Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Ένα απ' τα πολλά ξακουστά γεφύρια των Γρεβενών, μικρό μεν αλλά πανέμορφο και ξεχωριστής νοοτροπίας όσον αφορά στα υλικά κατασκευής του, είναι το πέτρινο γεφύρι της Αλατόπετρας ή Προσβόρου ή Γκαβού.

Φτάνεις σ' αυτό είτε από το δρόμο που οδηγεί από Αλατόπετρα προς Πρόσβορο είτε αμέσως μετά το γεφύρι που συναντάς πριν την Αετιά δεξιά κάτω στο μικρό φαράγγι που σχηματίζεται από το Φιλιππιώτικο ρέμα, εκεί όπου σήμερα δημιουργήθηκε ο υδροηλεκτρικός σταθμός.

DSCN5659

Πριν μερικά χρόνια εκεί που έγινε ο υδροηλεκτρικός σταθμός το νερό κατέβαινε με ορμή και δημιουργούσε έναν πανέμορφο καταρράκτη. Σήμερα δυστυχώς ο καταρράκτης θύμα της "ήπιας" μορφής ενέργειας δεν υπάρχει, είναι κυριολεκτικά στεγνός και το καγκελοφραγμένο μονοπάτι που σε κατέβαζε να τον θαυμάσεις μάταια περιμένει τους επισκέπτες...

DSCN6462

DSCN6460

Όμως το πλάνο μας, εφόσον μας έφερε ο δρόμος ως εδώ, περιλαμβάνει επίσκεψη στο πέτρινο γεφύρι με τα τρία ονόματα στο οποίο φτάνεις αφήνοντας το αυτοκίνητο στην τσιμεντένια γέφυρα στην άσφαλτο, ανάμεσα σε Αλατόπετρα και Πρόσβορο. Σχετική πινακίδα σου δείχνει την πορεία που θα ακολουθήσεις. Προχωράς νότια έχοντας αριστερά σου το ποταμάκι που εμφανίζεται πάλι αφού έκανε τη "δουλειά του", φτάνεις στο ξύλινο γεφύρι, περνάς απέναντι και ένα εμφανέστατο και ακίνδυνο μονοπάτι σε οδηγεί σε 15΄ περίπου στη σμίξη του Φιλιππιώτικου ρέματος και αυτού που κατεβαίνει από Σαμαρίνα - Δοτσικό - Μεσολούρι. Εκεί απ΄τη σμίξη αυτή σχηματίζεται ο Βελονιάς ποταμός, παραπόταμος του Βενέτικου, ο οποίος αρκετά πιο κάτω περνά απ΄το άλλο πανέμορφο και τελείως διαφορετικό πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα. Αυτή την εποχή δε, αρχή της άνοιξης που τα νερά είναι πολλά καθώς κυλάνε ήρεμα, "πνίγουν" κάθε άλλο ήχο και απολαμβάνεις τη βουή τους. Εκεί λοιπόν στέκεται περήφανο και το πέτρινο γεφύρι της Αλατόπετρας. Είναι μοναδικό κατασκευαστικά γιατί τα πέτρινα αγκωνάρια είναι πολύ μεγάλα και δεν τα συναντάς σε άλλα γεφύρια. Κτίστηκε πριν το 1900 με σκοπό να ενώνει τα Γρεβενά με τη Σαμαρίνα και την Κόνιτσα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά μήκος του μονοπατιού συναντάς απολιθώματα παλαιών εποχών πάνω σε πέτρες και βράχους.

DSCN6471

DSCN6478

DSCN6498

DSCN6505

Μ' αρέσει | 2012