Cupcakes με λεμόνι και λικέρ αμαρέτο
Όταν έχεις τέτοια λεμόνια, απευθείας από το δέντρο του κυρίου Τ., από την παραγωγή στην κατανάλωση, χωρίς κέρωμα και με εκπληκτικό άρωμα, δεν μπορείς να μην το εκμεταλλευτείς... ακόμα και αν είναι να αθετήσεις (πάλι) την υπόσχεση στον εαυτό σου και στη... ζυγαριά σου για το κορμί που θες να χτίσεις μέχρι το καλοκαίρι...
Τα λεμόνια υπάρχουν λοιπόν και αυτό είναι το βασικό μας συστατικό, το συστατικό που θα μας οδηγήσει την παρασκευή του γλυκού. Τι θα φτιάξουμε όμως;
Μια λύση είναι τα απίστευτα cupcakes λεμονιού με παπαρουνόσπορο ή μαρμελάδα της μαμάς Μάγδας ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας αλλά το αίσθημα της ανακάλυψης και του πειραματισμού είναι έντονο και δεν ικανοποιείται με την επανεκτέλεση των ίδιων συνταγών σήμερα.
Γι αυτό λοιπόν, τα βιβλία ανοίγουν, τα τετράδια ξεφυλλίζονται, οι σελίδες σημειώσεων πέφτουν στο τραπέζι... τι τα θέλω όλα αυτά; Ερεθίσματα παίρνω αλλά πάλι θα κάνω αυτό που θα μου καρφωθεί στο μυαλό, αυτό που θα ήθελα να φάω. Τι θα ήθελα λοιπόν; Θα συσκεφτώ με τον εαυτό μου και θα αποφασίσω.
{...}
Η σύσκεψη κράτησε ώρα, οι απόψεις ήταν πολλές - όλες ολόδικές μου, ένδειξη της αναποφασιστικότητας που αν μη τι άλλο με διακρίνει - και δεν ήταν εύκολο να καταλήξω... Τελικά όμως επικράτησε η Ν-οστή επιθυμία μου στην οποία καλούμαι να συνδυάσω το λεμόνι με ...αμαρέτο. Και σε τι άλλο; Σε αυτό που αγαπώ! Cupcakes. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε... Να δω κατά πόσο θα πετύχει η ιδέα. Το σκέφτομαι και δεν έχω κουράγιο ούτε να περιμένω να το φτιάξω. Θα το ήθελα έτοιμο απευθείας για δοκιμή.. Δε ζητάω πολλά, έτσι;
Υλικά:
4 αυγά
3 κούπες αλεύρι
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
1 μπέικιν πάουντερ
4-5 κουτ. σουπ. αμαρέτο ή και παραπάνω ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. αραβοσιτέλαιο
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
Αυτά τα υλικά αποτελούν τη βάση του μείγματος, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι άλλο θέλουμε. Για παράδειγμα:
- ξηρούς καρπούς, όπως τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα
- κομματάκια μαύρης σοκολάτας
- αποξηραμένα κεράσια και αγριοκέρασα
- παπαρουνόσπορο
- ινδοκάρυδο
ή οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω υλικών.
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175oC στον αέρα.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά.
3. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το γάλα και ανακατεύουμε.
4. Προσθέτουμε το μπέικιν, τη βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Και τώρα το βασικό μας μείγμα είναι έτοιμο, οπότε ετοιμάζουμε μια σειρά από διαφορετικά cupcakes. Η συνταγή είναι μεγάλη και βγαίνουν πολλά φλυτζανοκεικάκια. Η δική μου εκτέλεση περιείχε:
- Αφράτα cupcakes με λεμόνι και αμαρέτο
- Cupcakes με λεμόνι, αμαρέτο και κομματάκια μαύρης κουβερτούρας
- Cupcakes με λεμόνι, αμαρέτο, κομματάκια μαύρης σοκολάτας και τριμμένους ξηρούς καρπούς
- Cupcakes με λεμόνι, αμαρέτο, κομματάκια μαύρης σοκολάτας και αποξηραμένα κεράσια και αγριοκέρασα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- Cupcakes με λεμόνι, αμαρέτο και παπαρουνόσπορο
Ψήσιμο:
Ψήνουμε κάθε "φουρνιά" 20-22 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν, ξεφορμάρουμε και... ετοιμάζουμε τον επόμενο γύρο με οποιαδήποτε από τις παραπάνω παραλλαγές ή με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας...
... και καλή μας τύχη! Μια δοκιμή κάθε είδους θα μας πείσει!
Η δοκιμή μας έπεισε!!! Αφράτα, νόστιμα, με υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Και σήκωναν και περισσότερο αμαρέτο! Δεν υπάρχει "κεικολάτρης" που να μην τα απολαύσει!
Και αφού βγήκαν πολλά cupcakes, ευκαιρία να κεράσει και η γιαγιά τις φιλενάδες της... Φαντάζεστε καμάρι; Να λοιπόν το βάζο που θα πάει η γιαγιά στη σημερινή συνάντηση με τις φιλενάδες!