Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ο Λάκμος (Περιστέρι) με τις πανέμορφες κορυφές και τη μοναδική Βερλίγκα

Έβλεπα φωτογραφίες, άκουγα σχετικά από φίλους και δεν πίστευα ότι θα είναι έτσι. "Ανέβα στο Λάκμο και στη Βερλίγκα αρχές Ιούνη και θα δεις...". (Είχαμε ανέβει και το φθινόπωρο αλλά γι αυτή την ανάβαση δεν πρόλαβα να σας μιλήσω). Έτσι δοθείσης ευκαιρίας η τετραμελής ομάδα μας μετά από κάμποσο καιρό νάτη, ανεβαίνει στις βουνοκορφές και πάλι.

Έξοδος από Εγνατία οδό στη Χρυσοβίτσα και πορεία προς Μικρό Περιστέρι, Ραχούλα, Παλαιοχώρι, Συρράκο, Καλαρρύτες (Τι εκπληκτικά χωριά! Θυμηθείτε την ανάρτηση γι' αυτή την υπέροχη βόλτα μας) και με λίγα μπερδέματα, να 'μαστε κάτω από την ψηλότερη κορφή του Λάκμου, την Τσουκαρέλα που νεφοσκεπής μας περιμένει. Αλλά πώς ανεβαίνουμε πάνω; Μέσα από τη λαγκαδιά ή ακολουθώντας τον δρόμο που πάει Καλαρρύτες; Από τη λαγκαδιά για να ζοριστούμε και λίγο.

lakmos kar 30

lakmos kar 28

Ανεβαίνουμε και ανεβαίνουμε και ενώ από κάτω φαίνεται κοντά...ε, θέλει το χρόνο της να σε υποδεχτεί. Βγαίνουν και μερικά απειλητικά σύννεφα αν και πρωί οπότε "θα δούμε", λέμε, "αν ανεβούμε κορυφή". Στόχος μας πάντως είναι κυρίως η Βερλίγκα.

lakmos dim 13

lakmos dim 14

lakmos dim 15

lakmos dim 16

Βερλίγκα στα βλάχικα σημαίνει γύρω - γύρω και είναι ένα παράξενο φαινόμενο! Αποτελείται από φιδόμορφες νεροσυρμές, σαν μαιάνδρους. Ο μύθος λέει ότι "ο δράκος της λίμνης αυτής ήταν ένα θεριό που δεν φαινόταν. Έχοντας τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας για ένα διάστημα, βρήκε μια τρύπα και βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου τα νερά χάνονται. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του". Και είναι γεγονός! Το νερό χάνεται μέσα στη γη, το σημείο που συμβαίνει αυτό φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να αποτυπωθεί επαρκώς!

lakmos kar 17

Είμαστε ψηλά τώρα και κοιτώντας πίσω βλέπουμε την Εγνατία οδό και τη μεγάλη γέφυρα του Άραχθου και πιο πέρα τα Ιώαννινα και τη λίμνη τους. Δυτικά ο καιρός είναι καθαρός. Ένας ολίγον κακός υπολογισμός συμβάλλει τελικά να δούμε την Τσουκαρέλα σχεδόν περιμετρικά ώσπου να την προσπεράσουμε σύριζα και να κατευθυνθούμε προς τις απέναντι πλαγιές και τη Βερλίγκα.

lakmos kar 1

Το τοπίο είναι πανέμορφο όπου και αν κοιτάξεις, τα χιόνια είναι αρκετά στις χαράδρες και στα ανήλια τμήματα των κορυφών, οι δε κορυφές αμέτρητες. Για να δούμε όμως τη Βερλίγκα στην οποία πλησιάζουμε από ψηλά, είναι άραγε έτσι οπως μολογάνε;

lakmos kar 9

lakmos kar 18

lakmos kar 23

lakmos dim 19

lakmos dim 20

Η λέξη μαγεία είναι πολύ λίγη για να περιγράψει αυτό που βλέπεις. Μόνο ποιητικά μπορείς να το περιγράψεις! Ένα τεράστιο κίτρινο λουλουδένιο χαλί που το στολίζουν οι μαίανδροι που έχει σχηματίσει το νερό όπως κατεβαίνει από την πηγή του χρόνια τώρα. Και κάπου πιο πέρα τα χιόνια που αντιστέκονται στον ήλιο και τη ζέστη.

lakmos kar 20

lakmos kar 26

lakmos karal 1

Είμαστε στη βασική πηγή του Ασπροποτάμου που μετά τους μαιάνδρους που κάνει το νερό, χάνεται και εμφανίζεται πάλι κάτω χαμηλά προς το Χαλίκι όπου ανταμώνει τα νερά των άλλων πηγών και συνεχίζει μέχρι που μετατρέπεται σε Αχελώο. Το τοπίο - θέαμα δεν το χορταίνεις με τίποτα και ενώ ο καιρός απειλεί εμείς εκεί, φωτογραφίες... φωτογραφίες...ατελείωτες μέχρι που αρχίζουν και κάτι ψιλομπουμπουνητά. Κι αυτά είναι η αφορμή να αφήσουμε τις φωτογραφικές και να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, να κατέβουμε χαμηλότερα ώστε να μη κινδυνεύουμε από πιθανά αστραπόβροντα.

lakmos kar 27

Η επιστροφή στο αυτοκίνητο είναι πιο εύκολη αν και ο κατήφορος καμιά φορά είναι χειρότερος από τον ανήφορο. Τι λέτε παλικάρια, θα ξανάρθουμε; ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ του χρόνου πάλι και ίσως με διανυκτέρευση!

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
30.11.2012
Νέα πρόταση για το κέντρο του τραπεζιού

Αυτές οι κολοκύθες ήταν παρατημένες και κατασκονισμένες σε ένα ξεχασμένο ράφι στο μανάβικο της γειτονιάς, ποιος ξέρει για πόσο καιρό;

Περισσότερα...
23.11.2012

Dean Martin - That’s amore

Dean Martin - That’s amore

Για να κλείσουμε όμορφα τη βραδιά μας..

"...Ting-a-ling-a-ling Ting-a-ling-a-ling and you'll sing Vita Bella..."

14.04.2013
Happy Sunday!

Επιτέλους Κυριακή! Ωραία μέρα! Ήσυχη, ήρεμη, καθαρή.. Σήμερα δεν είναι η δράση καθαριότητας; Προλαβαίνουμε να ψάξουμε πού διοργανώνεται κάτι σχετικό στην περιοχή μας και να στηρίξουμε την εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού του περιβάλλοντος. Κάποια στιγμή εξάλλου πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε δεδομένα όσα μας παρέχονται τόσα χρόνια δωρεάν.

Περισσότερα...
19.01.2013
A little magic

Πράγματι! Ας προσθέσουμε λοιπόν λίγη "μαγεία" στην καθημερινότητά μας..

Περισσότερα...
27.06.2013
Η φωτεινή πλευρά της ζωής

Στίχοι από τραγούδια μου έρχονται στο μυαλό κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία και σκεφτόμενη τη φωτεινή πλευρά της ζωής...

Περισσότερα...
01.02.2013
Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Το Παζάρι Βιβλίου μετά την πολυετή παραμονή του στην πλατείτα Κλαυθμώνος και την ολιγοήμερη στάση του στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, έχει πλέον μετεγκατασταθεί στη πλατεία Κοτζιά. Ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα...
17.07.2013

Koza Mostra - Τι κάνω εδώ;

Koza Mostra - Τι κάνω εδώ;

Είμαι σίγουρη ότι οσοι δεν είμαστε διακοπές αναρωτίομαστε "Τι κάνω εδώ;".

Περισσότερα...
13.10.2016

Ορεινών περιπλανήσεων συνέχεια: Μεγάλα Λιβάδια Πάικου

Ορεινών περιπλανήσεων συνέχεια: Μεγάλα Λιβάδια Πάικου

Αυτό το τηλεφώνημα από τους φίλους και κουμπάρους μας στα μέσα του καλοκαιριού δεν ήταν σαν τα προηγούμενα, του στιλ τι κάνετε κ.λπ. Θες από ένστικτο, όπως θες πες το, σαν πολύ χαρούμενα χτυπούσε το τηλέφωνο. Για να δούμε... "Καλά δε ζεσταθήκατε ακόμη στη θάλασσα; Πιάστε και λίγο βουνό!"

Πράγματι η σχεδόν αφόρητη ζέστη έκανε την ιδέα να ανεβούμε στο βουνό πολύ δελεαστική. Κι έτσι η πρόσκληση να τους επισκεφθούμε στα ορεινά έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Περισσότερα...
22.08.2016

DesignIsThis και Νέος Διαγωνισμός για τα πιο πρωτότυπα σκουλαρίκια (ΕΛΗΞΕ)

DesignIsThis και Νέος Διαγωνισμός για τα πιο πρωτότυπα σκουλαρίκια (ΕΛΗΞΕ)

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του κι εγώ είμαι πάλι εδώ... Λίγο μακριά από τη βάση μου ακόμα αλλά κοντά σε εσάς! Κι έχω να σας πω πολλά. Ξεκινάω ευθύς αμέσως με μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη.

Περισσότερα...
05.11.2014
ΜΕ- ΝΟΥ για 5000 άτομα στη Θεσσαλονίκη!

Μια δράση που νομίζω πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Ας δούμε το δελτίο τύπου όπως το διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της WWF.

Περισσότερα...
18.05.2013
Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Καλημέρα! Σαββατιάτικη, χαλαρή, θετική! Τι έχει σήμερα το πρόγραμμά σας; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στο πιο κοντινό μουσείο μια που τα μουσεία σήμερα έχουν την τιμητική τους και... έχουν και ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα...
19.12.2013

Σπιτικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα! Με κέφι και χρώμα!

Σπιτικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα! Με κέφι και χρώμα!

Η παρέα των Christmastreestas 2013 από τη Θεσσαλονίκη ξαναχτύπησε! Ο λόγος; Σπιτικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα!

Τέσσερις καλές νοικοκυρές διαθέσαμε τις δυνάμεις μας, τη φαντασία μας, το δημιουργικό μας ταλέντο και τον φούρνο μας και νιώσαμε λίγο σαν ζαχαροπλάστες και λίγο σαν μαθητές δημοτικού την ώρα των καλλιτεχνικών!

Περισσότερα...
01.02.2013
Depeche Mode - Heaven

Αναρτήθηκε χθες το βράδυ και σε λιγότερες από 24 ώρες ξεπέρασε τις 300.000 προβολές στο YouTube..

Περισσότερα...
23.11.2012
Σπιτικό πέστο

Είδα αυτή τη φωτογραφία και ξεσηκώθηκα για pesto σήμερα! Σκόρδο, βασιλικός, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, λατρεμένη παρμεζάνα για ασβέστιο και μαύρο πιπέρι πάνω από μια γαβάθα πένες...

Περισσότερα...
07.03.2013
Έφτασε η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε!

Περισσότερα...
20.10.2014
6η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο Αγιάς - Λαρίσης

Το σαββατοκύριακο που πέρασε δε θέλαμε να μείνουμε σπίτι. Ο καιρός ήταν τόσο καλός, μύριζε καλοκαίρι, εμείς είχαμε καιρό να ξεκουνηθούμε από τη βάση μας, είχαμε δυο μέρες και κάτι αν ξεκινήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής να τις γεμίσουμε διαφορετικά και αδράξαμε την ευκαιρία.

Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και του δεσμού μας με την περιοχή, κινηθήκαμε προς τα παράλια Λάρισας. Εκεί διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις, η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο και η Γιοργή Κάστανου στη Σκήτη. Πρόκειται για χωριά της Λάρισας που στη μετά τον Καλλικράτη ανήκουν στο Δήμο Αγιάς.

Ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην περιοχή από το Σκλήθρο, αφού αυτό επισκεφτήκαμε πρώτο.

Περισσότερα...
14.04.2013
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Μετακόμιση Τώρα

Πολλοί φίλοι μετακομίζουν τελευταία.. Βγάζει και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη το καινούριο τραγούδι "Μετακόμιση τώρα"... Τι γίνεται;

Περισσότερα...
09.04.2016

Show me love!!! ❤❤

Show me love!!! ❤❤

Όπως σας είχα πει σε αυτή την ανάρτηση έχω ένα θέμα με τη μουσική. Με τις μελωδίες, τους ήχους και τα χρώματα που όλα αυτά τα ακούσματα μου φέρνουν στο μυαλό. Σήμερα, λοιπόν, θα σας βάλω να ακούσετε ένα ξένο τραγούδι ενός από τους μεγαλυτερους dj στον κόσμο, του Robin Schulz, που μαζί με τον Richard Judge έβαλαν σκοπό να με τρελάνουν και να με κάνουν να μην βάλω κανένα άλλο τραγούδι εκτός από αυτό στην καλοκαιρινή μου playlist.

Περισσότερα...
18.03.2015

George Ezra - Budapest

George Ezra - Budapest

Το τελευταίο διάστημα με έχουν πιάσει - για άλλη μια φορά - τάσεις φυγής! Να 'ναι η άνοιξη που μετεωρολογικά δεν ήρθε ακόμη; Να ΄ναι το Πάσχα που πλησιάζει και δεν έχω καταλάβει πότε πέρασε το πρώτο τέταρτο του νέου έτους; Να ΄ναι που σε λιγότερο από ένα μήνα η γενέθλια τούρτα μου θα έχει 32 κεράκια; Να 'ναι που ανυπομονώ για το επόμενο προγραμματισμένο ταξιδάκι εκτός συνόρων; Ποιος ξέρει; 

Προς το παρόν τουλάχιστον ταξιδεύω με τη μουσική ακούγοντας το αγαπημένο "Budapest" του George Ezra και αναπολώ την έστω και χειμωνιάτικη επίσκεψή μου στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κάποια χρόνια πριν.

Περισσότερα...
21.09.2012

Έργα για την Ειρήνη

Έργα για την Ειρήνη

Το 1981 ο ΟΗΕ στην προσπάθειά του να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης ανάμεσα στα έθνη καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Είκοσι χρόνια μετά, το 2001 η ημέρα αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε κάθε χρόνο τέτοια μέρα άνθρωποι και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο τιμούν την ειρήνη με δεκάδες θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Περισσότερα...
26.03.2013
Let's Do It Greece

Πόσο συχνά περπατάμε στο δρόμο και βλέπουμε κάτω χαρτιά μικρά και μεγάλα, πακέτα από τσιγάρα και τσίχλες, γόπες και παντός τύπου σκουπίδια;

  •  Συνέχεια!
Περισσότερα...
12.01.2014

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Θέλετε να ταξιδέψουμε παρέα στο 2035;

Περισσότερα...
01.06.2013

David Garrett - Viva La Vida

David Garrett - Viva La Vida

Ένα video clip γεμάτο χρώματα!

Περισσότερα...
23.05.2013

Οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια

Οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια

Το είχαμε στο πρόγραμμα να ανέβουμε για μια φορά ακόμη στην Τύμφη. Τώρα Μάη μήνα που οι κορυφές της Αστράκας και της Καμήλας είναι ακόμη χιονισμένες και η δρακόλιμνη της Τύμφης μισοπαγωμένη. Τα πολλά νερά που τρέχουν παντού σχηματίζουν εποχιακές λίμνες και μικρούς καταρράκτες και είναι πολύ όμορφα. Η τριμελής ομάδα λοιπόν ξεκίνησε στις 5 το πρωί για Τύμφη (να 'χουμε τη μέρα μπροστά μας).

Περισσότερα...