Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Οίνος και τυρί: μια σχέση που κρατάει χρόνια

Ένας από τους αγαπημένους μας μεζέδες όταν μαζευόμαστε σπίτι με φίλους είναι τα πλατό τυριών που συνοδεύουν ένα μπουκάλι κρασί. Γι' αυτό και όταν ξέρουμε πως πρόκειται να συγκεντρωθούμε σε κάποιο από τα σπίτια της παρέας, φροντίζουμε να προμηθευόμαστε διάφορα είδη τυριών και κρασιών αναζητώντας νέα γευστικά μονοπάτια. Επιπλέον, κάθε πλατό αποτελεί μια πρόκληση. Θέλεις να το στήσεις όσο πιο καλά μπορείς, πιθανώς συνοδεύοντας τα τυριά με αλλαντικά, κριτσίνια, ντοματίνια, ελιές ή άλλα ντιπ.

Γενικά, τυριά και κρασιά συμβιώνουν αρμονικά εδώ και χρόνια και υπάρχει πλέον μια σειρά από "κανόνες" σχετικά με το ποια τυριά ταιριάζουν με συγκεκριμένα κρασιά. Έτσι, κάνοντας μαθήματα "οινοτυρογευσίας", μπορούμε να πούμε ότι εξαιρετικά ελληνικά τυριά Π.Ο.Π. έχουν βρει τους δικούς τους οινικούς συντρόφους:

- Ανεβατό Π.Ο.Π.: Μοσχοφίλερο
- Γαλοτύρι Π.O.Π.: Sauvignon Blanc, Ασύρτικο
- Γραβιέρα Aγράφων Π.O.Π.: Cabernet Sauvignon, Syrah, Λημνιώ
- Γραβιέρα Kρήτης Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Merlot, Κοτσιφάλι- Μαντηλάρι
- Γραβιέρα Nάξου Π.O.Π.: Chardonnay Βαρέλι, Ασύρτικο Βαρέλι, Pinot Noir, Αγιωργίτικο
- Kαλαθάκι Λήμνου Π.O.Π.: Pοδίτης
- Kασέρι Π.O.Π.: Merlot, Pinot Noir, Αγιωργίτικο βαρέλι
- Kατίκι Δομοκού Π.O.Π.: Μοσχοφίλερο
- Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π.: Ντεμπίνα
- Kοπανιστή Π.O.Π.: Γλυκό Μοσχάτο Λευκό, γλυκό Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Βηλάνα, Ντεμπίνα
- Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Mανούρι Π.O.Π.: Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Σαββατιανό, Pοδίτης
- Mετσοβόνε Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Chardonnay Βαρέλι, ρετσίνα
- Mπάτζος Π.O.Π.: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Ξινομυζήθρα Kρήτης Π.O.Π.: Bηλάνα, Ασύρτικο
- Πηχτόγαλο Xανίων Π.O.Π.: αφρώδες Mοσχοφίλερο ή αφρώδης Ντεμπίνα
- Σαν Mιχάλη Π.O.Π.: Viogner, Μοσχάτο Αλεξανδρείας
- Σφέλα Π.O.Π.: Μοσχοφίλερο
- Φέτα Π.O.Π.: Ρετσίνα, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Βηλάνα
- Φορμαέλα Αράχοβας Π.O.Π.: Σαββατιανό, Ρομπόλα
Γνωστά αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία Π.Ο.Π.:
- Aρσενικό Nάξου: Ασύρτικο, Ρομπόλα
- Mανούρα Σίφνου: Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
- Σεβρ Mετσόβου: Sauvignon Blanc Βαρέλι

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να επισημάνουμε ότι για να αναγνωριστεί ένα προϊόν ως Π.Ο.Π. (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης) πρέπει να τηρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

1. Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης.
2. Η πρώτη ύλη απ' όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης.
3. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
4. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

winestops

Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σωστών συνδυασμών για την απόλαυση τυριού και κρασιού:
- Όλα τα φρέσκα τυριά με έντονη, αλμυρή γεύση συνδυάζονται με φρέσκα λευκά κρασιά.
- Τα κατσικίσια τυριά μπορούν να συνδυαστούν από ξηρά λευκά κρασιά με έντονη γεύση ή από ερυθρά κρασιά με απαλές τανίνες.
- Τα λιπαρά, τυριά αναζητούν πλούσια και αρωματικά λευκά κρασιά, με ευχάριστη οξύτητα.
- Τα καπνιστά τυριά λόγω έντονου αρώματος και γεύσης συνδυάζονται απόλυτα με πλούσια λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι.
- Τα αλμυρά τυριά με έντονη γεύση μπαχαρικών ή μούχλας αποθεώνονται με λευκά γλυκά κρασιά.
- Τα τυριά με λιπαρή, μαλακή γεύση και παρουσία της χαρακτηριστικής οσμής μούχλας συνδυάζονται ιδανικά με πληθωρικά, παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.
- Τα παλαιωμένα κίτρινα τυριά εκθειάζονται με παλαιωμένα ερυθρά κρασιά.

Για ένα πετυχημένο σερβίρισμα, καλό είναι να ακολουθούμε τους παρακάτων κανόνες:
- Προμηθευόμαστε τα τυριά σε μεγάλες φέτες για να είναι ευπαρουσίαστα.
- Σερβίρουμε τα τυριά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Οι ξύλινοι δίσκοι είναι ιδανικοί για το σερβίρισμα, διότι συγκρατούν την υγρασία κυρίως των φρέσκων τυριών.
- Φροντίζουμε να υπάρχουν στο τραπέζι μας τα κατάλληλα μαχαίρια και εργαλεία κοπής των τυριών που έχουμε επιλέξει.
- Διαλέγουμε για κάθε πιατέλα τυριών 3 έως 4 διαφορετικά είδη. Φροντίζουμε η πιατέλα να περιέχει ένα τυρί αντιπροσωπευτικό της κάθε οικογένειας (κατσικίσιο, αγελαδινό, πρόβειο, μαλακό, σκληρό με κρούστα κ.λ.π.).
- Σε ένα πάρτι με τυρί και κρασί θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουμε τη φέτα, τις τραχιές γραβιέρες και τα άκαμπτα κεφαλοτύρια. Η αλμυρή τους γεύση ταιριάζει περισσότερο με ρετσίνα, τσίπουρο ή ούζο.
- Δεν βάζουμε ποτέ τα τυριά το ένα πολύ κοντά στο άλλο και ούτε σε τυχαία θέση. Τα τοποθετούμε σύμφωνα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αρχίζοντας από τα πιο φρέσκα και απαλά και συνεχίζοντας προς στα πιο ώριμα και τέλος, προς τα πιο έντονα αρωματικά και πικάντικα.
- Υπολογίζουμε περίπου 80 γρ. ανά άτομο, εφόσον σερβίρουμε τα τυριά στο τέλος του γεύματος.
- Ετοιμάζουμε καρτούλες με την ονομασία του κάθε τυριού και τοποθετούμε την κάθε μια στο σωστό τυρί, προκειμένου να βοηθήσουμε τους καλεσμένους μας στην επιλογή τους.
- Σερβίρουμε τα κρασιά σχετικά δροσερά. Τα λευκά γύρω στους 10-12°C και τα ερυθρά στους 15-18°C.
- Τα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά, πρέπει πρώτα να αεριστούν για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Έτσι θα αναδυθούν όλα τους τα αρώματα.

cheese

Εννοείται πως δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούμε όλους αυτούς τους κανόνες ούτε να αφιερώνουμε τόσο χρόνο και να έχουμε τόσα εγαλεία για να στήσουμε ένα καλό πλατό. Ωστόσο, μπορούμε πάντα να χρησιμοποιούμε τους κανόνες ως γενικό οδηγό στησίματος μιας πιατέλας τυριών, προσαρμόζοντας τους στα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Όπως και να 'χει, με μερικές απλές κινήσεις μπορούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ικανό να εντυπωσιάσεις τους φίλους μας, ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ή να μας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και σε μια πιο επίσημη εκδήλωση.

Το μόνο που μένεις είναι πειραματιστούμε λοιπόν τυριά και κρασιά που μπορούν να ζεστάνουν τις βραδιές σας και να ντύσουν γευστικά τις νυχτερινές συζητήσεις με τους φίλους μας!

Η πηγή για τους συνδυασμούς κρασιών - τυριών ονομαστικά, τις προδιαγραφές Π.Ο.Π., τους κανόνες συνδυασμών και σερβιρίσματος, αποτέλεσε το άρθρο της κυρίας Αλίκης Ψαρούδα, Οινολόγου- Τεχνολόγου Ποτών στο περιοδικό Οινολογία.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
27.11.2012
Γλυκό του κουταλιού

Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό κουταλιού μαζί με τον απογευματινό ελληνικό καφέ;

02.12.2012
Πρωινό Κυριακής

Τουλάχιστον τις Κυριακές ας προσπαθούμε να αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο στο πρωινό.

Περισσότερα...
13.05.2013

Ξενάγηση στο Άμστερνταμ

Ξενάγηση στο Άμστερνταμ

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια μας ως τώρα ήταν το ταξίδι – έκπληξη σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ευρώπης, το Άμστερνταμ ή διαφορετικά στη Βενετία του Βορρά.

Περισσότερα...
23.09.2013

Ρυζόγαλο να το φας... στο φλιτζάνι!

Ρυζόγαλο να το φας... στο φλιτζάνι!

Το αγαπημένο μου ρυζόγαλο, με τη συνταγή της μαμάς, που την έχει πάρει από τη γιαγιά. Μια συνταγή που κρατάει χρόνια και περνάει από γενιά σε γενιά σήμερα μοιράζεται απλόχερα.

Περισσότερα...
06.03.2013
Ειδική περίσταση

Την περασμένη Κυριακή σας είπαμε ότι θα κάνουμε την ημέρα μας ομορφότερη δημιουργώντας ειδικές περιστάσεις, στρώνοντας ωραία τραπέζια και περνώντας χρόνο με αγαπημένους φίλους. Και πράγματι έτσι έγινε.

Περισσότερα...
28.12.2014

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού "Χειροποίητες Δημιουργίες"

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού "Χειροποίητες Δημιουργίες"

Ο διαγωνισμός μας ολοκληρώθηκε! Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε και οι δύο νικήτριες αναδείχθηκαν!

Περισσότερα...
29.08.2014

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Είναι το ποτό του καλοκαιριού, της άνοιξης και για μερικούς και του χειμώνα και του φθινοπώρου. Κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλους και μικρούς σε ηλικία αλλά και σε εμπειρία στο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό το ποτό που έχει κυριεύσει όλον τον κόσμο και αποτελεί την πιο συχνή επιλογή μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε από το σπίτι; Άραγε γνωρίζουμε το βιογραφικό της ή απλά την καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε ή και για να αρχίσουμε τα αναίτια χαμόγελα; Μην στενοχωριέστε... Ας αρχίσουμε το μάθημα για να είμαστε πότες αλλά και γνώστες!

Περισσότερα...
19.06.2014
Parov Stelar feat. Graham Candy - The Sun

Νέο μουσικό κομμάτι που ήρθε για να μας ταξιδέψει μέχρι τον ήλιο!

Mας αρέσει πολύ το ρεφρέν του:

"Now I'm gonna tell my mamma
that I'm a traveller
I'm gonna follow the sun"

Περισσότερα...
03.05.2013
Ψητά μανιτάρια

Το ότι βρισκόμαστε στη Μεγάλη εβδομάδα και μάλιστα σε μέρες νηστείας δε σημαίνει πως δεν μπορούμε πια να καλούμε κόσμο στο σπίτι ή να τρώμε εμείς νόστιμες λιχουδιές και μάλιστα γρήγορα και εύκολα...

Περισσότερα...
27.06.2014

SMA RAG DA feat. STATHIS DRAKOS "Crystalised" (by The xx)

SMA RAG DA feat. STATHIS DRAKOS "Crystalised" (by The xx)

Το Σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών και ήρθε η ώρα να ρίξουμε ρυθμούς ακούγοντας την εν λόγω διασκευή που κλείνει προτρέποντάς μας να...

"Go slow"

Περισσότερα...
19.10.2012

Triggerfinger - I Follow Rivers

Triggerfinger - I Follow Rivers

Εξαιρετική διασκευή του τραγουδιού της Lykke Li από τους Triggerfinger.

Απολαύστε το..

Περισσότερα...
11.11.2014

Δημιουργώντας αποθηκευτικούς χώρους με ξύλινα τελάρα

Δημιουργώντας αποθηκευτικούς χώρους με ξύλινα τελάρα

Τα κλασικά ξύλινα τελάρα (ή καφάσια ή κουτιά) μπορούν να έχουν άλλη μία χρήση.

Περισσότερα...
13.02.2013
Ένα πολύχρωμο ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη

Επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και για να μη μένουμε μόνο στη λεκτική περιγραφή, ας πάμε ένα σύντομο φωτογραφικό ταξίδι στα ανθισμένα λουλούδια του Στρασβούργου και του Μονάχου.

Περισσότερα...
15.02.2013
Έκθεση για τη Θεσσαλονίκη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για τη Θεσσαλονίκη και την αρχιτεκτονική της ξεκινά σήμερα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 14 Απριλίου 2013. Θα τη βάλουμε στο πρόγραμμα του διμήνου; Πριν ξεκινήσουμε τις εξορμήσεις στη Χαλκιδική...

Περισσότερα...
26.12.2012

Caro Emerald - A Night Like This

Caro Emerald - A Night Like This

Ας κλείσουμε την ημέρα μας με την Caro Emerald να μας τραγουδά "A night like this"..

Περισσότερα...
07.03.2013
Έφτασε η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε!

Περισσότερα...
08.12.2012
Art de la table - Κυριακάτικη πρόταση

Η δική μας πρόταση για την αυριανή Κυριακή!

Περισσότερα...
10.01.2016

Χειροποίητο ψωμί με ανάμικτα άλευρα

Χειροποίητο ψωμί με ανάμικτα άλευρα

Νόστιμο και τραγανό, φρέσκο και ευωδιαστό! Ψωμάκι που αγαπάμε και συχνά το προτιμάμε...

Περισσότερα...
25.09.2015

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ευχολόγια Artmania

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ευχολόγια Artmania

Ο διαγωνισμός μας έληξε και οι νικήτριες αναδείχθηκαν μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Περισσότερα...
07.04.2013
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Είναι κάποιες στιγμές που το μόνο που θες είναι να απομονωθείς από το θόρυβο και την ένταση της πόλης, να βρεθείς στην εξοχή, σε ένα μέρος με θέα, να ακούς μόνο τους ήχους της φύσης, να έχεις ένα ποτήρι κρασί κι ένα καλό βιβλίο.. Και αν μπορείς να αγναντεύεις ένα όμορφο τοπίο μπροστά σου, τότε το όνειρο εκπληρώνεται και το απόγευμα, εκεί λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, μπορεί να σου δημιουργήσει τα πιο υπέροχα αισθήματα ξενοιασιάς, αγαλλίασης, ευτυχίας.. 

Περισσότερα...
17.04.2013

Παίζοντας με τα βότσαλα

Παίζοντας με τα βότσαλα

Μια σκηνή που έχουμε δει και ξαναδεί και ξαναδεί, μια εικόνα χιλιοαποτυπωμένη κι όμως... Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε πάντα το παιχνίδι με τα βότσαλα.

Περισσότερα...