Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη - Q&A

Αρκετοί φίλοι του maresei.gr αποφάσισαν να περάσουν τις επερχόμενες γιορτές στη Βουδαπέστη.

Το εν λόγω άρθρο λοιπόν είναι αφιερωμένο στον Θοδωρή που ετοιμάζεται για Χριστουγεννιάτικες βόλτες στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας με τη γυναίκα του, τη Φρόσω που θα υποδεχτεί εκεί το 2014 παρέα με τις φίλες της και στον νεαρό Παναγιώτη που σχεδιάζει road trip με τους φίλους του στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Με χαρά λάβαμε τα email τους και ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους. Δεν είμαστε ειδικοί αλλά τα ταξίδια είναι η μεγάλη μας αγάπη και μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας μαζί σας. 

Επισκεφθήκαμε την Βουδαπέστη πριν 2 χρόνια για 4 μέρες (25-29.12.2011). Αφετηρία μας η Θεσσαλονίκη που απέχει μόλις 1 ώρα και κάτι από την Ουγγρική πρωτεύουσα. Ωστόσο η αγαπητή μας φίλη Σοφία Τ. - ναι, αυτή με τα μελομακάρονα- ταξίδεψε εκεί ένα χρόνο μετά οδικώς έχοντας την ίδια αφετηρία. Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι σύντομο και εύκολο. Αν όμως κάποιος ξεκινήσει οδικώς θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τον καιρό, μια και η διαδρομή είναι μεγάλη και κουραστική. Σίγουρα όμως, με καλή παρέα, έχει το ενδιαφέρον της. Αρχικά περνάτε από τα Σκόπια και καλό είναι να μη γίνουν στάσεις. Στη συνέχεια διασχίζετε τη Σερβία, όπου λογικά θα κάνετε στάσεις στο δρόμο και μετά περνάτε στην Ουγγαρία. Ενδεχομένως να έχει νόημα μια διανυκτέρευση στη Σερβία, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε πολύ. Στη Σοφία ο δρόμος δεν φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά δεν οδηγούσε η ίδια. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κακοκαιρία και χιονόπτωση, καλό θα είναι να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και να προσέχετε ιδιαίτερα. Από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη νομίζω τα πράγματα είναι πιο απλά, αλλά σκεφτείτε και την εκδοχή να πάτε εκεί με τρένο. 

Σε γενικές γραμμές οι τιμές στη Βουδαπέστη μας φάνηκαν καλές. Το κόστος της διαμονής ήταν ιδιαίτερα χαμηλό (περίπου 200€/δίκλινο για 4 βραδιές σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της πόλης με πρωινό) για μια τόσο τουριστική περίοδο. Επίσης, σε ό,τι αφορά το συνάλλαγμα, μην ανησυχείτε. Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, όλοι άλλωστε μιλούν Αγγλικά και η συνεννόηση είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια στο κέντρο της πόλης. Κάντε την έρευνά σας για το καλύτερο rate και προχωρήστε στην ανταλλαγή. Καλό θα είναι βέβαια να μην αλλάξετε περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεστε, γιατί η αντίστροφη διαδικασία δε συμφέρει. 

Το φαγητό μας άρεσε πολύ και τα κρασιά της Ουγγαρίας περισσότερο. Τολμήστε να επισκεφθείτε παραδοσιακά εστιατόρια και να δοκιμάστε τα τοπικά πιάτα. Αν αντέχετε το κρύο, εξαιρετικά εδέσματα θα βρείτε και στις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές. Σε ό,τι αφορά τη δική μας εμπειρία, στο σημείο αυτό δεν μπορώ να παραλείψω την επίσκεψή μας στο εστιατόριο Comme Chez Soi, η οποία μας έμεινε αξέχαστη. Η κουζίνα εκεί είναι μεσογειακή και η εξυπηρέτηση απίστευτη. Ο χώρος είναι ζεστός, οι άνθρωποι ιδιαίτερα φιλόξενοι και το φαγητό πολύ καλό. Επειδή τα τραπέζια είναι λίγα, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια κράτηση πριν. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι μυρωδιές από την κουζίνα είναι αισθητές και είναι πιθανό να σας συνοδεύουν και μετά την αποχώρησή σας από εκεί. Άλλα εστιατόρια που επισκεφθήκαμε και μας άρεσαν ήταν το Rustico, με folklore διακόσμηση και παραδοσιακή ουγγρική κουζίνα επί της Váci Utca και το πιο σύγχρονο και gourmet Cyrano (Kristóf tér 6,Belváros-Lipótváros).

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν τα εξής:

budapest-wines1

Προσωπικά, ξεχώρισα το Bock Ermitage και το Ιkon. Γενικά επιλέγαμε τυχαία από τη λίστα με τα ούγγρικα κρασιά και συνολικά σταθήκαμε τυχερές. Ό,τι και αν επιλέξετε πάντως, πιείτε και ένα ποτηράκι στην υγειά μας και αν ανακαλύψετε κάτι αξιόλογο ενημερώστε μας.

Σχετικά με τη νυχτερινή ζωή, η Σοφία μας προτείνει το Szimpla Kert, ως έναν ιδιαίτερο χώρο με καλές μπύρες και ωραία μουσική, το οποίο όμως θα είναι κλειστό στις 24,25,26 και 31.12. Το ίδιο ενδέχεται να ισχύει και για άλλους χώρος ή και καταστήματα τις ημέρες των εορτών. Αν θυμάμαι καλά 25 και 26.12 τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά.

Πέρα από τα βασικά αξιοθέατα, μην παραλείψετε να πιείτε καφέ ή κάποιο άλλο ζεστό ρόφημα σε ένα από τα ιστορικά καφέ της πόλης, να επισκεφθείτε την αγορά Nagycsarnok (Great Market Hall) στο τέλος της Váci Utca, αν σας αρέσουν τα ιδιαίτερα καπέλα να δοκιμάστε μερικά στο κατάστημα της σχεδιάστριας Valéria Fazekas, να κανονίσετε ίσως να δείτε κάποια παράσταση στην Όπερα και να προμηθευτείτε πάπρικα.

Για spa δεν πήγαμε ούτε εμείς ούτε η Σοφία, οπότε δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να προτείνουμε. Πήγαμε βέβαια μια βόλτα στα λουτρά Gellert, που βρίσκονται δίπλα στο ιστορικό ξενοδοχείο. Έχουμε επίσης ακούσει καλά λόγια και για λουτρά Szechenyi. Αν επιλέξετε να πάτε, μη ξεχάσετε μαγιό, πετσέτες και τις σαγιονάρες σας.

Τέλος, όταν θα ετοιμάζετε τις αποσκευές σας φροντίστε να πάρετε σκούφο που να καλύπτει και τα αυτιά, μπαλακλάβα (γιακάς που φοράνε στο σκι) και διάφορα ισοθερμικά αξεσουάρ και ρούχα. Όταν κυκλοφορείτε έξω θα φαίνονται μόνο τα μάτια σας, σαν να φοράτε χειμερινή μπούργκα, αλλά μην ανησυχείτε οι περισσότεροι έτσι κυκλοφορούν. 

Φρόσω, Θοδωρή και Παναγιώτη, καλό ταξίδι και να περάσετε μοναδικά! Να "χαθείτε" στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, να ανακαλύψετε τις όμορφες γωνιές της και να αποκτήσετε τις δικές σας ξεχωριστές αναμνήσεις. Μόλις επιστρέψετε θα χαρούμε να μάθουμε τις εντυπώσεις σας με ένα μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Υ.γ.1: Οι υπόλοιποι για να μη ζηλεύουμε, ας κάνουμε μια φωτογραφική έστω βόλτα στον προορισμό αυτό.

Υ.γ.2: Ευχαριστούμε πολύ τη Σοφία Τ. για τη βοήθειά της.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
17.01.2013
Bonjour!

Καλημέρα αλά γαλλικά!

Περισσότερα...
20.02.2013
Τι να φορέσω;

Η σημερινή μας απάντηση στην ερώτηση "Τι να φορέσω;" είναι "Ένα υφασμάτινο παντελόνι σε φαρδιά γραμμή!"..

Περισσότερα...
06.06.2013

Αγαπημένη απογευματινή συνήθεια

Αγαπημένη απογευματινή συνήθεια

Και μετά την απογευματινή βόλτα στη φύση, ήρθε η ώρα να αναπληρώσουμε τις ...χαμένες θερμίδες με μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα στο μπαλκόνι.

Περισσότερα...
16.11.2012

The Cure - Friday I'm In Love

The Cure - Friday I'm In Love

We love Fridays! Μας αρέσουν οι Παρασκευές!

Ξυπνάμε με άλλη διάθεση και περιμένουμε το Σαββατοκύριακο...

07.02.2013

Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Χωρίς ζάχαρη για όσους δεν αγαπούν τις πολύ γλυκές λιχουδιές ή για λόγους υγείας πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Περισσότερα...
28.11.2012
Αλλάξτε τους τοίχους σας

Και μια που από χθες μιλάμε για αλλαγές στους τοίχους του σπιτιού, βλέπουμε πως κορνίζες με διαφορετικό μέγεθος, πάχος και στιλ μπορούν να συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους και να δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη σύνθεση στον τοίχο, η οποία δίνει στιλ και προσωπικότητα σε ολόκληρο το δωμάτιο.

Περισσότερα...
07.04.2014

Το γκρι σακάκι

Το γκρι σακάκι

Πριν λίγες μέρες έκανα την πρώτη ανοιξιάτικη αγορά μου για φέτος. Σε μια εξόρμηση στην αγορά μετά από πολύ καιρό - δεν είχα βγει καθόλου εδώ και μήνες στην αγορά, οπότε στην πρόσφατη βόλτα μου η ανάγκη να ψωνίσω κάτι ήταν σχεδόν επιτακτική - αγόρασα ένα γκρι σακάκι. Φοριέται με τα πάντα, σκέφτηκα! Μου άρεσε, μου έστρωσε, το πήρα... Αλλά δεν το φόρεσα ακόμα.

Κι έτσι αφιέρωσα λίγο χρόνο χθες βράδυ και αναζήτησα στο Pinterest τρόπους να αξιοποιήσω το καινούριο μου απόκτημα. Κι επειδή ένα γκρι σακάκι (ή κάποιο άλλο εξίσου ουδέτερου χρώματος) υπάρχει σε πολλές γυναικείες ντουλάπες, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις εμφανίσεις που ξεχώρισα.

Περισσότερα...
08.05.2014

Ρολά γεμιστά με μαρμελάδα και μπισκότο

Ρολά γεμιστά με μαρμελάδα και μπισκότο

Καμιά φορά τα αυτοσχέδια εδέσματα είναι τα καλύτερα! Και όταν έχεις δυο πιτσιρίκια στο σπίτι που ψάχνουν κάθε τόσο για κάτι γλυκό, τι καλύτερο για σπιτικές λιχουδιές με υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας; 

Περισσότερα...
01.03.2013
Καλό μήνα

Σήμερα αποχαιρετάμε το Φεβρουάριο και υποδεχόμαστε το Μάρτιο.

Περισσότερα...
27.05.2015

Μια τρυφερή οικογενειακή φωτογραφία

Μια τρυφερή οικογενειακή φωτογραφία

Και αν δε θέλουμε να μπλέξουμε με χρώματα, υπάρχει και άλλη λύση!

Ο φωτογραφικός μας φακός μπορεί να απαθανατίζει χεράκια, "μπουνίτσες" και παλάμες... τόση τρυφερότητα, τόση γλύκα, τόση αγάπη!

Περισσότερα...
25.01.2013

Ειρήνη Σκυλακάκη - Into the ocean

Ειρήνη Σκυλακάκη - Into the ocean

Παρασκευή σήμερα και ξεκινάμε την ημέρα μας με το χαρούμενο ρυθμό της Ειρήνης Σκυλακάκη!

Περισσότερα...
30.12.2012
Ένα διαφορετικό ημερολόγιο

Φτάνοντας στις τελευταίες ημέρες του χρόνου, όλοι λίγο ή πολύ κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, κάνοντας μια ανασκόπηση των καλών και των κακών στιγμών, των στόχων που θέσαμε στην αρχή του 2012, αυτών που πετύχαμε και αυτών που εκκρεμούν ακόμη. 

Περισσότερα...
02.12.2012

Ένας πύργος από... σιμιγδάλι!

Ένας πύργος από... σιμιγδάλι!

Γλυκάκι θα φάμε σήμερα; 

Περισσότερα...
21.01.2013
Croque Madame για πρωινό

Το είπαμε ότι θα επιχειρήσουμε κι εμείς να φτιάξουμε Croque Madame και συνηθίζουμε να κρατάμε τις υποσχέσεις μας..

Περισσότερα...
14.01.2013
Η ιδέα

Μια καλή ιδέα! Αυτό είναι το ζητούμενο, το επίκεντρο κάθε συζήτησης στις περισσότερες παρέες νέων ανθρώπων τα τελευταία 1-2 χρόνια. Όλοι ψάχνουμε μια πρωτότυπη ιδέα, μια ιδέα με προοπτική.

Περισσότερα...
05.06.2013
Τι να φορέσω;

Φτάνοντας η ώρα εκείνη που έχουμε πια γυρίσει σπίτι, ακούμε ατμοσφαιρική μουσική, χαλαρώνουμε, σκεφτόμαστε τις στιγμές της ημέρας που οδεύει πια προς το τέλος της και τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας και μέσα σ' όλα, έχουμε να ετοιμάσουμε και τα ρούχα... Τι θα φορέσουμε αύριο;

Περισσότερα...
20.04.2013
Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην Καστοριά

Η εικόνα αυτού του υπέροχου ηλιοβασιλέματος στη μαγευτική Καστοριά θα μας συντροφεύει στις μετά τη δύση του ηλίου σαββατιάτικες δραστηριότητες.

Περισσότερα...
20.10.2012

Leftover Cuties - You are my sunshine

Leftover Cuties - You are my sunshine

Για να ξεκινήσει φωτεινά το Σαββατοκύριακό μας!

Καλή μας μέρα κι ας "λάμπουμε" για τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας!

13.10.2016

Ορεινών περιπλανήσεων συνέχεια: Μεγάλα Λιβάδια Πάικου

Ορεινών περιπλανήσεων συνέχεια: Μεγάλα Λιβάδια Πάικου

Αυτό το τηλεφώνημα από τους φίλους και κουμπάρους μας στα μέσα του καλοκαιριού δεν ήταν σαν τα προηγούμενα, του στιλ τι κάνετε κ.λπ. Θες από ένστικτο, όπως θες πες το, σαν πολύ χαρούμενα χτυπούσε το τηλέφωνο. Για να δούμε... "Καλά δε ζεσταθήκατε ακόμη στη θάλασσα; Πιάστε και λίγο βουνό!"

Πράγματι η σχεδόν αφόρητη ζέστη έκανε την ιδέα να ανεβούμε στο βουνό πολύ δελεαστική. Κι έτσι η πρόσκληση να τους επισκεφθούμε στα ορεινά έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Περισσότερα...
01.02.2013
Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Το Παζάρι Βιβλίου μετά την πολυετή παραμονή του στην πλατείτα Κλαυθμώνος και την ολιγοήμερη στάση του στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, έχει πλέον μετεγκατασταθεί στη πλατεία Κοτζιά. Ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα...
24.12.2014

Σπιτικά μπισκοτοκουλουράκια κανέλας

Σπιτικά μπισκοτοκουλουράκια κανέλας

Σιγοτραγουδώντας το "πλάθω - πλάθω κουλουράκια" φτιάξαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μπισκοτάκια κανέλας και μοιράσαμε σε φίλους και γνωστούς. Είναι νόστιμα, είναι τραγανά, είναι εύπλαστα, είναι παιχνίδι όταν έχεις και παιδιά να ασχολούνται... είναι και νηστίσιμα για όσους μπαίνουν και στο θρησκευτικό πνεύμα των ημερών. Είναι για όλους ;)

Περισσότερα...
09.11.2012
Μια χούφτα!

Η φωτογραφία είναι πρόσφατη και μου άρεσε πολύ! Ένα νεογέννητο ορτυκάκι! Τόσο μικρό!

11.07.2013
Οι παιδικές ζωγραφιές

Ο κανόνας ή έστω η συνήθεια επιβάλλει ως τώρα να χρησιμοποιούμε τις παιδικές ζωγραφιές για τη διακόσμηση του ψυγείου και πάνω σε κάθε ζωγραφιά να μπαίνουν μερικά μαγνητάκια. Εξίσου πιθανό είναι να τις τοποθετούμε σε πίνακες ανακοινώσεων ή άλλα σημεία του παιδικού δωματίου.

Περισσότερα...