Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Είναι το ποτό του καλοκαιριού, της άνοιξης και για μερικούς και του χειμώνα και του φθινοπώρου. Κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλους και μικρούς σε ηλικία αλλά και σε εμπειρία στο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό το ποτό που έχει κυριεύσει όλον τον κόσμο και αποτελεί την πιο συχνή επιλογή μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε από το σπίτι; Άραγε γνωρίζουμε το βιογραφικό της ή απλά την καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε ή και για να αρχίσουμε τα αναίτια χαμόγελα; Μην στενοχωριέστε... Ας αρχίσουμε το μάθημα για να είμαστε πότες αλλά και γνώστες!

Ιστορία της μπίρας

Η μπίρα πήρε το όνομα της από τους Ρωμαίους, από το λατινικό bibere που σημαίνει πίνω. Τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν και αναφέρονται στην τυχαία ανακάλυψη της ζύμωσης από τους Σουμέριους. Η παραγωγή μπίρας αναπτύχθηκε περισσότερο από τους Βαβυλώνιους και συνεχίστηκε από τους Αιγύπτιους που προσέθεταν χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της. Στην αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή ως κρίθινος οίνος σύμφωνα με τον Όμηρο.

Η μπίρα άρχισε να τελειοποιείται κατά τον Μεσαίωνα, όταν βοήθησε στον περιορισμό της πανώλης, λόγω του αλκοόλ και του βρασμού. Οι μοναστηριακές μπίρες εμφανίστηκαν λίγο αργότερα και το 1516 ο Δούκας της Βαυαρίας με το νόμο "περί καθαρότητας της μπίρας" ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια γερμανική μπίρα. Κάτι σαν το σύγχρονο ISO δηλαδή.

Τα κύρια συστατικά της μπίρας είναι τέσσερα, νερό σε αναλογία περίπου 95%, βύνη κριθαριού ή σιταριού ή καλαμποκιού ή άλλου δημητριακού, λυκίσκος (φυτό που τα άνθη του περιέχουν ρητίνες και αιθέρια έλαια) καθώς και μαγιά που αναλαμβάνει να ζυμώσει το γλεύκος και να το μετατρέψει σε μπίρα.

IMG 6002

Διαδικασία παραγωγής

Το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη. Διαβρέχεται, αφήνεται να βλαστήσει σε ειδικές δεξαμενές και μετά ξεραίνεται, ψήνεται και αφήνεται να ηρεμήσει για λίγες εβδομάδες.
Η βύνη αλέθεται και αναμιγνύεται με ζεστο νερό για να δημιουργήθεί ένας χυλός.Ο χυλός φιλτράρεται και μένει το γλεύκος (μούστος) που βράζεται σε μεγάλα καζάνια και στη συνέχεια προστίθεται ο λυκίσκος.

Το πικρό γλεύκος μπαίνει σε δοχεία περιδίνισης, μετά ψύχεται και δέχεται τη μαγιά για να ξεκινήσει η ζύμωση. Η ζύμωση διαρκεί μία περίπου εβδομάδα και μετά η μπίρα μεταφέρεται στα κελάρια όπου θα σιτευθεί από 3 μέχρι 30 ημέρες ανάλογα με τον τύπο της. Στη συνέχεια η μπίρα φιλτράρεται, ελέγχεται και συσκευάζεται σε μπουκάλια, κουτιά και βαρέλια.

IMG 6020

IMG 6046

Κατηγορίες μπίρας

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μπύρας η Lager και η Ale. Η Lager αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής και παρασκευάζεται από μαγιά η οποία κατά τη ζύμωση κατακάθεται στον πάτο του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε χαμηλή θερμοκρασία. Βασικές υποκατηγορίες είναι η Pilsener και η Dark Lager. Oι Αle μπίρες παρασκευάζονται από μαγιά που μετά τη ζύμωση ανεβαίνει στην επιφάνεια του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε υψηλές θερμοκρασίες. Βασικές υποκατηγορίες είναι οι Red Ale, Golden Ale, Weiss, Stout, Trappist.

Κάθε μπίρα έχει και το ποτήρι της

Οι Lager & Pilsener σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω.
Οι Dark Lager σερβίρονται σε κολονάτο ποτήρι με ανοιχτό στόμιο.
Οι Ale σερβίρονται σε ποτήρι με ευθείες πλευρές με διάμετρο στόμιου μικρότερη από τη διάμετρο του κορμού, ενώ μερικές Ale σερβίρονται σε ποτήρι τουλίπα.
Οι Weiss σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι με στόμιο που κλείνει στο τέλος.

Μια δυνατή μπίρα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 8% ή περισσότερο, μια μέση 4% - 7%, μια ελαφριά 1,5% - 3,5% και οι χωρίς αλκοόλ λιγότερο από 0,7%.

Ακόμα όμως και να τη βάλουμε στο ποτήρι δεν είναι κάτι απλό αλλά ολόκληρη επιστήμη.

Μπίρα από φιάλη χωρίς εναπαζύμωση στο μπουκάλι.

Η φιάλη και το ποτήρι κρατούνται υπό γωνία 45 μοιρών και ο λαιμός της φιάλης ακουμπά τα χείλη του ποτηριού. Γεμίζουμε το ποτήρι αργά ώστε ο αφρός να ανεβαίνει επάνω. Για περισσότερο αφρό ακολουθείται η ίδια τακτική αλλά με γρηγορότερο άδειασμα της φιάλης. Πίνετε μεγάλες γουλιές έτσι ώστε να πίνετε μπύρα χωρίς να χαλά το στρώμα του αφρού. Ο αφρός εγκλωβίζει το οξυγόνο (μπουρμπουλήθρες) και η μπίρα σας παραμένει φρέσκια για περισσότερη ώρα.

Μπίρα από φιάλη με επαναζύμωση στο μπουκάλι.

Γεμίζουμε το ποτήρι αργά μέχρι τη μέση. Κουνάμε κυκλικά τη φιάλη δεξιά και αριστερά ώστε να ανακατευτεί η μαγιά που έχει κατακαθίσει. Αδειάζουμε γρήγορα το υπόλοιπο της φιάλης στο ποτήρι. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος, ιδανικά πάνω στο αντίστοιχο σουβέρ με το λογότυπο προς την πλευρά εκείνου που σερβίρουμε.

Βαρελίσια Μπίρα

Ξεπλένουμε το ποτήρι με δροσερό νερό. Τοποθετούμε το ποτήρι κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45 μοιρών και φροντίζουμε η μπίρα να πέφτει στα τοιχώματα του ποτηριού. Κόβουμε τον πλεονάζοντα αφρό με ένα βρεγμένο κόφτη. Η μπίρα πρέπει να έχει ένα στρώμα αφρού πάχους 2 εκατοστών περίπου. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος.

Μπίρα και φαγητό

Συνδυάστε μια Lager μπίρα με ζυμαρικά, ριζότο, ορεκτικά, σαλάτες , ψητά λαχανικά και κοτόπουλο
Συνδυάστε μια Golden Ale με μοσχάρι και χοιρινό
Συνδυάστε μια Pilsener με ποικιλία τυριών και ψάρι
Συνδυάστε μια Trappist με επιδόρπια φρούτων
Συνδυάστε μια Weiss με αλλαντικά και λουκάνικα
Συνδυάστε μια Red Ale με σιροπιαστά και creme brulee
Συνδυάστε μια Dark Lager με επιδόρπια σοκολάτας
Συνδυάστε μια Stout με θαλασσινά και οστρακοειδή

IMG 6076

Και αν τώρα κάποιος σας πει "πάμε για μια μπίρα" μπορείτε να το παίξετε έξυπνοι γιατί μετά από αυτό το μάθημα δεν είστε μόνο πότες αλλά και γνώστες. Και για να μην ξεχνιόμαστε απολαύστε υπεύθυνα που λέει και η γνωστή καμπάνια για να μπορούμε να λέμε περισσότερα ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!

Πηγή: Αθηναΐκή Ζυθοποιία
Φωτογραφίες: maresei από το μουσείο της Heineken στο Amsterdam

Kείμενο: Γιώργος

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
13.01.2014

Χρυσές Σφαίρες 2014: Οι νικητές

Χρυσές Σφαίρες 2014: Οι νικητές

Αυτή η εβδομάδα ξεκινά κινηματογραφικά μια και σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ανακοινώθηκαν οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών για τη χρονιά που μας πέρασε.

Περισσότερα...
09.11.2014

7 ενδυματολογικές προτάσεις για τις 7 ημέρες της επόμενης εβδομάδας

7 ενδυματολογικές προτάσεις για τις 7 ημέρες της επόμενης εβδομάδας

Το τελευταίο μου απόκτημα είναι μια πλεκτή ζακέτα με κρόσσια. Οι ζακέτες γενικά μου αρέσουν πολύ και τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία της γκαρνταρόμπας μου. Ζακέτες σε διάφορα χρώματα, μήκη και στιλ έχουν διεισδύσει στη ντουλάπα μου και δε λένε να βγουν. Κατ' επέκταση έχουν κάπως αυξηθεί και τα T-shirts που αποτελούν το πρώτο επίπεδο στις ενδυματολογικές επιλογές μου, από πάνω μπαίνει η ζακέτα, κάπου πιο πάνω υπάρχει η σχεδόν μόνιμη κάλυψη του λαιμού είτε πρόκειται για φουλάρι είτε για κασκόλ είτε για κάποιον πλεκτό γιακά...

Περισσότερα...
13.12.2012

Christmastreestas II

Christmastreestas II

Aφού σας δείξαμε πως περνάμε στις Christmastreestas Days.. ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε άλλο ένα από τα δέντρα μας, έτσι για να μη νομίζετε ότι μόνο τσιμπoλογάμε όταν βρισκόμαστε..

Περισσότερα...
17.12.2013

Χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες

Χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά γίνονται; Δεν γίνονται!

Έτσι, μετά τα μελομακάρονα της Σοφίας και τα κουλουράκια κανέλας, ήρθε η ώρα για τους κουραμπιέδες της μητέρας! Το είχα υποσχεθεί άλλωστε, έναν χρόνο πριν ότι φέτος θα είμαι δίπλα της κατά την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων.

Περισσότερα...
14.10.2012
Η φύση στο σπίτι μας

Πείτε το μανία, ψύχωση, εμμονή αλλά σε κάθε εξόρμηση στο βουνό ή τη θάλασσα έχω την τάση να μαζεύω και κάτι, μια όμορφη πέτρα, ένα ξύλο σε περίεργο σχηματισμό, φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια, κοχύλια, καρπούς, οτιδήποτε μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο του σπιτιού φέρνοντας τη φύση στο σπίτι.

Περισσότερα...
22.08.2013
Avicii - Wake Me Up

Υπέροχο τραγούδι για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας δυναμικά και να αφυπνιστούμε...

Περισσότερα...
17.12.2015

Santa's Mailbox DIY

Santa's Mailbox DIY

Φέτος οι γιορτές στο σπίτι μας μπορεί να μην κινούνται σε πολύ ...γιορτινό κλίμα για διάφορους λόγους, όπως και η διάθεσή μας, αλλά η ανάγκη για εκτόνωση και δημιουργικότητα είναι έντονη. Και προφανώς βρίσκει διέξοδο σε χειροτεχνίες και γιορτινές κατασκευές, που σκοπό δεν έχουν τόσο να στολίσουν το σπίτι μας αλλά να δώσουν χαρά σε πολλά παιδάκια. Μία από αυτές τις χειροτεχνίες είναι η κατασκευή ενός αυτοσχέδιου γραμματοκιβωτίου για τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη.

Η σκέψη ήταν εξαρχής η επαναχρησιμοποίηση ενός παλιού κουτιού αντί της αγοράς ενός νέου. Έτσι ξεκίνησα με ένα κουτί από παπούτσια, πρόσθεσα χαρτόνι που είχε ξεμείνει από παλιές κατασκευές καρτών, προμηθεύτηκα και κάποια πρόσθετα υλικά και έφτασα στο τελικό αποτέλεσμα, το Santa's mailbox. Και μπορεί να μην ήταν όπως το είχα αρκετά φανταστεί, λιτό και πανέμορφο αλλά έστω και έτσι τη δουλειά του την έκανε και τα σχόλια που κέρδισε ήταν θετικά.

Περισσότερα...
23.04.2013

Trash Art και Shadow Art στην Ξάνθη

Trash Art και Shadow Art στην Ξάνθη

Μας αρέσει η έκθεση με θέμα το ΦΩΣ, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο «Π» των καπναποθηκών στην Ξάνθη. Ξεκίνησε την Παρασκευή και συνδυάζει μοναδικές τεχνοτροπίες και μεράκι με κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...
23.11.2012
Σπιτικό πέστο

Είδα αυτή τη φωτογραφία και ξεσηκώθηκα για pesto σήμερα! Σκόρδο, βασιλικός, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, λατρεμένη παρμεζάνα για ασβέστιο και μαύρο πιπέρι πάνω από μια γαβάθα πένες...

Περισσότερα...
01.09.2015

Maresei's summertime 2015

Maresei's summertime 2015

Καλοκαιρινές στιγμές, ξένοιαστες, με παρέα ή χωρίς, στη θάλασσα τον περισσότερο καιρό αλλά και με ένα πέρασμα από το βουνό... Γεμίσαμε μπαταρίες; Μάλλον ναι! Χαλαρώσαμε, ανανεωθήκαμε, προσπαθήσαμε να αφήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τη δύσκολη επικαιρότητα του καλοκαιριού και το διαρκές κύμα ανησυχίας για το αύριο και... επιστρέψαμε! Στις καθημερινές μας ενασχολήσεις, στις δουλειές, στο σπίτι, στους φίλους μας, στην παρέα του maresei μας!

Περισσότερα...
10.01.2013
Nick Cave & The Bad Seeds - We No Who U R

Ξεκινήσαμε την ημέρα μας μουσικά με μια νέα κυκλοφορία και την κλείνουμε με τον ίδιο τρόπο..

Περισσότερα...
01.02.2013

Σοκολατάκια με μανταρίνι και καρύδια

Σοκολατάκια με μανταρίνι και καρύδια

Διανύουμε την εβδομάδα γαστρονομίας, όπως θα έχετε μάλλον καταλάβει. Κάθε μέρα και μια συνταγή για δημιουργικούς κουζινοπειραματισμούς.

Περισσότερα...
21.04.2013

Ένα τζάκι την άνοιξη

Ένα τζάκι την άνοιξη

Μας αρέσει τόσο που ήρθε η άνοιξη, που έχει πρασινίσει η φύση, που πάψαμε πια να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδια, που ξυπνάμε το πρωί κι έχει φως, που ακόμα και το πρωινό σφουγγάρισμα στο μπαλκόνι είναι ευχάριστο επειδή τα ανθισμένα λουλούδια μας κρατούν συντροφιά.. Μας αρέσει που η ατμόσφαιρα δε μυρίζει πια ξύλο που καίγεται ούτε πέλετ. Μας αρέσει που κυκλοφορούμε χωρίς ομπρέλα και πάντα με γυαλιά ηλίου.. Μας αρέσει που μυρίζει καλοκαίρι και που ξεκινούν τα πρώτα σχέδια για διακοπές.. Μας αρέσει που φέρνουμε την άνοιξη στο σπίτι με χαρούμενα χρώματα και με φυτά..

Περισσότερα...
29.12.2012

Φρέσκος χυμός από φρούτα εποχής

Φρέσκος χυμός από φρούτα εποχής

Ένα μήλο και δυο ώριμα ακτινίδια μαζί με λίγο νερό μπορούν να γίνουν ένας πολύ νόστιμος και θρεπτικός χυμός.

Περισσότερα...
24.11.2013
Katerine Duska - One in a Million

Πολλά μπράβο στην Κατερίνα Ντούσκα! Η οποία σίγουρα είναι "One in a Million".

Περισσότερα...
04.12.2012
Θεσσαλονίκη: Ένας από τους καλύτερους προορισμούς για το 2013

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για το 2013 σύμφωνα με το National Geographic.

Περισσότερα...
28.01.2014

Στα 5 πρώτα το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης

Στα 5 πρώτα το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης

Στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης είχα την τύχη να βρεθώ πριν 6 περίπου μήνες. Δε σας κρύβω πως με εντυπωσίασε. Ο χώρος, το μενού, τα πιάτα ήταν πολύ καλά. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην παραδέχτω πως και έχω φάει καλύτερο φαγητό και έχω βρεθεί σε πιο όμορφο χώρο με καλύτερο σέρβις. Ωστόσο, το σύνολο όσων προσφέρει το συγκεκριμένο εστιατόριο άφησε όλη την παρέα ιδιαίτερα ικανοποιημένη με μεγαλύτερο ατού βέβαια την υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και τους γύρω λόφους.

Περισσότερα...
30.11.2012

2012 World Press Photos

2012 World Press Photos

Μπαίνοντας το καλοκαίρι στον κεντρικό σταθμό της Στουργκάρδης στη Γερμανία, με μεγάλη έκπληξη αντικρίσαμε μια έκθεση με τις καλύτερες φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο το 2011.

Περισσότερα...
23.02.2013
Σαββατόβραδο στο σπίτι

Όσοι μείναμε σπίτι, ετοιμάζουμε στα γρήγορα ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά, ανοίγουμε ένα ωραίο μπουκάλι κρασί..

Περισσότερα...
18.09.2014

Με έμφαση στο περιτύλιγμα ΙΙ

Με έμφαση στο περιτύλιγμα ΙΙ

 

Πολλές φορές η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Άλλη μια πρόταση λοιπόν για μοναδικές συσκευασίες δώρων φτιαγμένες με τα χεράκια μας!

Περισσότερα...
10.01.2016

Χειροποίητο ψωμί με ανάμικτα άλευρα

Χειροποίητο ψωμί με ανάμικτα άλευρα

Νόστιμο και τραγανό, φρέσκο και ευωδιαστό! Ψωμάκι που αγαπάμε και συχνά το προτιμάμε...

Περισσότερα...
29.05.2013
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013

Αυτό το Σάββατο εκτός από το καλοκαίρι ξεκινάει και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου! Το θέατρο, η μουσική, ο χορός και τα εικαστικά έχουν την τιμητική τους και μας επιφυλάσσουν αρκετά ενδιαφέρουσες πολιτιστικές βραδιές.

Περισσότερα...
20.09.2014

Operalia, όπως λέμε “Να η ευκαιρία” στην όπερα

Operalia, όπως λέμε “Να η ευκαιρία” στην όπερα

Στη χώρα μας έχουμε δει κατά καιρούς πολλά μουσικά talent shows τύπου Fame Story, Super Idol, Pop Stars, Dream Show, The Voice (προφανώς θα ξεχνάμε και κάποια!) να δίνουν την ευκαιρία σε νέους ανερχόμενους τραγουδιστές να αναδείξουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα για να ξεκινήσουν την καριέρα τους, ενώ κάποιοι από αυτούς μεσουρανούν πλέον στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας (και μπράβο τους!).

Περισσότερα...