Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά Αγγλία

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την ταινία "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη. 

Πρόκειται για τη μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη στη μεγάλη οθόνη. 

Πήγα να δω την ταινία για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί όλοι οι κριτικοί μιλούσαν με καλά λόγια για την ταινία και δεύτερον, γιατί μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει γυριστεί στην Άνδρο, που είχα τη χαρά να επισκεφτώ το περασμένο καλοκαίρι. Οπότε μου φάνηκε πολύ ελκυστική η ιδέα να μεταφερθώ ξανά μέσα από την ταινία, έστω και για λίγες ώρες, στα γραφικά σοκάκια και τα πανέμορφα τοπία του νησιού.

Και μετά τη σχεδόν τρίωρη προβολή, έχω να πω τα εξής:

- Η ταινία με συνεπήρε. Παρακολούθησα σχεδόν τρεις ώρες χωρίς να κουραστώ, χωρίς να βαρεθώ, χωρίς να χαθώ σε σκέψεις. Ζούσα τη ζωή των πρωταγωνιστών, αγωνιούσα μαζί τους, ανυπομονούσα για τις εξελίξεις.

- Ο τρόπος ζωής της ευκατάστατης οικογένειας στην Άνδρο του 1930 αντικατοπτρίζεται και στη σημερινή κατάσταση του νησιού. Τα αρχοντικά σπίτια, ο κόσμος, ο αέρας του νησιού... φανερώνουν την πρότερη ιστορία του.

- Οι ζωές των κατοίκων την εποχή εκείνη παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι άντρες ήταν ως επί το πλείστον ναυτικοί, πλοιοκτήτες, εφοπλιστές αργότερα, γεγονός που διακρίνεις εύκολα σε κάθε επίσκεψη στο νησί με τους ανδριάντες και τις επιγραφές για τις διάφορες δωρεές μεγάλων αντρών και οικογενειών του νησιού. Πίσω από όλα αυτά όμως, από την αίγλη και την πλούσια ζωή, κρύβονται απίστευτα δύσκολες στιγμές, ο διαρκής κίνδυνος με το να βρίσκεται κάποιος για χρόνια στη θάλασσα, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά μένουν πίσω στο νησί, περιμένοντας και ζώντας με τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες των συζύγων και των πατεράδων τους.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, όσα μου άρεσαν, όσα μου έμειναν αλλά δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα. Θα πω μόνο πως το σενάριο, η πλοκή, η μουσική, οι εικόνες της ταινίας, οι ερμηνείες κερδίζουν τον θεατή. Ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο είναι οι δύο πρωταγωνίστριες που είναι πρωτοεμφανιζόμενες, οπότε βλέποντάς τες στις πρώτες σκηνές, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι να περιμένεις, δε γνωρίζεις τις εκφράσεις τους, τις κινήσεις τους, όλα είναι μια διαρκής έκπληξη!

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αφιερώσετε ένα τρίωρο και να παρακολουθήσετε την ταινία!

Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Μ' αρέσει | 2012