Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ριζότο άγριων μανιταριών

Ριζότο άγριων μανιταριών

Δημιουργώ και απολαμβάνω. Και φέρνω τη φύση στο τραπέζι μου. Από το δάσος στο πιάτο.

Κι όλα αυτά γιατί τα άγρια μανιταράκια δίνουν άλλο άρωμα και άλλη γεύση ακόμα και στο πιο απλό ριζότο.

Ορίστε και η συνταγή:

- 500 γρ. ρύζι για ριζότο
- 500-600 γρ. μανιτάρια διαφόρων ειδών μαζεμένα απευθείας από το δάσος από έμπειρο μανιταροσυλλέκτη για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Καθαρισμένα και κομμένα σε μικρού και μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1 περίπου λίτρο καυτός ζωμός κοτόπουλου
- 1 κουταλιά βούτυρο
- πιπέρι
- αλάτι (αν ο ζωμός προέρχεται από έτοιμο κύβο, καλύτερα να αποφύγουμε την προσθήκη αλατιού, γιατί ο ζωμός μας θα είναι ήδη αλατισμένος)
- 4 περίπου κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- τριμμένο θυμάρι

Εκτέλεση:

- Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ή ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγη ώρα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

- Τα αφαιρούμε για λίγο από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα, και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

- Μόλις γίνει διάφανο, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να μην κολλήσει.

- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.

- Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό με μια κουτάλα. Ρίχνουμε μια - δυο κουτάλες και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας ανακατεύοντας κάθε τόσο. Μόλις απορροφήσει τα υγρά, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να είναι έτοιμο το ριζότο, δηλαδή να βράσει το ρύζι αλλά να κρατήσει τη μαστιχωτή υφή του (να μην παραβράσει).

- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το θυμάρι, την παρμεζάνα και μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά. Αν θέλουμε το πιπέρι και το θυμάρι (αν είναι αποξηραμένο) μπορούμε να τα προσθέσουμε και λίγο νωρίτερα (λίγο πριν να είναι έτοιμο το ρύζι).

risotto 1 2

Μόλις κρυώσει λίγο απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό πιάτο με υπέροχη μαστιχωτή υφή όπως κάθε ριζότο που σέβεται το όνομά του :)

risotto 3

Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε δάση γεμάτα μανιτάρια μετά από κάθε βροχή και έναν έμπειρο μανιταροσυλλέκτη στην οικογένεια. Αλλά φυσικά, αν δεν έχετε πρόσβαση σε φρέσκα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε άγρια αποξηραμένα μανιτάρια Γρεβενών. Γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου και την καταγωγή σου... :) Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να προμηθευτείτε τα πιο κατάλληλα μανιτάρια για ριζότο.

Καλές δημιουργίες στην κουζίνα,

Βασιλική

Μ' αρέσει | 2012