Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Operalia, όπως λέμε “Να η ευκαιρία” στην όπερα

Στη χώρα μας έχουμε δει κατά καιρούς πολλά μουσικά talent shows τύπου Fame Story, Super Idol, Pop Stars, Dream Show, The Voice (προφανώς θα ξεχνάμε και κάποια!) να δίνουν την ευκαιρία σε νέους ανερχόμενους τραγουδιστές να αναδείξουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα για να ξεκινήσουν την καριέρα τους, ενώ κάποιοι από αυτούς μεσουρανούν πλέον στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας (και μπράβο τους!).

Αν αναλογιστεί όμως κανείς τα είδη της μουσικής που ακούγονται σε αυτές τις παραγωγές θα καταλάβει ότι κάποια είδη μουσικής, όχι πολύ γνωστά και δημοφιλή στο ευρύ κοινό, είναι αποκλεισμένα και όσοι τα υπηρετούν, προφανώς δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να γίνουν γνωστοί, να φτάσουν ψηλά, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Τις παραπάνω σκέψεις ήρθε να ανατρέψει η ανακάλυψη της Operalia. Η Operalia βέβαια υπάρχει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, εγώ την έμαθα πρόσφατα...

Και τι είναι η Operalia; Είναι ένας μουσικός διαγωνισμός πέρα από τα συνηθισμένα, που έχει ως σκοπό να αναδείξει και να τιμήσει τα ταλέντα της όπερας του σήμερα. Δημιουργήθηκε από τον διάσημο τενόρο Plácido Domingo το 1993.

H Operalia αφορά νέους τραγουδιστές από 18 μέχρι 32 ετών από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Κάθε χρόνο περίπου 1000 αιτήσεις νέων και φιλόδοξων τραγουδιστών εξετάζονται από τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες του χώρου της όπερας μέσω ηχογραφημένου ηχητικού αποσπάσματος και από αυτές μόνο οι 40 παίρνουν το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Κάθε χρόνο μια διαφορετική πόλη φιλοξενεί τον διαγωνισμό. Φέτος ήταν η σειρά του Λος Άντζελες. Στην πρώτη φάση οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να τραγουδήσουν δυο άριες από μια λίστα τεσσάρων που έχουν ήδη επιλέξει. Η πρώτη άρια που θα ερμηνεύσουν είναι δική τους επιλογή και η δεύτερη επιλογή της κριτικής επιτροπής που αποτελείται από δέκα άτομα και τον Plácido Domingo ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Οι συμμετέχοντες που διαγωνίζονται στην κατηγορία της Zarzuela (ισπανικό λυρικό-δραματικό είδος που εναλλάσσει ομιλία και τραγούδι ακόμη και χορό) ερμηνεύουν και μια άρια τύπου Zarzuela. Από τους σαράντα προχωρούν στην επόμενη φάση μόνο οι είκοσι.

Στη δεύτερη φάση οι διαγωνιζόμενοι ερμηνεύουν μια άρια επιλεγμένη από την κριτική επιτροπή, ενώ όσοι αν διαγωνίζονται στην κατηγορία Zarzuela, ερμηνεύουν και μια άρια τύπου Zarzuela. Από αυτή τη φάση προκρίνονται πάλι οι μισοί, δηλαδή δέκα ερμηνευτές.

Στον επόμενο γύρο που είναι ο τελικός προκρίνονται μόνο οι πέντε ακολουθώντας πάλι την ίδια διαδιασία. Σε όλους τους γύρους οι ερμηνείες πραγματοποιούνται με τη συνοδεία πιάνου, ενώ στον τελικό με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Plácido Domingo.

Παρόλο που οι συμμετέχοντες στον τελικό είναι πέντε, δίνονται δέκα συνολικά βραβεία. Δίνεται 1ο, 2ο και 3ο βραβείο χωριστά για άνδρες και γυναίκες (σύνολο 6), όπως επίσης δίνεται και βραβείο από το κοινό για έναν άνδρα ερμηνευτή και μια γυναίκα ερμηνεύτρια. Επίσης στην κατηγορία της Ζarzuela δίνονται δυο ξεχωριστά βραβεία, ένα για κάθε φύλο. Το μεγαλυτερο βραβείο βέβαια είναι η αναγνώριση στον χώρο, οι επαγγελματικές ευκαιρίες και η πολύτιμη καθοδήγηση του Placido Domingo που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού βοηθώντας τους συμμετέχοντες.

Αν λοιπόν έχετε το χάρισμα της καλλιφωνίας στο κατάλληλο είδος μουσικής, ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για την Operalia 2015! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο operaliacompetition.org

Μουσικές αναζητήσεις & κείμενο: Γιώργος

 

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
06.12.2013

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Το δέντρο της Θεσσαλονίκης φέτος στολίστηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη - επισήμως και του χειμώνα - κατέβηκαν τα στολίδια, άνοιξαν τα κλαδιά και άναψαν τα λαμπάκια του δικού μας δέντρου! 

Περισσότερα...
23.02.2017

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο και λαχανικά

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο και λαχανικά

Θέλεις να κάνεις ομελέτα για πολλά άτομα και δε χωράει στο τηγάνι; Να μην χρειαστεί να την αναποδογυρίσεις με ότι ρίσκο αυτό εμπεριέχει; Η λύση είναι μία, ομελέτα φούρνου. Πολύ πιο νόστιμη, ωραία πλούσια υφή τύπου σουφλέ, και πάντα πετυχημένη.

Περισσότερα...
24.10.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Αηλιά Πενταλόφου

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Αηλιά Πενταλόφου

Άλλη μια περιπλάνηση στο όμορφα ελληνικά βουνά ξεκινά. Ανάβαση στον Αηλιά Πενταλόφου, στο Βόιο Κοζάνης.

Περισσότερα...
04.04.2014

Οδοιπορικό: Συρράκο - Καλαρρύτες - Πράμαντα - Τζουμέρκα

Οδοιπορικό: Συρράκο - Καλαρρύτες - Πράμαντα - Τζουμέρκα

Μια κουραστική αλλά ιδιαίτερη εκδρομή στην περιοχή των Τζουμέρκων μπορεί να ξεκινά λίγο πριν ή λίγο μετά τα Ιωάννινα, αφήνοντας την Εγνατία οδό και βγαίνοντας στην έξοδο για Τζουμέρκα.

Περισσότερα...
30.05.2013

Bright Lights Late Nights

Bright Lights Late Nights

Εσείς γνωρίζετε τους Speakeasies; 

Περισσότερα...
04.11.2013

YouTube Music Awards 2013

YouTube Music Awards 2013

Kλείνουμε την πρώτη ημέρα της εβδομάδας με έναν από τους νικητές των πρώτων μουσικών βραβείων του YouTube. Πρόκειται για το κομμάτι "Radioactive" των Lindsey Stirling και Pentatonix, το οποίο κέρδισε στην κατηγορία "Response of the Year".

Περισσότερα...
13.01.2013

Πάρε με αγκαλιά και πάμε

Πάρε με αγκαλιά και πάμε

Ίσως επειδή μιλήσαμε για ταξίδια ως στην κορυφή του βουνού και ακόμα πιο πάνω, πάνω από τα σύννεφα, ίσως επειδή κάθε ταξίδι είναι ομορφότερο όταν έχεις καλή παρέα, ξύπνησα σήμερα έχοντας στο μυαλό μου αυτό το τραγούδι...

Περισσότερα...
20.04.2013
Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην Καστοριά

Η εικόνα αυτού του υπέροχου ηλιοβασιλέματος στη μαγευτική Καστοριά θα μας συντροφεύει στις μετά τη δύση του ηλίου σαββατιάτικες δραστηριότητες.

Περισσότερα...
31.03.2013

i saw 43 sunsets - Nightcall & Under your spell

i saw 43 sunsets - Nightcall & Under your spell

Αποχαιρετάμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης μουσικά με μια υπέροχη διασκευή!

Περισσότερα...
14.01.2013

Αναμνηστικά από την παραμυθένια Πράγα

Αναμνηστικά από την παραμυθένια Πράγα

Θυμάστε που σας έλεγα για τη νυχτερινή μας βόλτα στην παγωμένη Πράγα, που δεν πρόλαβα ούτε ένα μαγνητάκι να πάρω; Θυμάστε επίσης που σας είπα ότι αρκετοί φίλοι επισκέφτηκαν φέτος τα Χριστούγεννα την Πράγα; 

Περισσότερα...
21.12.2015

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πιάτο

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πιάτο

Μια ιδέα που μου άρεσε πολύ για να κάνουμε τα τραπέζια των επόμενων ημερών ακόμη πιο γιορτινά. Christmas table art!

Περισσότερα...
28.03.2013
Για το στολισμό του γάμου

Ο καιρός των γάμων έφτασε πια για τα καλά. Οι μελλοντικές νύφες τρέχουν για νυφικό, για το στολισμό, για προσκλητήρια, για μπομπονιέρες... Η λίστα είναι πολύ μεγάλη! Και λέω νύφες γιατί συνήθως οι γυναίκες επιμελούνται αυτών των θεμάτων, ενώ οι μελλοντικοί γαμπροί συνήθως περιορίζονται στην επιλογή του κουστουμιού και συμμετέχουν στην επιλογή του φωτογράφου και της μουσικής.

Περισσότερα...
11.11.2012

Maraveyas Ilegal - Κυριακή Εκδρομή

Maraveyas Ilegal - Κυριακή Εκδρομή

Από τα πρώτα τραγούδια που μου έρχονται στο μυαλό τις Κυριακές.

Περισσότερα...
27.03.2013
Δαντέλες σε ανοιξιάτικη εκδοχή

Με τις δαντελίτσες έχουμε ξανασχοληθεί, έχουμε πειραματιστεί, έχουμε δώσει χαρά στη γιαγιά.. Και τώρα, να σου πάλι οι δαντέλες σε φωτεινή εκδοχή για να αξιοποιηθούν και στην ανοιξιάτικη διακόσμηση του σπιτιού.

Περισσότερα...
23.02.2013

Δικαίωμα στην Ελληνική Ιθαγένεια

Δικαίωμα στην Ελληνική Ιθαγένεια

Μια διαφήμιση που τράβηξε την προσοχή μας! Πιθανόν να την έχετε ήδη δει μια και η συγκεκριμένη καμπάνια ανακοινώθηκε τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, όσοι δεν την έχετε πετύχει αφιερώστε 40 δευτερόλεπτα. Αξίζει τον κόπο.

Περισσότερα...
26.01.2013

Ρεπορτάζ στην κουζίνα για ένα σούπερ πρωινό

Ρεπορτάζ στην κουζίνα για ένα σούπερ πρωινό

Για να μη νομίζετε ότι μένουμε στα λόγια, οι φωτογραφίες απεικονίζουν το σημερινό πρωινό μας.

Περισσότερα...
29.03.2013
Ντυθείτε σε άσπρο - μαύρο

Εκτός από τα χρώματα της καραμέλας σε συνδυασμό με το μπλε που έχει γίνει πια ένας απόλυτα διαχρονικός συνδυασμός, μια πάντα κλασική λύση που δίνει απάντηση στα "τι να φορέσω" αναπάντητα ερωτήματα είναι η επιλογή άσπρου - μαύρου ή άσπρου με σκούρο μπλε.

Περισσότερα...
06.02.2013
Εσείς μας δίνετε ιδέες και εμείς τις υλοποιούμε..

Η φίλη μας που μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της σχετικά με το kick boxing, μας έστειλε και το ακόλουθο μήνυμα ... 

Περισσότερα...
09.09.2013
Keep calm and love autumn

Καλή μας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Είναι η δεύτερη εβδομάδα του φθινοπώρου και ώρες ώρες μας κακοφαίνεται. Ειδικά όσους δε βρισκόμαστε σε παραθαλάσσιο μέρος και η ιδέα για ένα τελευταίο σαββατοκύριακο στη θάλασσα απομακρύνεται...

Περισσότερα...
23.04.2013

Η παιδική συλλογή με τις χαρτοπετσέτες εξελίσσεται

Η παιδική συλλογή με τις χαρτοπετσέτες εξελίσσεται

Μπορεί τώρα να φαίνεται περίεργο αλλά κάποτε η συλλογή χαρτοπετσετών ήταν παιδική συνήθεια για μεγάλη μερίδα κοριτσιών. Μέσα σε αυτή τη μερίδα ήμουν και εγώ! Εκτός από χαρτοπετσέτες μαζεύαμε αλληλογραφίες, τα αγόρια μάζευαν στρατιωτάκια, όλοι μαζί μαζεύαμε αυτοκόλλητα χαρτάκια με τα σήματα αθλητικών ομάδων ή με τα πρόσωπα αγαπημένων αθλητών ή ακόμα και με φιγούρες παιδικών ηρώων... Αυτές οι συλλογές υπάρχουν ακόμα στο παιδικό μου γραφείο για να θυμίζουν την παιδική αθωότητα, τα παιδικά πάρτι, από τα οποία συγκεντρώναμε και τις περισσότερες χαρτοπετσέτες, τότε που τα πάρτι γινόταν στο σπίτι και όχι σε παιδότοπους.

Περισσότερα...
06.11.2014
Hugo - 99 Problems

Γιατί μ'αρέσει ο ρυθμός του και με κάνει να χαμογελάω.

Περισσότερα...
14.12.2012

Christmastreestas III

Christmastreestas III

Το τρίτο μας δέντρο - δεν είναι δικά μας όλα όσα σας δείχνουμε - είναι και των φίλων μας! Αυτό είναι το κουκλόδεντρο!

Περισσότερα...