Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πιο συνηθισμένα εκφραστικά λάθη που επαναλαμβάνουμε όλοι μας

Τα πιο συνηθισμένα εκφραστικά λάθη που επαναλαμβάνουμε όλοι μας

Είτε στον προφορικό είτε στον γραπτό λόγο κάποια λάθη τα κάνουμε. Όλοι μας ή έστω σχεδόν όλοι. Κάποια από τα λάθη προφανώς κάνουμε και εμείς και να μας συγχωρείτε! Προσπαθούμε πάντα να μιλάμε και να γράφουμε σωστά, θα θέλαμε να είμαστε αλάνθαστοι αλλά άνθρωποι είμαστε, όλο και κάποια λάθη θα κάνουμε είτε στην ορθογραφία είτε στη γραμματική είτε στη σύνταξη είτε στην έκφραση. 

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι ένα άρθρο που διάβασα εδώ

Λάθη όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω τα συναντάμε πολύ συχνά και χτυπάνε άσχημα. Δε χρειάζεται να είμαστε ούτε φιλόλογοι ούτε γλωσσολόγοι για να μιλάμε και να γράφουμε σωστά, ενώ οποιαδήποτε διόρθωση ή επισήμανση μπορεί να μας ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Ας δούμε μερικά συνηθισμένα λάθη που καλό είναι στο εξής να αποφεύγουμε:

- "στα πλαίσια του" αντί για το σωστό που είναι "στο πλαίσιο του" (Στις εκθέσεις μου στο σχολείο μάλλον υπήρχε πολλές φορές αυτό το λάθος, νομίζω πως δεν μου το είχε διορθώσει ποτέ κανείς. Πολύ αργότερα έμαθα ποιο είναι το σωστό).

- "ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν" αντί για το σωστό που είναι "ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν" (Αυτό ομολογώ το έκανα και εγώ μέχρι πρόσφατα που ένας πολύ καλός κύριος, μέγας γνώστης της ελληνικής με διόρθωσε! Ευχαριστώ!)

- "πολλή αγάπη", "πολλή ζήτηση", "πολλή τύχη" και όχι "πολύ αγάπη", "πολύ ζήτηση", "πολύ τύχη"

- "κατ' αρχήν" σημαίνει στα βασικά σημεία, ενώ "κατ' αρχάς" σημαίνει αρχικά, άρα πρέπει να χρησιμοποιούμε το σωστό όρο κάθε φορά ανάλογα με το επιθυμητό νόημα

- "οι παράμετροι αυτές", "οι ψήφοι αυτές", "οι μέθοδοι αυτές" και όχι "πού θα ρίξω τον ψήφο". Όμοια "η άμμος" και όχι "ο άμμος", "η άσφαλτος και όχι "ο άσφαλτος".

- "ραντεβού στη μία" και όχι "ραντεβού στις μία"

- "λανθασμένη έκφραση" και όχι "λάθος έκφραση"

- "επαναλαμβάνω" και όχι "ξαναεπαναλαμβάνω" (Μα πόσες φορές θα το επαναλάβω;). Όμοια "επανέρχομαι" και όχι "ξαναεπανέρχομαι" (Πόσες φορές θα επανέλθω;)

- "η προσεχής", "της προσεχούς" και όχι "της προσεχής"

- ο επικεφαλής, η επικεφαλής, τους επικεφαλής (Αυτό μου φαινόταν πολύ περίεργο όταν το είχα πρωτοδεί γραμμένο πριν πολλά χρόνια)

- "καλύτερος" και όχι "πιο καλύτερος"

- "πριν από τον αγώνα" και όχι "πριν τον αγώνα"

dict-6

Όσο το σκέφτομαι, τόσο μεγαλώνει η λίστα. Και αν τα βάλουμε κάτω, μάλλον δε θα τελειώσουμε ποτέ! Ρίξτε μια ματιά και εδώ, δείτε περισσότερα λάθη, στείλτε μας και άλλα που εντοπίζετε καθημερινά και βοηθήστε μας να ανανεώσουμε τη λίστα μας σύντομα! Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι γνώστες της γλώσσας μας!

Μ' αρέσει | 2012