Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπληκτικό κοτόπουλο με λαχανικά julienne, τζίντζερ, μέλι, ουίσκι και soya

Εκπληκτικό κοτόπουλο με λαχανικά julienne, τζίντζερ, μέλι, ουίσκι και soya

Ναι ουίσκι σωστά διαβάσατε. Ιρλανικό, σκωτσέζικο, αμερικάνικο, δεν έχει σημασία το αφήνω σε εσάς αλλά λίγο ουισκάκι στο σβήσιμο είναι ένα από τα μυστικά αυτής της συνταγής. Επειδή μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πιείτε ένα σφηνάκι και πριν το φαγητό μην το κάνετε θα σας εξηγήσω γιατί.

Υλικά:
1 μέτριο στήθος κοτόπουλο
2 κόκκινες πιπεριές
2 μέτρια καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (+1 κομμάτι)
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά μουστάρδα με μέλι
1 φλιτζανάκι ουίσκι
Λίγο μπαλσάμικο
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
Αλάτι, πιπέρι και λίγο κάρυ

Εκτέλεση:

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε στυλ julienne (ζουλιέν) δηλαδή πολύ λεπτές λωρίδες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και κόβουμε επίσης σε λεπτές λωρίδες και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι, αρχικά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε χαμηλή, τα λαχανικά μαζί με το μισό σκόρδο ξεκινώντας από το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσουν. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο σκόρδο και το κομμάτι τζίντζερ, μέχρι να μαγειρευτεί καλά. Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο προσθέτουμε και τα λαχανικά και σβήνουμε με το ουίσκι. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τη σόγια, το μέλι, τη μουστάρδα, το ξύδι, το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, το κάρυ, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι το οποίο έχουμε αρωματίσει με λίγο κάρυ και κουρκουμά.

julienne

preparation

Tip no.1 Επειδή η soya sauce είναι αρκετά αλμυρή θέλει λίγο προσοχή στο αλάτι. Βάζουμε ελάχιστο στα λαχανικά για να βοηθήσουμε το σοτάρισμα και πολύ λίγο έως καθόλου στο κοτόπουλο.

Tip no.2 Ο τρόπος κοπής ζουλιέν εκτός από πολύ ωραία λέξη, είναι και ένας ιδανικός τρόπος ώστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν πιο σωστά κρατώντας το σχήμα τους και την υφή τους χαρίζοντας έτσι και στην εικόνα του πιάτου. Το καρότο σε αυτή τη συνταγή κρατάει ελαφρώς δίνοντας μια τέλεια τραγανή υφή. Σκεπτόμενη λοιπόν όλα αυτά τα συναρπαστικά και ενώ έκοβα το καρότο ακούγοντας μουσική παραλίγο να κάνω ζουλιέν και το δάχτυλο μου, γι'αυτό προσοχή! Δε θέλετε betadine στο φαγητό σας.

liebe magen

closeup

Bon appétit!

Νίκη Χ.

Μ' αρέσει | 2012