Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Πόσες αγκαλιές μπορείς να δώσεις σε ένα παιδί;

Μπορεί η πολλή αγκαλιά να κάνει ένα παιδί να κολλήσει πάνω σου; Μπορεί η συνεχής αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά να το κάνουν να ντρέπεται και να μη θέλει να πάει σε άλλα άτομα; Μπορεί να το κάνουν να μην προσπαθεί να μπουσουλήσει, να περπατήσει, να διεκδικήσει κάτι που θέλει να πάρει; Ισχύει η άποψη των παλιότερων μανάδων, και νυν γιαγάδων, που έλεγαν ότι η πολλή αγκαλιά κάνει τα παιδιά κακομαθημένα; Και τι γίνεται με τα χέρια σου που όλη μέρα πονάνε, τη μέση σου που δεν αντέχει πια, τη στοίβα με τα ρούχα που περιμένουν ασιδέρωτα για μέρες, τα πιάτα στο νεροχύτη ή τα σκορπισμένα παιχνίδια στο πάτωμα;

Οι ειδικοί λένε πως η αγκαλιά σίγουρα δεν κάνει τα παιδιά κακομαθημένα και πως το να αφήνουμε το παιδί να κλαίει, ενώ θέλει απλώς μια αγκαλιά δεν είναι σωστό. Τι γίνεται όμως; Μπορείς πάντα να ανταποκρίνεσαι άμεσα στο κλάμα του παιδιού; Πρέπει να το παίρνεις αγκαλιά αμέσως;

Διαβάζοντας μελέτες, ξέρουμε ότι η αγκαλιά μας είναι ο τρόπος για τα παιδιά, από μωρά ακόμα, να νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια. Το κλάμα τους μπορεί να σταματήσει αμέσως με μια αγκαλιά μας. Θέλουν αγκαλιά πριν κοιμηθούν, θέλουν αγκαλιά μόλις ξυπνήσουν. Πολλές φορές ξυπνάνε μέσα στη νύχτα και ουσιαστικά αυτό που θέλουν είναι να μας νιώσουν κοντά τους. Η αγκαλιά δίνει στα παιδιά ασφάλεια και αυτό τους γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Κι αν το παρακάνουμε; Κι αν δεν κάθονται πλέον στο καρότσι; Για το πάρκο ούτε λόγος. Θα κάτσουν στο πάρκο, ενώ μπορούν να είναι δίπλα μας; Πάνω μας; Να τα κουβαλάμε συνέχεια μαζί μας στον μάρσιπο; Να κάνουμε δουλειές έχοντάς τα στην αγκαλιά μας;

Μήπως όμως σταματάει κάπου η ανάγκη για αγκαλιά και αρχίζει η κατάχρηση της προθυμίας μας να τα αγκαλιάσουμε, να τα κουβαλάμε μαζί μας; Μήπως εκπαιδεύουμε εμείς τα παιδιά μας να θέλουν τόσο πολύ την αγκαλιά μας;

Και τελικά, είμαι τόσο καλή μαμά; Αγκαλιάζω αρκετά το παιδί μου; Μήπως δεν του δίνω την ασφάλεια που χρειάζεται;

Τέτοιες σκέψεις και ανησυχίες πιστεύω πως έχουμε όλες οι νέες μαμάδες. Κατά βάση ξέρουμε ότι δεν πρέπει να στερούμε την αγκαλιά από τα παιδιά μας αλλά μπορούμε να παραμελούμε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας για να είμαστε κυρίως αυτό, μόνο αυτό; Μαμάδες πάντα πρόθυμες για αγκαλιά; Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα κολλήματά μας για ένα καθαρό, τακτοποιημένο σπίτι, για φρέσκο φαγητό, για σιδερωμένα ρούχα, για χτενισμένα μαλλιά (ή ό,τι άλλο κόλλημα μπορεί να έχει η καθεμιά από μας) προκειμένου να έχουμε τον χρόνο και τη διάθεση να δώσουμε στο παιδί μας όσες αγκαλιές χρειαστεί;

Δεν αναρωτιέμαι για το αν πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά. Βάσει επιστημονικής έρευνας, η απάντηση είναι γνωστή, ΠΡΕΠΕΙ. Το σπίτι δε θα πάει πουθενά, οι δουλειές ποτέ δεν τελειώνουν, η ζωή περνάει, το παιδί μεγαλώνει και διαμορφώνει την προσωπικότητά του από νωρίς. Θα έρθει μια μέρα που εμείς θα το κυνηγάμε να το αγκαλιάσουμε και αυτό θα μας αγνοεί. Όμως τώρα που το βιώνουμε και δεν μπορούμε να δούμε καθαρά το μέλλον, αναρωτιέμαι για το αν μπορούμε να τα εμπεδώσουμε όλα αυτά, να παραμερίσουμε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και να είμαστε συνέχεια εκεί με μια ανοιχτή αγκαλιά για το μωρό μας. Μπορούμε; Τι λέτε;

Φωτογραφία: Pinterest

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
02.01.2013

Σχετικά με τους στόχους

Σχετικά με τους στόχους

"Είναι το απροσδιόριστο μυστήριο που προσθέτει γοητεία στην επιδίωξη ενός στόχου."

Antoine Rivarol, Γάλλος Γνωμικογράφος 

Περισσότερα...
22.02.2014

Έφτασαν οι Απόκριες!

Έφτασαν οι Απόκριες!

Για πότε έφτασαν οι Απόκριες φέτος, ούτε που το κατάλαβα!

Και όμως ήρθε η Τσικνοπέμπτη, πέρασε, μας άφησε αναμνήσεις... και οδεύουμε προς την εβδομάδα των Αποκριών που τα καρναβαλάκια γεμίζουν τους δρόμους, τα πάρτι είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλα τα καταστήματα, ο χορός πολύς και η χαρά διάχυτη!

Περισσότερα...
04.09.2014

Ένα στρουμφοχωριό στον τοίχο...

Ένα στρουμφοχωριό στον τοίχο...

Μιλώντας για τον τοίχο του παιδικού δωματίου, έχουμε την πρόταση της φίλης μας που εκτός από kick boxing και μαγειρική, έχει ταλέντο και στη ζωγραφική. Εκτός από τοίχους σε παιδικά δωμάτια φίλων και γνωστών, ήρθε η ώρα να ετοιμάσει και το παιδικό δωμάτιο του γιου της που μάλλον του αρέσει στην κοιλίτσα της μαμάς και δε λέει να βγει... Το θέμα του τοίχου; Το αγαπημένο της στρουμφοχωριό!

Περισσότερα...
11.04.2013
Pencil Drawings

Πόσο καλά μπορεί να αποτυπωθεί μια εικόνα, πόσο καλή και πόσο πλήρης μπορεί να είναι μια ζωγραφιά με ένα μολύβι; Ίσως όσο πλήρης είναι η φωτογραφία που βλέπουμε παραπάνω; Και όσο αυτή που βλέπουμε παρακάτω..

Περισσότερα...
25.11.2012
Παγκόσμια Ημέρα...

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

16.06.2014

Ιδέες για το παιδικό πάρτι (Μέρος ΙΙ)

Ιδέες για το παιδικό πάρτι (Μέρος ΙΙ)

Πολλές φορές όταν πρόκειται να οργανώσουμε ένα παιδικό πάρτι εκτός από τις λιχουδιές για τους μικρούς μας φίλους και τους διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης αυτών, καλούμαστε να βρούμε και ένα θέμα για τη διακόσμηση. Αυτό είναι ακόμα πιο συνηθισμένο στην περίπτωση της βάπτισης.

Θέματα υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά και όσο η φαντασία μας δουλεύει, μπορούμε πάντα να βρίσκουμε κάτι καινούριο ανάλογα με το γούστο ή τα ενδιαφέροντα των παιδιών (αν είναι σε ηλικία να έχουν ενδιαφέροντα και προτιμήσεις). Αν πρόκειται για κοριτσίστικο πάρτι ή βάπτιση, κάθε λογής νεράιδες, πριγκίπισσες, ηρωίδες παραμυθιών και κάθε πιθανή απόχρωση του ροζ είναι ευπρόσδεκτη. Άν πάλι πρόκειται για αγόρι, οι πεντήντα αποχρώσεις του... μπλε και κάθε ήρωας κόμικ μπορεί να αποτελέσει τον άξονα της διακόσμησης του πάρτι.

Περισσότερα...
01.03.2014

Το wallpaper του Μαρτίου

Το wallpaper του Μαρτίου

Το wallpaper του Μαρτίου είναι έτοιμο! Μια από τις αγαπημένες μας φωτογραφίες φτάνει στις οθόνες όλων μας και μας φέρνει κοντά!

Περισσότερα...
07.02.2013

Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Χωρίς ζάχαρη για όσους δεν αγαπούν τις πολύ γλυκές λιχουδιές ή για λόγους υγείας πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Περισσότερα...
17.08.2013

Φουλ του χρώματος

Φουλ του χρώματος

Έχετε σκεφτεί να στρώσετε τραπέζι με ό,τι πιο χρωματιστό έχετε;

Περισσότερα...
22.03.2013

Πώς το σουρωτήρι γίνεται φωτιστικό

Πώς το σουρωτήρι γίνεται φωτιστικό

ή απλώς δείτε το αλλιώς.. και μετατρέψτε ένα σουρωτήρι σε φωτιστικό για την κουζίνα. Δεν είναι εξαιρετική ιδέα; Πρωτότυπη, με έμπνευση και φαντασία;

Περισσότερα...
05.01.2014
Τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά

Καρναβάλια μέσα στον Ιανουάριο; Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Μασκαρέματα; Γλέντι και χορός;

Και όλα αυτά μέσα σε ένα τριήμερο ξεφάντωμα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, την Καστοριά!

Περισσότερα...
24.12.2012
Για τα κάλαντα

Στο χωλ του σπιτιού έχουν πάρει θέση από νωρίς το πρωί η πιατέλα με τα μελομακάρονα και τα κέρματα για τους μικρούς φίλους που σήμερα έρχονται με χαρά να μας πουν τα κάλαντα.

Περισσότερα...
15.04.2016

Τσάντα mickey mouse

Τσάντα mickey mouse

Για το Πάσχα που έρχεται έχουμε πάλι σε ετοιμότητα την τσάντα mickey mouse του Φίλιππου! Είναι μια τσάντα - δώρο από μια πολύ αγαπημένη φίλη, η οποία μας βόλεψε τρομερά! Και αρέσει και στον Φίλιππο πολύ!

Περισσότερα...
26.10.2012
Το παζάρι βιβλίου πάει Θεσσαλονίκη

Το παζάρι βιβλίου που λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τη λειτουργία του χθες 25 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στην HELEXPO (πύλη Χ.Α.Ν.Θ.).

Περισσότερα...
04.11.2013

Πεζόδρομος η Λεωφόρος Νίκης

Πεζόδρομος η Λεωφόρος Νίκης

Ανοιχτή για τους πεζούς και χωρίς αυτοκίνητα ήταν χθες για 8 ώρες η λεωφόρος Νίκης και αυτό άρεσε πολύ στους φίλους από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο..

Περισσότερα...
28.01.2013

Ain't No Mountain High Enough

Ain't No Mountain High Enough

Το κομμάτι αυτό όποτε το ακούω μου φτιάχνει τη διάθεση! Με κάνει να θέλω να ανεβάσω την ένταση και να αρχίσω να τραγουδάω μαζί με τους δύο ερμηνευτές του..

Περισσότερα...
15.01.2013
Αμνησία

Την "Αμνησία" τη διάβασα όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και μπήκε εξαρχής στη λίστα με τα αγαπημένα βιβλία.

Περισσότερα...
31.10.2013

OneRepublic - Good Life

OneRepublic - Good Life

Mια μουσική καλημέρα για μια όμορφη μέρα και μια καλή ζωή!

Περισσότερα...
13.06.2016

Εχθές το βράδι σ' είδα στ' όνειρό μου...

Εχθές το βράδι σ' είδα στ' όνειρό μου...

Με αυτό το κομμάτι κλείνουμε τη σημερινή μέρα. Μια μουσική πρόταση που έφτασε στο mail μου και με έκανε να βλέπω και να ξαναβλέπω το βίντεο, να ακούω και να ξανακούω το κομμάτι, που το ξέρω, το έχω ακούσει σε πάμπολες διαφορετικές εκτελέσεις αλλά σε αυτή κολλησα!

Νομίζω πως αν το ακούσετε, θα κολλήσετε κι εσείς!

Περισσότερα...
19.02.2015

New York Fashion Week 2015

New York Fashion Week 2015

H εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης ολοκληρώνεται σήμερα και οι fashion editors ήδη έχουν ξεχωρίσει τις νέες τάσεις βασιζόμενοι όχι μόνο σε ό,τι είδαν στις πασαρέλες, αλλά και από τις εμφανίσεις των φίλων της μόδας στους δρόμους της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.

Περισσότερα...
18.02.2013

Adele - Set Fire to the Rain

Adele - Set Fire to the Rain

Ένα υπέροχο κομμάτι για να βάλουμε "φωτιά" στη βροχή, μήπως και καταφέρουμε να την ξορκίσουμε και σταματήσει.

Περισσότερα...
24.04.2013

Leader of the Broken Hearts

Leader of the Broken Hearts

Άλλη μια διαφορετική πρόταση αυτή την εβδομάδα που ταιριάζει με την ανεβασμένη ανοιξιάτικη διάθεσή μας. 

Περισσότερα...
01.12.2012
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Περισσότερα...