Χειροποίητα σαπούνια: Δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους
Όταν το παιδί μεγαλώνει βαριέται – και συ μαζί του, μπορεί και περισσότερο εσύ- τις χαρτοκοπτικές και τις μωρουδίστικες ζωγραφικές. Ως απεγνωσμένη μητέρα ψάχνεις ... ας είναι καλά το internet. Βρίσκεις λοιπόν άπειρες, αμέτρητες, μυριάδες δραστηριότητες. Επιλέγεις διάφορες και ξεκινάς με μία που εμπεριέχει και οικολογική πλευρά. Σαπούνι! Σπιτικό σαπούνι.
Χρειάζονται τρία μόνο υλικά. Λάδι, νερό και καυστική σόδα. Συγκεκριμένα:
1 λίτρο λάδι: ιδανικά βάζουμε ελαιόλαδο αλλά μπορούμε να βάλουμε ό,τι άλλο λάδι θέλουμε, ακόμη και τηγανόλαδο από τα τηγανιτά μας – εδώ βρίσκεται και η οικολογική διάσταση του εγχειρήματος. Στο αποτέλεσμα (οπτικό και αρωματικό) δεν υπάρχει καμία διαφορά. Απλά πρέπει να σουρώσουμε το λάδι καλά να μην έχει υπολείμματα.
300 ml νερό: καλύτερα να είναι απιονισμένο. Είναι το νερό που βάζουμε στο ατμοσίδερο και αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ πολύ οικονομικά. Μπορούμε όμως να βάλουμε και ότι άλλο υγρό θέλουμε (π.χ. γάλα) ή μίγματα.
135 γρ καυστική σόδα: μοιάζει με χοντρό αλάτι και την αγοράζουμε από κατάστημα σιδερικών-ελαιοχρωματισμού.
Ανακατεύουμε το νερό με τη σόδα σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το μίγμα θερμαίνεται πολύ και αναδύονται αναθυμιάσεις – οπότε αυτή την ανάμιξη μπορούμε να την κάνουμε στο μπαλκόνι ή δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο. Επίσης το μίγμα αυτό είναι καυστικό γι΄ αυτό καλύτερα να φοράμε γάντια. Ακόμη όμως και αν στάξει μια σταγόνα στο χέρι μας δεν είναι κάτι τρομερό. Δημιουργείται μια κόκκινη κηλίδα αλλά την επόμενη μέρα περνάει. Σίγουρα εδώ χρειάζεται προσοχή στα παιδιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με κουτάλα, ξύλινη ή σιλικόνης, μέχρι το μίγμα να γίνει διάφανο και να κατέβει η θερμοκρασία του στους 40 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ακουμπάμε με το χέρι μας το δοχείο απ' έξω και το νιώθουμε χλιαρό, σχεδόν κρύο.
Έχουμε το λάδι σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό δοχείο. Προσθέτουμε το μίγμα νερού-σόδας και ταυτόχρονα χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται σαν μαγιονέζα. Αυτό θα πάρει πέντε λεπτά. Το ραβδομπλέντερ είναι δυστυχώς απαραίτητο γιατί αλλιώς πήζει με κόκκους και δεν αποκτά ενιαία υφή.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε αιθέριο έλαιο τη άρωμα της επιλογής μας. Αν ρίξουμε το άρωμα στην αρχή θα εξουδετερωθεί και δε θα μυρίζει καθόλου. Επίσης στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι άλλο θέλουμε: σπόρους (π.χ. παπαρουνόσπορο), αποξηραμένα βότανα ή πέταλα λουλουδιών, ακόμη και πράσινο γκαζόν που κάνει πολύ ωραία αντίθεση. Επίσης μπορούμε να χωρίσουμε το μίγμα σε δύο ή περισσότερα μέρη και να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς. Για παράδειγμα σε ένα μέρος μίγματος μπορούμε να ρίξουμε κάτι σκουρόχρωμο (από κακάο και καφέ μέχρι και θηραϊκή γη ή αρμόστοκο) και να εφαρμόσουμε μετά την τεχνική του κέικ.
Τοποθετούμε το μίγμα σε εύκαμπτα καλούπια. Τα σαπούνια βγαίνουν πολύ πιο εύκολα, αλλιώς λαδώνουμε πολύ καλά τα καλούπια ή τα ντύνουμε με μεμβράνη.
Για καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης ή κουτιά από γάλα, πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια, κεσεδάκια από γιαούρτι, πλαστικές συσκευασίες κτλ.
Περιμένουμε το μίγμα να στερεοποιηθεί. Αν πρόκειται για ατομικά καλούπια ξεφορμάρουμε τα σαπούνια μετά από δύο και παραπάνω μέρες ώστε όταν τα βγάλουμε να είναι σκληρά και να μην «τραυματιστούν». Αν τα έχουμε βάλει σε μεγαλύτερα καλούπια και θέλουμε μετά να τα κόψουμε σε φέτες, τα παρακολουθούμε να μην στεγνώσουν πολύ και μετά δεν κόβονται. Συνήθως χρειάζονται από τρεις έως πέντε ώρες.
Στη συνέχεια αφήνουμε τα σαπούνια δύο μήνες να ωριμάσουν και μετά είναι έτοιμα προς χρήση.
Καλή επιτυχία και καλούς πειραματισμούς!
Σαπούνια με καλούπια από υλικά, όπως συσκευασίες γάλακτος, συσκευασίες μπισκότων κ.α.
Να και μερικές φωτογραφίες των δημιουργών στη φύση με λουλούδια και πουλιά από σαπούνι.
Και φυσικά εδώ μπορείτε να δείτε τα σαπουνάκια σε συσκευασίες δώρων, όπως μοιράστηκαν στην εκδήλωση για τον πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό.
Συμβουλή: Ξεκινήστε με τη μισή δόση ή και με το 1/3 για την πρώτη δοκιμαστική φορά.
Υ.Γ.: Τα αποτυχημένα εμφανισιακά σαπούνια μην τα πετάξετε. Αφήστε λίγο να στεγνώσουν και μετά τρίψτε τα στον χοντρό τρίφτη. Θα μοιάζει με τριμμένο τυρί αλλά θα μεταμορφωθεί σε σαμπουάν σε επόμενη ανάρτηση.
Κείμενο: Ζ. Λ.
Update 15.01.2015
Το μήνυμα του κ. Μιχάλη στάθηκε η αφορμή για την ανανέωση του άρθρου. Ο αποστολέας του μηνύματος θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τις δικές του προτάσεις - προειδοποιήσεις σχετικά με την δημιουργία χειροποίητων σαπουνιών. Έτσι λοιπόν για λόγους ασφαλείας, συστήνει σε όσους επιχειρήσουμε να φτιάξουμε τα δικά μας σαπούνια, να φοράμε υποχρεωτικά γάντια, μακρύ παντελόνι και μπλούζα με μανίκι, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά, για να αποφύγουμε κάθε περίπτωση επαφής του μίγματος με το δέρμα.
Επίσης, εννοείται πως σε καμία περίπτωση δε συστήνουμε τη χρήση της καυστικής σόδας από παιδιά χωρίς την παρουσία ενηλίκων και έτσι θεωρούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση κατάποσης του συγκεκριμένου υλικού.
Επιπλέον, τα όποια σκεύη, καλούπια, σπάτουλες κ.λπ. χρησιμοποιηθούν καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται ξανά για μαγείρεμα.
Τέλος, η συγκεκριμένη ποσότητα σόδας που αναφέρεται παραπάνω αφορά στο ελαιόλαδο.