Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Αυτό το ψωμί είναι τόσο νόστιμο! Το τρως σκέτο, με φέτα, με κεφαλοτύρι... Ό,τι και να επιλέξεις, είναι απολαυστικό!

Τα υλικά είναι για δύο φραντζολάκια (δύο φόρμες του κέικ ή δύο μακρόστενα μπαστουνάκια μέσα σε μια λαμαρίνα του φούρνου):

- 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκι

- 1 κουτ. γλ. αλάτι

- 1 κουτ. σούπ. μέλι  

- 5-6 γρ. μαγιά ξερή (περίπου τα 2/3 του φακέλου)

- 2-3 κουτ. σούπ. λάδι

- 1 κουτ. γλ. παπαρουνόσπορος ή και περισσότερο αν σας αρέσει ως άρωμα και γεύση

- 1 κουτ. γλ. σουσάμι 

- νερό (περίπου 350-450 ml) ανάλογα με το πόσο συμπαγής θα βγει η ζύμη

 

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα δύο είδη αλευριού, το αλάτι και τη μαγιά.

2. Διαλύουμε το μέλι σε λίγο νερό και το προσθέτουμε σιγά - σιγά στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά.

3. Προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό (όχι ζεστό ούτε τελείως κρύο). Δεν προσθέτουμε όλο το νερό εξαρχής, γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα. Προσθέτοντας το νερό, ζυμώνουμε διαρκώς, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.

4. Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε.

5. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο και το σουσάμι και ζυμώνουμε μέχρι να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

6. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη καλά με μία πετσέτα για 40 λεπτά περίπου, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο τμήματα, και πλάθουμε σε δύο μπαστουνάκια, δουλεύοντας σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια σε δύο λαδωμένες φόρμες του κέικ ή σε μια λαδωμένη λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά. 

8. Χαράζουμε κάθε μπαστουνάκι σε μερικά σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175oC για 45 - 50 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.

b bread 2

Μετά το ψήσιμο το ψωμί μας φαίνεται λαχταριστό! Και είναι! Ξεφορμάρουμε, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το απολαμβάνουμε όπως επιθυμούμε! 

b bread 3

Το σίγουρο είναι ότι αν σας αρέσει γενικά το μαύρο ψωμί, σε περίπτωση που το φτιάξετε μία φορά, θα θέλετε να το φτιάχνετε συνέχεια!

Καλά μαγειρέματα και καλή σας όρεξη!

Μ' αρέσει | 2012