Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ιβίσκος με τις πολλαπλές ιδιότητες

Ο ιβίσκος με τις πολλαπλές ιδιότητες

Εκτός από το αλάτι Ιμαλαΐων, η μητέρα μετά την τελευταία της επίσκεψη στη γραφική Ξάνθη, μου έφερε και ένα σακουλάκι με ένα κόκκινο βότανο. Το είδα και δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται, μέχρι που μου είπε ότι είναι ιβίσκος που τον αγόρασε γιατί όπως της είπε ο φίλος Όμηρος, έχει εξαιρετικές ιδιότητες.

Το άνοιξα το σακουλάκι, έβαλα το περιεχόμενό του σε ένα δοχείο τσαγιού και το τοποθέτησα στο ντουλάπι με τα βότανα. Και μπορεί να έμεινε εκεί ανέγγιχτο για μήνες αλλά από τότε που το δοκίμασα, συνηθίζω να προσθέτω λίγα φύλλα ιβίσκου πολύ συχνά στα ζεστά κοκτέιλ βοτάνων που εκτός από έξτρα γεύση αποκτούν και ένα θεσπέσιο κόκκινο χρώμα.

Το όνομα ιβίσκος είναι ελληνική λέξη και δόθηκε αρχικά στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη. Στα λατινικά, λέγεται Hibiscus sabdariffa (Ιβίσκος η σαβδαρίφη) και είναι ένα θαμνώδες φυτό, διακοσμητικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Την πρώτη εμφάνιση του φυτού διεκδικούν η Ινδία και η Μαλαισία. Από εκεί ταξίδεψε μέχρι την Αφρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στο Σουδάν, την Αίγυπτο, την Κεϊλάνη, την Ταϊλάνδη και στις τροπικές χώρες του Μεξικού. Τα άνθη του έχουν χρωματισμούς κόκκινους, λευκούς, ροζ και κίτρινους.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα, για παράδειγμα τα φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με άλλα λαχανικά. Ο κάλυκας περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τρώγεται ακατέργαστος σε σαλάτες ή μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε γλυκά, σούπες και σάλτσες, καθώς και για χρώμα και άρωμα σε κόκκινα κρασιά. Τέλος, η χρωστική ουσία από τα πέταλα, χρησιμοποιείται στα φάρμακα.

Επιπλέον ο ιβίσκος έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες, κάποιες εκ των οποίων αναφέρονται παρακάτω:

- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων

- Ενδείκνυται για υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας

- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C

- Βοηθά σε καρδιοαγγειακές παθήσεις και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό

- Συντελεί στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

- Βοηθά σε ηπατικές διαταραχές

- Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

- Τονώνει τα μαλλιά και δρα ευεργετικά στην τριχόπτωση

- Είναι διουρητικό

- Βοηθά όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2

- Τα φύλλα του ιβίσκου είναι μαλακτικά και καταπραϋντικά για τον βήχα, ενώ βοηθούν σε κατάπλασμα, σπυριά και αποστήματα

- Οι σπόροι είναι τονωτικοί και καταναλώνονται για την θεραπεία της ατονίας

- Οι κάλυκες του φυτού είναι αρωματικοί, στυπτικοί και δροσεροί. Έχουν διουρητική δράση, βοηθούν σε πυρετούς και δρουν εναντίον της χολέρας

hibiscus 6

Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη, το χρώμα και το άρωμα, λίγα φύλλα ιβίσκου σε συνδυασμό με πολλά άλλα βότανα και μπαχαρικά, προσφέρουν έξτρα ενδιαφέρον στα ζεστά μας ροφήματα, ενώ το καλοκαίρι με την προσθήκη πάγου μπορούμε να έχουμε ένα απολαυστικό ρόφημα σε θέση αναψυκτικού. Και ας αφήσουμε όσους δεν ξέρουν να μαντέψουν τι είναι αυτό το μαγικό δροσιστικό που τους κερνάμε ;)

Η πηγή μας για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ιβίσκου: botanologio.blogspot.gr

Μ' αρέσει | 2012