Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και το διαδίκτυο βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της καθημερινής μας ζωής. Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις πως οι περισσότεροι μιλούν ή ασχολούνται με το κινητό, μπαίνεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς και οι επιβάτες παίζουν παιχνίδια ή σερφάρουν μέσω κινητών και ταμπλέτων, περιμένεις σε μια στάση ή στο αεροδρόμιο και γίνεται το ίδιο. Στις καφετέριες επικρατεί η ίδια κατάσταση. Βλέπεις γονείς να βγάζουν τα παιδιά τους έξω και αντί για μπάλα να τους δίνουν την ταμπλέτα ή το κινητό για να περάσουν το χρόνο τους σερφάροντας.

Μπαίνεις στο facebook ή το twitter και βλέπεις πως η μικρή σου ξαδέρφη έχει λογαριασμό. Μιλάς με μικρά παιδιά και η ορολογία που χρησιμοποιούν, όταν αναφέρονται στο διαδίκτυο, συχνά σε ξεπερνά. Νιώθεις ότι δεν μπορείς πια να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις γύρω σου σε σχέση με την τεχνολογία. Και το χειρότερο είναι ότι η κοινωνική ζωή όσο περνάει ο καιρός βασίζεται στις διαδικτυακές σου επαφές. Και πέρα από αυτό, ακούς κάθε τόσο ότι φίλοι σου δίνουν ραντεβού με άτομα που γνώρισαν στο facebook, παιδιά γνωστών σου αντιμετωπίζουν διαδικτυακές κοροϊδίες και απειλές (cyber bullying) από "φίλους" τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη, μικρά παιδιά ξέρουν τόσα πολλά πλέον για πράγματα που δε δικαιολογούνται βάσει της ηλικίας τους αλλά τα βλέπουν σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Και αυτό γίνεται πολύ χειρότερο, όταν οι γονείς δεν μπορούν από πλευράς γνώσεων ή χρόνου να τα ελέγξουν. Και τότε πολλλά πράγματα γίνονται χειρότερα. Το cyber bullying ή με άλλα λόγια ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, γίνεται πλέον συνήθεια και παιχνίδι για κάποια πιο ισχυρά παιδιά, ενώ άλλα δε βρίσκουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν.

Και όλα αυτά φυσικά ξεπερνούν τα όρια της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Η σημερινή μέρα, ωστόσο, αποτελεί την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης των χρηστών του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων για τη σωστή και ηθική χρήση τους. 

Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλό είναι να δούμε, ακόμα και αν νομίζουμε ότι έχουμε τις γνώσεις, τους βασικούς όρους του διαδικτύου, καθώς και συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση του. Ίσως δούμε πως μέρος των γνώσεων που θεωρούμε ότι έχουμε είναι λανθασμένες ή απλώς ξεπερασμένες. Ίσως επίσης εντοπίσουμε συχνές ερωτήσεις που μας απασχολούν και μπορεί να αφορούν τα παιδιά μας ή άλλους δικούς μας ανθρώπους. Ίσως, τέλος, βρούμε τον τρόπο να κατευθύνουμε πιο σωστά τα παιδιά μας σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου ή ίσως απλώς γίνουμε εμείς οι ίδιοι πιο σωστοί και ηθικοί χρήστες.

Όλα αυτά μπορούμε να τα διαβάσουμε στην ελληνική ιστοσελίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο safeinternet.gr, όπου εκτός από πληθώρα άλλων πληροφοριών υπάρχει το σχετικό αλφαβητάρι με τη βασική ορολογία και οι συχνές ερωτήσεις που τίθενται από τους χρήστες και απαντάνε πολλά από τα ερωτήματα που μας βασαννίζουν κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. 

Φωτογραφία: dimokratianews.gr

Μ' αρέσει | 2012