεγάλο μπολ με:

- λίγο ελαιόλαδο
- γιαούρτι στραγγιστό όσο χρειαστεί για να καλυφθούν (προσωπικά χρησιμοποιώ 2% που έχω έτσι κι αλλιώς στο ψυγείο)
- μουστάρδα
- λίγος φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού (προαιρετικά, για να δώσει και λίγη γλύκα)

Μπορούμε επίσης πριν τα μαρινάρουμε να προσθέσουμε:

- αλάτι
- πιπέρι
- μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

Εναλλακτικά τα μπαχαρικά μπορούμε να τα βάλουμε στο πανάρισμα. Αλλά σίγουρα θα τα βάλουμε μία φορά, όχι και τις δύο.

chicken-bites-3

Ανακατεύουμε τα υλικά, καλύπτουμε με καπάκι ή μεμβράνη το μπολ και το τοποθετούμε για λίγες ώρες (2-4) στο ψυγείο. 

Λίγο πριν τα βγάλουμε από το ψυγείο, ετοιμάζουμε το υλικό για το πανάρισμα. Χρειαζόμαστε:

- Ψωμί για τοστ ή και απλό ψωμί
- Αποξηραμένο θυμάρι ή άλλο μυρωδικό που αγαπάμε
- Αλάτι, πιπέρι, μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (αν δεν έχουμε βάλει νωρίτερα)

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για να γίνει το ψωμί τρίμμα και να ομογενοποιηθεί καλά με τα αρωματικά. Τοποθετούμε το τρίμμα σε ένα πιο ρηχό σκεύος.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, και παίρνουμε κομμάτι - κομμάτι, το πανάρουμε με το τρίμμα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Εγώ ακόμα και τη λαδόκολλα την αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αν μας περισσέψει κοτόπουλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και

- γαλέτα
- σουσάμι

για το πανάρισμα. Οι κοτομπουκιές με τη γαλέτα και το σουσάμι βγαίνουν πιο ομοιόμορφες και πιο κλασικές σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά κολλημένα με τις λαχταριστές μπουκίτσες κοτόπουλου.

Μόλις τελειώσουμε, ψήνουμε τα κοτοβραχάκια στους 180οC πάνω κάτω για περίπου 40-45 λεπτά, ίσως και λίγο λιγότερο ανάλογα με τον φούρνο. Αν παράλληλα ψήνουμε και τις πατάτες, καλό είναι να αλλάξουμε τη θέση των ταψιών, δηλαδή να έχουμε αρχικά τις πατάτες πάνω και το κοτόπουλο κάτω, και κάπου στη μέση του ψησίματος να αλλάξουμε θέση στα ταψιά.

chicken-bites-12

Όταν όλα είναι έτοιμα, αραδιάστε τα σε μια λαδόκολλα, βάλτε τα στη μέση του τραπεζιού, γεμίστε τα ποτήρια με κρασί ή μπίρα και απολαύστε το σπιτικό σας fast food.

 
 
επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
25.06.2014

Κανόνες για Ασφαλή Κολύμβηση

Κανόνες για Ασφαλή Κολύμβηση

Παιχνίδια στην παραλία και τη θάλασσα, χαμόγελα, μουσικές και άφθονες βουτιές είναι όλα όσα μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΤο καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά στη χώρα μας και ήδη οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες έχουν γίνει.

Για να απολαύσουμε όμως αυτές τις χαρές της θάλασσας χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις, πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες ασφαλείας:

Περισσότερα...
18.03.2015

George Ezra - Budapest

George Ezra - Budapest

Το τελευταίο διάστημα με έχουν πιάσει - για άλλη μια φορά - τάσεις φυγής! Να 'ναι η άνοιξη που μετεωρολογικά δεν ήρθε ακόμη; Να ΄ναι το Πάσχα που πλησιάζει και δεν έχω καταλάβει πότε πέρασε το πρώτο τέταρτο του νέου έτους; Να ΄ναι που σε λιγότερο από ένα μήνα η γενέθλια τούρτα μου θα έχει 32 κεράκια; Να 'ναι που ανυπομονώ για το επόμενο προγραμματισμένο ταξιδάκι εκτός συνόρων; Ποιος ξέρει; 

Προς το παρόν τουλάχιστον ταξιδεύω με τη μουσική ακούγοντας το αγαπημένο "Budapest" του George Ezra και αναπολώ την έστω και χειμωνιάτικη επίσκεψή μου στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κάποια χρόνια πριν.

Περισσότερα...
19.03.2013

Σπαγγέτι ολικής με σολομό

Σπαγγέτι ολικής με σολομό

Βλέποντας την ταινία "Ψαρεύοντας Σολομούς στην Υεμένη" είπα να πειραματιστώ και να δοκιμάσω να φτιάξω ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα ζυμαρικών! Η ταινία να σας πω την αλήθεια ήταν μέτρια, αλλά τουλάχιστον η προσπάθεια στην κουζίνα στέφθηκε με επιτυχία! 

Περισσότερα...
18.11.2014

Φ for Φαντασία στην κουζίνα

Φ for Φαντασία στην κουζίνα

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ευχαριστιέμαι να μπαίνω στην κουζίνα και να φτιάχνω πράγματα... Γλυκά, αλμυρά., ό,τι μου αρέσει να τρώω. Αυτός είναι και μόνος μου περιορισμός. Θέλω (και συνηθίζω) να φτιάχνω ό,τι μου αρέσει να τρώω. Κάποιος παραπονιέται γι αυτό :(

Ειδικά όταν πρόκειται να υποδεχτώ φίλους και συγγενείς, ανθρώπους δικούς μου που δε με ενδιαφέρει να μείνω στους τύπους, θέλω να τους ευχαριστήσω, να τους χαρώ και να με χαρούν. Τότε έχω κάθε λόγο να μπω στην κουζίνα και να ετοιμάσω ό,τι κατεβάζει ο νους μου. Αυτό βέβαια εκτός από δημιουργικό είναι και κάπως ριψοκίνδυνο. Δεν πετυχαίνουν πάντα τα πειράματα! 

Περισσότερα...
06.12.2013

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Το δέντρο της Θεσσαλονίκης φέτος στολίστηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη - επισήμως και του χειμώνα - κατέβηκαν τα στολίδια, άνοιξαν τα κλαδιά και άναψαν τα λαμπάκια του δικού μας δέντρου! 

Περισσότερα...
05.09.2012
Be the change you want to see in the world.

Mahatma Gandhi

10.01.2013
Nick Cave & The Bad Seeds - We No Who U R

Ξεκινήσαμε την ημέρα μας μουσικά με μια νέα κυκλοφορία και την κλείνουμε με τον ίδιο τρόπο..

Περισσότερα...
14.12.2012

Christmastreestas III

Christmastreestas III

Το τρίτο μας δέντρο - δεν είναι δικά μας όλα όσα σας δείχνουμε - είναι και των φίλων μας! Αυτό είναι το κουκλόδεντρο!

Περισσότερα...
24.02.2015

Καρναβάλι Ξάνθης 2015 - Εκτενής φωτογραφική ανταπόκριση

Καρναβάλι Ξάνθης 2015 - Εκτενής φωτογραφική ανταπόκριση

Πενήντα χρόνια μετρούσε φέτος το καρναβάλι της Ξάνθης, που για άλλη μια φορά ήταν εκπληκτικό! Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και μόνιμοι κάτοικοι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στην πανέμορφη πόλη και φυσικά στην αποκριάτικη παρέλαση είτε ως συμμετέχοντες είτε ως θεατές (που νομίζω πως θα 'θελαν πολύ να είναι συμμετέχοντες).

Περισσότερα...
03.06.2014
Tindersticks - Can we start again?

Τι λέτε για ένα μουσικό ταξίδι πίσω στον χρόνο με οδηγούς τους Tindersticks;

Περισσότερα...
09.04.2014

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Ένα απ' τα πολλά ξακουστά γεφύρια των Γρεβενών, μικρό μεν αλλά πανέμορφο και ξεχωριστής νοοτροπίας όσον αφορά στα υλικά κατασκευής του, είναι το πέτρινο γεφύρι της Αλατόπετρας ή Προσβόρου ή Γκαβού.

Περισσότερα...
29.11.2012

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Βράδιασε... Για άλλους ήρθε η ώρα για τον ημερήσιο απολογισμό, για άλλους η ώρα για χαλάρωση, για άλλους η ώρα της προετοιμασίας για το αυριανό φαγητό ή για άλλες δουλειές του σπιτιού.

Περισσότερα...
22.11.2012
Τα νέα μου αποκτήματα

Τα νέα μου αποκτήματα!

Περισσότερα...
28.12.2012
Ένα πρωτότυπο φωτιστικό

Μετά το χειροποίητο πορτατίφ στο κομοδίνο των φίλων μας, ας δούμε και ένα διαφορετικό φωτιστικό οροφής φτιαγμένο από μπουκάλια κρασιού.

Περισσότερα...
25.11.2012

Mε Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Mε Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Τα Χριστούγεννα μ' αρέσουν πάρα πολύ! Είναι η αγαπημένη μου γιορτή! Κάθε χρόνο τα περιμένω πως και πως και συνήθως στολίζω σχετικά νωρίς οοόλο το σπίτι. Πέρυσι βέβαια το παράκανα λίγο...

Περισσότερα...
15.02.2017

John Verdon: Η λίμνη των λύκων & Νέος διαγωνισμός (ΕΛΗΞΕ)

John Verdon: Η λίμνη των λύκων & Νέος διαγωνισμός (ΕΛΗΞΕ)

Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου συνετέλεσε ώστε να σταματήσω την όποια ασχολία και να αφοσιωθώ στο διάβασμα.

Περισσότερα...
07.05.2017

Το Κόκκινο Δωμάτιο: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσετε

Το Κόκκινο Δωμάτιο: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσετε

Δεν πέρασε πάνω από μια ώρα που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου. Περπατώντας πλέον πλάι στο ποτάμι, απολαμβάνω τους ήχους και τα χρώματα της άνοιξης και σκέφτομαι ακόμα την υποθεση.

Περισσότερα...
03.12.2012
Όσα φέρνει η... εποχή

Μπανάνες, μήλα, ρόδια, μανταρίνια, κάστανα... δίνουν χρώμα στην κουζίνα και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας!

26.04.2013
Μικρές βιτρίνες...

Ένα από τα αγαπημένα μου στοιχεία στην κουζίνα είναι τα διάφανα γυάλινα βάζα που γεμάτα με μπαχαρικά, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, καρπούς... αποτελούν ένα από τα διακοσμητικά στοιχεία των ραφιών και γενικότερα του χώρου της κουζίνας.

Περισσότερα...
16.01.2017

Καλημέρα άσπρη μέρα!

Καλημέρα άσπρη μέρα!

Άλλη σκόπευα να είναι η πρώτη ανάρτηση της χρονιάς (και την καθυστέρησα λίγο) αλλά όταν σηκώθηκα με τις πρώτες πρωινές φωνές των παιδιών - πριν χαράξει - αντίκρυσα και πάλι ένα λευκό τοπίο.. Και μου άρεσε πιο πολύ από ποτέ.

Περισσότερα...
05.12.2013

Σπιτική πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια: έρχεται να μας αναστατώσει

Σπιτική πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια: έρχεται να μας αναστατώσει

Πραλίνα.. και μόνο η λέξη προκαλεί αναστάτωση στους απανταχού ορκισμένους οπαδούς της σοκολάτας!

Γεγονός Νο.1 - Λατρεύουμε τη σοκολάτα

Γεγονός Νο.2 - Δεν πετάμε τίποτα στην κουζίνα (βιώματα γιαγιάς).

Είχανε λοιπόν περισσέψει κάτι καραμελωμένα φουντούκια που χρησιμοποιήθηκαν ως ντεκόρ σε μια τούρτα, τα οποία διατηρούνται τέλεια σε κλειστό βάζο. Σοκολάτα, κακάο και ζαχαρούχο υπάρχουν πάντα στα ράφια, οπότε ήρθε η ιδέα για σπιτική πραλίνα!

Περισσότερα...
06.08.2013

Τα αγαπημένα μου cookies

Τα αγαπημένα μου cookies

Τα cookies που έχω κολλήσει μαζί τους από την πρώτη φορά που τα δοκίμασα, που ποτέ δεν μπορείς να φας μόνο ένα, που τα κομματάκια ρευστής σοκολάτας μέσα τους δίνουν μια αίσθηση μοναδική...

Περισσότερα...
01.02.2014

Το wallpaper του Φεβρουαρίου

Το wallpaper του Φεβρουαρίου

Υποδεχόμαστε τον Φεβρουάριο με το νέο wallpaper του maresei.gr, που είναι εδώ για να μας θυμίζει το παιδί που κρύβεται μέσα μας.

Περισσότερα...