Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσική προστασία από τους καλοκαιρινούς μας "φίλους"

Φυσική προστασία από τους καλοκαιρινούς μας "φίλους"

"Αν νομίζεις ότι είσαι πολύ μικρός για να κάνεις τη διαφορά... προσπάθησε να κοιμηθείς με ένα κουνούπι στο δωμάτιο".
- Δαλάι Λάμα

Και κάπως έτσι διαπίστωσα χτες βράδυ τη διαφορά που μπορεί να κάνει ένα τόσο δα μικρό κουνουπάκι όταν πας να κοιμηθείς και σου ψιθυρίζει απαλά στο αυτί ζζζζζζζζζζζζζζζζζ... πετάγεσαι, πουθενά το κουνούπι! Αρχιζεις και το ψάχνεις με την επιθυμία να το εξοντώσεις αλλά έχεις ήδη αρχισει να φαγουρίζεσαι... λίγο η φαγούρα, λίγο τα νεύρα και δεν φαίνεται να συναντιέσαι με τον Μορφέα απόψε.

Να ήταν μόνο ένα βράδυ έτσι, λες άντε θα κάνω υπομονή, όμως το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ. Βραδινές βόλτες, εξορμήσεις σε παραλίες, διακοπές σε camping, πικ νικ, οικογενειακές βραδιές με λιχουδιές στη σχάρα και οι "φίλοι" μας δε θέλουν να μας αφήσουν σε ησυχία. Πώς λοιπόν θα τους αντιμετωπίσουμε φυσικά;

Αρχικά ας δούμε μερικούς φυσικούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν::

- Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε λιμνάζον νερό, οπότε αρχικά φροντίστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό γύρω ή μέσα στο σπίτι σας. Αν έχετε κατοικίδια προσπαθήστε να αλλάζετε συχνά το νερό τους.
- Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μία λεκάνη με νερό στη βεράντα σας έχοντας προσθέσει λίγο λάδι. Πηγαίνοντας τα κουνούπια να γεννήσουν τα αυγά τους στο νερό θα εγκλωβίζονται στο λάδι. Έτσι θα στήσετε μια φυσική παγίδα ;-)
- Φυτέψτε καλέντουλα και νεπέτα στα μπαλκόνια σας γιατί λειτουργούν ως απωθητική ουσία με το άρωμα τους. Επίσης φυτά όπως το γεράνι, ο βασιλικός, ο κέδρος, το δεντρολίβανο, η μέντα, η σιτρονέλλα, το μελισσόχορτο και το θυμάρι αποκρούουν τα κουνούπια. Τοποθετήστε μικρά γλαστράκια και κάντε το μπαλκόνι σας να μοιάζει με παράδεισο.

mosquito repellent plants
Πηγή Φωτογραφίας


- Μια ακόμη αποτελεσματική μέθοδος που με βοήθησε πολύ είναι η επάλειψη στο σώμα με φυσικό χυμό λεμονιού. Το λέμονι απολυμαίνει, καθαρίζει και μαλακώνει το δέρμα ενώ απωθεί και τα κουνούπια. Βέβαια λόγω των λευκαντικών του ιδιοτήτων, δεν είναι μία λύση που επιλέγω συχνά γιατί μπορεί να καταστρέψει το καλοκαιρινό μαύρισμα.

Σε λίγες μέρες όμως θα ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές μου διακοπές και δεν είμαι διαθετημένη να κουβαλάω μαζί μου τη γλάστρα του βασιλικού μου, ούτε να ψεκάζομαι με χημικά εντομοαπωθητικά. Γι' αυτό ετοίμασα ένα φυσικό αντικουνουπικό σπρέι που νομίζω ότι θα γίνει ο καλύτερός μου φίλος γι' αυτό το καλοκαίρι.

Τι θα χρειαστείτε για να το κάνετε κι εσείς:

  1. Ένα γυάλινο μπουκαλάκι σπρέι σκούρου χρώματος 100ml
  2. 20 ml απιονισμένο νερό
  3. 15 ml βότκα ως συντηρητικό
  4. 40 ml αμυγδαλέλαιο
  5. Αιθέρια έλαια ( 24 σταγόνες γεράνι, 15 σταγόνες λεβάντα, 15 σταγόνες δεντρολίβανο και 5 σταγόνες πατσουλί)

Εκτέλεση:
Προσθέστε το νερό, τη βότκα και το αμυγδαλέλαιο στο γυάλινο μπουκαλάκι και φροντίστε να υπάρχει αρκετός κενός χώρος ώστε να μπορείτε να ανακινήτε το περιεχόμενο. Ανακινήστε καλά και έπειτα προσθέστε τα αιθέρια έλαια. Έτοιμο!!

Ανακινήστε καλά πριν την χρήση και επαναλάβετε τακτικά για καλύτερα αποτελέσματα. Έγκυοι και άτομα με προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας για τη χρήση αιθέριων ελαίων.

Και όταν δεν έχουμε προλάβει να αντιμετωπίσουμε τους καλοκαιρινούς μας "φίλους" και η φαγούρα μπορεί να καταστρέψει τη βραδιά μάς; Λίγη μαγειρική σόδα ανακατεμένη με νερό δημιουργεί μια κολλώδη κρέμα που ανακουφίζει άμεσα.

Καλό καλοκαίρι με όμορφες αναμνήσεις χωρίς κουνούπια. ;-) Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

Κείμενο - Πρόταση: Δέσποιινα
Κύρια Φωτογραφία

Μ' αρέσει | 2012