Ψαρόσουπα η παρεξηγημένη

Θα ήθελα το comeback μου να είναι λίγο πιο artistic, κάποιο ταξίδι ίσως, μια θεματική φωτογράφιση, μια κατασκευή, αλλά δε βαριέσαι έχουμε καιρό γι' αυτά και αρκετά GB φωτογραφιών σε ετοιμότητα... Κρύο κάνει, αν μη τι άλλο μια ψαρόσουπα είναι ότι πρέπει για τους αρρωστούληδες (όπως εγώ) και όχι μόνο.

Τελευταία παθαίνω μια παράκρουση με το L.A. (λαϊκή αγορά) του Σαββάτου στη Βούλγαρη. Εκτός του ότι είναι καλτ και περνάω υπέροχα, με πιάνει μια καταναλωτική μανία, ειδικά με τα θαλασσινά, τα θέλω όλα! Δηλαδή σαν να μην είμαι από τα βουνά ένα πράγμα. Από τις Σαββατιάτικες βόλτες στο zara στους πάγους της λαϊκής! Είναι τόσα πολλά και τόσο περίεργα! Ίσως επειδή στο χωριό μου έχει μόνο αγριογούρουνα και μανιτάρια; Ίσως επειδή στα Γρεβενά ήταν λίγο δύσκολο να φτάσει μεγάλη ποικιλία ψαριών και περιοριζόμασταν στα κλασικά; Δεν ξέρω, πάντως λατρεύω τα θαλασσινά, όχι μόνο να τα τρώω, μ' αρέσει να τα παρατηρώ, να μαθαίνω συνταγές μέχρι και για ψάρεμα καλαμαριών πήγα φέτος.

la 1 1

la 2 2

Σε μια τέτοια τελευταία εξόρμηση αναζητούσα ψάρι για ψαρόσουπα, είχα διαβάσει ότι η σφυρίδα είναι ένα από τα ψάρια τα κατάλληλα για σούπα οπότε την βρήκα με εκπτωσούλα προς το μεσημεράκι (mid season sales) και την πήρα!

Στη σούπα -που έφτιαξα για πρώτη φορά- έβαλα:

- 1 σφυρίδα (700g)
- 3 μέτριες πατάτες σε μικρά κομμάτια
- Σέλινο & σελινόριζα
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο και 1 ολόκληρο
- Ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

ingredients 3

Στο internet έχει διάφορες συνταγές, άλλοι τα βράζουν όλα μαζί, άλλοι βάζουν τα λαχανικά πρώτα τα αφαιρούν και συνεχίζουν με το ψάρι, εγώ σκέφτηκα αρχικά να δημιουργήσω τη βάση, δηλαδή έναν νόστιμο ζωμό ψαριού μέσα στο οποίο θα βράσουν μετά τα λαχανικά και να φροντίσω να μην έχω αγκάθια. Οπότε τα βήματα είναι τα εξής:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το πράσο, τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε ένα πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ψάρι, με το ολόκληρο κρεμμύδι, 1 καρότο, τη σελινόριζα σε κομμάτια, το σέλινο και βραστό νερό να καλύπτει το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει. (Προς το τέλος έβαλα και 1 λεμονόκουπα δεν είμαι σίγουρη αν έκανε κάτι στη γεύση απλά το αναφέρω.)

Μόλις βράσει, αφαιρούμε από την κατσαρόλα το ψάρι και όλο αυτό το συνονθύλευμα λαχανικών, κρατάμε μόνο το καρότο και τη σελινόριζα, τα υπόλοιπα τα πετάμε. Σουρώνουμε τον ζωμό για αγκαθάκια και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα όπου προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά δηλαδή τις πατάτες, το καρότο, το κρεμμύδι και το πράσο που έχουμε κρατήσει και φρεσκοκομμένο σέλινο.

Ξεψαχνίζουμε το ψάρι και το κρατάμε για το τέλος για να μη λιώσει στο βρασμό.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά (πολύ λίγη ώρα θα σας πάει ειδικά αν είναι μικρά κομμάτια) προσθέτουμε το ξεψαχνισμένο ψάρι αλάτι πιπέρι και μπόλικο λεμόνι και είμαστε έτοιμοι!

Tip: Αλέθουμε το καρότο με τη σελινόριζα που έχουμε κρατήσει από το ζωμό, και τα βάζουμε στη σούπα για ένα βελούδινο και χρωματιστό αποτέλεσμα!

soup2 5

Ήταν πάρα πολύ νόστιμη, από ότι μου είπαν κυρίως γιατί εγώ δεν είχα πολύ καλή όσφρηση και γεύση εκείνη την ημέρα. Καλό μας χειμώνα!

Έμπνευση - Εκτέλεση συνταγής και Φωτογραφίες: Νίκη Χ.

Νίκη χαρήκαμε πολύ με το come back σου! :)

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
31.12.2012
Γλυκιά αναμονή του 2013

Λίγες ώρες πριν την έλευση του 2013 χαλαρώνουμε υπό το φως των κεριών με κρασάκι, επιδόρπια και καλή παρέα..

Περισσότερα...
17.09.2013

Συμβουλές για τον ύπνο από τον Russel Foster

Συμβουλές για τον ύπνο από τον Russel Foster

Γιατί κοιμόμαστε; Πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε σωστά και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

Στα ερωτήματα αυτά έψαχνε απαντήσεις ο φίλος μας ο Β., που επέλεξε να μοιραστεί αυτό το βίντεο μαζί μας.

Περισσότερα...
16.11.2014
Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη και μήλα

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ!

Περισσότερα...
19.03.2013

Μίκης Θεοδωράκης - Χαρταετοί

Μίκης Θεοδωράκης - Χαρταετοί

Εσείς πετάξατε χαρταετό χθες; Αν ναι, ανήκετε στους τυχερούς που τους το επέτρεψε ο καιρός. Αν πάλι όχι, μην πτοείστε.. υπάρχει και το ερχόμενο τριήμερο! Ιδανική ευκαιρία να ξανανιώσουμε παιδιά!

Περισσότερα...
06.12.2013

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Το δέντρο της Θεσσαλονίκης φέτος στολίστηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη - επισήμως και του χειμώνα - κατέβηκαν τα στολίδια, άνοιξαν τα κλαδιά και άναψαν τα λαμπάκια του δικού μας δέντρου! 

Περισσότερα...
01.10.2012

Fun. - We are young

Fun. - We are young

'cause we are young!

Περισσότερα...
29.04.2013
Lana Del Rey - Young and Beautiful

Ας ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με την ιδιαίτερη φωνή της Lana Del Rey.

Περισσότερα...
25.09.2013
Τυρόψωμο

Χθες βράδυ το σπίτι μύρισε σπιτικό ψωμί με τυρί φέτα: το αγαπημένο μας τυρόψωμο που κάθε φορά γίνεται ανάρπαστο.

Περισσότερα...
23.11.2012
Πρωινός καφές

Ένα περιποιημένο καφεδάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ιδιαίτερα το πρωί.

Περισσότερα...
01.03.2014

Το wallpaper του Μαρτίου

Το wallpaper του Μαρτίου

Το wallpaper του Μαρτίου είναι έτοιμο! Μια από τις αγαπημένες μας φωτογραφίες φτάνει στις οθόνες όλων μας και μας φέρνει κοντά!

Περισσότερα...
14.05.2013

Cupcakes με μέλι και κανέλα

Cupcakes με μέλι και κανέλα

Κι ενώ ενόψει καλοκαιριού θα περίμενε κανείς παύση εργασιών στην κουζίνα, κατά έναν περίεργο λόγο οι κουτάλες έχουν πάρει φωτιά, οι πειραματισμοί είναι συχνοί και τα γλυκά δε λείπουν ποτέ από το μενού! Πολύ περισσότερο τα cupcakes. 

Περισσότερα...
09.09.2013
Keep calm and love autumn

Καλή μας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Είναι η δεύτερη εβδομάδα του φθινοπώρου και ώρες ώρες μας κακοφαίνεται. Ειδικά όσους δε βρισκόμαστε σε παραθαλάσσιο μέρος και η ιδέα για ένα τελευταίο σαββατοκύριακο στη θάλασσα απομακρύνεται...

Περισσότερα...
24.08.2013
Τα κίτρινα σκαμπό

Τελικά το κίτρινο χρώμα μου αρέσει πολύ. Κι αυτά τα κίτρινα σκαμπό ακόμα περισσότερο!

Περισσότερα...
02.01.2014

Noir Désir - Le Vent Nous Portera

Noir Désir - Le Vent Nous Portera

Γαλλικό και αγαπημένο!

Περισσότερα...
18.02.2013
Δείτε τις Δευτέρες αλλιώς

Πράγματι! Είναι γεγονός ότι τις Δευτέρες οι περισσότεροι δε τις συμπαθούμε ιδιαίτερα, γιατί έρχονται πολύ γρήγορα μετά τις Παρασκευές αλλά και γιατί οι Παρασκευές έρχονται πολύ αργά μετά τις Δευτέρες.

Περισσότερα...
08.09.2015

Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill Open 2015 - Χ.Κ. Βασιλίτσας

Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill Open 2015 - Χ.Κ. Βασιλίτσας

Πέρυσι είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να βρεθούμε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα downhill στη Βασιλίτσα Γρεβενών, όπου οι αθλητές μας πρόσφεραν σπουδαίο θέαμα και αφορμή για πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αυτό το τελευταίο έγινε η αιτία να γνωρίσουμε (αν και η αλήθεια είναι ότι αυτός μας γνώρισε) έναν εκ των διοργανωτών του αγώνα σε μια επόμενη επίσκεψη μας στο χιονοδρομικό κέντρο. Και κουβέντα στην κουβέντα μας έπεισε - δε δυσκολεύτηκε και πολύ - να παρευρεθούμε και στο φετινό αγώνα για νέες φωτογραφίες.

Περισσότερα...
01.02.2016

Τα παιδιά μαθαίνουν από τον τρόπο που ζουν

Τα παιδιά μαθαίνουν από τον τρόπο που ζουν

Ξεκινάμε τη μέρα, τον μήνα, την εβδομάδα με μια βασική υπενθύμιση. Πιο βασική δε γίνεται.

Αν έχεις παιδί ή πρόκειται να αποκτήσεις, προχώρα πιο κάτω. Κι αν πάλι δεν έχεις, να θυμάσαι, δεν είναι μόνο για παιδιά. Είναι για σένα, για μένα, για τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου, για τη ζωή σου. Τι ζωή θέλεις να ζεις;

Περισσότερα...
17.03.2013
75 brazil street - Nicola Fassano

 Συνεχίζουμε αποκριάτικα...

Περισσότερα...
16.04.2013
Today's tip

Η ευτυχία είναι επιλογή και κατάκτηση. Θέλει προσπάθεια, θέλει τόλμη, θέλει δύναμη, θέλει στόχο κι εμπειρίες. Να μερικές σκέψεις ακόμα...

Περισσότερα...
03.02.2013

Ακόμα και 20 λεπτά στη φύση είναι αρκετά

Ακόμα και 20 λεπτά στη φύση είναι αρκετά

Ο πρωινός καφές, το ξεφύλλισμα εφημερίδων και περιοδικών, το networking είναι μερικές από τις αγαπημένες μας κυριακάτικες συνήθειες.

Περισσότερα...
01.08.2013

Το wallpaper του Αυγούστου μυρίζει θάλασσα και ξενοιασιά

Το wallpaper του Αυγούστου μυρίζει θάλασσα και ξενοιασιά

Επιτέλους Αύγουστος! Ο πιο καλοκαιρινός μήνας! Θάλασσα, παραλία, χαλάρωση, ξενοιασιά...

Περισσότερα...