Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοτοβραχάκια σπιτικά, ζουμερά και αφράτα

Κοτοβραχάκια σπιτικά, ζουμερά και αφράτα

Σήμερα έχουμε πρόταση για ολόκληρο το γεύμα σας! Σαλάτα για ορεκτικό, πατατούλες φούρνου σαν τηγανιτές και ζουμερές κοτομπουκιές παναρισμένες και μαγειρεμένες στο φούρνο. Δεν ξέρω αν πρόκειται για φαγητό σαββατοκύριακου αλλά είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να φάμε καλά στο σπίτι, ικανοποιώντας την ανάγκη μας για το λατρεμένο fast food, χωρίς να παίρνουμε τις αμέτρητες θερμίδες και τα λιπαρά του (αν και αυτά χρειάζονται κάθε τόσο).

Ας πάρουμε τα μέρη του φαγητού ένα - ένα. 

Σαλάτα πράσινη με μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, ό,τι έχετε! Παρμεζάνα, κράνμπερι, και sauce φτιαγμένη με

- ελαιόλαδο
- βαλσάμικο με μέλι ή ξεχωριστά βαλσάμικο και λίγο μέλι
- κρέμα βαλσάμικου
- λευκό ξύδι (προαιρετικά)
- μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι ή ό,τι άλλη μουστάρδα έχετε στο ψυγείο σας. Ταιριάζει πολύ και η μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού
- αλάτι
- πιπέρι λευκό

Γενικά οι αναλογίες είναι και θέμα γούστου, αλλά καλό είναι το ελαιόλαδο με το ξύδι να είναι σε αναλογία 3 προς 1. Για τα υπόλοιπα υλικά, μικρές δοκιμές θα σας καθοδηγούν. Εγώ ρίχνω τα υλικά σε ένα γυάλινο βαζάκι, το οποίο στη συνέχεια καπακώνω, ανακινώ καλά και περιχύνω τη σάλτσα πάνω στις πρασινάδες.

Πριν ρίξετε τη σάλτσα στα λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, κάσιους ή ακόμα και κάποιο φρούτο.

chicken-bites-6

Πατάτες σαν τηγανιτές.

Τη συνταγή σας την έχουμε δώσει και μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Εμείς τις κάνουμε πολύ συχνά αυτές τις πατάτες και κάθε μα κάθε φορά γίνονται ανάρπαστες. Το βασικό θέμα είναι ότι πάντα πετυχαίνουν. Αν υπάρχει μια γενική συμβουλή για αυτές, είναι το να μην είναι πολύ λεπτά κομμένες για να μην κολλάνε στη λαδόκολλα και να μην ακουμπάνε μεταξύ τους όσο ψήνονται.

chicken-bites-11

Κοτοβραχάκια

Και φτάνουμε στο κυρίως μέρος του γεύματος. Κοτομπουκιές σε σχήμα μικρών βράχων; Γιατί; Γιατί το υλικό για το πανάρισμα θα το φτιάξουμε μόνοι μας!

Καταρχάς, για να έχουμε ζουμερές κοτομπουκιές, είναι προτιμότερο να προμηθευτούμε φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι. Αυτά τα φιλέτα δεν είναι τόσο ομοιόμορφα, οπότε εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να έχουμε ομοιόμορφες κοτομπουκιές.

Θα κόψουμε τα φιλέτα σε μικρά κομμάτια - μπουκιές και θα τα μαρινάρουμε σε ένα μεγάλο μπολ με:

- λίγο ελαιόλαδο
- γιαούρτι στραγγιστό όσο χρειαστεί για να καλυφθούν (προσωπικά χρησιμοποιώ 2% που έχω έτσι κι αλλιώς στο ψυγείο)
- μουστάρδα
- λίγος φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού (προαιρετικά, για να δώσει και λίγη γλύκα)

Μπορούμε επίσης πριν τα μαρινάρουμε να προσθέσουμε:

- αλάτι
- πιπέρι
- μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

Εναλλακτικά τα μπαχαρικά μπορούμε να τα βάλουμε στο πανάρισμα. Αλλά σίγουρα θα τα βάλουμε μία φορά, όχι και τις δύο.

chicken-bites-3

Ανακατεύουμε τα υλικά, καλύπτουμε με καπάκι ή μεμβράνη το μπολ και το τοποθετούμε για λίγες ώρες (2-4) στο ψυγείο. 

Λίγο πριν τα βγάλουμε από το ψυγείο, ετοιμάζουμε το υλικό για το πανάρισμα. Χρειαζόμαστε:

- Ψωμί για τοστ ή και απλό ψωμί
- Αποξηραμένο θυμάρι ή άλλο μυρωδικό που αγαπάμε
- Αλάτι, πιπέρι, μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (αν δεν έχουμε βάλει νωρίτερα)

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για να γίνει το ψωμί τρίμμα και να ομογενοποιηθεί καλά με τα αρωματικά. Τοποθετούμε το τρίμμα σε ένα πιο ρηχό σκεύος.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, και παίρνουμε κομμάτι - κομμάτι, το πανάρουμε με το τρίμμα και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Εγώ ακόμα και τη λαδόκολλα την αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αν μας περισσέψει κοτόπουλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και

- γαλέτα
- σουσάμι

για το πανάρισμα. Οι κοτομπουκιές με τη γαλέτα και το σουσάμι βγαίνουν πιο ομοιόμορφες και πιο κλασικές σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά κολλημένα με τις λαχταριστές μπουκίτσες κοτόπουλου.

Μόλις τελειώσουμε, ψήνουμε τα κοτοβραχάκια στους 180οC πάνω κάτω για περίπου 40-45 λεπτά, ίσως και λίγο λιγότερο ανάλογα με τον φούρνο. Αν παράλληλα ψήνουμε και τις πατάτες, καλό είναι να αλλάξουμε τη θέση των ταψιών, δηλαδή να έχουμε αρχικά τις πατάτες πάνω και το κοτόπουλο κάτω, και κάπου στη μέση του ψησίματος να αλλάξουμε θέση στα ταψιά.

chicken-bites-12

Όταν όλα είναι έτοιμα, αραδιάστε τα σε μια λαδόκολλα, βάλτε τα στη μέση του τραπεζιού, γεμίστε τα ποτήρια με κρασί ή μπίρα και απολαύστε το σπιτικό σας fast food.

 
 
Μ' αρέσει | 2012