Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Σκέψεις περί ονείρων

Όνειρα βλέπουμε. Όνειρα κάνουμε. Μόνοι μας. Με τον άνθρωπό μας. Με τους φίλους μας. Για εμάς. Για τα παιδιά μας. Για τις σχέσεις μας. Για το παρόν και για το μέλλον. Ονειρευόμαστε γλυκά ή εφιαλτικά. Κάποια γίνονται πραγματικότητα, κάποια όχι. Κάποια μας στέλνουν μηνύματα, κάποια όχι. Κάποια είναι κομμάτι του ύπνου μας και κάποια όχι. Και σκέφτομαι γιατί να αποκαλούμε όνειρα τα μεν, όνειρα και τα δε.

Όνειρα που βλέπω όταν κοιμάμαι έρχονται και δε με ρωτάνε. Μπορεί να είναι όμορφα ή εφιάλτες, να διαρκούν πολύ ή λίγο αλλά πάντα είναι όνειρα που δεν ελέγχω. Δεν ξέρω γιατί έρχονται στον ύπνο μου καταστάσεις που μπορεί να μη βιώσω ποτέ αλλά θέλω ή καταστάσεις που μπορεί να βιώσω αλλά δε θέλω. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να βλέπω εφιάλτες και να αναστατώνομαι ούτε γιατί πρέπει να βλέπω όνειρα γλυκά που είναι μακριά από την πραγματικότητα που βιώνω. Δεν ξέρω καν γιατί πρέπει να ξυπνάω από ένα όμορφο όνειρο ή να μην το θυμάμαι την επόμενη μέρα.

Είναι πολλά, όπως καταλάβατε, αυτά που δεν ξέρω και δε θα μάθω και ποτέ. Υποθέτω, όμως, κάποια. Η υπόθεση μου για τα παραπάνω «δεν ξέρω» είναι το υποσυνείδητο ή η μεταφυσική επικοινωνία με κάποιους ανθρώπους. Δε θα το αναλύσω γιατί όταν τελειώσω αυτό το κείμενο θέλω να είμαι σε θέση να γράψω το επόμενο. Θα πω απλά πως δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο πρέπει με αυτή την τόσο όμορφη λέξη, «όνειρο», που δίνει ελπίδα και ζωή, να ανακατεύεται το πληγωμένο, μπερδεμένο και προβληματικό υποσυνείδητό μας. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρ ούτε των όμορφων ονείρων που ξυπνάς και λυπάσαι που το όνειρο τελείωσε. Αυτά τα όνειρα, του ύπνου, είναι καλά όταν θάβονται στο μυαλό και εξαφανίζονται ως ανάμνηση.

Τα άλλα τα όνειρα, του ξύπνιου, είναι τα ωραία. Είναι αυτά που ελέγχεις, που σου δίνουν ζωή και κίνητρο να συνεχίσεις να ξυπνάς και να αναπνέεις. Ακόμη και αυτά που ποτέ δε θα γίνουν πραγματικότητα είναι ωραία γιατί σε ωθούν να προσπαθήσεις να τα φτάσεις και σε φέρνουν πιο κοντά στην κατάσταση που ονειρεύεσαι ακόμη κι αν δεν είναι ακριβώς αυτή που φαντάζεσαι.

Τα όνειρα είναι όμορφα. Είναι όλα αυτά που θέλουμε να φτάσουμε και ίσως δεν μπορούμε. Είναι αυτά που θέλουμε να γίνουμε ή θα θέλαμε να είμαστε αλλά δεν πρέπει ή δεν είναι γραφτό. Δεν έχουν όρια και αυτό είναι το υπέροχο και το προκλητικό. Μπορείς να φτάσεις την απληστία με το νου σου να ονειρευτείς πράγματα αλλόκοτα και περίεργα και παράλογα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε σταματήσει, να σε κατακρίνει ή να σου βάλει εμπόδια. Μπορείς να σε φανταστείς άσχημα, όμορφα, πλούσια, φτωχά και με όποιον άλλον τρόπο θες. Έχεις τη δυνατότητα και την ικανότητα μέσω αυτού να αφήνεις ένα χαμόγελο να ζωγραφίζεται στα χείλη σου και να προσδίδεις στο βλέμμα σου μια όμορφη μελαγχολία και μια λάμψη.

Σκεπτόμενη, λοιπόν, τα παραπάνω συνειδητοποιώ ότι τα όνειρα του ύπνου με τα όνειρα του ξύπνιου για μένα δεν έχουν σχέση. Μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να υπάρχει πάνω από το κεφάλι μου ένα σύννεφο με μια φανταστική σκηνή, στη μία περίπτωση, όμως, το καθορίζω και στην άλλη όχι. Στη μια το φτιάχνω όπως θέλω και στην άλλη μένω με ερωτηματικά όπως «τι μήνυμα μου στέλνει το υποσυνείδητο;» ή «τι να σημαίνει αυτό, να φοβηθώ;».

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι, τελικά ανεξάρτητα από όσα έχω πει ως τώρα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν ξέρω ποιου είδους όνειρα προτιμώ. Γιατί ακόμη και αυτά του ύπνου που δεν τα συμπαθώ με προκαλούν και ακόμη κι αυτή η πρόκληση μπορεί να είναι ενοχλητική μα είναι συνάμα ωραία. Η ενόχληση του άσχημου ονείρου της νύχτας μου δίνει κίνητρο να πάρω τον εφιάλτη και ξυπνητή να τον φτιάξω όπως θέλω τελικά και να τον μετασχηματίσω σε μια όμορφη κατάσταση. Η χαρά ενός γλυκού ονείρου που διακόπτεται όταν ξυπνάω μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω τα όνειρο, να το χαράξω στη μνήμη μου και να σχεδιάσω έναν τρόπο για να το κάνω πραγματικότητα.

Εξάλλου στη ζωή όλα είναι η οπτική γωνία. Το ποτήρι με το νερό και αν βλέπεις το άδειο ή το γεμάτο. Να μπορείς από τα άσχημα να βρίσκεις και να κρατάς τα όμορφα. Για αυτό θα καταλήξω λιτά: ζω για να ονειρεύομαι... ονειρεύομαι για να ζω!!!

Κείμενο: Παυλίνα
Φωτογραφία

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
20.11.2013

Morcheeba - Gimme Your Love

Morcheeba - Gimme Your Love

Θα μας δώσετε την αγάπη σας;

Περισσότερα...
15.10.2012
Think twice

Πόσες φορές τυχαίνει στην καθημερινότητά μας να εκνευριζόμαστε με κάτι που συμβαίνει ή κάτι που μαθαίνουμε τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις προσωπικές μας συναναστροφές...

Περισσότερα...
19.01.2013

Nicola Conte - Like leaves in the wind

Nicola Conte - Like leaves in the wind

Υποδεχόμαστε το απόγευμα του Σαββάτου με lounge-jazz διάθεση απολαμβάνοντας το εξαιρετικό αυτό κομμάτι του Nicola Conte, ο οποίος απόψε βρίσκεται στην Αθήνα..

Περισσότερα...
14.03.2013

Διακόσμηση με ανοιξιάτικη διάθεση (ΙΙ)

Διακόσμηση με ανοιξιάτικη διάθεση (ΙΙ)

Όσο σταθεροποιούνται οι καλές για την εποχή θερμοκρασίες και όσο ο ήλιος λάμπει και η μέρα μεγαλώνει, τόσο περισσότερο νιώθουμε την ανάγκη να φέρουμε την άνοιξη στο σπίτι μας. Ήδη είδαμε κάποιες ιδέες ανανέωσης του σπιτιού, με σκοπό να αποκτήσει πιο ανάλαφρη εικόνα αλλά το θέμα "διακόσμηση" είναι ανεξάντλητο. Έτσι σήμερα επανερχόμαστε δριμύτεροι με ιδέες και προτάσεις για το πώς θα φέρουμε την άνοιξη στο σπίτι μας.

Περισσότερα...
28.02.2013

Ξανά-σκέψου την Αθήνα

Ξανά-σκέψου την Αθήνα

Χθες το μεσημέρι παρακολουθήσαμε με έντονο ενδιαφέρον την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού "Re-think Ahens" - "Ξανά-σκέψου την Αθήνα" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αποτελέσματα που φαίνεται να δίνουν ένα νέο όραμα και μια νέα διάσταση στην πρωτεύουσα.

Περισσότερα...
30.11.2012
Αποχαιρετώντας το φθινόπωρο

Νωρίτερα σήμερα στα Εξωτικά Ιωάννινα!

Όπως βλέπετε προηγήθηκε "βροχή" από πλατανόφυλλα. Αποχαιρετάμε το φθινόπωρο λοιπόν με μια χαρακτηριστική εικόνα της εποχής..

11.11.2013

Robbie Williams - Go Gentle

Robbie Williams - Go Gentle

Ακούσατε το ολοκαίνουριο κομμάτι του Robbie;

Περισσότερα...
26.06.2013
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους σήμερα, 26 Ιουνίου. Το θέμα των ναρκωτικών είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα της καθημερινότητας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιδιαίτερα στους κύκλους των νέων, είναι ο φόβος και ο τρόμος των γονιών.. Και σίγουρα η ανάγκη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι άκρως επιβεβλημένη.

Περισσότερα...
15.07.2014

Στον δρόμο της επιστροφής

Στον δρόμο της επιστροφής

Όλα τα ωραία τελειώνουν... για να αρχίσουν άλλα, καινούρια και να αποκτούμε ολοένα και περισσότερες εμπειρίες.

Μια μελαγχολία όμως τη νιώθεις κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι, στη δουλειά, στην καθημερινότητα μετά από μια μικρή απόδραση.

Περισσότερα...
18.11.2012

Το Open House φέτος και στη Θεσσαλονίκη

Το Open House φέτος και στη Θεσσαλονίκη

Το Οpen House ήρθε στην Ελλάδα και ανοίγει πρώτα τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Νοεμβρίου 2012. Για δύο μέρες όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση και ξεναγήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης.

Περισσότερα...
11.04.2013

Γευστικό φεστιβάλ ψυχαγωγίας και πολιτισμού

Γευστικό φεστιβάλ ψυχαγωγίας και πολιτισμού

Ένα ενδιαφέρον newsletter έφτασε στο inbox... και να, το μοιραζόμαστε μαζί σας. 

Περισσότερα...
11.07.2016

Νέος καλοκαιρινός διαγωνισμός για την "Ουρανόεσσα" (ΕΛΗΞΕ)

Νέος καλοκαιρινός διαγωνισμός για την "Ουρανόεσσα" (ΕΛΗΞΕ)

Και αφού στην Παυλίνα άρεσε τόσο πολύ, θέλουμε να δώσουμε και σε έναν ακόμη βιβλιοφάγο την ευκαιρία να χαρεί ένα καλό βιβλίο αυτό το καλοκαίρι.

Νέος διαγωνισμός λοιπόν για ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ουρανόεσσα" μέσα από το maresei σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα.

Περισσότερα...
03.01.2016

Η χειροποίητη κάρτα μου για την ανταλλαγή καρτών

Η χειροποίητη κάρτα μου για την ανταλλαγή καρτών

Φέτος... δηλαδή πέρυσι... το 2015... κάπου στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου έπεσα πάνω στην πρόσκληση για το Handmade Xmas Cards Swap 2015, την ανταλλαγή χειροποίητων καρτών που οργάνωνε η Ασπασία από το mylovablebaby.com με τη βοήθεια της Αντωνίας από το Crazytourists blogging και δεν το σκέφτηκα πολύ. Ανάμεσα στις ατελείωτες εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου, δήλωσα συμμετοχή για άλλη μία ευχάριστη δουλειά. Τη δημιουργία μιας χειροποίητης χριστουγεννιάτικης κάρτας προς άγνωστο παραλήπτη.

Περισσότερα...
21.06.2013

Οδοιπορικό στη Βάλια Κάλντα - Προς αναζήτηση της Gymnadenia frivaldii

Οδοιπορικό στη Βάλια Κάλντα - Προς αναζήτηση της Gymnadenia frivaldii

Βάλια Κάλντα σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα. Είναι η Ζεστή Κοιλάδα του ομώνυμου Εθνικού Δρυμού, που περιλαμβάνεται πια στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Περισσότερα...
09.09.2014
The Big Nose Attack - Yeah! (That Girl)

Ώρα για μουσικό διάλειμμα με ένα blues/rock δίδυμο που ανακάλυψα πρόσφατα και πολύ μου αρέσει!

Περισσότερα...
28.02.2015

Τσάι του βουνού: Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Τσάι του βουνού: Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Μπορεί η λουίζα, ο ιβίσκος, το μελισσόχορτο, το δεντρολίβανο και τόσα άλλα βότανα να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και να αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές, αλλά πώς θα μπορούσαμε να παραμελήσουμε το κλασικό και πάντα αγαπημένο τσάι του βουνού; Πόση ζεστασιά μπορεί να νιώθεις με μια κούπα τσάι του βουνού με μέλι και λίγες σταγόνες λεμόνι μετά από μια γεμάτη, κουραστική μέρα;

Για χρόνια λέγοντας τσάι εννοούσαμε το τσάι του βουνού, άντε και κανένα χαμομήλι. Ειδικά όσοι δεν είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε σπίτι με κήπο και δικές μας βοτανο-καλλιέργειες ή κάποιον να μαζεύει βότανα απευθείας από τη φύση ή μια γιαγιά - γκουρού στα γιατροσόφια, δεν ξέραμε και πολλά για τα υπόλοιπα βότανα. Εξάλλου συνήθως, τουλάχιστον ως παιδιά, τσάι πίναμε για να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα και τον πονόλαιμο. Και πολλές φορές δε μας άρεσε καν και το πίναμε με το ζόρι, γιατί έπρεπε για να μαλακώσει ο λαιμός.

Περισσότερα...
10.07.2013
Τι να φορέσω;

Πολύ ωραία η εμφάνιση της κοπέλας, δε συμφωνείτε;

Περισσότερα...
30.12.2014

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Μέρες γιορτής και χαράς, οικογενειακής θαλπωρής, αλλεπάλληλων συναντήσεων με φίλους και συγγενείς και συνεχούς φαγητού. Μα πόσο φαηγτό πια; Τόσο που να μη χωράει ούτε σε πιατέλες στο τραπέζι ούτε και στο στομάχι μας; Τι μας πιάνει τέτοιες μέρες και ετοιμάζουμε τόσο πολύ φαγητό, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία;

Περισσότερα...
08.12.2012

Matisse - Lucky Day

Matisse - Lucky Day

Ένα από τα αγαπημένα νέα τραγούδια των Matisse, το οποίο περιλαμβάνεται και στο τελευταίο άλμπουμ τους με τίτλο "Paper Door" (2012). 

Aς το ακούσουμε κι ας ακολουθήσουμε την προτροπή τους..

Περισσότερα...
15.05.2013
Le syndrome de Peter Pan - Elisa Tovati

Ξεκινάμε άλλη μια χαρούμενη μέρα με ένα αισιόδοξο τραγούδι που ερμηνεύει η Elisa Tovati.

Περισσότερα...
28.09.2013
Τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου

Καλημέρα & καλό μας σαββατοκύριακο!

Περισσότερα...
18.02.2013

Adele - Set Fire to the Rain

Adele - Set Fire to the Rain

Ένα υπέροχο κομμάτι για να βάλουμε "φωτιά" στη βροχή, μήπως και καταφέρουμε να την ξορκίσουμε και σταματήσει.

Περισσότερα...
07.09.2013
Μερικές σκέψεις... γιατί η αγάπη είναι το μυστικό

Μια φίλη ανακαλύπτει την ομορφιά των βιβλίων, η ανάγνωση την απορροφά, της αρέσουν όσα γράφει το βιβλίο που μόλις τελείωσε και μοιράζεται μαζί μας μερικές προτάσεις που έμειναν στη μνήμη της μαζί με μερικές σκέψεις.

Περισσότερα...
29.01.2013
Ο PacMan στον τοίχο

Πώς θα σας φαινόταν να έχετε στον τοίχο σας μια ζωγραφιά από ένα αγαπημένο παιχνίδι;

Περισσότερα...