Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χιονοβόλτες στα Γρεβενά

Η περιοχή των Γρεβενών, γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της, γίνεται ομορφότερη αν τύχει να την επισκεφθείς χειμώνα και να'ναι χιονισμένη. Βρέθηκα λοιπόν πρόσφατα στα χιονισμένα Γρεβενά με πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, οπότε λέω "δεν 'την κάνω' προς τα πάνω να απολαύσω το χιονισμένο τοπίο"; Αλλά προς τα πού να κινήσω;

Το κοντινό Καστράκι, χώρος αναψυχής, σχολικών εκδρομών και άθλησης, με το "Αγγελοπουλικό" ντεκόρ μου άνοιξε την όρεξη. Λίγο το χιόνι εδώ γιατί είναι χαμηλό το υψόμετρο, αλλά οι εικόνες όμορφες, οι περιπατητές επί το έργον

DSCN6059

DSCN6049

DSCN6062

DSCN6048

και η απόφαση για τα ορεινά ειλημμένη, αλλά από που να ξεκινήσω;

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως λόγω έλλειψης παρέας λέω να μην ανέβω πολύ ψηλά, οπότε ένας κύκλος μέχρι το Δοτσικό - τον Όρλιακα και το μοναδικό γεφύρι του Αζίζ Αγά θα 'ναι ό,τι πρέπει, άρα, πορεία προς τα δυτικά με "εκτροπές" προς τα βορειο-νοτιοδυτικά θα μου γεμίσει τη μέρα. Ακολουθώντας το δρόμο προς Δοτσικό, όσο ανεβαίνεις τόσο οι χιονισμένες κορυφές των βουνών αλλά και όλη η περιοχή ξετυλίγονται μπροστά σου, ενώ η αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι σε "τυφλώνει" γλυκά.

DSC03130

Υπόψη ότι ξεκίνησα με πολλή ομίχλη κάτω στην πόλη αλλά ψηλότερα όλα είναι καθαρά. Και μόνο η εικόνα του χιονισμένου Δοτσικού που θα φαίνεται από ψηλά, της πλατείας και του πέτρινου γεφυριού θα με αποζημιώσουν.

DSC03148

Υποδοχή απ΄ τους μοναδικούς κατοίκους, τη γατούλα και ένα σκύλο που δε με πλησιάζει, άλλη ψυχή στο χωριό δε φαίνεται, ούτε κάποια καμινάδα καπνίζει, είμαστε βλέπεις στην καρδιά του χειμώνα (τέλος Γενάρη γαρ), ο δε μοναδικός τσοπάνης έβγαλε το κοπάδι για... βόλτα. Ας είναι...οι ομορφιές δεδομένες και έπεται η συνέχεια.

DSC03151

12 095

DSC03142

Αντίστροφη πορεία και μέσω του χωριού Αναβρυτά να 'μαι στην κοιλάδα του Βελονιά, παραπόταμου του Βενέτικου ποταμού, όπου δεσπόζει ψηλά ο Όρλιακας χιονισμένος και πανέμορφος, πιο βόρεια η Βασιλίτσα και ο Σμόλικας και χαμηλά το χιλιοφωτογραφημένο και ξακουστό πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα. Ώσπου να έρθετε και οι ίδιοι να το δείτε ζωντανά, απολαύστε...

DSCN6076

DSCN6077

DSCN6078

DSCN6086

DSCN6101

Ανεβαίνοντας ξανά στη διασταύρωση για Τρίκωμο, κατευθύνομαι πριν το χωριό ακολουθώντας τη σχετική πινακίδα αριστερά, χαμηλά στο ίδιο ποτάμι που πια γίνεται Βενέτικος, όπου κυριαρχεί η μοναδικότητα του πέτρινου γεφυριού του Αζίζ Αγά. Μοναδικότητα λόγω του μεγάλου τόξου που σχηματίζει και είναι, λένε, το μεγαλύτερο άνοιγμα τόξου σε πέτρινο γεφύρι στη Μακεδονία. Η ησυχία του τοπίου μοναδική, τα κρύσταλλα στην άκρη του ποταμού ίδια γλυφιτζούρια να τα αρπάξεις και το μόνο που ακούγεται είναι το βουητό του νερού, που κατεβαίνει απ' τα ψηλότερα σημεία της Πίνδου, η δε ομίχλη πάει κι έρχεται εδώ στα χαμηλά.

DSCN6116

12 178

 DSCN6112b

12 140

Στην επιστροφή λοιπόν τώρα για την πόλη, είμαι πάλι ψηλά, ο ήλιος κυριαρχεί και όλα λάμπουν ενώ κοιτάζοντας χαμηλά προς την πόλη και τον κάμπο των Γρεβενών, τα πάντα "πνιγμένα" κυριολεκτικά στην ομίχλη.

DSCN6069

Νιώθω να είμαι πάνω απ' τα σύννεφα και τι βλέπω; Προς τα ανατολικά, δεν το πιστεύω... Ο Όλυμπος. Να οι φοβερές κορυφές του,

DSCN6146

ο Μπούρινος κι αυτός χιονισμένος,

DSCN6071

πανέμορφες εικόνες, αλλά και δυτικά οι κορυφές της Πίνδου και ο βραχώδης Όρλιακας.

DSCN6139

DSCN6144

Όλα υπέροχα λοιπόν και η μέρα γεμάτη βόλτες μέσα στη φύση, καθαρό αέρα και πολλές πολλές "χιονοεικόνες"...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
01.01.2013

Καλή Χρονιά!

Καλή Χρονιά!

Στην υγειά μας και Καλή Χρονιά!!

Περισσότερα...
19.10.2013
Φρέσκος χυμός για ένα δυναμωτικό πρωινό

Ένας φρέσκος χυμός φρούτων είναι πάντα ευπρόσδεκτος το πρωί!

Περισσότερα...
18.09.2012

Ειρήνη Σκυλακάκη - In the light

Ειρήνη Σκυλακάκη - In the light

Nice & Greek! 

Η Ειρήνη Σκυλακάκη είναι μια νέα ελληνίδα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια. To "In the light" είναι το πρώτο της single και έκλεψε άμεσα τις εντυπώσεις..

Περισσότερα...
19.07.2013
Χρωματιστή, λουλουδιαστή κι ευωδιαστή καλημέρα!

Να ξυπνάς το πρωί και να σε υποδέχεται ο ήλιος, η πρωινή δροσιά και τα ανθισμένα λουλούδια του κήπου! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αρχίσεις τη μέρα σου;

Περισσότερα...
18.03.2015

George Ezra - Budapest

George Ezra - Budapest

Το τελευταίο διάστημα με έχουν πιάσει - για άλλη μια φορά - τάσεις φυγής! Να 'ναι η άνοιξη που μετεωρολογικά δεν ήρθε ακόμη; Να ΄ναι το Πάσχα που πλησιάζει και δεν έχω καταλάβει πότε πέρασε το πρώτο τέταρτο του νέου έτους; Να ΄ναι που σε λιγότερο από ένα μήνα η γενέθλια τούρτα μου θα έχει 32 κεράκια; Να 'ναι που ανυπομονώ για το επόμενο προγραμματισμένο ταξιδάκι εκτός συνόρων; Ποιος ξέρει; 

Προς το παρόν τουλάχιστον ταξιδεύω με τη μουσική ακούγοντας το αγαπημένο "Budapest" του George Ezra και αναπολώ την έστω και χειμωνιάτικη επίσκεψή μου στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κάποια χρόνια πριν.

Περισσότερα...
23.10.2014
Ένα φιλί - Χάρις Αλεξίου

Ένα φιλί
και τα όνειρα γίνονται πάλι

Περισσότερα...
13.04.2013
Νίκος Πορτοκάλογλου - Ίσως

Τόσο καιρό το ακούω στο ραδιόφωνο και κάθε φορά κάνω την ίδια σκέψη. Ποιο τραγούδι είναι; Πολύ μ' αρέσει! Και κάθε φορά δεν το συγκρατώ για να το ψάξω. Μέχρι σήμερα.

Περισσότερα...
14.02.2013
The sun will rise again

Ακόμα και αν η μέρα σας σήμερα δεν πήγε τόσο καλά, όσο θα θέλατε, να θυμάστε ότι ...

Περισσότερα...
08.04.2014

Νηστίσιμο κέικ με μήλο, καρύδια και σταφίδες

Νηστίσιμο κέικ με μήλο, καρύδια και σταφίδες

Σήμερα μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε ένα υπέροχο κέικ με μήλο, καρύδια και σταφίδες! Και μάλιστα νηστίσιμο! Έτσι θα έχουμε μια εξαιρετική λιχουδιά για να συνοδεύσουμε τον απογευματινό μας καφέ.

Περισσότερα...
23.11.2015

Χειροποίητα σαπούνια: Δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους

Χειροποίητα σαπούνια: Δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους

Όταν το παιδί μεγαλώνει βαριέται – και συ μαζί του, μπορεί και περισσότερο εσύ- τις χαρτοκοπτικές και τις μωρουδίστικες ζωγραφικές. Ως απεγνωσμένη μητέρα ψάχνεις ... ας είναι καλά το internet. Βρίσκεις λοιπόν άπειρες, αμέτρητες, μυριάδες δραστηριότητες. Επιλέγεις διάφορες και ξεκινάς με μία που εμπεριέχει και οικολογική πλευρά. Σαπούνι! Σπιτικό σαπούνι.

Περισσότερα...
08.06.2014

Βασιλική Μουρίκη - Γύρνα Ξανά

Βασιλική Μουρίκη - Γύρνα Ξανά

Η Βασιλική ζει το όνειρό της! Και εμείς χαιρόμαστε πολύ γι αυτό!

Περισσότερα...
23.06.2015

Σαν τη Ζυρίχη το καλοκαίρι δεν έχει!

Σαν τη Ζυρίχη το καλοκαίρι δεν έχει!

Ήταν ένας καυτός Ιούλης όταν βρέθηκα για πρώτη και τελευταία δυστυχώς φορά στη Ζυρίχη. Σε έναν κατεξοχήν χειμερινό προορισμό δηλαδή όπου φαντάζεται κανείς χιόνια, Άλπεις, ζεστή σοκολάτα, ρολόγια, Χάιντι και τα συναφή. Πάντα έβρισκα συναρπαστικό το να βρεθείς σε ένα μέρος, στο οποίο έχει αποδοθεί μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα, τη "λάθος" εποχή, για παράδειγμα στο Σαρακήνικο της Μήλου το χειμώνα, ή σε ένα χιονοδρομικό πχ. στη Βασιλίτσα το καλοκαίρι, είναι αυτή η γοητεία των αντιθέσεων. Δε φανταζόμουν όμως ποτέ ότι η Ζυρίχη θα με εκπλήξει έτσι.

Περισσότερα...
23.11.2012

ORIGAMI

ORIGAMI

Έργο του Δημήτρη Δάλα, ομιλητή στην εκδήλωση

Η παρακολούθηση μιας απογευματινής εκδήλωσης πριν λίγες εβδομάδες στάθηκε η αφορμή να ανακαλύψω την τεχνική ORIGAMI. Πρόκειται για μια τεχνική διπλώματος χαρτιού με διάφορους τρόπους, με στόχο να παίρνει σχήματα και να αποκτά μορφές.

Περισσότερα...
30.10.2013

TEDxAthens 2013: Αχαρτογράφητα Νερά

TEDxAthens 2013: Αχαρτογράφητα Νερά

Ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες το θέμα του πέμπτου κατά σειρά TEDxAthens και εμείς φροντίζουμε για την ενημέρωσή σας!

Περισσότερα...
01.09.2013

Το wallpaper του Σεπτέμβρη

Το wallpaper του Σεπτέμβρη

Αν και όλοι θα θέλαμε o Aύγουστος να κρατήσει λίγο ακόμη, ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου είναι ήδη εδώ και η σημερινή δύση του ήλιου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του φετινού καλοκαιριού.

Περισσότερα...
11.03.2013

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μέτρησα

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μέτρησα

Μετά τη χθεσινή αναφορά στο νέο τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, το μυαλό μου άρχισε να τρέχει σε όλα εκείνα τα τραγούδια της που έχουμε αγαπήσει και χιλιοτραγουδήσει.

Περισσότερα...
21.06.2016

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Είχα ζουμερά και μυρωδάτα λεμόνια στο ψυγείο. Τα λεμόνια του γείτονα! Και γινόταν ολοένα και περισσότερα. Και μύριζε όλο το ψυγείο τόσο όμορφα!

Κάτι έπρεπε να φτιάξω, κάτι λεμονάτο και ευωδιαστό. Κι έτσι άρχισα να ψάχνω συνταγές για λεμονόπιτες. Lemon pies!

Περισσότερα...
15.05.2014

Arctic Monkeys - Do I Wanna Know?

Arctic Monkeys - Do I Wanna Know?

Εσείς θέλετε να ξέρετε;

Περισσότερα...
30.12.2015

Γιορτινά περιτυλίγματα σε μπεζ φόντο

Γιορτινά περιτυλίγματα σε μπεζ φόντο

Μια ιδέα που αγαπώ και υιοθετώ πολύ συχνά. Περιτυλίγματα δώρων σε μπεζ φόντο για να μπορώ να δίνω έμφαση με διακοσμητικά στοιχεία, κορδέλες, σπάγγους, φωτογραφίες.

Πόσο χαίρομαι που βρίσκω τέτοιο σύμμμαχο σε αυτή την επιλογή. Σαν να διάλεξα εγώ τις φωτογραφίες, σαν να έγραψα εγώ το κείμενο.

Περισσότερα...
22.03.2013

Minor Project - Great

Minor Project - Great

Τους Minor Project πλέον τους γνωρίζουμε όλοι. Έχουν καταφέρει να μας συντροφεύουν μουσικά σε πολλές καθημερινές μας στιγμές ακούγοντας μερικά από τα τραγούδια τους πολύ συχνά στο ραδιόφωνο.

Περισσότερα...
05.12.2012
Πρωινή συνήθεια

Καλημέρα! Ένας ζεστός καφές... αγαπημένη πρωινή συνήθεια!

Περισσότερα...
01.11.2012
Γλυκός Νοέμβρης

Η ταινία "Sweet November" με τους Keanu Reeves και Charlize Theron είναι μια από τις πιο τρυφερές και συγκινητικές ταινίες που μας αρέσει να βλέπουμε τουλάχιστον κάθε Νοέμβριο, για να εκτιμάμε περισσότερο ό,τι έχουμε και να αντιλαμβανόμαστε τι έχει αξία στη ζωή! Αν έχετε χρόνο, βάλτε τη στο πρόγραμμα του σαββατοκύριακου.

Περισσότερα...
12.01.2015

Η νοστιμότερη μηλόπιτα

Η νοστιμότερη μηλόπιτα

Μια μηλόπιτα που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις!

Περισσότερα...