Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαχταριστά σπιτικά ψωμάκια

Λαχταριστά σπιτικά ψωμάκια

Φαίνονται λαχταριστά... και είναι! Νόστιμα και αφράτα ψωμάκια για mini burgers ή για σαντουιτσάκια που μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας ανά πάσα στιγμή στη δουλειά, στην αγορά, στο ταξίδι και φυσικά ό,τι πρέπει για το κολατσιό των παιδιών σας στο σχολείο.

Εξάλλου τα παιδιά βαριούνται εύκολα, οπότε κάθε αλλαγή στο καθημερινό τους πρόγραμμα διατροφής είναι παραπάνω από επιθυμητή! Οτιδήποτε τους δώσουμε που εκτός από νόστιμο είναι και δελεαστικό σε εμφάνιση μπορεί να τους ενθουσιάσει. Γι αυτό, καλό είναι το κλασικό ψωμί αλλά αν πρόκειται για μικρά αφράτα ψωμάκια, μάλλον το σπιτικό κολατσιό κερδίζει μερικούς πόντους παραπάνω στην προτίμησή τους. Και ταιριάζουν με γλυκιά και αλμυρή γέμιση. Άρα πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδες ή κασέρι, γαλοπούλα, λευκά τυριά και ντομάτες ταιριάζουν γάντι με την αφράτη ζύμη τους.

mini breads 2

Αλλά έτσι είναι, αγοράζεις κουζινομηχανή σου έρχεται και ένα βιβλίο μαγειρικής δώρο! Φυσικά οι άνθρωποι της εταιρίας μπορεί να το κάνουν για να προωθήσουν τα λοιπά εξαρτήματα της κουζινομηχανής, τα εν δυνάμει ψώνια σου ή δώρα στα επόμενα γενέθλια, γιορτές  και επετείους αλλά δεν μπορώ να πω πως δε χάρηκα με το νέο μου βιβλίο συνταγών.

Και για αρχή προτίμησα τα συγκεκριμένα ψωμάκια που βολεύουν όλα τα μέλη της οικογένειας για το καθημερινό πρωινό, δεκατιανό, βραδινό... Τα παίρνω μαζί στο γραφείο, τα τρώω και σκέτα στο σπίτι. Είναι πολύ πολύ νόστιμα και σίγουρα θα τα προτιμώ αρκετά συχνά από δω και στο εξής! Εξάλλου τώρα που απέκτησα μια σύγχρονη κουζινομηχανή - αυτή ήταν η δική μου υπέρβαση λίγο πριν φύγει το 2014 -  έχω έναν ακόμα λόγο για κουζινοπειραματισμούς και μια εξαιρετική αφορμή για να παίζω με ζύμες και κέικ!

Ας μην καθυστερούμε άλλο. Σας παραθέτω τα υλικά, που πιθανότατα τα έχετε ήδη στο ντουλάπι σας. Τολμήστε να κάνετε τα δικά σας ψωμάκια και για αρχή ετοιμάστε ένα σπιτικό fast food με burgerάκια ή λουκάνικα.

Υλικά:

- 250 ml γάλα
- 30 γρ. βούτυρο λιωμένο (εγώ έβαλα μαργαρίνη)
- 1 αυγό
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 60 γρ. ζάχαρη (εγώ έβαλα μέλι)
- μια πρέζα αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

Εκτέλεση:

1. Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα το αυγό, το γάλα, το βούτυρο.

2. Προσθέστε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ζυμώστε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο της ζύμης για 6-8 λεπτά.

3. Καλύψτε το μπολ με ένα πανί και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

4. Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ, πλάστε σε 12 στρόγγυλα ψωμάκια ίδιου περίπου μεγέθους και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Αφήστε άλλα 20 λεπτά περίπου  να φουσκώσουν.

5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC.

6. Αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό και ψήστε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να είναι μαλακά. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και καταναλώστε τα όπως επιθυμείτε!

Προαιρετικά, μπορείτε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι ή άλλους σπόρους.

mini breads 4

Τα ψωμάκια σας θα γίνουν ανάρπαστα!

Μ' αρέσει | 2012