Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το γονίδιο rs4950... το είχε σίγουρα η γιαγιά μου

Το γονίδιο rs4950... το είχε σίγουρα η γιαγιά μου

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Στο ερώτημα αυτό έδωσε απάντηση η έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων από τα Πανεπιστήμιο του Harvard, της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγτή Dr Jan-Emmanuel De Neve του University College του Λονδίνου. Στην ομάδα συμμετείχε και ο ελληνοαμερικάνος καθηγητής του Harvard, Νικόλαος Χρηστάκης, καθώς και ο James Fowler, συγγραφείς του βιβλίου "Συνδεδεμένοι" που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο post. Σύμφωνα λοιπόν με τη διεξαχθείσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε online στο Leadership Quarterly (περιοδικό σχετικό με θέματα ηγεσίας), διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα γονίδιο στο DNA, το rs4950, το οποίο σχετίζεται με την τάση των ανθρώπων να κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν δεδομένα από δύο ευρείας κλίμακας δειγματοληψίες στις ΗΠΑ, οι οποίες τους ήταν διαθέσιμες μέσω του National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health) and the Framingham Heart Study. Στο δείγμα συμμετείχαν συνολικά 4.000 δίδυμα άτομα, μαζί με πληροφορίες σχετικές με τα εργασιακά τους καθήκοντα και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι έρευνες και στις δύο δειγματοληψίες έδειξαν ότι υπάρχει συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της ηγετικής συμπεριφοράς και του εν λόγω γονιδίου. Για τη μέτρηση της ηγετικής συμπεριφοράς καθοριστικό ρόλο έπαιξε το κατά πόσο οι συμμετέχοντες στο δείγμα κατέχουν θέσεις ευθύνης στο χώρο εργασίας τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ένα τέταρτο των χαρακτηριστικών ηγετικής συμπεριφοράς που παρατηρήθαν στους συμμετέχοντες οφείλεται σε συγκεκριμένα γονίδια που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναγνώρισαν ένα γονίδιο, το rs4950, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με την κληροδότηση της ηγετικής ικανότητας από γενιά σε γενιά. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι παρόλο που η απόκτηση ηγετικής θέσης εξαρτάται κυρίως από τις δεξιότητες που αναπτύσσει το άτομο, η κληρονόμηση του ηγετικού "χαρίσματος" παίζει σημαντικό ρόλο.

Έτσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, παρόλο που η ηγεσία πρέπει να διδάσκεται και να αναπτύσσεται ως δεξιότητα, η γενετική και ειδικά το γονίδιο rs4950, μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πιθανότητα που έχει κάποιος άνθρωπος να επιθυμεί ηγετικές θέσεις. Βέβαια, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, χρειάζεται οπωσδήποτε περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστούν οι τρόποι με τους οποίους το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλους προφανείς παράγοντες που επίσης παίζουν το ρόλο τους στην εμφάνιση και την καλλιέργεια χαρακτηριστικών ηγετικής συμπεριφοράς, όπως το εκπαιδευτικό και μαθησιακό περιβάλλον ενός παιδιού.

Αυτά είναι εν ολίγοις όσα γράφονται στα νέα της ιστοσελίδας του UCL σχετικά με την έρευνα. Με το που τα διάβασα σήμερα δεν μπόρεσα να μη θυμηθώ τη γιαγιά μου! Πάντα λέγαμε πως είναι ηγετική μορφή εκ φύσεως και μπορεί να είχαμε και δίκιο. Εξάλλου πού μπορεί να έμαθε περί ηγεσίας για να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά της ηγετικής συμπεριφοράς της χωρίς καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση μεταξύ δύο παγκοσμίων πολέμων και ενός εμφυλίου; Δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα μερικές από τις "ηγετικές" της ατάκες... και σίγουρα, όσο μακάβριο και αν φαίνεται... Δεν μπορώ να ξεχάσω το κορυφαίο σχόλιο των γιων της στην κηδεία, καθώς την αποχαιρετούσαν μετά από μια ζωή 82 γεμάτων χρόνων. Θα περίμενε κανείς λόγια αποχαιρετισμού και συγκίνησης. Ε, είχε κι απ' αυτά. Αλλά το κορυφαίο ήταν εκείνο το μ'-ένα-στόμα-μια-φωνή: "Άντε μάνα, θα πας κι εκεί να τους κάνεις κουμάντο!"

Λέτε να κληρονομήσαμε και εμείς, τα εγγόνια το rs4950; Για να δούμε τι μας επιφυλλάσσει το μέλλον...

Μ' αρέσει | 2012