Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ορεινή περιπλάνηση στα Πιέρια Όρη μέσω Βελβεντού

Ο Βελβεντός (ή Βελβεντό) γνωστός για τα καταπληκτικά του φρούτα, τις μαρμελάδες, το απέραντο πράσινο αλλά και για τα ιστορικά, πολιτιστικά - παραδοσιακά και άλλα στοιχεία, αποτελεί τη βάση για ορεινές περιπλανήσεις στα όμορφα Πιέρια Όρη.

DSCN5780

Μια τέτοια πρόσφατη ορεινή περιπλάνηση ξεκινά στις 8 το πρωί από το Μετόχι του Βελβεντού προς το Καταφύγιο, το χωριό από το οποίο καταγόταν ο Αλέξης Ζορμπάς, ο γνωστός πρωταγωνιστής του Καζαντζάκη στο ομότιτλο βιβλίο.

Το μονοπάτι, κομμάτι του διεθνούς μονοπατιού Ε4, ανεβαίνει αρκετά ήπια στο μεγαλύτερο μέρος του, μέσα σε καταπληκτικό δάσος στο οποίο στην αρχή κυριαρχούν οι κρανιές, τα θραψιά, τα πουρνάρια και οι βελανιδιές και στη συνέχεια τα πεύκα.

DSCN5682

Ο ήλιος σπανίως κάνει την εμφάνισή του γιατί ανεβαίνεις απ' τη βορειοδυτική πλευρά του βουνού, έχοντας αριστερά σου χαμηλά το Βελβεντό, τη λίμνη Πολυφύτου με τη μεγάλη γέφυρα

DSCN5686 

και φυσικά το εντυπωσιακό λόγω του απόκρημνού του εδάφους φαράγγι του Σκεπασμένου. Η θέα όσο ανεβαίνεις γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή,

DSCN5698 

αν και η ελαφριά ομίχλη σε συνδυασμό με το νέφος από Κοζάνη μεριά εμποδίζουν την καλή φωτογράφιση. Το συνεχές βουητό του νερού που κατεβαίνει στο φαράγγι και κατευθύνεται προς τον "παράδεισο", τον κάμπο δηλαδή του Βελβεντού σε συνοδεύει... Είναι απορίας άξιο πώς με τόσο ξερό καλοκαίρι και φθινόπωρο, το βουνό κατεβάζει τόσο πολύ νερό. Το πανέμορφο, πυκνό δάσος φαίνεται, κάνει καλά τη δουλειά του. Ε, πώς να μη γίνουν νόστιμα και μοναδικά τα φρούτα του Βελβεντού όταν τα χωράφια του κάμπου ποτίζονται με τέτοια νερά! Η μέρα είναι καταπληκτική, τίποτα άλλο δε σπάει τη σιωπή του δάσους και η διμελής αυτή τη φορά ομάδα ανεβαίνει.

DSCN5697

Πραγματικά η διαδρομή είναι απολαυστική μέχρι τη γέφυρα στα "καγκέλια". Εκεί μια μικρή στάση αξίζει, υπάρχει πηγή πριν τη γέφυρα δεξιά που σε δροσίζει και με νέα διάθεση συνεχίζεις.

DSCN5712

DSCN5719 

Το μονοπάτι τώρα γίνεται πολύ ανηφορικό, έχεις περάσει στην προσήλια πλευρά του, ανέβηκε και ο ήλιος, ο ιδρώτας αρχίζει να κυλάει ενώ πριν σχεδόν κρύωνες, αλλά σε 45 λεπτά περίπου θα σε οδηγήσει στο Καταφύγιο. Οι πευκόφυτες κορυφές των Πιερίων φαίνονται καλά, κάπου εκεί πάνω υπάρχουν καταφύγια ορειβατικών συλλόγων και εμείς συνεχίζουμε προς το χωριό του Ζορμπά.

DSCN5724

DSCN5725 

Οι ενημερωτικές πινακίδες που υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή σε κατατοπίζουν πολύ συχνά για το υπόλοιπο της διαδρομής (χρόνους, αποστάσεις κ.λπ.) και σε λίγο αρχίζουν να φαίνονται και τα πρώτα σπίτια του Καταφυγίου.

DSCN5728 

Περπατώντας τώρα μέσα στο χωριό σου προκαλεί εντύπωση το ανακαινισμένο παλιό σχολείο αλλά και το γεγονός ότι όλα τα σπίτια είναι σχετικά καινούρια – γιατί άραγε; Πού είναι τα πετρόκτιστα;

DSCN5729

DSCN5735 

Μιλώντας με ντόπιους, μάθαμε ότι το χωριό είχε καεί ολοσχερώς στην κατοχή λόγω της αντιστασιακής δράσης των Καταφυγιωτών και όταν άρχισαν οι κάτοικοι να ξανακτίζουν το χωριό τους το φτιάξαν με "νέες" τεχνολογίες και πρακτικές. Όμως το κρατούν ζωντανό... Το σπίτι του Ζορμπά είναι δυστυχώς κλειστό και δεν μπορέσαμε να το επισκεφθούμε και να δούμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταγωγή του. Θέλουν να το κάνουν μουσείο και ξέμεινε από χρηματοδότηση... Το ύψωμα του Αηλιά προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη λίμνη Πολυφύτου. Φυσικό είναι, αφού απ' τα 500 ανέβηκες στα 1500 μέτρα περίπου.

DSCN5738 

Το Καταφύγιο αποτελεί τη βάση και για άλλες διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων, στόχος για την επόμενη ανάβαση...

Ξεκούραση στη δροσιά των πεύκων του Αηλιά όπου βρήκαμε γνωστούς που διανυκτέρευσαν εκεί, ελαφρύ κολατσιό όπως πάντα

DSCN5740

DSCN5742 

και η επιστροφή για κάτω ξεκινά. Μας περιμένει το καταπληκτικά διαμορφωμένο κομμάτι του φαραγγιού με το όμορφο πέτρινο μονοπάτι δίπλα στο Βελβεντό, τα νερά που κατεβαίνουν στο μεγάλο αυλάκι και οι καταρράκτες που το βουητό τους μας συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

DSCN5754

DSCN5756

DSCN5761

DSCN5767 

Έτσι κλείνει μια ακόμη ορεινή περιπλάνηση με αυτές τις τελευταίες καταπληκτικές εικόνες από το φαράγγι του Βελβεντού. Αν δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμη, σπεύσατε...

Θοδωρής

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
11.08.2013
To στιλ της Olivia

Η Olivia Palermo κλέβει τις εντυπώσεις σε κάθε της εμφάνιση.

Περισσότερα...
18.02.2016

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως του αξίζει

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως του αξίζει

Από τη στιγμή που άνοιξα τις συσκευασίες μύρισε τριαντάφυλλο! Μύρισε φύση! Και η αλήθεια είναι ότι ήρθε η κρητική φύση στο σπίτι μου, στο μπάνιο μου! Και δεν μπορούσα να περιμένω, ήθελα να δοκιμάσω αμέσως τα προϊόντα που είχα μπροστά μου. Περίμενα όμως να βραδιάσει, να επικρατήσει ησυχία στο σπίτι και να έχω το περιθώριο να ανάψω τα κεράκια μου στο μπάνιο και να αφιερώσω λίγο χρόνο στον εαυτό μου.

Περισσότερα...
11.07.2013
Οι παιδικές ζωγραφιές

Ο κανόνας ή έστω η συνήθεια επιβάλλει ως τώρα να χρησιμοποιούμε τις παιδικές ζωγραφιές για τη διακόσμηση του ψυγείου και πάνω σε κάθε ζωγραφιά να μπαίνουν μερικά μαγνητάκια. Εξίσου πιθανό είναι να τις τοποθετούμε σε πίνακες ανακοινώσεων ή άλλα σημεία του παιδικού δωματίου.

Περισσότερα...
16.11.2012

The Cure - Friday I'm In Love

The Cure - Friday I'm In Love

We love Fridays! Μας αρέσουν οι Παρασκευές!

Ξυπνάμε με άλλη διάθεση και περιμένουμε το Σαββατοκύριακο...

12.06.2013
Η αξία του βιβλίου

Τι αξία έχει ένα βιβλίο;

Περισσότερα...
13.06.2016

Εχθές το βράδι σ' είδα στ' όνειρό μου...

Εχθές το βράδι σ' είδα στ' όνειρό μου...

Με αυτό το κομμάτι κλείνουμε τη σημερινή μέρα. Μια μουσική πρόταση που έφτασε στο mail μου και με έκανε να βλέπω και να ξαναβλέπω το βίντεο, να ακούω και να ξανακούω το κομμάτι, που το ξέρω, το έχω ακούσει σε πάμπολες διαφορετικές εκτελέσεις αλλά σε αυτή κολλησα!

Νομίζω πως αν το ακούσετε, θα κολλήσετε κι εσείς!

Περισσότερα...
05.06.2015
Dust in the Wind

Παλιό μα τόσο διαχρονικό και τόσο αγαπημένο!

Περισσότερα...
09.03.2013

Πειραματισμοί στην κουζίνα

Πειραματισμοί στην κουζίνα

με καλή παρέα και πίνοντας αγαπημένο ρόφημα από κακάο.

Περισσότερα...
04.05.2017

Εκπληκτικό κοτόπουλο με λαχανικά julienne, τζίντζερ, μέλι, ουίσκι και soya

Εκπληκτικό κοτόπουλο με λαχανικά julienne, τζίντζερ, μέλι, ουίσκι και soya

Ναι ουίσκι σωστά διαβάσατε. Ιρλανικό, σκωτσέζικο, αμερικάνικο, δεν έχει σημασία το αφήνω σε εσάς αλλά λίγο ουισκάκι στο σβήσιμο είναι ένα από τα μυστικά αυτής της συνταγής. Επειδή μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πιείτε ένα σφηνάκι και πριν το φαγητό μην το κάνετε θα σας εξηγήσω γιατί.

Περισσότερα...
15.06.2014

Μεταξοχώρι: Ένα πηλιορείτικο χωριό στον Κίσσαβο

Μεταξοχώρι: Ένα πηλιορείτικο χωριό στον Κίσσαβο

Πάρα πολλές οι πηγές απ' τις οποίες αντλεί κανείς πληροφορίες για το Μεταξοχώρι (Ρέτσιανη) Αγιάς - Λαρίσης...

Κτισμένο στους νότιους πρόποδες του όρους των Κελλίων, δηλαδή του Κισσάβου ή της Όσσας, πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο, με τα υπεραιωνόβια πλατάνια να κυριαρχούν κατά μήκος του ξηροπόταμου πλέον Άμυρου που το "χωρίζει" στα δύο, "στέκεται" καμαρωτό, ατενίζει απέναντι το Μαυροβούνι και χαμηλά τον εύφορο κάμπο με τα πάσης φύσης καρποφόρα δένδρα. Δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα χωριά του Πηλίου.

Περισσότερα...
16.07.2013

Το φαράσι αλλιώς

Το φαράσι αλλιώς

Ακόμα και ένα μεταλλικό φαράσι μπορούμε να το δούμε αλλιώς με λίγη φαντασία. Πώς αλλιώς;

Περισσότερα...
03.01.2013
Σαλάτα με iceberg, ρόκα, καρότο και ψαροκροκέτες

Μετά τις τεράστιες ποσότητες φαγητού όλες αυτές τις γιορτινές μέρες, νιώθουμε την ανάγκη να φάμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα. Μια καλή επιλογή είναι μια σαλάτα για μεσημεριανό ή και βραδινό φαγητό.

Περισσότερα...
16.11.2014
Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη και μήλα

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ!

Περισσότερα...
17.02.2013

Όταν η παράδοση συναντά τη gourmet γεύση

Όταν η παράδοση συναντά τη gourmet γεύση

προκύπτει ένα από τα νοστιμότερα και πιο ιδιαίτερα φαγητά που μπορεί να γευτεί κάποιος: Σαλμί με κυνήγι και τριμμένα καρύδια!

Περισσότερα...
09.09.2014
The Big Nose Attack - Yeah! (That Girl)

Ώρα για μουσικό διάλειμμα με ένα blues/rock δίδυμο που ανακάλυψα πρόσφατα και πολύ μου αρέσει!

Περισσότερα...
05.04.2013

Ο μαυροπίνακας, η καρέκλα, τα ράφια της κουζίνας, τα λεμόνια...

Ο μαυροπίνακας, η καρέκλα, τα ράφια της κουζίνας, τα λεμόνια...

Ξεχωριστή διακόσμηση για την κουζίνα με συνδυασμό όσων έχουμε δει κατά καιρούς:

Περισσότερα...
27.05.2014
Lana Del Rey - Shades Of Cool

Ολοκαίνουριο κομμάτι από τη μοναδική Lana Del Rey!

Περισσότερα...
28.05.2013
Τι να φορέσω;

Να και η ενδυματολογική μας πρόταση για τη σημερινή απογευματινή μας βόλτα και όχι μόνο..

Περισσότερα...
09.06.2015

Αϊγιωργίτικο μονοπάτι και Τσούρχλειος δρόμος 2015

Αϊγιωργίτικο μονοπάτι και Τσούρχλειος δρόμος 2015

Άμα το μικρόβιο του δρομέα τρυπώσει μέσα σου και νιώσει τον ρυθμό, την ένταση και τη χαρά του αγώνα, δύσκολα γλιτώνεις... Κι έτσι όπου αγώνας και χαρά κι εγώ εκεί!

Περισσότερα...
25.02.2013
Το ταξίδι της ευτυχίας

Μερικά πράγματα πρέπει να τα λέμε και να τα ξαναλέμε για να τα ακούμε και να τα ξανακούμε, με σκοπό να τα εμπεδώσουμε και να τα κάνουμε τρόπο ζωής.

Περισσότερα...
24.04.2016

Οργανώνοντας το μπάνιο

Οργανώνοντας το μπάνιο

Ιδέες και φωτογραφίες για τη διακόσμηση και την αποτελεσματικότερη οργάνωση του μπάνιου υπάρχουν πολλές. Μπάνια που τα βλέπεις και τα ζηλεύεις! Μπάνια, που κακά τα ψέματα, δε συναντάς σε ένα φυσιολογικό σπίτι, είτε λόγω περιορισμένων τετραγωνικών είτε λόγω μη ύπαρξης φυσικού φωτός που κάνει ακόμα και το πιο μικρό και απλό μπάνιο να δείχνει φωτεινό και ευρύχωρο.

Γι αυτό και εμείς δε θα δούμε σήμερα ιδέες για μπάνια - υπερπαραγωγές. Θα δούμε ιδέες υλοποιήσιμες στο μέσο μπάνιο.

Περισσότερα...
15.10.2015

Με αέρα γαλλικής εξοχής και άρωμα λεβάντας

Με αέρα γαλλικής εξοχής και άρωμα λεβάντας

Αυτό είναι... έχεις φίλους που ταξιδεύουν και σε ξεσηκώνουν, και μάλιστα πηγαίνουν εκεί που πάντα ήθελες να πας και ακόμα δεν τα έχεις καταφέρει. Στη νότια Γαλλία.  Και έρχονται μετά με έναν αέρα γαλλικό και σου παραδίδουν μαθήματα στιλ!

Ε λοιπόν, εμένα μ' αρέσει αυτό το στιλ! Μ' αρέσουν τα χρώματα και τ' αρώματα που κουβάλησαν μαζί τους! Μ' αρέσει ο ρομαντισμός που αποπνέουν οι φωτογραφίες...

Περισσότερα...