Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χιονοβόλτες στα Γρεβενά (και πάλι!)

Η ευκαιρία για νέες χιονοβόλτες στα Γρεβενά δόθηκε απρόσμενα και χρονικά πολύ κοντά με την πρώτη, οπότε δεν είναι να την χάνεις. Μέσα Φλεβάρη, καιρός ανοιξιάτικος, το βράδυ πανσέληνος και νύχτα ακόμη ξεκίνησα για τα ψηλά. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι μια ανάβαση στο ύψωμα Αννίτσα, απέναντι κατά κάποιο τρόπο από τη Βασιλίτσα και τον Σμόλικα, θα έδινε την ευκαιρία να θαυμάσεις ταυτόχρονα την ανατολή του ηλίου και τη δύση του φεγγαριού και όχι μόνο. Ο καθαρός ουρανός προσφέρεται για φωτογραφίες και αγνάντεμα.

DSCN6310

Ανεβαίνοντας λοιπόν προς τα πάνω, ακολουθώντας το δρόμο προς Βασιλίτσα, μετά το χωριό Πολυνέρι, πήρα το δρόμο για Φιλιππαίους - Σαμαρίνα. Είχα συντροφιά το γεμάτο φεγγάρι, ενώ παράλληλα απολάμβανα το γλυκοχάραμα που ερχόταν σιγά-σιγά απ' την πλευρά του Ολύμπου και τη δύση του φεγγαριού προς τη μεριά του Σμόλικα. Μετά τους Φιλιππαίους, ανεβαίνοντας, οι ομορφιές ξετυλίγονται πιο συχνά τώρα και έκανα μια στάση για φωτογραφίες κάτω απ' την Αννίτσα.

DSCN6336

Ο όγκος του "αρχηγού" διαγράφεται καθαρά στον ορίζοντα που αρχίζει να ροδίζει,

DSCN6338

όπως και ο όγκος του γνωστού πια Όρλιακα, το δε φεγγάρι λες και είναι Αυγουστιάτικο, ακολουθεί το δρόμο για τη δύση του κυριολεκτικά πάνω απ΄τον Σμόλικα. Φτάνεις, δε, στο σημείο να μπερδεύεις την ανατολή του ήλιου με τη δύση του φεγγαριού...

DSCN6331

Η Βασιλίτσα αρχίζει κι αυτή να ροδίζει όπως δέχεται τις πρώτες αχτίδες του ήλιου κι εγώ ανηφορίζω προς την Αννίτσα, για να απολαύσω Σμόλικα, Τύμφη, Όλυμπο, Γράμο, Βασιλίτσα από πιο ψηλά.

DSCN6348

Η ησυχία που επικρατεί σε μαγεύει, είναι πολύ πρωί ακόμη και ευτυχώς πρόλαβα να βγάλω λίγες φωτογραφίες. Ο Σμόλικας πήχτρα στο χιόνι,

DSCN6363

"καμαρώνει" απέναντί του την Τύμφη

DSCN6375

και τη Βασιλίτσα,

DSCN6360

πιο μακριά τον Γράμο και κάτω χαμηλότερα τον "αρχηγό" του.

DSCN6345

Η χιλιοτραγουδισμένη Σαμαρίνα στα πόδια του και όλο το σκηνικό είναι υπέροχο.

DSCN6374

Υπόψη ότι απ' την Αννίτσα ξεκίνησε η αντεπίθεση του ελληνικού στρατού εναντίον των Ιταλών εισβολέων το '40 και άρχισε η προέλαση και το διώξιμό τους. Υπάρχει σχετικό μνημείο – προσκύνημα που το μαρτυράει, το οποίο δεν μπόρεσα να προσεγγίσω λόγω χιονιού.

Ανηφορίζοντας για Βασιλίτσα, πάντα με συμβατικό όχημα, προκαλούν εντύπωση οι όγκοι χιονιού στις άκρες του δρόμου (έμαθα ότι το χιόνι το καθαρίζει μεγάλος φορτωτής, γιατί είναι τόσο πολύ που άλλα μηχανήματα αδυνατούν και ότι ο δρόμος είναι πάντα καθαρός).

DSC06318

Εδώ είναι όλα ήσυχα ακόμη λόγω του ότι είναι πολύ πρωί, οπότε η ανάβαση και στα πάνω λιφτ θα είναι εύκολη και γρήγορη. Από εκεί ακούγεται μουσική απ' τα μεγάφωνα των πυλώνων, γεγονός που σημαίνει ότι άρχισε η λειτουργία της πίστας, όμως ο κόσμος είναι ακόμη ελάχιστος.

DSC06330

Τι κάνω; "Δεν πάω και λίγο προς Δίστρατο να δω ξανά την Τύμφη και τον Σμόλικα;" Μου λένε πως είναι πανέμορφα, θα δω και το βαρειοδυτικό κομμάτι της Βασιλίτσας, άρα σε κάθε περίπτωση αξίζει. Πολύ κοντά λοιπόν να πάλι η Τύμφη και η "Καμήλα" της,

DSC06344

να η Βασιλίτσα, αλλά τι είναι αυτό; Λίμνη λέει στα 300 μέτρα;

DSC06333

Πάω να δω... Όπως μου είπαν εκ των υστέρων, είναι η Δρακόλιμνη της Βασιλίτσας αυτή, τη βρίσκω μισοπαγωμένη και με ωραίες αντανακλάσεις.

DSC06350

Πίσω και πάλι για τα λιφτ, η ανάβαση στην κορυφή με το τριθέσιο και μετά το διθέσιο αναβατήρα θα είναι όνειρο... Να 'μαι λοιπόν να ανεβαίνω απ' τους πρώτους, χωρίς εξοπλισμό για σκι, πράγμα που κάνει τους άλλους να με κοιτούν παράξενα... "πού πάει αυτός έτσι;" Ε, από ψηλά όλα είναι διαφορετικά πια...

DSC06481

DSC06393

Μοναδικές στιγμές και εικόνες, αγνάντεμα ατελείωτο, η μισή Ελλάδα σχεδόν στα πόδια σου. Με μια κυκλική οπτική περιπλάνηση η Τύμφη φαίνεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, όπως και ο Σμόλικας, αλλά και τα πιο μακρινά βουνά, ο Γράμος, η Βίγλα Πισοδερίου, ο Βόρας (Καϊμακτσαλάν), το Βίτσι, το Σινιάτσικο και φυσικά ο Όλυμπος, ο Μπούρινος, η Βουνάσα, ακόμη και η κορυφή του Κισσάβου, που έστω και λίγο διακρίνεται πάνω απ΄τη Βουνάσα. Όλα φαίνονται πανέμορφα. 

DSC06475

Με τι καρδιά να αποχωριστείς αυτές τις εικόνες;

Όμως οι σκιέρ κάθε ηλικίας όσο πάνε και αυξάνονται. Κάποιοι λιλιπούτειοι είναι εκπληκτικοί. Ας του δίνω λοιπόν εγώ γεμάτος για μια ακόμη φορά από τις ομορφιές της φύσης και ας τους αφήσω να χαρούν τις δικές τους στιγμές...

DSC06460

DSC06468

DSC06488

ΥΓ. Θυμηθείτε και τις πρώτες μας χιονοβόλτες στα ορεινά των Γρεβενών

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
23.06.2013

Μια φωτιά στην άμμο

Μια φωτιά στην άμμο

Ρυθμικό, καλοκαιρινό, υπέροχο!

Περισσότερα...
09.10.2016

Βόλτα στην αγορά και Νέος Διαγωνισμός για ένα δαχτυλίδι Guess (ΕΛΗΞΕ)

Βόλτα στην αγορά και Νέος Διαγωνισμός για ένα δαχτυλίδι Guess (ΕΛΗΞΕ)

Τώρα που η βάφτιση και οι σχετικές ετοιμασίες αποτελούν πια παρελθόν, ήρθε η ώρα να επανέλθω δριμύτερη από εκεί που είχα μείνει. Σας μιλούσα (κυρίως) για ψώνια και βιβλία. Σήμερα θα επανέλθω με τα ψώνια... και την σοβαρή καλοκαιρινή μου ανάγκη να ξεχυθώ στην αγορά και να ψωνίζω σαν να μην υπάρχει αύριο.

Περισσότερα...
21.10.2012
Τι να φορέσω σήμερα;
Κάθε μέρα η ίδια σκέψη! Είτε από το βράδυ είτε πρωί πρωί το ερώτημα "Τι να φορέσω;" επαναλαμβάνεται!
Περισσότερα...
17.02.2015
Damien Rice - The Blower's Daughter

Ένα κομμάτι που βρίσκεται πάντα στη λίστα με τα πιο αγαπημένα! Ξεχειλίζει από συναίσθημα!

Περισσότερα...
20.10.2014
6η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο Αγιάς - Λαρίσης

Το σαββατοκύριακο που πέρασε δε θέλαμε να μείνουμε σπίτι. Ο καιρός ήταν τόσο καλός, μύριζε καλοκαίρι, εμείς είχαμε καιρό να ξεκουνηθούμε από τη βάση μας, είχαμε δυο μέρες και κάτι αν ξεκινήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής να τις γεμίσουμε διαφορετικά και αδράξαμε την ευκαιρία.

Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και του δεσμού μας με την περιοχή, κινηθήκαμε προς τα παράλια Λάρισας. Εκεί διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις, η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο και η Γιοργή Κάστανου στη Σκήτη. Πρόκειται για χωριά της Λάρισας που στη μετά τον Καλλικράτη ανήκουν στο Δήμο Αγιάς.

Ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην περιοχή από το Σκλήθρο, αφού αυτό επισκεφτήκαμε πρώτο.

Περισσότερα...
07.08.2013

Τα τυχερά των ψαράδων

Τα τυχερά των ψαράδων

Ξυπνάνε νωρίς, πολύ νωρίς, πριν φέξει, παίρνουν τα μπογαλάκια τους κι ένα κολατσιό και μπαίνουν στη βάρκα με την ελπίδα να πιάσουν ψάρια; Δεν ξέρω αν και πόσο τους νοιάζει η σοδειά των ψαριών αλλά σίγουρα τους ενδιαφέρει να δουν και να απολαύσουν όσα η φύση απλόχερα τους χαρίζει: την ανατολή του ηλίου, τη γαλήνη του πρωινού στην ήρεμη θάλασσα, τους γλάρους... Ακόμα και η μουσική στο ραδιάκι παίζει χαμηλά για να μην αναστατώσει τα ψάρια και να μην καλύπτει τους ήχους της φύσης.

Περισσότερα...
14.05.2013

Cupcakes με μέλι και κανέλα

Cupcakes με μέλι και κανέλα

Κι ενώ ενόψει καλοκαιριού θα περίμενε κανείς παύση εργασιών στην κουζίνα, κατά έναν περίεργο λόγο οι κουτάλες έχουν πάρει φωτιά, οι πειραματισμοί είναι συχνοί και τα γλυκά δε λείπουν ποτέ από το μενού! Πολύ περισσότερο τα cupcakes. 

Περισσότερα...
27.11.2012
Μεσάνυχτα και κάτι

Τα μεσάνυχτα δε διαρκούν για πάντα 
Το σκοτάδι γίνεται φως

Περισσότερα...
12.05.2013

Όπερα της Βαλίτσας

Όπερα της Βαλίτσας

Ετοιμάστε βαλίτσες και φύγαμε! Ραντεβού στο σταθμό του μετρό "Σύνταγμα" στις 18.00.

Περισσότερα...
14.10.2012
Ονειρέψου τη ζωή... Ζήσε το όνειρο...

Τα όμορφα όνειρα προϋποθέτουν καλή διάθεση. Και η διάθεσή μας επηρεάζεται άμεσα από το χώρο που ζούμε και κινούμαστε.

Περισσότερα...
28.09.2014

Τα πιο συνηθισμένα εκφραστικά λάθη που επαναλαμβάνουμε όλοι μας

Τα πιο συνηθισμένα εκφραστικά λάθη που επαναλαμβάνουμε όλοι μας

Είτε στον προφορικό είτε στον γραπτό λόγο κάποια λάθη τα κάνουμε. Όλοι μας ή έστω σχεδόν όλοι. Κάποια από τα λάθη προφανώς κάνουμε και εμείς και να μας συγχωρείτε! Προσπαθούμε πάντα να μιλάμε και να γράφουμε σωστά, θα θέλαμε να είμαστε αλάνθαστοι αλλά άνθρωποι είμαστε, όλο και κάποια λάθη θα κάνουμε είτε στην ορθογραφία είτε στη γραμματική είτε στη σύνταξη είτε στην έκφραση. 

Περισσότερα...
14.06.2013
Lana Del Rey - Summer Wine ft. James Barrie O'Neill

Το κρασί του καλοκαιριού μας αρέσει να το πίνουμε και να το ... ακούμε. Και μετά την ερμηνεία του γνωστού τραγουδιού από τη Nancy Sinatra και τον Lee Hazlewood, ήρθε η ώρα να το ακούσουμε και στην τελευταία του εκδοχή.

Περισσότερα...
18.04.2013

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

με αφορρμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολτιστικής Κληρονομιάς.

Περισσότερα...
06.04.2015

Μπούρινος 2015, λίγο πριν έρθει η άνοιξη…

Μπούρινος 2015, λίγο πριν έρθει η άνοιξη…

Τι κι αν φέτος η άνοιξη μας κάνει τη δύσκολη; Τι κι αν οι βροχές δε λένε να μας ξεχάσουν; Είδαμε δυο μέρες με λίγο καλύτερο καιρό και μια που δεν μπορούσε να μας κρατήσει το σπίτι, αναζητήσαμε μια διαδρομή, μια ορεινή περιπλάνηση, μια κορυφή βουνού, να πάρουμε τη δόση μας... Και κάπως έτσι τέλος Μαρτίου του '15 ανεβήκαμε για άλλη μια φορά στον Μπούρινο.

Περισσότερα...
20.06.2013
Η παραγεμισμένη τσάντα θαλάσσης

1 και σήμερα για το πολυαναμενόμενο τριήμερο. Η απόδραση έχει προγραμματιστεί, τα πράγματα σιγά σιγά μπαίνουν στις αποσκευές, η βαλίτσα γεμίζει χαλαρά με τα απολύτως απαραίτητα αλλά μάλλον δεν μπορώ να πω το ίδιο για την τσάντα θαλάσσης, που ως συνήθως είναι παραγεμισμένη.

Περισσότερα...
14.03.2016

Λουτρά Πόζαρ: Ο απόλυτος προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας

Λουτρά Πόζαρ: Ο απόλυτος προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας

Επιστρέφουμε από το πρώτο τριήμερο του Μαρτίου, αφήνοντας πίσω μας την αποκριάτικη διάθεση αλλά όχι και τη διάθεση για αποδράσεις και ανανέωση με μια διαφορετική πρόταση από τη φίλη Δέσποινα.

Περισσότερα...
06.08.2014

Κόσμος πάει κι έρχεται... στον Όλυμπο

Κόσμος πάει κι έρχεται... στον Όλυμπο

Κι ενώ ο περισσότερος κόσμος έχει ξεχυθεί στις παραλίες, ανεβαίνεις στον Όλυμπο καλοκαιριάτικα και βλέπεις τόσο κόσμο που δεν πιστεύεις στα μάτια σου! Γκρουπ αλλά και μεμονωμένοι εκδρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο. Ξένοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με όνειρο ζωής να επισκεφτούν τον Όλυμπο!

Περισσότερα...
28.12.2012
Holiday Sweaters

Μια πρόταση για τις εορταστικές μας εμφανίσεις..

Περισσότερα...
15.02.2014

Snoopy says...

Snoopy says...

"Simon says"... Ήταν ένα παιχνίδι (τύπου listening) σε βιντεοκασέτα που συνηθίζαμε να βλέπουμε στο φροντιστήριο αγγλικών κατά τα μαθητικά μου χρόνια. Ο Simon μας έδινε οδηγίες και εμείς έπρεπε να καταλαβαίνουμε τι μας ζητάει να κάνουμε... Το μισούσα αυτό το παιχνίδι. 

...και πώς το θυμήθηκα; 

Είδα το Snoopy και τη δική του οδηγία. "Snoopy says" λοιπόν...

Περισσότερα...
03.08.2013
Ανθισμένη Καλημέρα

Πόσο μ'αρέσουν τα φρέσκα λουλούδια!

Περισσότερα...
09.11.2013

Στην ακτή του Ειρηνικού - Σαν Φρανσίσκο (IV)

Στην ακτή του Ειρηνικού - Σαν Φρανσίσκο (IV)

Δεν μπορούν να κλείσουν οι βόλτες μας στο Σαν Φρανσίσκο, χωρίς μια εικόνα από τον ειρηνικό ωκεανό.

Περισσότερα...
01.04.2013

Στις αποχρώσεις του "φυστικοβεραμάν"

Στις αποχρώσεις του "φυστικοβεραμάν"

Το χρώμα που αγαπώ και που φαντάζει στα μάτια μου το πιο φωτεινό, το πιο χαρούμενο, ένα από τα πιο ωραία χρώματα για τα αντικείμενα εντός σπιτιού αλλά και για το αγαπημένο ρολόι χειρός, που δεν πήρα ακόμα, αλλά σκοπεύω να πάρω - από πέρυσι το "ζαχαρώνω", είναι το λατρεμένο φυστικοβεραμάν. 

Περισσότερα...
14.08.2013
Το γκρι παιδικό δωμάτιο

Έχετε σκεφτεί ποτέ γκρι έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο;

Περισσότερα...