Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Λίγο πριν μπει η νέα χρονιά, είδαμε τις πρώτες άσπρες μέρες κυριολεκτικά. Χιόνι έπεσε σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ακόμα και δίπλα στο κύμα, οι φωτογραφίες με τα χιονισμένα τοπία κατέκλυσαν τα social media, παιδάκια γέμισαν τα πεζοδρόμια για να παίξουν χιονοπόλεμο παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και εκδρομείς βρέθηκαν για ώρες στους δρόμους αφού αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν με πολύ μικρές ταχύτητες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Με αυτό το τελευταίο, θα ασχοληθούμε σήμερα, γιατί καλό το χιόνι, υπέροχο το λευκό τοπίο αλλά καλά είναι να ξέρουμε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν ο χιονιάς φτάνει έξω από την πόρτα μας. Και όπως αναμένεται βάσει των προβλέψεων της Ε.Μ.Υ. θα ξαναπέσουν χιόνια. Ας είμαστε έτοιμοι!

"Έχουμε πάντα στο αυτοκίνητο μας αντιολισθητικές αλυσίδες που να ταιριάζουν στο όχημά μας, τις ειδικές κουβέρτες ή ανάλογα προϊόντα. Πολλοί απλά κουβαλούν στο πορτ μπαγκαζ αλυσίδες από άλλα αυτοκίνητα ή για λάστιχα διαφορετικών διαστάσεων μόνο και μόνο σε περίπτωση που τους σταματήσει η Τροχαία. Οι αλυσίδες θα βγάλουν εμάς από τη δύσκολη θέση και όχι τον τροχονόμο και αυτό δεν αφορά αν θα μας φιλοδωρήσουν με πρόστιμο ή μας γυρίσουν πίσω.

Πρέπει να γνωρίζουμε πώς τοποθετούνται. Είναι διαφορετικό να έχουμε δει κάποιον άλλον να τις τοποθετεί και διαφορετικό να προσπαθείς να τις τοποθετήσεις μέσα στο κρύο με παγωμένα δάκτυλα. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε κάνει μια απόπειρα τοποθέτησης τους στο αυτοκίνητο μας όταν ο καιρός είναι καλός για να εξοικειωθούμε.

Πριν ταξιδέψουμε ελέγχουμε πάντα τον καιρό που επικρατεί στις περιοχές από όπου θα περάσουμε κατά την ώρα που υπολογίζουμε οτι θα περάσουμε. Λίγη ώρα πριν ή λίγη ώρα μετά μπορεί να μεταβάλει ραγδαία τις συνθήκες του δρόμου. Επίσης αν πρόκειται να κινηθούμε σε μεγάλες εθνικές οδούς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα ειδικά τηλέφωνα επικοινωνίας για να ρωτήσουμε για την κατάσταση του δρόμου (π.χ. Εγνατία Οδός τηλ. 1077).

Είναι καλό το αυτοκίνητό μας να έχει αρκετό καύσιμο σε περίπτωση που ακινητοποιηθούμε για πολλή ώρα και χρειαζόμαστε θέρμανση από το καλοριφέρ. Σε αυτή την περίπτωση προσέξτε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι. Επίσης λίγη τροφή, νερό, ένα ζευγάρι γάντια και ίσως ενα sleeping bag μας βοηθήσει απροσδόκητα σε περίπτωση μακρόωρης ταλαιπωρίας.

Ακολουθείτε πάντα τις υποδείξεις της Τροχαίας. Βρίσκεται στο δρόμο για να μας διευκολύνει. Οι γνωστές υπερβολές, συνήθως από οδηγούς 4x4 αυτοκινήτων και SUV συνήθως πληρώνονται ακριβά. Η τετρακίνηση δίνει επιπλέον πρόσφυση αλλά να θυμάστε ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τους νόμους της Φυσικής."

Ευχόμαστε σε όλους καλή συνέχεια στις υπόλοιπες γιορτινές μέρες και έναν καλό και ασφαλή χειμώνα!

Ολόκληρο το άρθρο με τις συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες μπορείτε να διαβάσετε στο carstats.gr.

 

Μ' αρέσει | 2012