Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βασιλόπιτα

Η Βασιλόπιτα

Έτοιμη η βασιλόπιτα! Φέτος είπα τουλάχιστον γι αυτό το γλυκό, να κάνω μία παύση με τους πειραματισμούς και να κάνω την κλασική συνταγή της μαμάς, που τόσα χρόνια ξέρουμε και αγαπάμε!

Ακολουθώντας τη συνταγή βήμα προς βήμα, ετοίμασα το γλυκό χθες το βράδυ και σήμερα πρωί πρωί το πασπάλισα με άχνη. 

vasilopita3

Η συνταγή είναι απλή, ίσως η ευκολότερη συνταγή βασιλόπιτας που βρήκα στα βιβλία, τα τετράδια και τα περιοδικά μαγειρικής που έχω στο ράφι. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά τα έψαξα όλα, για να δοκιμάσω πάλι κάτι διαφορετικό, αλλά τελικά οι περισσότερες συνταγές μου φάνηκαν μεγάλες και δύσκολες και αποφάσισα να κάνω τη βασιλόπιτα που τρώμε τόσα χρόνια στο σπίτι. Είναι νόστιμη και εξαφανίζεται σε ελάχιστο χρόνο.

Σας δίνω και τη συνταγή:

3 αυγά
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο ή μία μαργαρίνη (ορθογώνια των 250γρ.) ή μαργαρίνη με βούτυρο για πιο αφράτο αποτέλεσμα (η μαργαρίνη πρέπει να μαλακωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1,5 κούπα γάλα
1 βανίλια
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1-2 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ
Κομμάτια κουβερτούρας (προαιρετικά)
Άχνη για το πασπάλισμα

Ενημερωτικά, εγώ προτίμησα το αραβοσιτέλαιο αντί για τη μαραρίνη και έτριψα περίπου 80 γρ. κουβερτούρα μέσα στο μείγμα. 

Εκτελείτε τη συνταγή όπως το κέικ, δηλαδή:

1. Χτυπάτε καλά στο μίξερ πρώτα τη ζάχαρη με τα αυγά. Αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη, την προσθέτετε και αυτή σε αυτό το σημείο.

2. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υγρά υλικά (γάλα, αραβοσιτέλαιο αν δεν έχετε ήδη βάλει μαργαρίνη, χυμό λεμονιού, κονιάκ) και ανακατεύετε καλά.

3. Αναμειγνύετε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και προαιρετικά μπορείτε να τα κοσκινίσετε πριν τα χρησιμοποιήσετε για να έχετε πιο αφράτο αποτέλεσμα.Τα προσθέτετε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα.

4. Προσθέτετε και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε με μια μαρίζ ή μια κουτάλα. Το ξύσμα μπορείτε να το προσθέσετε και νωρίτερα αλλά ένα μέρος του θα μείνει πάνω στα εργαλεία του μίξερ, οπότε εγώ προτιμώ να το βάζω σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, αν θέλετε προσθέτετε και κομμάτια κουβερτούρας.

5. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50 - 55 λεπτά στους 175oC.

6. Αν θέλετε, αφού κρυώσει το κέικ μπορείτε να πασπαλίσετε με άχνη ή να καλύψετε με γλάσο κουβερτούρας και να στολίσετε τη βασιλόπιτα όπως επιθυμειτε.

Εννοείται πως δεν πρέπει να ξεχάσετε το φλουρί!

Καλή σας επιτυχία!

Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε! 

Βασιλική

Μ' αρέσει | 2012