Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DIY παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά

DIY παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά

Τέσσερις ήμασταν οι μόνιμοι ανήλικοι παραθεριστές στη μικρή αυλή μας πριν πολλά πολλά χρόνια. Παίζαμε, τρώγαμε, δημιουργούσαμε διάφορα αυτοσχέδια παιχνίδια, τι γήπεδο τένις στην παραλία με συνολικό μήκος όχι πάνω από 4 μέτρα και φιλέ από παλιά υφάσματα, τι σκηνές από κουβέρτες στο μπαλκόνι, τι κεφτεδοπόλεμο με "κεφτέδες" από βρεγμένη άμμο, τι αγώνες με τα κύματα όταν καθόμασταν εκεί που σκάει το κύμα, τι στρατιωτάκια, τι τσιλίκα...

Ναι, τσιλίκα! Ήταν το αυτοσχέδιο παιχνίδι των μπαμπάδων μας στα δικά τους παιδικά χρόνια, όταν τα χρήματα ήταν λίγα και τα παιχνίδια ακόμα λιγότερα, όταν τα παιδιά έπαιζαν με τις ώρες στις αλάνες και έφτιαχναν δικά τους παιχνίδια. Ένα απόγευμα λοιπόν, οι μπαμπάδες μας έμαθαν να παίζουμε τσιλίκα.

Η τσιλίκα ήταν δημοφιλές παραδοσιακό παιχνίδι που μπορεί να είχε αρκετές εκδοχές αλλά εμείς μάθαμε την αγιώτικη. Χρειαζόταν δύο τουλάχιστον παίχτες και δύο κομμάτια ξύλο. Το ένα ξύλο ήταν πιο χοντρό, σαν μια σχετικά χοντρή ξύλινη βέργα, περίπου 20 - 30 εκατοστών με κωνικές άκρες, σαν την άκρη του μολυβιού και λεγόταν τσιλίκι. Το άλλο ήταν χοντρότερο, με μήκος 70 - 80 περίπου εκατοστών και ήταν η τσιλίκα. Το μικρό ξύλο το τοποθετούσαν σε μια μικρή εσοχή στο έδαφος, συνήθως σε χώμα και το χτυπούσαν με το μεγάλο στη μια άκρη του. Ο σκοπός ήταν να φτάσει το μικρό ξύλο μακριά και είχε αρκετές άλλες παραμέτρους που δεν θυμάμαι! Ψάχνοντας πάντως λίγο γι αυτό το παιχνίδι στο διαδίκτυο βρήκα αρκετές παραλλαγές στις οποίες διαφοροποιείται λίγο ο σκοπός ή ο τρόπος διεξαγωγής του παιχνιδιού.

Πάντως η χαρά μας ήταν τεράστια με αυτό το παιχνίδι και είχαμε χάσει πολλά ξύλα στα βάτα κάτω από την αυλή. Ευτυχώς όμως κάποιος από τους μεγάλους μας έκανε κάθε φορά και ένα καινούριο τσιλίκι για να μην ξεμένουμε ποτέ (και να μην γκρινιάζουμε).

Νομίζω πως δεν ήταν μόνο πως μας άρεσε το παιχνίδι κι είχαμε τόσο μεγάλη χαρά. Θεωρώ πως έπαιζε ρόλο πως ήταν ένα παιχνίδι από το πουθενά. Ένα παιχνίδι δικό μας, που δεν το βλέπαμε παντού γύρω μας, που το ήξεραν ελάχιστοι συνομίληκοι.

Γι αυτό και θα μου άρεσε να δημιουργούμε τέτοια αυτοσχέδια παιχνίδια και εμείς με τα παιδιά μας. Μπορεί να μην είναι τόσο παραδοσιακά, μια και εμείς μάλλον το τζαμί ή τα μηλάκια θα θυμόμαστε ως το πιο παραδοσιακό παιχνίδι της γενιάς μας αλλά πάντα μπορεί να έρθουν ιδέες για παιχνίδια φτιαγμένα από απλά υλικά, με τη συμμετοχή των παιδιών. Και μάλιστα παιχνίδια που θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε μικροί μεγάλοι.

Να μερικές ιδέες για DIY παιχνίδια που ξεχώρισα σε μια τυχαία πλοήγηση στο internet.

Bowling set. Τι χρειαζόμαστε;

bowling set
Φωτογραφία: Pinterest

Μία μπάλα σχετικά βαριά και μεγάλα πλαστικά μπουκάλια από αναψυκτικά ή νερό γεμάτα ή σχεδόν γεμάτα με χρωματιστή άμμο ή με κανονική άμμο ή ακόμα και με νερό. Προσαρμόζουμε το πόσο γεμάτα θα είναι ανάλογα με το πόσο βαριά θα είναι και η μπάλα. Σε περίπτωση που στο σπίτι μας κατοικούν παιδιά όμοια με τον Ντένις τον Τρομερό, καλό είναι για μεγαλύτερη ασφάλεια να κολλήσουμε τα καπάκια των μπουκαλιών για να μην υπάρχει περίπτωση να τα βρούμε άδεια με το περιεχόμενό τους σκορπισμένο τριγύρω.

Επιπλέον, εφόσον επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστή άμμο και έχουμε διάφορων αποχρώσεων κορίνες, μπορούμε να ορίσουμε και πιο σύνθετους κανόνες στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, όποιος ρίξει όλες τις κόκκινες κορίνες θα παίρνει περισσότερους πόντους από όποιον ρίξει τις μπλε κ.λπ.

Ring Toss Game. Τι χρειαζόμαστε;

ring toss game
Φωτογραφία: Pinterest

Σε μια πρώτη εκδοχή τα μπουκάλια θα μας φανούν χρήσιμα. Και επιπλέον θα χρειαστούμε κρίκους, πχ. ξύλινα βραχιόλια ή ξύλινα τελάρα για κέντημα ή οποιοδήποτε άλλο κρίκο μπορείτε να σκεφτείτε που θα πετιέται εύκολα. Επίσης θα φανεί χρήσιμο ένα ξύλινο τελάρο φρούτων ή ένα γερό κουτί. Μέσα στο κουτί τοποθετούμε τα μπουκάλια, το αφήνουμε σε μια απόσταση και ξεκινάμε να ρίχνουμε τους κρίκους.

Εννοείται πως όσο πιο παιχνιδιάρηδες και οπαδοί του DIY είμαστε, τόσο πιο πολύ μπορούμε να ομορφύνουμε το παιχνίδι μας. Αφαιρούμε τις ετικέτες από τα μπουκάλια, τα βάφουμε, αλλάζουμε τα "φώτα" στους κρίκους και ξεκινάμε το παιχνίδι.

ring toss game paper plates
Φωτογραφία: Pinterest

Σε μια πιο απλοποιημένη εκδοχή, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιάτα μιας χρήσης για κρίκους, από τα οποία θα έχουμε αφαιρέσει τη στρόγγυλη βάση τους εσωτερικά και άδεια ρολά από μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα τοποθετημένη μέσα σε ένα πχ. ψηλό ποτήρι ή στερεωμένο σε μια άλλη επιφάνεια . Αυτή η εκδοχή του παιχνιδιού ίσως βολεύει περισσότερο για παιδιά μικρότερης ηλικίας αλλά προσφέρεται μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης άπνοιας ή για κλειστούς χώρους!

Bowl Toss Games. Τι χρειαζόμαστε;

point games
Φωτογραφία: Pinterest

Άλλη μια ιδέα που μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις πλαστικές λεκάνες ή τους κουβάδες που έχουμε στο σπίτι. Οι λεκάνες  στη σειρά λοιπόν, καρτελάκια με πόντους σε κάθε λεκάνη και μπορούμε να επιλέξουμε τι θα ρίχνουμε μέσα. Μπαλάκια, καπάκια, κουκλάκια, κρίκους... αποφασίζουμε και ξεκινάμε το παιχνίδι με σκοπό να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους! Φυσικά μπορεί να μην έχουν όλες οι λεκάνες ίδιες διαστάσεις. Απεναντίας, ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να κυμαίνονται και οι βαθμοί, πχ. για τα πιο μικρά μπολ, μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόντους.

Ο τοίχος με τα κονσερβοκούτια. Τι χρειαζόμαστε;

konservokoutia
Φωτογραφία: Pinterest

Κουτιά από κονσέρβες ή πελτέ ντομάτας, μπορούν να μεταλλαχθούν χρησιμοποιώντας χρωματιστά χαρτιά, χαρτόνια, κόλλες, μαρκαδόρους και μόλις τα κουτάκια μας αποκτήσουν το δικό τους προσωπικό στιλ, μπορούμε να χτίζουμε έναν τοίχο, με σκοπό στην πορεία να τον χαλάμε. Θέλουμε να παίξουμε πχ. Jenga με κονσέρβες; Θέλουμε να φτιάξουμε τον πιο ψηλό τοίχο; Θέλουμε να ρίχνουμε όσο γίνεται περισσότερα κουτιά πχ. με μια μπάλα ή με πέτρες και μια σφεντόνα; Διαλέγουμε και παίρνουμε!!!

Τόσο εύκολα, τόσο απλά, τόσο δημιουργικά! Παιχνίδια που μπορούμε να φτιάχνουμε στο σπίτι μας και να διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους!

Κύρια φωτογραφία: Pinterest

Μ' αρέσει | 2012