Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη - Q&A

Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη - Q&A

Αρκετοί φίλοι του maresei.gr αποφάσισαν να περάσουν τις επερχόμενες γιορτές στη Βουδαπέστη.

Το εν λόγω άρθρο λοιπόν είναι αφιερωμένο στον Θοδωρή που ετοιμάζεται για Χριστουγεννιάτικες βόλτες στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας με τη γυναίκα του, τη Φρόσω που θα υποδεχτεί εκεί το 2014 παρέα με τις φίλες της και στον νεαρό Παναγιώτη που σχεδιάζει road trip με τους φίλους του στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη σε μια εβδομάδα από σήμερα.

Με χαρά λάβαμε τα email τους και ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους. Δεν είμαστε ειδικοί αλλά τα ταξίδια είναι η μεγάλη μας αγάπη και μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας μαζί σας. 

Επισκεφθήκαμε την Βουδαπέστη πριν 2 χρόνια για 4 μέρες (25-29.12.2011). Αφετηρία μας η Θεσσαλονίκη που απέχει μόλις 1 ώρα και κάτι από την Ουγγρική πρωτεύουσα. Ωστόσο η αγαπητή μας φίλη Σοφία Τ. - ναι, αυτή με τα μελομακάρονα- ταξίδεψε εκεί ένα χρόνο μετά οδικώς έχοντας την ίδια αφετηρία. Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι σύντομο και εύκολο. Αν όμως κάποιος ξεκινήσει οδικώς θα πρέπει να λάβει υπόψη του και τον καιρό, μια και η διαδρομή είναι μεγάλη και κουραστική. Σίγουρα όμως, με καλή παρέα, έχει το ενδιαφέρον της. Αρχικά περνάτε από τα Σκόπια και καλό είναι να μη γίνουν στάσεις. Στη συνέχεια διασχίζετε τη Σερβία, όπου λογικά θα κάνετε στάσεις στο δρόμο και μετά περνάτε στην Ουγγαρία. Ενδεχομένως να έχει νόημα μια διανυκτέρευση στη Σερβία, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε πολύ. Στη Σοφία ο δρόμος δεν φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά δεν οδηγούσε η ίδια. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κακοκαιρία και χιονόπτωση, καλό θα είναι να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και να προσέχετε ιδιαίτερα. Από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη νομίζω τα πράγματα είναι πιο απλά, αλλά σκεφτείτε και την εκδοχή να πάτε εκεί με τρένο. 

Σε γενικές γραμμές οι τιμές στη Βουδαπέστη μας φάνηκαν καλές. Το κόστος της διαμονής ήταν ιδιαίτερα χαμηλό (περίπου 200€/δίκλινο για 4 βραδιές σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της πόλης με πρωινό) για μια τόσο τουριστική περίοδο. Επίσης, σε ό,τι αφορά το συνάλλαγμα, μην ανησυχείτε. Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, όλοι άλλωστε μιλούν Αγγλικά και η συνεννόηση είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια στο κέντρο της πόλης. Κάντε την έρευνά σας για το καλύτερο rate και προχωρήστε στην ανταλλαγή. Καλό θα είναι βέβαια να μην αλλάξετε περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεστε, γιατί η αντίστροφη διαδικασία δε συμφέρει. 

Το φαγητό μας άρεσε πολύ και τα κρασιά της Ουγγαρίας περισσότερο. Τολμήστε να επισκεφθείτε παραδοσιακά εστιατόρια και να δοκιμάστε τα τοπικά πιάτα. Αν αντέχετε το κρύο, εξαιρετικά εδέσματα θα βρείτε και στις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές. Σε ό,τι αφορά τη δική μας εμπειρία, στο σημείο αυτό δεν μπορώ να παραλείψω την επίσκεψή μας στο εστιατόριο Comme Chez Soi, η οποία μας έμεινε αξέχαστη. Η κουζίνα εκεί είναι μεσογειακή και η εξυπηρέτηση απίστευτη. Ο χώρος είναι ζεστός, οι άνθρωποι ιδιαίτερα φιλόξενοι και το φαγητό πολύ καλό. Επειδή τα τραπέζια είναι λίγα, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια κράτηση πριν. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι μυρωδιές από την κουζίνα είναι αισθητές και είναι πιθανό να σας συνοδεύουν και μετά την αποχώρησή σας από εκεί. Άλλα εστιατόρια που επισκεφθήκαμε και μας άρεσαν ήταν το Rustico, με folklore διακόσμηση και παραδοσιακή ουγγρική κουζίνα επί της Váci Utca και το πιο σύγχρονο και gourmet Cyrano (Kristóf tér 6,Belváros-Lipótváros).

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν τα εξής:

budapest-wines1

Προσωπικά, ξεχώρισα το Bock Ermitage και το Ιkon. Γενικά επιλέγαμε τυχαία από τη λίστα με τα ούγγρικα κρασιά και συνολικά σταθήκαμε τυχερές. Ό,τι και αν επιλέξετε πάντως, πιείτε και ένα ποτηράκι στην υγειά μας και αν ανακαλύψετε κάτι αξιόλογο ενημερώστε μας.

Σχετικά με τη νυχτερινή ζωή, η Σοφία μας προτείνει το Szimpla Kert, ως έναν ιδιαίτερο χώρο με καλές μπύρες και ωραία μουσική, το οποίο όμως θα είναι κλειστό στις 24,25,26 και 31.12. Το ίδιο ενδέχεται να ισχύει και για άλλους χώρος ή και καταστήματα τις ημέρες των εορτών. Αν θυμάμαι καλά 25 και 26.12 τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά.

Πέρα από τα βασικά αξιοθέατα, μην παραλείψετε να πιείτε καφέ ή κάποιο άλλο ζεστό ρόφημα σε ένα από τα ιστορικά καφέ της πόλης, να επισκεφθείτε την αγορά Nagycsarnok (Great Market Hall) στο τέλος της Váci Utca, αν σας αρέσουν τα ιδιαίτερα καπέλα να δοκιμάστε μερικά στο κατάστημα της σχεδιάστριας Valéria Fazekas, να κανονίσετε ίσως να δείτε κάποια παράσταση στην Όπερα και να προμηθευτείτε πάπρικα.

Για spa δεν πήγαμε ούτε εμείς ούτε η Σοφία, οπότε δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να προτείνουμε. Πήγαμε βέβαια μια βόλτα στα λουτρά Gellert, που βρίσκονται δίπλα στο ιστορικό ξενοδοχείο. Έχουμε επίσης ακούσει καλά λόγια και για λουτρά Szechenyi. Αν επιλέξετε να πάτε, μη ξεχάσετε μαγιό, πετσέτες και τις σαγιονάρες σας.

Τέλος, όταν θα ετοιμάζετε τις αποσκευές σας φροντίστε να πάρετε σκούφο που να καλύπτει και τα αυτιά, μπαλακλάβα (γιακάς που φοράνε στο σκι) και διάφορα ισοθερμικά αξεσουάρ και ρούχα. Όταν κυκλοφορείτε έξω θα φαίνονται μόνο τα μάτια σας, σαν να φοράτε χειμερινή μπούργκα, αλλά μην ανησυχείτε οι περισσότεροι έτσι κυκλοφορούν. 

Φρόσω, Θοδωρή και Παναγιώτη, καλό ταξίδι και να περάσετε μοναδικά! Να "χαθείτε" στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, να ανακαλύψετε τις όμορφες γωνιές της και να αποκτήσετε τις δικές σας ξεχωριστές αναμνήσεις. Μόλις επιστρέψετε θα χαρούμε να μάθουμε τις εντυπώσεις σας με ένα μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Υ.γ.1: Οι υπόλοιποι για να μη ζηλεύουμε, ας κάνουμε μια φωτογραφική έστω βόλτα στον προορισμό αυτό.

Υ.γ.2: Ευχαριστούμε πολύ τη Σοφία Τ. για τη βοήθειά της.

Μ' αρέσει | 2012