Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Operalia, όπως λέμε “Να η ευκαιρία” στην όπερα

Operalia, όπως λέμε “Να η ευκαιρία” στην όπερα

Στη χώρα μας έχουμε δει κατά καιρούς πολλά μουσικά talent shows τύπου Fame Story, Super Idol, Pop Stars, Dream Show, The Voice (προφανώς θα ξεχνάμε και κάποια!) να δίνουν την ευκαιρία σε νέους ανερχόμενους τραγουδιστές να αναδείξουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα για να ξεκινήσουν την καριέρα τους, ενώ κάποιοι από αυτούς μεσουρανούν πλέον στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας (και μπράβο τους!).

Αν αναλογιστεί όμως κανείς τα είδη της μουσικής που ακούγονται σε αυτές τις παραγωγές θα καταλάβει ότι κάποια είδη μουσικής, όχι πολύ γνωστά και δημοφιλή στο ευρύ κοινό, είναι αποκλεισμένα και όσοι τα υπηρετούν, προφανώς δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να γίνουν γνωστοί, να φτάσουν ψηλά, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Τις παραπάνω σκέψεις ήρθε να ανατρέψει η ανακάλυψη της Operalia. Η Operalia βέβαια υπάρχει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, εγώ την έμαθα πρόσφατα...

Και τι είναι η Operalia; Είναι ένας μουσικός διαγωνισμός πέρα από τα συνηθισμένα, που έχει ως σκοπό να αναδείξει και να τιμήσει τα ταλέντα της όπερας του σήμερα. Δημιουργήθηκε από τον διάσημο τενόρο Plácido Domingo το 1993.

H Operalia αφορά νέους τραγουδιστές από 18 μέχρι 32 ετών από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Κάθε χρόνο περίπου 1000 αιτήσεις νέων και φιλόδοξων τραγουδιστών εξετάζονται από τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες του χώρου της όπερας μέσω ηχογραφημένου ηχητικού αποσπάσματος και από αυτές μόνο οι 40 παίρνουν το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Κάθε χρόνο μια διαφορετική πόλη φιλοξενεί τον διαγωνισμό. Φέτος ήταν η σειρά του Λος Άντζελες. Στην πρώτη φάση οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να τραγουδήσουν δυο άριες από μια λίστα τεσσάρων που έχουν ήδη επιλέξει. Η πρώτη άρια που θα ερμηνεύσουν είναι δική τους επιλογή και η δεύτερη επιλογή της κριτικής επιτροπής που αποτελείται από δέκα άτομα και τον Plácido Domingo ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Οι συμμετέχοντες που διαγωνίζονται στην κατηγορία της Zarzuela (ισπανικό λυρικό-δραματικό είδος που εναλλάσσει ομιλία και τραγούδι ακόμη και χορό) ερμηνεύουν και μια άρια τύπου Zarzuela. Από τους σαράντα προχωρούν στην επόμενη φάση μόνο οι είκοσι.

Στη δεύτερη φάση οι διαγωνιζόμενοι ερμηνεύουν μια άρια επιλεγμένη από την κριτική επιτροπή, ενώ όσοι αν διαγωνίζονται στην κατηγορία Zarzuela, ερμηνεύουν και μια άρια τύπου Zarzuela. Από αυτή τη φάση προκρίνονται πάλι οι μισοί, δηλαδή δέκα ερμηνευτές.

Στον επόμενο γύρο που είναι ο τελικός προκρίνονται μόνο οι πέντε ακολουθώντας πάλι την ίδια διαδιασία. Σε όλους τους γύρους οι ερμηνείες πραγματοποιούνται με τη συνοδεία πιάνου, ενώ στον τελικό με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Plácido Domingo.

Παρόλο που οι συμμετέχοντες στον τελικό είναι πέντε, δίνονται δέκα συνολικά βραβεία. Δίνεται 1ο, 2ο και 3ο βραβείο χωριστά για άνδρες και γυναίκες (σύνολο 6), όπως επίσης δίνεται και βραβείο από το κοινό για έναν άνδρα ερμηνευτή και μια γυναίκα ερμηνεύτρια. Επίσης στην κατηγορία της Ζarzuela δίνονται δυο ξεχωριστά βραβεία, ένα για κάθε φύλο. Το μεγαλυτερο βραβείο βέβαια είναι η αναγνώριση στον χώρο, οι επαγγελματικές ευκαιρίες και η πολύτιμη καθοδήγηση του Placido Domingo που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού βοηθώντας τους συμμετέχοντες.

Αν λοιπόν έχετε το χάρισμα της καλλιφωνίας στο κατάλληλο είδος μουσικής, ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για την Operalia 2015! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο operaliacompetition.org

Μουσικές αναζητήσεις & κείμενο: Γιώργος

 

Μ' αρέσει | 2012