Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χειροποίητα σαπούνια: Δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους

Όταν το παιδί μεγαλώνει βαριέται – και συ μαζί του, μπορεί και περισσότερο εσύ- τις χαρτοκοπτικές και τις μωρουδίστικες ζωγραφικές. Ως απεγνωσμένη μητέρα ψάχνεις ... ας είναι καλά το internet. Βρίσκεις λοιπόν άπειρες, αμέτρητες, μυριάδες δραστηριότητες. Επιλέγεις διάφορες και ξεκινάς με μία που εμπεριέχει και οικολογική πλευρά. Σαπούνι! Σπιτικό σαπούνι.

Χρειάζονται τρία μόνο υλικά. Λάδι, νερό και καυστική σόδα. Συγκεκριμένα:

1 λίτρο λάδι: ιδανικά βάζουμε ελαιόλαδο αλλά μπορούμε να βάλουμε ό,τι άλλο λάδι θέλουμε, ακόμη και τηγανόλαδο από τα τηγανιτά μας – εδώ βρίσκεται και η οικολογική διάσταση του εγχειρήματος. Στο αποτέλεσμα (οπτικό και αρωματικό) δεν υπάρχει καμία διαφορά. Απλά πρέπει να σουρώσουμε το λάδι καλά να μην έχει υπολείμματα.

300 ml νερό: καλύτερα να είναι απιονισμένο. Είναι το νερό που βάζουμε στο ατμοσίδερο και αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ πολύ οικονομικά. Μπορούμε όμως να βάλουμε και ότι άλλο υγρό θέλουμε (π.χ. γάλα) ή μίγματα.

135 γρ καυστική σόδα: μοιάζει με χοντρό αλάτι και την αγοράζουμε από κατάστημα σιδερικών-ελαιοχρωματισμού.

Ανακατεύουμε το νερό με τη σόδα σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το μίγμα θερμαίνεται πολύ και αναδύονται αναθυμιάσεις – οπότε αυτή την ανάμιξη μπορούμε να την κάνουμε στο μπαλκόνι ή δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο. Επίσης το μίγμα αυτό είναι καυστικό γι΄ αυτό καλύτερα να φοράμε γάντια. Ακόμη όμως και αν στάξει μια σταγόνα στο χέρι μας δεν είναι κάτι τρομερό. Δημιουργείται μια κόκκινη κηλίδα αλλά την επόμενη μέρα περνάει. Σίγουρα εδώ χρειάζεται προσοχή στα παιδιά.

Ανακατεύουμε συνέχεια με κουτάλα, ξύλινη ή σιλικόνης, μέχρι το μίγμα να γίνει διάφανο και να κατέβει η θερμοκρασία του στους 40 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ακουμπάμε με το χέρι μας το δοχείο απ' έξω και το νιώθουμε χλιαρό, σχεδόν κρύο.

soaps 5

Έχουμε το λάδι σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό δοχείο. Προσθέτουμε το μίγμα νερού-σόδας και ταυτόχρονα χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται σαν μαγιονέζα. Αυτό θα πάρει πέντε λεπτά. Το ραβδομπλέντερ είναι δυστυχώς απαραίτητο γιατί αλλιώς πήζει με κόκκους και δεν αποκτά ενιαία υφή.

soaps 6

Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε αιθέριο έλαιο τη άρωμα της επιλογής μας. Αν ρίξουμε το άρωμα στην αρχή θα εξουδετερωθεί και δε θα μυρίζει καθόλου. Επίσης στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι άλλο θέλουμε: σπόρους (π.χ. παπαρουνόσπορο), αποξηραμένα βότανα ή πέταλα λουλουδιών, ακόμη και πράσινο γκαζόν που κάνει πολύ ωραία αντίθεση. Επίσης μπορούμε να χωρίσουμε το μίγμα σε δύο ή περισσότερα μέρη και να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς. Για παράδειγμα σε ένα μέρος μίγματος μπορούμε να ρίξουμε κάτι σκουρόχρωμο (από κακάο και καφέ μέχρι και θηραϊκή γη ή αρμόστοκο) και να εφαρμόσουμε μετά την τεχνική του κέικ.

Τοποθετούμε το μίγμα σε εύκαμπτα καλούπια. Τα σαπούνια βγαίνουν πολύ πιο εύκολα, αλλιώς λαδώνουμε πολύ καλά τα καλούπια ή τα ντύνουμε με μεμβράνη.

Για καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης ή κουτιά από γάλα, πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια, κεσεδάκια από γιαούρτι, πλαστικές συσκευασίες κτλ.

Περιμένουμε το μίγμα να στερεοποιηθεί. Αν πρόκειται για ατομικά καλούπια ξεφορμάρουμε τα σαπούνια μετά από δύο και παραπάνω μέρες ώστε όταν τα βγάλουμε να είναι σκληρά και να μην «τραυματιστούν». Αν τα έχουμε βάλει σε μεγαλύτερα καλούπια και θέλουμε μετά να τα κόψουμε σε φέτες, τα παρακολουθούμε να μην στεγνώσουν πολύ και μετά δεν κόβονται. Συνήθως χρειάζονται από τρεις έως πέντε ώρες.

Στη συνέχεια αφήνουμε τα σαπούνια δύο μήνες να ωριμάσουν και μετά είναι έτοιμα προς χρήση.

Καλή επιτυχία και καλούς πειραματισμούς!

handmade soap 3

handmade soap 4

handmade soap 5

handmade soap 6

handmade soap 7

Σαπούνια με καλούπια από υλικά, όπως συσκευασίες γάλακτος, συσκευασίες μπισκότων κ.α.

handmade soap 14

handmade soap 26

Να και μερικές φωτογραφίες των δημιουργών στη φύση με λουλούδια και πουλιά από σαπούνι.

soaps 1

soaps 2

soaps 3

soaps 4

Και φυσικά εδώ μπορείτε να δείτε τα σαπουνάκια σε συσκευασίες δώρων, όπως μοιράστηκαν στην εκδήλωση για τον πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό.

image 14

Συμβουλή: Ξεκινήστε με τη μισή δόση ή και με το 1/3 για την πρώτη δοκιμαστική φορά.

Υ.Γ.: Τα αποτυχημένα εμφανισιακά σαπούνια μην τα πετάξετε. Αφήστε λίγο να στεγνώσουν και μετά τρίψτε τα στον χοντρό τρίφτη. Θα μοιάζει με τριμμένο τυρί αλλά θα μεταμορφωθεί σε σαμπουάν σε επόμενη ανάρτηση.

Κείμενο: Ζ. Λ.

Update 15.01.2015

Το μήνυμα του κ. Μιχάλη στάθηκε η αφορμή για την ανανέωση του άρθρου. Ο αποστολέας του μηνύματος θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τις δικές του προτάσεις - προειδοποιήσεις σχετικά με την δημιουργία χειροποίητων σαπουνιών. Έτσι λοιπόν για λόγους ασφαλείας, συστήνει σε όσους επιχειρήσουμε να φτιάξουμε τα δικά μας σαπούνια, να φοράμε υποχρεωτικά γάντια, μακρύ παντελόνι και μπλούζα με μανίκι, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά, για να αποφύγουμε κάθε περίπτωση επαφής του μίγματος με το δέρμα. 

Επίσης, εννοείται πως σε καμία περίπτωση δε συστήνουμε τη χρήση της καυστικής σόδας από παιδιά χωρίς την παρουσία ενηλίκων και έτσι θεωρούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση κατάποσης του συγκεκριμένου υλικού.

Επιπλέον, τα όποια σκεύη, καλούπια, σπάτουλες κ.λπ. χρησιμοποιηθούν καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται ξανά για μαγείρεμα.

Τέλος,  η συγκεκριμένη ποσότητα σόδας που αναφέρεται παραπάνω αφορά στο ελαιόλαδο.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
26.02.2013

Biagio Antonacci - Sognami

Biagio Antonacci - Sognami

Μετά τη στιλιστική βόλτα μας στους δρόμους του Μιλάνο, συνεχίζουμε μελωδικά και ιταλικά..

Περισσότερα...
14.05.2013
Μια χειροποίητη κάρτα γενεθλίων

Οι κάρτες γενεθλίων που πωλούνται στα καταστήματα έχουν πια διάφορα χρώματα, σχέδια, μεγέθη, άλλες περιέχουν μηνύματα και στιχάκια με χιούμορ, άλλες πιο σοβαρά, άλλες είναι κενές και περιμένουν τις δικές μας μοναδικές ευχές.

Περισσότερα...
23.11.2014

Νηστίσιμα τζιντζερομπισκοτάκια με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι

Νηστίσιμα τζιντζερομπισκοτάκια με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι

Είναι χειροποίητα, νηστίσιμα, φτιαγμένα με αλεύρι ολικής άλεσης, καστανή ζάχαρη και μέλι και μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια τον καφέ ή το τσάι.

Είναι η πρώτη μου δημιουργία στην κουζίνα στο πλαίσιο των γιορτών που πλησιάζουν. Ήταν και ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το τζίντζερ που είχα πάρει εδώ και καιρό και περίμενε να δώσω νόημα στην ύπαρξή του στο ντουλάπι μου.

Περισσότερα...
05.08.2013
Τι να φορέσω;

To καλοκαίρι το λευκό είναι το αγαπημένο μας χρώμα. Και αυτή είναι μια από τις εμφανίσεις που μας αρέσει πολύ!

Περισσότερα...
02.01.2014

Noir Désir - Le Vent Nous Portera

Noir Désir - Le Vent Nous Portera

Γαλλικό και αγαπημένο!

Περισσότερα...
24.11.2014

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες (Μέρος 1ο)

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες (Μέρος 1ο)

Δειλά δειλά, μετά τα τζιντζερομπισκότα, ξεκίνησα τις πρώτες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες για φέτος. Ίσως είναι λίγο νωρίς αλλά ήθελα να δω τι διαφορετικό μπορώ να κάνω, να ετοιμάσω καρτούλες και μικρά διακοσμητικά στο πνεύμα των γιορτών αξιοποιώντας κορδέλες, χριστουγεννιάτικα στοιχεία και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.

Περισσότερα...
24.08.2014

Aυγά ποσέ

Aυγά ποσέ

Aυτό το Σαββατοκύριακο, μια και μείναμε σπίτι μετά από πολύ καιρό, αποφάσισα να πειραματιστώ στην κουζίνα και να ετοιμάσω ένα διαφορετικό πρωινό. Θρεπτικό και υγιεινό.

Περισσότερα...
13.10.2016

Ορεινών περιπλανήσεων συνέχεια: Μεγάλα Λιβάδια Πάικου

Ορεινών περιπλανήσεων συνέχεια: Μεγάλα Λιβάδια Πάικου

Αυτό το τηλεφώνημα από τους φίλους και κουμπάρους μας στα μέσα του καλοκαιριού δεν ήταν σαν τα προηγούμενα, του στιλ τι κάνετε κ.λπ. Θες από ένστικτο, όπως θες πες το, σαν πολύ χαρούμενα χτυπούσε το τηλέφωνο. Για να δούμε... "Καλά δε ζεσταθήκατε ακόμη στη θάλασσα; Πιάστε και λίγο βουνό!"

Πράγματι η σχεδόν αφόρητη ζέστη έκανε την ιδέα να ανεβούμε στο βουνό πολύ δελεαστική. Κι έτσι η πρόσκληση να τους επισκεφθούμε στα ορεινά έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Περισσότερα...
07.04.2013
Για την πασχαλινή διακόσμηση του σπιτιού

Ένα παλιό ποτιστήρι, μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια, φυσικά σαν τα φρέσκα δεν έχει.., λίγη πρασινάδα, μια ωραία κορδέλα και λίγα διακοσμητικά πασχαλινά αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση και να κρεμαστούν στην εξώπορτα, σε ένα δωμάτιο, στον τοίχο του μπαλκονιού ή στην ιδανική περίπτωση που διαθέτουμε αυλή θα μπορούσαν να διακοσμούν το χώρο εκεί.

Περισσότερα...
27.03.2013
Η αλλαγή

Το καθαρό περιβάλλον τόσο εντός όσο και εκτός πόλεων είναι μέρος της αλλαγής που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Τα όμορφα κτίρια, οι άνετοι δρόμοι, οι ελεύθερες ράμπες, τα μεγάλα πεζοδρόμια, τα καθαρά παγκάκια, τα περιποιημένα πάρκα, οι φιλικοί κοινόχρηστοι χώροι.. Όσο σκεφτόμαστε τόσο θα μεγαλώνει η λίστα με αυτά που θέλουμε να δούμε σε έναν καλύτερο κόσμο. 

Περισσότερα...
02.12.2012
Θα βάλουμε τα καλά μας;

Ανοιχτόχρωμα ρούχα και το χειμώνα! Ειδικά τις Δευτέρες επιβάλλονται για να μας ανεβάζουν τη διάθεση. Επιλέξτε για αύριο ένα συνδυασμό με λευκά ή άλλα ανοιχτόχρωμα και φωτεινά ρούχα και εξοπλιστείτε με περισσότερη όρεξη για την εβδομάδα που ξεκινά.

Περισσότερα...
03.11.2012
Σαν Φρανσίσκο

Πώς γίνεται μια πόλη, που την ακούς ή τη βλέπεις σε ταινίες και καμιά φορά την οραματίζεσαι σαν κάτι το άγνωστο, το διαφορετικό ή ως έναν ονειρεμένο προορισμό για ένα μελλοντικό ταξίδι, να αποκτά ξαφνικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον απλώς και μόνο επειδή ένας δικός σου άνθρωπος ζει πια εκεί;

Περισσότερα...
21.02.2013

Emeli Sandé - Next To Me

Emeli Sandé - Next To Me

Σήμερα δε θα μπορούσαμε να μην ακούσουμε ένα από τα τραγούδια της φετινής βασίλισσας των BRIT Αwards 2013, που δεν είναι άλλη από την Emeli Sandé. Επιλέγουμε λοιπόν το "Νext to me" που είναι ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια από το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Our Version of Events".

Περισσότερα...
10.11.2012

Jason Mraz - Living in the moment

Jason Mraz - Living in the moment

Ένα καινούριο τραγούδι του Jason Mraz για τις μικρές χαρές της ζωής!

Ας ζούμε τις στιγμές όσο καλύτερα μπορούμε!

06.10.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Μια πολύ ωραία ορεινή περιπλάνηση είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μπούρινου. Ένα μαγευτικό βουνό που όσο σκαρφαλώνεις, τόσο ομορφαίνει... Είχαμε τη χαρά να το επισκεφτούμε την περασμένη άνοιξη.

Περισσότερα...
05.09.2012
Be the change you want to see in the world.

Mahatma Gandhi

17.11.2014

Όταν η θεά του έρωτα ερωτεύεται

Όταν η θεά του έρωτα ερωτεύεται

Είναι ένα ηλιόλουστο πρωινό στην κορυφή του Ολύμπου. Ανάμεσα από την ομίχλη, κάτω χαμηλά, γυαλίζει που και που η θάλασσα και η Αφροδίτη παίρνει το πρωινό της, το αγαπημένο της smoothie αμβροσίας. Αυτή τη στιγμή φοράει μόνο το καινούριο της μπλε παρεό-χιτώνα, λατρεύει το χάδι του ήλιου στο γυμνό κορμί της. Έχει κάνει ήδη την τρομερή αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών της και αισθάνεται λίγο έξω από τα νερά της. Η Ήρα την κοίταζε αποδοκιμαστικά, η Αθήνα της είπε ότι είναι ρηχή και φέρεται σαν κοινή θνητή, ο Άρης μουρμούριζε "γυναίκες μα το Δία δε θα τις καταλάβω ποτέ..", ενώ ο Δίας πέταξε 30 κεραυνούς από τα νεύρα του. Ετοιμάζεται για το πρώτο της ραντεβού, είναι τρομερά αγχωμένη, έχουν περάσει κάτι αιώνες από την τελευταία φορά και δεν ξέρει τι να φορέσει από πάνω. Θέλει ν' αποτινάξει αυτό το αρχαϊκό στυλ με το οποίο την έχουν ταυτίσει αλλά ταυτόχρονα να μην γίνει και fashion victim. Θέλει να αναδείξει το αρχέγονο σεξαπίλ της, αλλά να μην δείξει και πρόστυχη. Δύσκολο να είσαι η θεά του έρωτα και να ερωτεύεσαι...

Περισσότερα...
19.11.2012
Στιλιστικές επιλογές για τις κρύες μέρες

Το κρύο μπορεί να άργησε αλλά πλέον μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και φέτος. Μπουφάν, παλτό και χοντρά πουλόβερ βρήκαν και πάλι τη θέση τους στη ντουλάπα μας. Ήρθε η ώρα να ντυθούμε ζεστά και φυσικά πάντα με άποψη!

Περισσότερα...
21.01.2013

Ειρήνη Σκυλακάκη - Wrong Direction

Ειρήνη Σκυλακάκη - Wrong Direction

Όπως είπαμε νωρίτερα για να είμαστε δημιουργικοί θα πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε τα λάθη. Άλλωστε μερικές φορές οι λάθος κατευθύνσεις είναι αυτές που μας οδηγούν στην επιτυχία. Αυτό συνέβη και στην Ειρήνη Σκυλακάκη..

Περισσότερα...
11.03.2013

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μέτρησα

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μέτρησα

Μετά τη χθεσινή αναφορά στο νέο τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, το μυαλό μου άρχισε να τρέχει σε όλα εκείνα τα τραγούδια της που έχουμε αγαπήσει και χιλιοτραγουδήσει.

Περισσότερα...
20.11.2012
Μετρώντας τα άστρα

Μετρώντας τα άστρα...

Περισσότερα...
13.04.2016

Παστέλ αναμίξεις για παστέλ βρεφικά όνειρα

Παστέλ αναμίξεις για παστέλ βρεφικά όνειρα

Όσο ο καιρός φτιάχνει τόσο πιο φωτεινές γίνονται οι μέρες, τόσο πιο παστέλ τα πάντα γύρω μου! Και ειδικά μετά την άφιξη της μπέμπας και την προσπάθεια για προσαρμογή στα νέα δεδομένα (που σχεδόν δύο μήνες μετά, παραμένει προσπάθεια... δεν έχει ακόμη φτάσει κάπου), το μάτι χάνεται όλο και περισσότερο σε φωτεινές, ρομαντικές, κοριτσίστικες αποχρώσεις. Από την γκαρνταρόμπα τη δική μου και της μπέμπας, μέχρι τα λουλούδια, τα γλυκά, τα όνειρα...

Γι' αυτό σήμερα ξεχώρισα υπέροχες παστέλ αποχρώσεις για το κοριτσίστικο βρεφικό δωμάτιο.

Για ιδέες και προτάσεις προχωρήστε παρακάτω :)

Περισσότερα...
09.05.2013

Tedx Thessaloniki - Το Δωμάτιο των Ευχών

Tedx Thessaloniki - Το Δωμάτιο των Ευχών

O Σπύρος Παλούκης μας παροτρύνει να βάλουμε λίγη από τη μαγεία των παραμυθιών στη ζωή μας και να φτιάξουμε το δικό μας δωμάτιο των ευχών.

Περισσότερα...
11.05.2014

Η γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας

Γιορτή της Μητέρας σήμερα και γιορτάζουν οι μανούλες όλου του κόσμου. Στην παρέα μας φέτος έχουμε άλλη μια μανούλα: Εμένα! Ψέμα; Πότε μεγάλωσα εγώ για να 'χω και παιδί... Περίεργο! Το συναίσθημα, η εμπειρία, η αίσθηση του να είσαι μαμά...

Περισσότερα...