Χειροποίητο ψωμί με ανάμικτα άλευρα
Νόστιμο και τραγανό, φρέσκο και ευωδιαστό! Ψωμάκι που αγαπάμε και συχνά το προτιμάμε...
Υλικά (για μία φραντζόλα)
- 1 φλιτζ. τσαγιού άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζ. τσαγιού κίτρινο αλεύρι
- 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης
- 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
- 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό αλλά όχι καυτό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Εκτέλεση:
1. Βάζω όλα τα στέρεα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
2. Προσθέτω το ελαιόλαδο και νερό και αναμειγνύω με το εξάρτημα "γάντζος" του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Αν θέλω μπορώ αντί για μίξερ να ζυμώσω με τα χέρια.
3. Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν και έχω μια ενιαία ζύμη, σταματάω το μίξερ.
4. Σκεπάζω και αφήνω για λίγη ώρα (τουλάχιστον μισή) να φουσκώσει το ζυμάρι.
5. Τοποθετώ σε ταψί, στο οποίο έχω στρώσει χαρτί ψησίματος και ψήνω για 50-55 λεπτά:
- σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC
- στις αντιστάσεις
- σε χαμηλή θέση το ταψί
Βγάζω από τον φούρνο και χτυπάω στον πάτο το ψωμί. Αν ο ήχος είναι κούφιος το ψωμάκι μου είναι έτοιμο!
Το αφήνω να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.
Και αφού κρυώσει αρχίζω και κόβω... και τρώω... και κόβω... και τρώω... Ευτυχώς πρόλαβα να βγάλω 2 φωτογραφίες! Και όταν το φτιάξετε και εσείς, βγάλτε φωτογραφία και στείλτε τη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.