Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλατοψωμάκια: Ετοιμάστε τα τώρα!

Γαλατοψωμάκια: Ετοιμάστε τα τώρα!

Τι καλό θα ετοιμάσουμε απόψε; Η απάντηση είναι η εξής: Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα ψωμάκια που έχουν μια διακριτική γλυκιά γεύση και θυμίζουν τα αγαπημένα θεσσαλικά σιμίτια των παιδικών μου χρόνων. 

Αυτή η συνταγή τράβηξε την προσοχή μου όταν την πρωτοάκουσα από τον Άκη Πετρετζίκη στην πρωινή εκπομπή του Mega Channel. Λίγο η αγάπη για το ψωμί, λίγο η εμπιστοσύνη στις συνταγές του γνωστού σεφ, λίγο η εικόνα των ψωμιών μέσα από την κάμερα, κέντρισαν το ενδιαφέρον μου και μπήκα στην κουζίνα κάνοντας, όπως πάντα, τις απαραίτητες προσαρμογές στη συνταγή βάσει των υλικών που είχα στην κουζίνα μου.

Έτσι λοιπόν ετοίμασα 14 μικρά ψωμάκια για hot dog, που τρώγονται και σκέτα βεβαίως βεβαίως και είναι πεντανόστιμα, με τα παρακάτω υλικά:

- 270 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά σε θερμοκρασία σώματος

- 2 φακ. ξηρή μαγιά

- 260 γρ. αλεύρι σίκαλης

- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 60 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

- 10 γρ. αλάτι

- 1 μεγάλο αυγό

Προαιρετικά, μπορούσα να χρησιμοποιήσω επιπλέον αυγό για άλειμμα και σουσάμι, μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα.

 

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το γάλα λίγο, έτσι ώστε αν βάλουμε το δάχτυλό μας μέσα στο κατσαρολάκι να μη νιώθουμε διαφορετική τη θερμοκρασία του.

2. Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.

3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μίγμα (γάλα - μαγιά) με τα άλευρα, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

4. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σκεπασμένο με μία πετσέτα για 20 λεπτά.

5. Μοιράζουμε το ζυμάρι σε 14 μέρη 70 περίπου γραμμαρίων.

6. Πλάθουμε κάθε μέρος σε ένα μακρόστενο ψωμάκι και το τοποθετούμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε προηγουμένως απλώσει μια λαδόκολλα. Συνεχίζουμε τοποθετώντας το ένα ψωμάκι δίπλα στο άλλο (τα πρώτα 7 ψωμάκια), δημιουργώντας έτσι ένα μεγαλύτερο καρβέλι. Κάνουμε το ίδιο και για τα άλλα 7 ψωμάκια, δημιουργώντας ένα δεύτερο καρβέλι. 

7. Ανάβουμε το φούρνο στους 190οC.

8. Αφήνουμε τα ψωμιά να φουσκώσουν σκεπασμένα με μία πετσέτα για άλλα 30 λεπτά.

9. Αν θέλουμε αλείφουμε τα ψωμάκια με αυγό και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι, μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε τα ψωμάκια για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Στα 8 λεπτά μπορούμε να γυρίσουμε το ταψί το μέσα - έξω, έτσι ώστε να ψηθεί καλά από όλες τις μεριές το ψωμί.

milk bread 2

Σημείωση: Για την αρχική εκδοχή της συνταγής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εκπομπής.

Μ' αρέσει | 2012