Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταξοχώρι: Ένα πηλιορείτικο χωριό στον Κίσσαβο

Μεταξοχώρι: Ένα πηλιορείτικο χωριό στον Κίσσαβο

Πάρα πολλές οι πηγές απ' τις οποίες αντλεί κανείς πληροφορίες για το Μεταξοχώρι (Ρέτσιανη) Αγιάς - Λαρίσης...

Κτισμένο στους νότιους πρόποδες του όρους των Κελλίων, δηλαδή του Κισσάβου ή της Όσσας, πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο, με τα υπεραιωνόβια πλατάνια να κυριαρχούν κατά μήκος του ξηροπόταμου πλέον Άμυρου που το "χωρίζει" στα δύο, "στέκεται" καμαρωτό, ατενίζει απέναντι το Μαυροβούνι και χαμηλά τον εύφορο κάμπο με τα πάσης φύσης καρποφόρα δένδρα. Δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα χωριά του Πηλίου.

DSCN8472 

DSCN8547

DSCN8548

Η τελευταία μας επίσκεψη στο χωριό έγινε με αφορμή τη γιορτή κερασιού που εξακολουθεί να διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1980 και μετρά πια 35 συναπτά έτη. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γιορτή κερασιού στην Ελλάδα. Απ' το Μεταξοχώρι πήραν τη σκυτάλη και άλλες περιοχές διοργανώνοντας ανάλογες γιορτές.

DSCN8560

Φυσικά δεν μπορεί να διοργανωθεί η γιορτή αυτή και το πρόγραμμα να μην περιλαμβάνει επίσκεψη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ- Τοπικά Αρχεία Αγιάς), έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο με στοιχεία ιστορικά, έκθεση ζωγραφικής από τοπικούς και όχι μόνο καλλιτέχνες,

DSCN8534

DSCN8535

DSCN8526

DSCN8521

επίσκεψη στο παλιό αλλά έξοχα ανακαινισμένο Παρθεναγωγείο που μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο

DSCN8552

DSCN8561

DSCN8563

αλλά και επισκέψεις - Προσκύνημα στις ιστορικές εκκλησίες του χωριού, που είναι πολλές, όπως σε όλη την περιοχή. Ο χαρακτηρισμός του Κισσάβου ως όρος των Κελλίων δεν είναι τυχαίος γιατί από τον 11ο αιώνα ήκμασε ο ασκητισμός και κτίστηκαν πάρα πολλές σκήτες και μοναστήρια στα ανατολικά του όρους, τα οποία σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές μπορεί να φθάνουν στα 100 αλλά τα 40 περίπου έχουν αποκαλυφθεί.

DSCN8538

Εντύπωση προκαλούν τα παλιά ανακαινισμένα και μη αρχοντικά, τα πέτρινα σπίτια, τα καλντερίμια που ευτυχώς διασώζονται, το νερό που κατεβαίνει από τον Κίσσαβο και τρέχει ακόμη στο αυλάκι του χωριού με το οποίο οι κάτοικοι ποτίζουν τους κήπους τους, η "γκαβτζιά" που έσκισε τον βράχο πάνω στον οποίο λένε ότι ανέβηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός και μίλησε στον κόσμο... όλα μοιάζουν μαγικά.

DSCN8593

DSCN8611

DSCN8614

DSCN8621

DSCN8609

Όπως επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Μεταξοχώρι προσέλκυσε και προσελκύει πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων οι οποίοι το έχουν καταστήσει τόπο κατοικίας τους, εξού και κατέχει τον τίτλο "χωριό των καλλιτεχνών". Η παλιά ενασχόληση των κατοίκων με την εκτροφή μεταξοσκώληκα παραμένει μόνο ως ανάμνηση και έχει πλέον αντικατασταθεί με δυναμικές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων, κυρίως μηλιών και κερασιών.

Έτσι λοιπόν και φέτος αφού ο πάτερ Ιωάννης ευλόγησε τα μοναδικά πεντανόστιμα κεράσια του Μεταξοχωρίου, στήθηκε και το σχετικό γλέντι στην πλατεία και έκλεισε η 35η γιορτή κερασιού. Ίσως να μην έχει πια την παλιά της αίγλη όμως το ραντεβού για το 2015 ισχύει...

DSCN8636

Μ' αρέσει | 2012