Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακοπές στην πηλιoρείτικη Κάτω Γατζέα (plus Καλά Νερά - Άφυσσος)

Διακοπές στην πηλιoρείτικη Κάτω Γατζέα (plus Καλά Νερά - Άφυσσος)

Αυτό το καλοκαίρι αποφασίσαμε να εκδράμουμε στο Πήλιο για να περάσουμε ένα τετραήμερο με αγαπημένους φίλους. Μετά από μια σύντομη αναζήτηση καταλύμματος, βρεθήκαμε στην Κάτω Γατζέα, για την οποία ομολογώ πως δεν είχαμε ακούσει ποτέ τίποτα. Νομίζαμε βάσει όσων διαβάσαμε ότι είναι ένα μικρό ψαροχώρι με μόνο θετικό την κοντινή απόσταση από τα φημισμένα Καλά Νερά και τη γραφική Άφησσο.

Και ναι μεν είναι ένα σχετικά μικρό ψαροχώρι αλλά είναι και μια ανέλπιστη έκπληξη για όποιον το επισκέπτεται πρώτη φορά!

Μια πρωινή, πολύ πρωινή, βόλτα στο χωριό ήταν αρκετή για να με πείσει πως άξιζε τον κόπο η επιλογή του χωριού, ακόμα κι αν έγινε τυχαία! Όμορφο, γραφικό, καθαρό και περιποιημένο, με υπέροχα σπίτια και πολύ προσεγμένους κήπους, πολύ πολύ ήσυχο - ό,τι πρέπει για να μένεις κατά τη διάρκεια διακοπών που επιζητάς τη χαλάρωση. Την ησυχία του χωριού δε διαταράσσουν ούτε καν οι σχετικά λίγες ταβέρνες και οι καφετέριες της περιοχής, αφού ακόμα και όταν πέφτει η νύχτα, τα φώτα είναι λιγοστά και η μουσική, όταν υπάρχει, ακούγεται σε χαμηλή ένταση.

katogatzea 1

katogatzea 3

katogatzea 8

katogatzea 7

katogatzea 6

katogatzea 14

katogatzea 15

Περπατώντας στο χωριό, διαπιστώνεις ότι η έννοια της γειτονιάς παραμένει ζωντανή με την παραδοσιακή σημασία της λέξης. Ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, οι ντόπιοι ανά 2-3 σπίτια κάθονται συντροφιά στα πεζοδρόμια έξω από τις αυλές τους.

katogatzea 4

Παράλληλα, εγκαταλελειμμένα κτίρια ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία του χωριού αποτελούν ένδειξη μιας παλιότερης εποχής με περισσότερη ίσως αίγλη και για κάποιο λόγο σου δημιουργούν μια συγκίνηση, ακόμα και αν δεν έχεις κανένα δέσιμο και καμιά προηγούμενη επαφή με το χωριό.

katogatzea 10

katogatzea 9

Όσον αφορά σε παραλίες, μέσα στο χωριό σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τους λουόμενους. Όμως στην αρχή και το τέλος του χωριού υπάρχουν δύο μικρές συμπαθητικές παραλίες, ενώ ένα τεράστιο beach bar ακριβώς πριν το χωριό, διαφορετικό από τα άλλα, σου υπόσχεται φυσική σκιά αν είσαι διατεθειμένος να κολυμπήσεις ακόμα και αν η πρόσβαση στη θάλασσα δεν είναι εύκολη - κατεβαίνεις από ξύλινες ή μεταλλικές σκάλες, μπαίνεις στο νερό μέσα από βράχια κ.λπ. αλλά αξίζει τον κόπο!

katogatzea 13

katogatzea 2

katogatzea 18

Όσο όμως κι αν αγαπάς την ησυχία, όσο κι αν σ' αρέσει να κυκλοφορείς σε ένα μέρος χωρίς πολύ κόσμο, κάποια στιγμή ίσως νιώσεις την ανάγκη για πιο κοσμικές εμφανίσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις παρά να πεταχτείς στα γειτονικά Καλά Νερά, στα οποία αν δεν έχει αυξημένη κίνηση φτάνεις σε λιγότερο από 5 λεπτά. Εμείς τα επισκεφτήκαμε βράδυ για φαγητό και δε φανταζόμασταν ότι θα είχε τόσο κόσμο! Παρόλα αυτά, φάγαμε πολύ ωραίο ιταλικό! Και τα επισκεφτήκαμε και ένα απόγευμα για καφέ και μπάνιο.

kalanera 3

kalanera 1

Αν ψάχνεις κάτι πιο γραφικό, τότε λίγο πιο κάτω βρίσκεται η ξακουστή Άφησσος που επίσης έχει πολύ κόσμο και είναι πολύ πολύ όμορφη, με τα πετρόχτιστα αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια της. Σίγουρα θα μπορούσε να αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό διακοπών για ένα από τα επόμενα καλοκαίρια μας.

afissos 6

Σύμφωνα με την παράδοση, από την πηγή που αναβλύζει στην κεντρική πλατεία της Αφήσσου ήπιαν νερό οι Αργοναύτες προτού ξεκινήσουν την εκστρατεία τους για την Κοχλίδα.

Εμείς πάλι νερό μπορεί να μην ήπιαμε εκεί αλλά απολαύσαμε ένα δυναμωτικό πρωινό μας με τις λιχουδιές που προμηθευτήκαμε από έναν εκ των φούρνων του χωριού και ένα πολύ καλό μεσημεριανοαπογευματινό φαγητό στην ταβέρνα της περιοχής. Και όλα αυτά υπό τη σκιά του μεγάλου πλάτανου με ένα ενδιάμεσο μπάνιο στον Παγασητικό.

afissos 8

 
 
Μ' αρέσει | 2012