Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νηστίσιμα τζιντζερομπισκοτάκια με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι

Νηστίσιμα τζιντζερομπισκοτάκια με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι

Είναι χειροποίητα, νηστίσιμα, φτιαγμένα με αλεύρι ολικής άλεσης, καστανή ζάχαρη και μέλι και μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια τον καφέ ή το τσάι.

Είναι η πρώτη μου δημιουργία στην κουζίνα στο πλαίσιο των γιορτών που πλησιάζουν. Ήταν και ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το τζίντζερ που είχα πάρει εδώ και καιρό και περίμενε να δώσω νόημα στην ύπαρξή του στο ντουλάπι μου.

Για τα τζιντζερομπισκοτάκια χρειάζομαι:

- 2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης (ίσως και 1-2 κουταλιές παραπάνω)
- 1/2 φλ. αραβοσιτέλαιο
- 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. κοφτό κανέλα
- τουλάχιστον 1 κουτ. γλ. κοφτά τζίντζερ τριμμένο (εγώ έβαλα σχεδόν 2)
- 1/4 φλ. μέλι
- 3-4 κουτ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ. σουπ. ταχίνι με άρωμα πορτοκάλι (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή και τίποτα αν δε θέλουμε να αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμα των μπαχαρικών)
- 1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα φαγητού

Εκτέλεση:

- Ανακατεύουμε τη σόδα, το μέλι και το νερό καλά, μέχρι να αφρίσουν

- Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ

- Προσθέτουμε το πρώτο μίγμα στο δεύτερο και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά, μέχρι να γίνει μία ζύμη. Επειδή περιέχει μαύρο αλεύρι και καστανή ζάχαρη, το μίγμα στέκεται σχετικά μαλακό και δεν πλάθεται εύκολα. Εδώ αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Επιπλέον, αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και το ταχίνι ή το ξύσμα και να ανακατέψουμε ξανά.

- Σε μια επιφάνεια, στην οποία μπορούμε να έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα, στρώνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε με έναν πλάστη. Βγάζουμε με κουπάτ τα σχέδια που θέλουμε και με μία σπάτουλα τα παίρνουμε προσεχτικά και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ξαναενώνουμε τη ζύμη που μένει όταν βγάζουμε τα σχέδια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. 

- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 10-12 λεπτά. 

ginger bisc-6

ginger bisc-8

Το αποτέλεσμα είναι τραγανά μπισκότα με άρωμα κανέλας, τζίντζερ και πορτοκαλιού, όχι πολύ γλυκά. Ταιριάζουν εξαιρετικά με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, καφέ ή γάλα.

Μ' αρέσει | 2012