Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Το Πασχαλινό παλάτι των αναμνήσεων με τουλίπες, χρώματα και γέλια

Η μνήμη είναι ένας πολυμήχανος υπέροχος οργανισμός που τρέφεται από εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, μουσικές και συναισθήματα. Και σιγά σιγά χτίζει ένα παλάτι αναμνήσεων και εμπειριών, πυροδοτώντας κάθε τόσο σκέψεις και νοητικά ταξίδια. Σαν πρίγκιπες λοιπόν και εμείς στο δικό μας παλάτι ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αληθινή βόλτα στο βασίλειο μας και να συλλέξουμε λίγες εικόνες ακόμα.

Φέτος θα είναι το τριακοστό πρώτο (γκουχ..γκουχ) Πάσχα της ζωής μου που θα περάσω στα Γρεβενά και στο χωριό του μπαμπά και το οικοδόμημα της μνήμης έχει αρχίσει να διαχέει αναμνήσεις και συναισθήματα. Για μένα λοιπόν το Πάσχα είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αναπαράγονται κάθε φορά και εμπλουτίζονται ή αποδυναμώνονται όσο μεγαλώνουμε ή όσο αλλάζουμε. Δεν έχει να κάνει ίσως καθόλου με το θρησκευτικό χαρακτήρα της γιορτής παρά μόνο με όλες αυτές τις συνήθειες που μοιάζουν με μικρές ιεροτελεστίες και ακολουθούμε ευλαβικά επιστρέφοντας έτσι στις ρίζες μας. Σαν μωρό που ψάχνει την αγκαλιά της μαμάς του.

easter nicky 5

Πάσχα είναι.. Οι δεκάδες πολύχρωμες τουλίπες στον κήπο της γιαγιάς Νίκης, που κατά ένα μαγικό τρόπο μας περιμένουν πάντα εκεί και κρύβουν μέσα τους μικρές χορεύτριες. Μια μικρή Ολλανδία το σπίτι μας, τις λάτρευα από μικρή. Η εκκλησία στο χωριό που παίρνει μια άλλη διάσταση με τη φωνή του παππού να ψάλλει και να μας ρίχνει μια σεβαστή ποσότητα από κολόνια Μυρτώ στα χέρια (είχαμε μέσο το παραδέχομαι).

easter nicky 3

Η μυρωδιά από τα τσουρέκια της γιαγιάς Ελένης και των υπολοίπων γλυκών, με τον παππού τον Κώστα να επιφορτίζεται με το βαρύ ρόλο να πηγαινοφέρνει τα ταψιά στο φούρναρη με το Χάρο (το αγροτικό του) και εμείς να περιμένουμε με αγωνία την έκβαση της δύσκολης αυτής αποστολής. Οι περδίκες της μαμάς και η εικόνας της να ζωγραφίζει με το ξύλινο παλιό κοντύλι και ο αδερφός μου να κάνει την πρώτη του περδίκα ΠΑΟΚ. Τα πολύχρωμα αυγά της γιαγιάς Ελένης βαμμένα με φύλλα και κρεμμύδια και τυλιγμένα με καλσόν. Οι δουλειές στην αυλή της γιαγιάς στα Γρεβενά με όλα τα ξαδερφάκια μαζεμένα να βάφουμε γλάστρες υπό την καθοδήγηση του παππού να μας λέει ανέκδοτα και η εξερεύνηση στο εργαστήρι του. Τα κάλαντα του Λαζάρου, με τα καλαθάκια μας να πηγαίνουμε με την παιδική μου φίλη, όπου μια χρονιά είχαμε πετάξει κάτι ωμά αυγά, δε θυμάμαι σε ποιον -αναρχία στη Λαζαρίνα-. Τα άβραστα κόκκινα αυγά της γιαγιάς που κατά λάθος κατέληξαν στα χέρια φιλοξενούμενων την βραδιά της Ανάστασης μετατρέποντας το προαύλιο της εκκλησίας και τους ανθρώπους σε ομελέτα. Ακόμη αναρωτιόμαστε αν ήταν απλώς μια μεγαλοπρεπής φάρσα.

easter nicky 1

easter nicky 12

easter nicky 11

Τα μανιτάρια-θησαυρός του θείου Αργύρη που τηγανίζονται από τη γιαγιά πάντα στη φωτιά στην αυλή και το θεσπέσιο κοκορέτσι του στο οποίο βοηθάμε λίγο και εμείς κυρίως αφού ψηθεί. Τα ψησίματα στην αυλή παρέα με τον παππού που πίνει από ένα ποτηράκι αυστηρά τσίπουρο σε κάθε γιορτή που μαζευόμαστε. Τα υπέροχα γλυκά της θείας Φιλιώς που εξαφανίζονται κρυφά τα βράδια κατευθείαν από το ταψί. Τα μαζέματα σε σπίτια για τσίπουρο και μεζέ.

easter nicky 6

easter nicky 9

easter nicky 2

easter nicky 10

Τα παιχνίδια του δρόμου ως παιδιά που πλέον έχουν γίνει εκδρομές στα διπλανά χωριά και τα ευφάνταστα κοκτέιλ σε ιδιαίτερα μαγαζιά που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά της πόλης. Τα πυροτεχνήματα την Ανάσταση και τα συνωμοτικά γέλια των γνωστών αγνώστων. Η γιορτή του μπαμπά την Κυριακή με κόσμο πολύ πάντα και αυτοσχέδια γλέντια με χάλκινα που ξεκινούσαν από το σπίτι και κατέληγαν στην πλατεία. Τα γλέντια στο καφενείο με φίλους την Κυριακή το βράδυ. Και αυτή η φύση που δονείται από την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και δεν τη χορταίνεις.

easter nicky 7

easter nicky 8

Κάπως έτσι χτίστηκε αυτό το Πασχαλινό φανταστικό παλάτι τα τελευταία χρόνια. Έτσι όσο ελέγχουμε το βασίλειό μας και το φροντίζουμε, είμαστε μάλλον ασφαλείς μέσα του όποτε το χρειαζόμαστε, όσο κι αν μεγαλώνουμε, όσο κι αν αλλάζουμε, και θα υπάρχει πάντα χώρος για να χτιστούν τα επόμενα.

Νίκη Χ.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
25.04.2014

Ένας rock γάμος

Ένας rock γάμος

Το Πάσχα πέρασε και η εποχή των γάμων ξεκινά και πάλι. Μελλοντικά ζευγάρια και κυρίως μέλλουσες νυφούλες αναζητούν το ύφος του γάμου, το νυφικό, τον ιδανικό στολισμό, εκκλησία και αίθουσα... Μια μεγάλη λίστα, με την οποία έχουμε κατά καιρούς ασχοληθεί σε ποικίλα posts με θέμα το γάμo, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σήμερα σας έχουμε μια ακόμα πολύ όμορφη πρόταση για έναν rock γάμο, όπως τον αργάνωσε ένα αγαπημένο φιλικό μας ζευγάρι.

Περισσότερα...
19.02.2013
Οι παλέτες αλλιώς

Μετά τις ξύλινες σκάλες, τις καρέκλες, τα παλιά τζιν, τα χωνιά, το σπάγγο και τους δίσκους κοπής που με λίγη φαντασία μπορούν να βρουν πολλαπλές χρήσεις, σήμερα θα δούμε ιδέες και λύσεις για το πώς μπορούν οι ξύλινες παλέτες να μεταμορφωθούν σε διάφορα χρήσιμα αντικείμενα εντός και εκτός σπιτιού.

Περισσότερα...
17.05.2016

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο Επταχώρι Καστοριάς

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο Επταχώρι Καστοριάς

Περνάς από το Επταχώρι Καστοριάς στην παλiά εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων, είτε για Κόνιτσα - Ιωάννινα είτε για να ανέβεις στον Γράμο, βλέπεις τα πέτρινα σπίτια και την επιβλητική πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής πάνω στον δρόμο και συνεχίζεις. Πού να φανταστείς τι χάνεις αν δεν μπεις στο χωριό. Πού να φαντασείς, αν δεν το ζήσεις, τι "κρύβει" στο εσωτερικό του και από πού να αρχίσεις; Από τη ζεστασιά των ανθρώπων και τη φιλοξενία; Από τα πέτρινα σπίτια και γραφικά καλντερίμια; Από τη θέση του χωριού κάτω από την "μπιστεριά"; Από την ιστορία του; Είναι πολλά αυτά που χαρακτηρίζουν το χωριό και μαγεύουν τους επισκέπτες.

Περισσότερα...
29.11.2012
Παραστράτημα...

Ακόμα και με κάτι πρόχειρο, ένα βραδινό παραστράτημα χρειάζεται που και που. Τοστάκια, κρακεράκια και πατατάκια είναι ό,τι πρέπει για σήμερα.

Περισσότερα...
13.02.2013
Ένα πολύχρωμο ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη

Επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και για να μη μένουμε μόνο στη λεκτική περιγραφή, ας πάμε ένα σύντομο φωτογραφικό ταξίδι στα ανθισμένα λουλούδια του Στρασβούργου και του Μονάχου.

Περισσότερα...
11.11.2015

Adele - Hello

Adele - Hello

Καιρό έχουμε να ακούσουμε μουσική μέσα από τη "συχνότητα" του maresei μας! Ίσως επειδή είχαμε καιρό να πετύχουμε ένα τόσο κινηματογραφικό video clip επενδυμένο με μια εξαιρετική φωνή, όπως αυτή της Adele.

Γι αυτό λοιπόν Hello! Είμαστε εδώ με μουσική και πάλι!

Περισσότερα...
28.12.2012

Stand by me - Song Around the World

Stand by me - Song Around the World

To "Stand by me", όπως σας έχουμε ήδη πει,  είναι ένα πολύ αγαπημένο μας τραγούδι.

Περισσότερα...
10.04.2013
Μια διαφορετική τραπεζαρία

Την ιδέα του χάρτη στον τοίχο την έχουμε ξαναδεί και φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα στα μάτια μας. Κάθε κλεφτή ματιά και ένας νέος προορισμός! Αφήστε που μπορούμε να σχεδιάσουμε και το γύρο του κόσμου σε 80 - 100 - 200 ημέρες... Όνειρο ζωής!

Περισσότερα...
20.02.2013
Η playlist της Τετάρτης

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε με ένα ζεστό καφεδάκι ξαπλώνοντας στον καναπέ, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή σερφάροντας στο διαδίκτυο; Ό,τι και αν κάνουμε, συνοδεύουμε τον καφέ μας με καλή μουσική. Η playlist της Τετάρτης περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, μερικά εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα αγαπημένα.

Περισσότερα...
29.05.2013
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013

Αυτό το Σάββατο εκτός από το καλοκαίρι ξεκινάει και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου! Το θέατρο, η μουσική, ο χορός και τα εικαστικά έχουν την τιμητική τους και μας επιφυλάσσουν αρκετά ενδιαφέρουσες πολιτιστικές βραδιές.

Περισσότερα...
04.03.2013
Η φωτογραφία της ημέρας από τη NASA

Μετά από την πρόσφατη αναφορά στο περιοδικό Photo District News και στη στήλη "Φωτογραφία της Ημέρας", έχουμε άλλη μια πρόταση για τους φίλους της φωτογραφίας.

Περισσότερα...
15.10.2015

Με αέρα γαλλικής εξοχής και άρωμα λεβάντας

Με αέρα γαλλικής εξοχής και άρωμα λεβάντας

Αυτό είναι... έχεις φίλους που ταξιδεύουν και σε ξεσηκώνουν, και μάλιστα πηγαίνουν εκεί που πάντα ήθελες να πας και ακόμα δεν τα έχεις καταφέρει. Στη νότια Γαλλία.  Και έρχονται μετά με έναν αέρα γαλλικό και σου παραδίδουν μαθήματα στιλ!

Ε λοιπόν, εμένα μ' αρέσει αυτό το στιλ! Μ' αρέσουν τα χρώματα και τ' αρώματα που κουβάλησαν μαζί τους! Μ' αρέσει ο ρομαντισμός που αποπνέουν οι φωτογραφίες...

Περισσότερα...
25.06.2013

Η ξύλινη σκάλα αλλιώς

Η ξύλινη σκάλα αλλιώς

Άλλη μια πρωτότυπη ιδέα για τη διακόσμηση του μπαλκονιού μας..

Περισσότερα...
30.12.2013

Ένα smoothie την ημέρα...

Ένα smoothie την ημέρα...

Μέρες που είναι, καλό είναι να περιποιηθούμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να ξεκινήσουμε την ημέρα και την εβδομάδα μας με ένα δυναμωτικό smoothie;

Περισσότερα...
08.05.2015

Ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα

Ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα

Όταν μερικά από τα δεκάδες γυάλινα βάζα σου, δε φιλοξενούν άλλο πια νιφάδες βρώμης και βότανα, αλλά απεναντίας... περιέχουν αυτά τα υπέροχα λουλούδια, πώς μπορείς να αντισταθείς στην ανάγκη σου να τα φωτογραφίσεις; Είναι σαν να σου κλείνουν πονηρά το μάτι, σαν να σου χαμογελούν, ποζάροντας όλο νάζι στο φωτογραφικό σου φακό.

Περισσότερα...
09.02.2013
Ενδυματολογικές προτάσεις για ζευγάρια

Για να μην αφήνουμε παραπονεμένους και τους άντρες φίλους μας, οι τρεις εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε στο Pinterest αυτή τη φορά αφορούν και τα δύο φύλα..

Περισσότερα...
10.06.2014

Ιδέες για το παιδικό πάρτι

Ιδέες για το παιδικό πάρτι

Πόσα πάρτι έχουμε κάνει σαν παιδιά με γλυκά της μαμάς, τούρτα στην αρχή της μαμάς και αργότερα του ζαχαροπλαστείου για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα (ένας μύθος που καταρρίπτεται πλέον από την Αγγελική), γαβάθες με πατατάκια, με ποπ κορν, με μπισκοτάκια, με αναψυκτικά και άλλες πολλές λιχουδιές... με Γαρμπή και Ευριδίκη, με Δάντη, Καλλίρη και Ρακιντζή και άλλους πολλούς της ένδοξης εποχής τους... 

και πόσα πάρτι έχουμε ακόμα να περάσουμε από την άλλη πλευρά αυτή τη φορά, την πλευρά των μαμάδων που κάνουν ένα σωρό ετοιμασίες με σκοπό να εντυπωσιάσουν τους μεγάλους και ακόμα περισσότερο τους μικρούς καλεσμένους.

Περισσότερα...
04.03.2013
Κυνήγησε τα όνειρά σου

Η πρώτη ολόκληρη εβδομάδα του νέου μήνα, του πρώτου μήνα της άνοιξης. Αν δεν είναι και τώρα η ευκαιρία μας να το πάρουμε απόφαση και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, πότε θα είναι;

Περισσότερα...
08.08.2013
Τι να φορέσω;

Ακόμη μια εμφάνιση της style blogger από την Φλόριντα που ξεχωρίσαμε αυτή την εβδομάδα.

Περισσότερα...
17.11.2014

Όταν η θεά του έρωτα ερωτεύεται

Όταν η θεά του έρωτα ερωτεύεται

Είναι ένα ηλιόλουστο πρωινό στην κορυφή του Ολύμπου. Ανάμεσα από την ομίχλη, κάτω χαμηλά, γυαλίζει που και που η θάλασσα και η Αφροδίτη παίρνει το πρωινό της, το αγαπημένο της smoothie αμβροσίας. Αυτή τη στιγμή φοράει μόνο το καινούριο της μπλε παρεό-χιτώνα, λατρεύει το χάδι του ήλιου στο γυμνό κορμί της. Έχει κάνει ήδη την τρομερή αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών της και αισθάνεται λίγο έξω από τα νερά της. Η Ήρα την κοίταζε αποδοκιμαστικά, η Αθήνα της είπε ότι είναι ρηχή και φέρεται σαν κοινή θνητή, ο Άρης μουρμούριζε "γυναίκες μα το Δία δε θα τις καταλάβω ποτέ..", ενώ ο Δίας πέταξε 30 κεραυνούς από τα νεύρα του. Ετοιμάζεται για το πρώτο της ραντεβού, είναι τρομερά αγχωμένη, έχουν περάσει κάτι αιώνες από την τελευταία φορά και δεν ξέρει τι να φορέσει από πάνω. Θέλει ν' αποτινάξει αυτό το αρχαϊκό στυλ με το οποίο την έχουν ταυτίσει αλλά ταυτόχρονα να μην γίνει και fashion victim. Θέλει να αναδείξει το αρχέγονο σεξαπίλ της, αλλά να μην δείξει και πρόστυχη. Δύσκολο να είσαι η θεά του έρωτα και να ερωτεύεσαι...

Περισσότερα...
07.10.2014

Όταν ο γαμπρός συνάντησε τη νύφη...

Όταν ο γαμπρός συνάντησε τη νύφη...

Αν έπρεπε να δώσω έναν τίτλο στο σαββατοκύριακο που πέρασε, αυτός θα είχε να κάνει σίγουρα με τη λέξη γάμος. Δύο γάμοι σερί, δυο υπέροχες βραδιές, χορός, ένα μεγάλο reunion φίλων και συμφοιτητών... Δυο μέρες που πέρασαν γρήγορα και όμορφα!

Οι νεόνυμφοι γεμάτοι κέφι και χαρά κέρδισαν τις εντυπώσεις! Να ζήσετε παιδιά και να γεράσετε μαζί!

Περισσότερα...
29.04.2013
Lana Del Rey - Young and Beautiful

Ας ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με την ιδιαίτερη φωνή της Lana Del Rey.

Περισσότερα...
25.11.2012
Παγκόσμια Ημέρα...

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

24.05.2015
Μια ευχάριστη έκπληξη!

Τι ωραία να ξυπνάς το πρωί και να βρίσκεις έξω από την πόρτα σου τρία νουφαράκια!

Περισσότερα...