Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χιονοβόλτες στα Γρεβενά

Η περιοχή των Γρεβενών, γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της, γίνεται ομορφότερη αν τύχει να την επισκεφθείς χειμώνα και να'ναι χιονισμένη. Βρέθηκα λοιπόν πρόσφατα στα χιονισμένα Γρεβενά με πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, οπότε λέω "δεν 'την κάνω' προς τα πάνω να απολαύσω το χιονισμένο τοπίο"; Αλλά προς τα πού να κινήσω;

Το κοντινό Καστράκι, χώρος αναψυχής, σχολικών εκδρομών και άθλησης, με το "Αγγελοπουλικό" ντεκόρ μου άνοιξε την όρεξη. Λίγο το χιόνι εδώ γιατί είναι χαμηλό το υψόμετρο, αλλά οι εικόνες όμορφες, οι περιπατητές επί το έργον

DSCN6059

DSCN6049

DSCN6062

DSCN6048

και η απόφαση για τα ορεινά ειλημμένη, αλλά από που να ξεκινήσω;

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως λόγω έλλειψης παρέας λέω να μην ανέβω πολύ ψηλά, οπότε ένας κύκλος μέχρι το Δοτσικό - τον Όρλιακα και το μοναδικό γεφύρι του Αζίζ Αγά θα 'ναι ό,τι πρέπει, άρα, πορεία προς τα δυτικά με "εκτροπές" προς τα βορειο-νοτιοδυτικά θα μου γεμίσει τη μέρα. Ακολουθώντας το δρόμο προς Δοτσικό, όσο ανεβαίνεις τόσο οι χιονισμένες κορυφές των βουνών αλλά και όλη η περιοχή ξετυλίγονται μπροστά σου, ενώ η αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι σε "τυφλώνει" γλυκά.

DSC03130

Υπόψη ότι ξεκίνησα με πολλή ομίχλη κάτω στην πόλη αλλά ψηλότερα όλα είναι καθαρά. Και μόνο η εικόνα του χιονισμένου Δοτσικού που θα φαίνεται από ψηλά, της πλατείας και του πέτρινου γεφυριού θα με αποζημιώσουν.

DSC03148

Υποδοχή απ΄ τους μοναδικούς κατοίκους, τη γατούλα και ένα σκύλο που δε με πλησιάζει, άλλη ψυχή στο χωριό δε φαίνεται, ούτε κάποια καμινάδα καπνίζει, είμαστε βλέπεις στην καρδιά του χειμώνα (τέλος Γενάρη γαρ), ο δε μοναδικός τσοπάνης έβγαλε το κοπάδι για... βόλτα. Ας είναι...οι ομορφιές δεδομένες και έπεται η συνέχεια.

DSC03151

12 095

DSC03142

Αντίστροφη πορεία και μέσω του χωριού Αναβρυτά να 'μαι στην κοιλάδα του Βελονιά, παραπόταμου του Βενέτικου ποταμού, όπου δεσπόζει ψηλά ο Όρλιακας χιονισμένος και πανέμορφος, πιο βόρεια η Βασιλίτσα και ο Σμόλικας και χαμηλά το χιλιοφωτογραφημένο και ξακουστό πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα. Ώσπου να έρθετε και οι ίδιοι να το δείτε ζωντανά, απολαύστε...

DSCN6076

DSCN6077

DSCN6078

DSCN6086

DSCN6101

Ανεβαίνοντας ξανά στη διασταύρωση για Τρίκωμο, κατευθύνομαι πριν το χωριό ακολουθώντας τη σχετική πινακίδα αριστερά, χαμηλά στο ίδιο ποτάμι που πια γίνεται Βενέτικος, όπου κυριαρχεί η μοναδικότητα του πέτρινου γεφυριού του Αζίζ Αγά. Μοναδικότητα λόγω του μεγάλου τόξου που σχηματίζει και είναι, λένε, το μεγαλύτερο άνοιγμα τόξου σε πέτρινο γεφύρι στη Μακεδονία. Η ησυχία του τοπίου μοναδική, τα κρύσταλλα στην άκρη του ποταμού ίδια γλυφιτζούρια να τα αρπάξεις και το μόνο που ακούγεται είναι το βουητό του νερού, που κατεβαίνει απ' τα ψηλότερα σημεία της Πίνδου, η δε ομίχλη πάει κι έρχεται εδώ στα χαμηλά.

DSCN6116

12 178

 DSCN6112b

12 140

Στην επιστροφή λοιπόν τώρα για την πόλη, είμαι πάλι ψηλά, ο ήλιος κυριαρχεί και όλα λάμπουν ενώ κοιτάζοντας χαμηλά προς την πόλη και τον κάμπο των Γρεβενών, τα πάντα "πνιγμένα" κυριολεκτικά στην ομίχλη.

DSCN6069

Νιώθω να είμαι πάνω απ' τα σύννεφα και τι βλέπω; Προς τα ανατολικά, δεν το πιστεύω... Ο Όλυμπος. Να οι φοβερές κορυφές του,

DSCN6146

ο Μπούρινος κι αυτός χιονισμένος,

DSCN6071

πανέμορφες εικόνες, αλλά και δυτικά οι κορυφές της Πίνδου και ο βραχώδης Όρλιακας.

DSCN6139

DSCN6144

Όλα υπέροχα λοιπόν και η μέρα γεμάτη βόλτες μέσα στη φύση, καθαρό αέρα και πολλές πολλές "χιονοεικόνες"...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
09.07.2013

Μια χειροποίητη συσκευασία δώρων

Μια χειροποίητη συσκευασία δώρων

Θυμάστε την παλιότερη ανάρτηση μας με τίτλο "τι δώρο να πάρω"; Το ερώτημα αυτό ήρθε και πάλι στο προσκήνιο για τρία αγαπημένα μου κορίτσια. Ήθελα να τους πάρω από ένα δώρο και ήθελα κάτι που θα τους μείνει, θα τους προσφέρει τροφή για σκέψη, θα τους δημιουργήσει εικόνες, θα τους δώσει ερεθίσματα, θα ανοίξει τους ορίζοντές τους... Και τι καλύτερο λοιπόν από ένα βιβλίο για την καθεμιά;

Περισσότερα...
14.04.2013
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Μετακόμιση Τώρα

Πολλοί φίλοι μετακομίζουν τελευταία.. Βγάζει και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη το καινούριο τραγούδι "Μετακόμιση τώρα"... Τι γίνεται;

Περισσότερα...
24.11.2013
Katerine Duska - One in a Million

Πολλά μπράβο στην Κατερίνα Ντούσκα! Η οποία σίγουρα είναι "One in a Million".

Περισσότερα...
17.01.2013
Bonjour!

Καλημέρα αλά γαλλικά!

Περισσότερα...
09.02.2013

Νατάσσα Μποφίλιου - Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει

Νατάσσα Μποφίλιου - Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει

Μα πόσο γλυκό κομμάτι! Όσοι είστε στην πρωτεύουσα μπορείτε να το απολαύσετε και ζωντανά απόψε ή ένα από τα επόμενα Σάββατα. Οι υπόλοιποι ας αρκεστούμε στο υπέροχο βίντεο κλιπ του.

Περισσότερα...
18.11.2014

Φ for Φαντασία στην κουζίνα

Φ for Φαντασία στην κουζίνα

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ευχαριστιέμαι να μπαίνω στην κουζίνα και να φτιάχνω πράγματα... Γλυκά, αλμυρά., ό,τι μου αρέσει να τρώω. Αυτός είναι και μόνος μου περιορισμός. Θέλω (και συνηθίζω) να φτιάχνω ό,τι μου αρέσει να τρώω. Κάποιος παραπονιέται γι αυτό :(

Ειδικά όταν πρόκειται να υποδεχτώ φίλους και συγγενείς, ανθρώπους δικούς μου που δε με ενδιαφέρει να μείνω στους τύπους, θέλω να τους ευχαριστήσω, να τους χαρώ και να με χαρούν. Τότε έχω κάθε λόγο να μπω στην κουζίνα και να ετοιμάσω ό,τι κατεβάζει ο νους μου. Αυτό βέβαια εκτός από δημιουργικό είναι και κάπως ριψοκίνδυνο. Δεν πετυχαίνουν πάντα τα πειράματα! 

Περισσότερα...
15.10.2012

Joe Dassin - Les Champs-Élysées

Joe Dassin - Les Champs-Élysées

Είναι τόσο χαριτωμένο και σε ταξιδεύει στο Παρίσι..για μια νοητή βόλτα aux Champs-Élysées..

Η φωτογραφία είναι του Stefano Brivio.

29.01.2013

Cupcakes με γαλοπούλα και τυρί

Cupcakes με γαλοπούλα και τυρί

Οι πειραματισμοί συνεχίζονται... 

Περισσότερα...
06.12.2012
Let the sunshine in

Mπορεί αυτές τις μέρες ο καιρός να μας τα χάλασε λιγάκι και να μην έχουμε δει τον ήλιο να λάμπει, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι παροδικό, μια και η χώρα μας έχει 300 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Οπότε η επανεμφάνιση του είναι απλά θέμα ημερών! Μέχρι τότε..

Περισσότερα...
10.10.2012

Μαριέττα Φαφούτη - Kookoobadi

Μαριέττα Φαφούτη - Kookoobadi

Και επειδή η ημέρα ξεκίνησε αισιόδοξα με τη μελωδική φωνή της Μαριέττας Φαφούτη, ας συνεχιστεί και έτσι, αισιόδοξα και φωτεινά.

Περισσότερα...
18.10.2015

Η πρώτη του απόπειρα με πλαστελίνες

Η πρώτη του απόπειρα με πλαστελίνες

Λίγο ο καιρός που χάλασε και μας έκλεισε σπίτι, λίγο που μας έπιασε προκοπή, λίγο που είπαμε να πιάσουν τόπο ο καμβάς και τα χρώματα που πήραμε σχεδόν δυο μήνες πριν, ένα από τα προηγούμενα απογεύματα αποφασίσαμε να εκτονώσουμε την καταπιεσμένη μας δημιουργικότητα. Και έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τον οικογενειακό μας καμβά!

Περισσότερα...
07.10.2015

Η στρόγγυλη τραπεζαρία που θα 'θελα να έχω

Η στρόγγυλη τραπεζαρία που θα 'θελα να έχω

Αυτό που εύκολα θα άλλαζα στο σπίτι μου είναι η τραπεζαρία. Δεν είναι πως δε μ' αρέσει η υπάρχουσα. Μ' αρέσει! Και μάλιστα πιστεύω πως ταιριάζει απόλυτα με όλα τα υπόλοιπα έπιπλα και με τον χώρο. Ίσως γι αυτό θα την άλλαζα. Για να μην ταιριάζει τόσο. Για να είναι κάτι διαφορετικό!

Και αν την άλλαζα πιθανότατα αυτή τη φορά να επέλεγα στρόγγυλο τραπέζι. Γιατί όσο τις βλέπω τόσο πιο πολύ μ' αρέσουν οι στρόγγυλες τραπεζαρίες! Οι ροτόντες!

Περισσότερα...
27.05.2013
Η φυσική γωνιά στην κουζίνα...

Το ξύλο, οι πέτρες, τα φυτά, τα φυσικά υλικά γενικώς έχουν έρθουν στο προσκήνιο και μπορούν να δώσουν μια πολύ ωραία εικόνα στο χώρο μας, δίνοντας την εντύπωση πως βρισκόμαστε λίγο πιο κοντά στη φύση.

Περισσότερα...
12.05.2013
Είμαστε γεννημένοι να κινούμαστε...

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που πρωτοείδα αυτό το βίντεο. Μπορεί να μην αναφέρεται σε κάτι καινούργιο αλλά μου έμεινε στο μυαλό, φέρνοντας στην επιφάνεια καταπιεσμένες σκέψεις...

Περισσότερα...
20.12.2012
Στο Μύλο των Ξωτικών

Καλή η Βουδαπέστη είτε το πρωί είτε το βράδυ, καλή και η Πράγα... αλλά και τα Τρίκαλα με τον Μύλο των Ξωτικών έχουν μεγάλη πέραση τα τελευταία δύο χρόνια.

Περισσότερα...
11.05.2013

Ζήσε αυτό που μια φορά συμβαίνει!

Ζήσε αυτό που μια φορά συμβαίνει!

Νέο τραγούδι για την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε ρυθμό ανάλαφρο και αισιόδοξο, με έντονη δόση ρομαντισμού... Πάντα νικάμε στο τέλος εμείς, οι ευαίσθητοι της γης..

Περισσότερα...
03.01.2015

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Λίγο πριν μπει η νέα χρονιά, είδαμε τις πρώτες άσπρες μέρες κυριολεκτικά. Χιόνι έπεσε σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ακόμα και δίπλα στο κύμα, οι φωτογραφίες με τα χιονισμένα τοπία κατέκλυσαν τα social media, παιδάκια γέμισαν τα πεζοδρόμια για να παίξουν χιονοπόλεμο παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και εκδρομείς βρέθηκαν για ώρες στους δρόμους αφού αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν με πολύ μικρές ταχύτητες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Περισσότερα...
07.02.2016

Dotan - Hungry

Dotan - Hungry

Ένα πολύ ευχάριστο μουσικό ξεκίνημα για τη σημερινή μέρα!

Περισσότερα...
05.08.2013
Αδάμ Τσαρούχης - Μια αγάπη για το καλοκαίρι

Ο Αδάμ Τσαρούχης μας προσκάλεσε να δούμε το πρώτο του video clip!

Περισσότερα...
02.11.2014

Vance Joy - Riptide

Vance Joy - Riptide

Ένα από τα κομμάτια που μου φτιάχνει τη διάθεση τον τελευταίο καιρό!

Περισσότερα...
01.01.2014
Ευτυχισμένο το 2014!!!

Τελικά ο Άγιος Βασίλης δε μας άφησε παραπονεμένους! Ήρθε!!!

Περισσότερα...
11.08.2014

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Μια αλληγορική ιστορία κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Περισσότερα...
01.05.2013
Μετακόμιση τώρα - video clip

Το τραγούδι το ακούσαμε πρόσφατα με αφορμή τις μαζικές μετακομίσεις των φίλων μας. Τώρα όμως έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και το video clip, μια που βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του.

Περισσότερα...
26.12.2013

Το μπισκοτόσπιτο του maresei.gr

Το μπισκοτόσπιτο του maresei.gr

Ήρθε ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι σας; Στο δικό μας ήρθε νωρίς - νωρίς και μάλιστα γλυκάθηκε πολύ!

Περισσότερα...