Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Με αφορμή την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε - με την αγαπητή φίλη Σοφία Τ.- να μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων φτιάχνοντας το πρώτα μελομακάρονα για το 2013.

Έτσι, πριν παρευρεθώ στο πλάι της μητέρας, όπως είχα υποσχεθεί πριν ένα χρόνο, στάθηκα στο πλευρό της Σοφίας ως βοηθός ζαχαροπλάστης και φωτογράφος. Ακολουθώντας λοιπόν τη συνταγή της θείας της και τις οδηγίες της μαμάς της, σηκώσαμε τα μανίκια και αναλάβαμε δράση. Σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μύρισε Χριστούγεννα!

Υλικά για 40 τεμάχια:

Για το μείγμα

  • 1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει)
  • 2 ποτήρια αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 250 γραμ. καρυδόψιχα
  • Λίγο αλάτι

Για το σιρόπι

  • 1 μεγάλη κούπα μέλι
  • 1 μεγάλη κούπα ζάχαρη
  • 1 μεγάλη κούπα νερό

melomakarona1

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι και λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε με το χέρι
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα με το χυμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα
  4. Χτυπάμε τα καρύδια στο μιξεράκι
  5. Ρίχνουμε στη λεκάνη το ξύσμα και τα 3/4 των καρυδιών και ανακατεύουμε
  6. Σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που το μείγμα δεν θα κολλάει στα χέρια
  7. Πλάθουμε τα μελομακάρονα προσπαθώντας να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και τα τοποθετούμε στο ταψί
  8. Με ένα πιρούνι τα χαράζουμε για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι στο τέλος
  9. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά
  10. Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε δροσερό μέρος
  11. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους προσθέτουμε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά για να φτιάξουμε το σιρόπι
  12. Κατά τη διάρκεια αυτή αφαιρούμε τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια 
  13. Μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά
  14. Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στα κρύα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να το απορροφήσουν
  15. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια που έχουν απομείνει

melomakarona3

melomakarona2

melomakarona4

melomakarona5

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα να έχουμε!

Υ.γ.: Έπεται συνέχεια με τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές της μητέρας Μαρίας.

Μ' αρέσει | 2012