Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Eξωτικά Ιωάννινα

Τι λέτε για μια βόλτα στα Εξωτικά Ιωάννινα;

Προσωπικά όσες βόλτες κι αν κάνω στο κέντρο ή στο Κάστρο της πόλης, πάντα ανακαλύπτω κάτι που κεντρίζει το φωτογραφικό μου ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν μια υπόσχεση που εκπληρώθηκε! Δύο αγαπημένοι φίλοι ήρθαν να με επισκεφθούν στα Ιωάννινα και φυσικά ανέλαβα να τους ξεναγήσω στις όμορφες γωνιές της πόλης. Ήταν ένα Σάββατο πρωί του Ιουλίου περίπου 1 χρόνο πριν. Αφού ήπιαμε το απαραίτητο καφεδάκι στα γνωστά "Ναυτάκια", κατευθυνθήκαμε στην αφετηρία της βόλτα μας, την πλατεία Πύρρου, που είναι η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από το εμπορικό κέντρο, συνεχίσαμε προς την Αβέρωφ, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κοσμηματοπωλεία αλλά και τα καταστήματα με τα χαρακτηριστικά σουβενίρ.

ioannina1a

ioannina3a

Μια στάση για να πάρουμε τα αναμνηστικά μας δωράκια ήταν απαραίτητη. Στη συνέχεια, περιπλανηθήκαμε στα πεζοδρομημένα στενά που τέμνουν κάθετα ή είναι παράλληλα με την Αβέρωφ και φιλοξενούν διάφορα καφέ και καταστήματα -παντοπωλεία, κρεοπωλεία, τσαγκαράδικα, ραφεία κλπ- μερικά από τα οποία πρέπει να είναι εκεί πολλές δεκαετίες.

ioannina12a

ioannina2a

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την γραφική οδό Ανεξαρτησίας και τις γεμάτες γλάστρες στοές της, με τα διάφορα καφέ και μπαράκια. Εδώ θα επιστρέφαμε το βράδυ για ποτάκι!

ioannina8a

ioannina4a

Οπότε συνεχίσαμε προς το τέλος της Αβέρωφ, όπου μας περίμενε η κεντρική πύλη του Κάστρου, για μια βόλτα στην "καστροπολιτεία" των Ιωαννίνων. Τα τείχη του Κάστρου, πέρα από τις δύο ακροπόλεις του -τη βορειοανατολική ακρόπολη (σημερινό Δημοτικό Μουσείο) και τη νοτιοανατολική (Ιτς-Καλέ)-, περικλύουν έναν οικισμό ο οποίος κατοικείται κανονικά. Τα περισσότερα κτίρια του οικισμού διατηρούν τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής. Ακόμη και μια νεόδμητη κατοικία που είναι και ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του Κάστρου, έχει ακολουθήσει πιστά τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων, δίνοντας έμφαση ακόμη και στις λεπτόμερεις όπως το ταχυδρομικό κουτί δίπλα από την ξύλινη εξώπορτα.

ioannina15a

ioannina5a

Αλλά ακόμη και τα πιο σύγχρονα κτίρια διατηρούν σιδερένιες εξώπορτες σε διάφορα σχέδια και χρώματα και σε ταξιδεύουν μερικές δεκαετίες πίσω. Έτσι, η βόλτα στο κάστρο είναι παράλληλα μια βόλτα σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της περιοχής.

ioannina7a

ioannina6a

Ο χρόνος βέβαια δεν είναι ποτέ αρκετός για να χάνεσαι στα στενά του Κάστρου και να παρατηρείς τις ξεχωριστές γωνιές του. Όμως έπρεπε να σταματήσουμε την περιπλάνηση μας, μια και είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσουν οι επισκέπτες μου την τοπική γαστρονομία. Μα πώς αλλιώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη τους βόλτα στα Εξωτικά Ιωάννινα; Στα καλύτερα θα τους πήγαινα βεβαίως βεβαίως!

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
21.06.2014
Tι να φορέσω;

Δυο casual εμφανίσεις για τις βόλτες μας αυτό το Σαββατοκύριακο..

Περισσότερα...
26.02.2013

Biagio Antonacci - Sognami

Biagio Antonacci - Sognami

Μετά τη στιλιστική βόλτα μας στους δρόμους του Μιλάνο, συνεχίζουμε μελωδικά και ιταλικά..

Περισσότερα...
21.11.2014

Το κάμελ παλτό

Το κάμελ παλτό

Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει και ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Σύντομα λοιπόν θα χρειαστούμε ένα πιο ζεστό πανωφόρι. Τι καλύτερο λοιπόν από το κάμελ παλτό μας, που πέρα από κλασική αξία, φέτος είναι μια από τις αγαπημένες μας ενδυματολογικές τάσεις. Ας δούμε λοιπόν 3 στιλιστικές προτάσεις που το αναδεικνύουν!

Περισσότερα...
08.04.2013

Χειροποίητες κατασκευές με βότσαλα

Χειροποίητες κατασκευές με βότσαλα

Πόσες φορές εκεί που βρίσκεστε σε μια υπέροχη παραλία, βρίσκετε βότσαλα με ιδιαίτερα σχήματα και χρώματα, με τέλειο πάχος, με τέλειο μέγεθος.. και τα μαζεύετε και τα παίρνετε στο σπίτι και λέτε ότι κάπου θα τα βάλετε, ότι θα τα χρησιμοποιήσετε για τη διακόσμηση του μπαλκονιού ή του κήπου.. και δυστυχώς πολλές φορές περνάει το καλοκαίρι και τα ξεχνάτε μέσα στην τσάντα θαλάσσης.. και όταν κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο τα εντοπίζετε, αντιλαμβάνεστε γιατί τόσο καιρό νιώθατε την τσάντα κάπως βαριά... 

Περισσότερα...
09.12.2015

Διαγωνισμός "Ημερολόγιο Καλοτυχίας Ευ ζην 2016"

Διαγωνισμός "Ημερολόγιο Καλοτυχίας Ευ ζην 2016"

Ο νέος μας διαγωνισμός ξεκινά! Δύο τεύχη ενός νέου βιβλίου υπόσχονται να φέρουν τύχη στους νικητές και να τους μυήσουν στο "ευ ζην".

Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι' αυτό με τη βοήθεια των Εκδόσεων Μύρτος.

Σήμερα λοιπόν ξεκινάει ο διαγωνισμός μας για 2 τεύχη του νέου βιβλίου "Ημερολόγιο Καλοτυχίας Ευ ζην 2016".

Περισσότερα...
30.10.2013

TEDxAthens 2013: Αχαρτογράφητα Νερά

TEDxAthens 2013: Αχαρτογράφητα Νερά

Ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες το θέμα του πέμπτου κατά σειρά TEDxAthens και εμείς φροντίζουμε για την ενημέρωσή σας!

Περισσότερα...
19.02.2017

Πώς να οργανώσετε τα κοκαλάκια της μικρής σας πριγκιπέσσας - DIY project

Πώς να οργανώσετε τα κοκαλάκια της μικρής σας πριγκιπέσσας - DIY project

Μια βροχερή Κυριακή σαν τη σημερινή είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας κάτι χαρούμενο, λαμπερό αλλά και χρήσιμο. Και μάλιστα με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και φτηνά υλικά: τα ρολά από χαρτί κουζίνας ή υγείας.

Η κατασκευή είναι πολύ απλή, οπότε ευνοείται η συμμετοχή του παιδιού. Αν έχει το περίγραμμα στα χαρτόνια, τα κόβει, τα κολλάει κ.λπ. Θέλει προσοχή μόνο με το πιστόλι σιλικόνης γιατί είναι ζεστό αλλά και αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Περισσότερα...
04.01.2014

Koop - Come to Me

Koop - Come to Me

Ωρα για μουσικό διάλειμμα με διάθεση για χορό!

Περισσότερα...
09.01.2013
Eυτυχία είναι..

Πράγματι! Kαλά μας ταξίδια λοιπόν..

Περισσότερα...
24.10.2012

Μια διαφορετική σαλάτα

Μια διαφορετική σαλάτα

Για αυτήν την προσπάθεια αφορμή στάθηκε η φωτογραφία μιας ομολογουμένως πολύ εμφανίσιμης σαλάτας, για την οποία τα σχόλια ήταν απόλυτα θετικά! Δροσερή, νόστιμη, ελαφριά, θρεπτική, πρωτότυπη! Τόσα σχόλια για μία σαλάτα και να μην τη δοκιμάσω; Ε όχι!

Περισσότερα...
02.11.2012
Το μονόγραμμα

Μια και η μέρα είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά σε ένα από τα αγαπημένα ποιήματα του, το Μονόγραμμα.

Περισσότερα...
20.11.2012
Μετρώντας τα άστρα

Μετρώντας τα άστρα...

Περισσότερα...
03.03.2013
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας

Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις των ταινιών κινουμένων σχεδίων επιφυλάσσει η εβδομάδα που μας έρχεται! 

Περισσότερα...
10.06.2013

Πρωινό στο μπαλκόνι

Πρωινό στο μπαλκόνι

Το πρωινό σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής είναι ή έστω πρέπει να είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κατά το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε την απαραίτητη ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά για να αντιμετωπίζουμε τις μετέπειτα υποχρεώσεις μας. Μάλιστα όταν τρώμε καλό πρωινό είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος αποφεύγοντας τα τσιμπολογήματα. 

Περισσότερα...
09.02.2013

Can't take my eyes off you

Can't take my eyes off you

Επειδή σας άρεσε το χθεσινοβραδινό "Dancing Queen", είπαμε απόψε να ακούσουμε παρέα άλλο ένα αγαπημένο κομμάτι που μας κάνει να θέλουμε να σηκωθούμε για χορό! 

Περισσότερα...
21.05.2013
Προσκλητήρια γάμου με εναλλακτικό ύφος

Για όλους εσάς που σχεδιάζετε το γάμο σας και τρέχετε για εκκλησία, νυφικό, κοστούμι, προσκλητήρια, μπομπονιέρες και .... (η λίστα δεν έχει τελειωμό) ... σας έχουμε μια εναλλακτική πρόταση για τα προσκλητήρια του γάμου σας.

Περισσότερα...
20.04.2013
Το καλό να λέγεται...

Το καλό πρέπει να λέγεται και να προβάλεται και εμάς αυτό το διαφημιστικό σποτ μας άρεσε, οπότε δεν μπορούμε παρά να το προβάλουμε και στο maresei.

Περισσότερα...
25.12.2012

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι μέρες αυτές είναι ιδανικές για να χαρούμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Ευκαιρία λοιπόν να χαλαρώσουμε γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο παρακολουθώντας αγαπημένες επίκαιρες ταινίες..

Περισσότερα...
25.09.2012

Maraveyas ilegal - Το καλοκαίρι έφυγε

Maraveyas ilegal - Το καλοκαίρι έφυγε

Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του φθινοπώρου από τον Κωστή Μαραβέγια και την μπάντα του.

Περισσότερα...
29.11.2012
Κρυμμένοι θησαυροί...

Ελεύθερη μετάφραση: Ιδιαίτερα πράγματα υπάρχουν ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές μας στιγμές. Κρυμμένοι θησαυροί μπορεί να βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον μας.

Περισσότερα...
03.04.2013
Δώστε χρώμα στο τζιν σας πουκάμισο

Ένα παλιό τζιν πουκάμισο, λίγα χρωματιστά κουμπιά, μερικές ιδέες για χειροποίητους γιακάδες και ιδιαίτερα σε τζιν ύφασμα στάθηκαν η αφορμή για τη μεταποίηση ενός παλιού ρούχου σύμφωνα με τις φετινές τάσεις της μόδας. 

Περισσότερα...