Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Είναι το ποτό του καλοκαιριού, της άνοιξης και για μερικούς και του χειμώνα και του φθινοπώρου. Κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλους και μικρούς σε ηλικία αλλά και σε εμπειρία στο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό το ποτό που έχει κυριεύσει όλον τον κόσμο και αποτελεί την πιο συχνή επιλογή μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε από το σπίτι; Άραγε γνωρίζουμε το βιογραφικό της ή απλά την καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε ή και για να αρχίσουμε τα αναίτια χαμόγελα; Μην στενοχωριέστε... Ας αρχίσουμε το μάθημα για να είμαστε πότες αλλά και γνώστες!

Ιστορία της μπίρας

Η μπίρα πήρε το όνομα της από τους Ρωμαίους, από το λατινικό bibere που σημαίνει πίνω. Τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν και αναφέρονται στην τυχαία ανακάλυψη της ζύμωσης από τους Σουμέριους. Η παραγωγή μπίρας αναπτύχθηκε περισσότερο από τους Βαβυλώνιους και συνεχίστηκε από τους Αιγύπτιους που προσέθεταν χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της. Στην αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή ως κρίθινος οίνος σύμφωνα με τον Όμηρο.

Η μπίρα άρχισε να τελειοποιείται κατά τον Μεσαίωνα, όταν βοήθησε στον περιορισμό της πανώλης, λόγω του αλκοόλ και του βρασμού. Οι μοναστηριακές μπίρες εμφανίστηκαν λίγο αργότερα και το 1516 ο Δούκας της Βαυαρίας με το νόμο "περί καθαρότητας της μπίρας" ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια γερμανική μπίρα. Κάτι σαν το σύγχρονο ISO δηλαδή.

Τα κύρια συστατικά της μπίρας είναι τέσσερα, νερό σε αναλογία περίπου 95%, βύνη κριθαριού ή σιταριού ή καλαμποκιού ή άλλου δημητριακού, λυκίσκος (φυτό που τα άνθη του περιέχουν ρητίνες και αιθέρια έλαια) καθώς και μαγιά που αναλαμβάνει να ζυμώσει το γλεύκος και να το μετατρέψει σε μπίρα.

IMG 6002

Διαδικασία παραγωγής

Το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη. Διαβρέχεται, αφήνεται να βλαστήσει σε ειδικές δεξαμενές και μετά ξεραίνεται, ψήνεται και αφήνεται να ηρεμήσει για λίγες εβδομάδες.
Η βύνη αλέθεται και αναμιγνύεται με ζεστο νερό για να δημιουργήθεί ένας χυλός.Ο χυλός φιλτράρεται και μένει το γλεύκος (μούστος) που βράζεται σε μεγάλα καζάνια και στη συνέχεια προστίθεται ο λυκίσκος.

Το πικρό γλεύκος μπαίνει σε δοχεία περιδίνισης, μετά ψύχεται και δέχεται τη μαγιά για να ξεκινήσει η ζύμωση. Η ζύμωση διαρκεί μία περίπου εβδομάδα και μετά η μπίρα μεταφέρεται στα κελάρια όπου θα σιτευθεί από 3 μέχρι 30 ημέρες ανάλογα με τον τύπο της. Στη συνέχεια η μπίρα φιλτράρεται, ελέγχεται και συσκευάζεται σε μπουκάλια, κουτιά και βαρέλια.

IMG 6020

IMG 6046

Κατηγορίες μπίρας

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μπύρας η Lager και η Ale. Η Lager αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής και παρασκευάζεται από μαγιά η οποία κατά τη ζύμωση κατακάθεται στον πάτο του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε χαμηλή θερμοκρασία. Βασικές υποκατηγορίες είναι η Pilsener και η Dark Lager. Oι Αle μπίρες παρασκευάζονται από μαγιά που μετά τη ζύμωση ανεβαίνει στην επιφάνεια του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε υψηλές θερμοκρασίες. Βασικές υποκατηγορίες είναι οι Red Ale, Golden Ale, Weiss, Stout, Trappist.

Κάθε μπίρα έχει και το ποτήρι της

Οι Lager & Pilsener σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω.
Οι Dark Lager σερβίρονται σε κολονάτο ποτήρι με ανοιχτό στόμιο.
Οι Ale σερβίρονται σε ποτήρι με ευθείες πλευρές με διάμετρο στόμιου μικρότερη από τη διάμετρο του κορμού, ενώ μερικές Ale σερβίρονται σε ποτήρι τουλίπα.
Οι Weiss σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι με στόμιο που κλείνει στο τέλος.

Μια δυνατή μπίρα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 8% ή περισσότερο, μια μέση 4% - 7%, μια ελαφριά 1,5% - 3,5% και οι χωρίς αλκοόλ λιγότερο από 0,7%.

Ακόμα όμως και να τη βάλουμε στο ποτήρι δεν είναι κάτι απλό αλλά ολόκληρη επιστήμη.

Μπίρα από φιάλη χωρίς εναπαζύμωση στο μπουκάλι.

Η φιάλη και το ποτήρι κρατούνται υπό γωνία 45 μοιρών και ο λαιμός της φιάλης ακουμπά τα χείλη του ποτηριού. Γεμίζουμε το ποτήρι αργά ώστε ο αφρός να ανεβαίνει επάνω. Για περισσότερο αφρό ακολουθείται η ίδια τακτική αλλά με γρηγορότερο άδειασμα της φιάλης. Πίνετε μεγάλες γουλιές έτσι ώστε να πίνετε μπύρα χωρίς να χαλά το στρώμα του αφρού. Ο αφρός εγκλωβίζει το οξυγόνο (μπουρμπουλήθρες) και η μπίρα σας παραμένει φρέσκια για περισσότερη ώρα.

Μπίρα από φιάλη με επαναζύμωση στο μπουκάλι.

Γεμίζουμε το ποτήρι αργά μέχρι τη μέση. Κουνάμε κυκλικά τη φιάλη δεξιά και αριστερά ώστε να ανακατευτεί η μαγιά που έχει κατακαθίσει. Αδειάζουμε γρήγορα το υπόλοιπο της φιάλης στο ποτήρι. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος, ιδανικά πάνω στο αντίστοιχο σουβέρ με το λογότυπο προς την πλευρά εκείνου που σερβίρουμε.

Βαρελίσια Μπίρα

Ξεπλένουμε το ποτήρι με δροσερό νερό. Τοποθετούμε το ποτήρι κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45 μοιρών και φροντίζουμε η μπίρα να πέφτει στα τοιχώματα του ποτηριού. Κόβουμε τον πλεονάζοντα αφρό με ένα βρεγμένο κόφτη. Η μπίρα πρέπει να έχει ένα στρώμα αφρού πάχους 2 εκατοστών περίπου. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος.

Μπίρα και φαγητό

Συνδυάστε μια Lager μπίρα με ζυμαρικά, ριζότο, ορεκτικά, σαλάτες , ψητά λαχανικά και κοτόπουλο
Συνδυάστε μια Golden Ale με μοσχάρι και χοιρινό
Συνδυάστε μια Pilsener με ποικιλία τυριών και ψάρι
Συνδυάστε μια Trappist με επιδόρπια φρούτων
Συνδυάστε μια Weiss με αλλαντικά και λουκάνικα
Συνδυάστε μια Red Ale με σιροπιαστά και creme brulee
Συνδυάστε μια Dark Lager με επιδόρπια σοκολάτας
Συνδυάστε μια Stout με θαλασσινά και οστρακοειδή

IMG 6076

Και αν τώρα κάποιος σας πει "πάμε για μια μπίρα" μπορείτε να το παίξετε έξυπνοι γιατί μετά από αυτό το μάθημα δεν είστε μόνο πότες αλλά και γνώστες. Και για να μην ξεχνιόμαστε απολαύστε υπεύθυνα που λέει και η γνωστή καμπάνια για να μπορούμε να λέμε περισσότερα ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!

Πηγή: Αθηναΐκή Ζυθοποιία
Φωτογραφίες: maresei από το μουσείο της Heineken στο Amsterdam

Kείμενο: Γιώργος

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
18.05.2015

Παιχνίδι στο καθιστικό, ποιοτικό και ήρεμο

Παιχνίδι στο καθιστικό, ποιοτικό και ήρεμο

Έχω καιρό τώρα που ζορίζομαι στην ιδέα ότι το πάντα περιποιημένο, σουλουπωμένο, τακτοποιημένο, όμορφο, χωρίς ριχτάρια, χωρίς περιττά πράγματα σαλόνι - καθιστικό μου τείνει να γίνει παιδότοπος σε μόνιμη κατάσταση πανικού. Και δεν είναι μόνο η ιδέα, είναι και η θέα. Κάθε που φορά που βλέπω το σαλόνι τόσο ανάστατο και τόσο... πολύχρωμο, κάτι με πιάνει.

Και σκεφτείτε ότι ήμουν από αυτούς που έλεγα ότι το παιδί θα παίζει στο δικό του δωμάτιο και δε θα κουβαλάει τα παιχνίδια του στο σαλόνι αλλά στην πράξη δεν το βρήκα τόσο εύκολο (και αν εσείς το κάνατε πείτε μου πώς). Το παιδί θέλει παρέα και θέλεις και εσύ και παράλληλα πρέπει να μαγειρέψεις, να πλύνεις πιάτα, να ζεστάνεις νερό και ένα σωρό άλλες δουλειές που καλώς ή κακώς γίνονται παράλληλα με το παιχνίδι τουλάχιστον όσο το παιδί είναι μικρό και ακόμα δεν πολυπαίζει μόνο του ή όταν είναι σε αυτή την τόσο χαριτωμένη μα συνάμα τόσο κουραστική φάση που η λέξη ΜΑΜΑ βγαίνει από το στόμα του κάθε λεπτό.

Περισσότερα...
29.10.2012
Η Blair Eadie προτείνει να φορέσουμε γαλότσες

Φθινοπωρινός καιρός, βροχή, ομίχλη, ήλιος και πάλι βροχή... Καιρός για γαλότσες!

Περισσότερα...
23.01.2013

Οι κρεμάστρες στο προσκήνιο και πάλι

Οι κρεμάστρες στο προσκήνιο και πάλι

Θυμάστε τις προτάσεις μας για την εναλλακτική χρήση των κρεμαστρών στους τοίχους είτε με αφίσες, εικόνες και σκίτσα είτε με τα σεμεδάκια της γιαγιάς;

Περισσότερα...
27.03.2017

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά

Στενές επαφές τρίτου τύπου με μελάνια, πλοκάμια, και διάφορα άλλα γλιστερά πράγματα

Χθες αναμετρήθηκα για πρώτη φορά με ένα καλαμάρι που ταξίδεψε από τη Λήμνο σε ένα φελιζόλ. Ψαρεμένο από καλούς μας φίλους, λάτρεις και επαγγελματίες της θάλασσας και του κόσμου της. Στις διακοπές μας στο μαγικό αυτό νησί, (χρωστάω άρθρο αν καταφέρω να ανακτήσω τις φωτογραφίες από τον σκληρό που μας άφησε χρόνους) όπου ο θαλάσσιος πληθυσμός κινδύνεψε με εξαφάνιση εξαιτίας μας, μεταξύ άλλων λιχουδιών η Εύα μας μαγείρεψε ένα εκπληκτικό γεμιστό ψητό καλαμάρι με ντόπια τυριά και μυρωδικά. Όταν παρέλαβα λοιπόν αυτό το υπέροχο αλμυρό δεματάκι θέλησα να αναβιώσω τη συνταγή της όπως υπήρχε στη γευστική μου μνήμη.

Περισσότερα...
06.01.2013

Lana Del Rey - Blue Jeans

Lana Del Rey - Blue Jeans

Mια και αναφερθήκαμε στις εναλλακτικές χρήσεις των blue jeans ας απολαύσουμε τη Lana Del Rey στο ομώνυμο κομμάτι..

Περισσότερα...
22.03.2013
Τα πουκάμισα σε πρώτο πλάνο

Ο καιρός όλο και βελτιώνεται και μπορούμε σιγά σιγά να φέρουμε τα πουκάμισά μας στο προσκήνιο αναδεικνύοντάς τα!

Περισσότερα...
13.06.2013
Τρεις εμφανίσεις για τις βόλτες στην πόλη

Τρεις ενδυματολογικές προτάσεις από την Alyson Haley για τις ηλιόλουστες βόλτες μας στην πόλη..

Περισσότερα...
23.11.2012
Πρωινός καφές

Ένα περιποιημένο καφεδάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ιδιαίτερα το πρωί.

Περισσότερα...
09.06.2013
Τι να φορέσω;

H Blair Eadie ξαναχτυπά.. με άκρως καλοκαιρινό look, το οποίο ονομάζει "americana".

Περισσότερα...
05.05.2013

Ο πρώτος μεζές

Ο πρώτος μεζές

Η πρώτη λιχουδιά μόλις έφτασε στο τραπέζι μας..

Περισσότερα...
11.03.2014

Semi-Gianduga κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας

Semi-Gianduga κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας

Μια νέα φίλη του maresei.gr επέλεξε να μοιραστεί μαζί μας μια από τις αγαπημένες της συνταγές.

Tην καλωσορίζουμε λοιπόν στην παρέα μας και μοιραζόμαστε τη χαρά μας μαζί σας.

Περισσότερα...
03.04.2013
Ανεβαίνοντας στο Μέτσοβο

Στο δρόμο για το Μέτσοβο, πριν λίγες εβδομάδες...

Περισσότερα...
31.03.2013
Διακοσμήστε το σπίτι σας στην εξοχή ή σαν να είναι στην εξοχή

Αν σας άρεσαν οι προτάσεις με τα πολλά κάδρα στον τοίχο, με τις διαφορετικές σε μέγεθος και χρώμα κορνίζες... Για θυμηθείτε τες:

Περισσότερα...
07.12.2012

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Όταν αγαπάς τα Χριστούγεννα ένα στολισμένο δέντρο δεν είναι ποτέ αρκετό! Με λίγες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε σε όλο το σπίτι χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Θα σας δώσουμε μερικές ιδέες και φυσικά θα χαρούμε να μάθουμε και τις δικές σας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα...
18.01.2013

Πάμε για πεζοπορία

Πάμε για πεζοπορία

στο πιο κοντινό ποτάμι...

Περισσότερα...
16.04.2013

Μαγειρεύοντας

Μαγειρεύοντας

πολύχρωμα με πράσινες και κόκκινες πιπεριές..

Περισσότερα...
29.08.2014

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Είναι το ποτό του καλοκαιριού, της άνοιξης και για μερικούς και του χειμώνα και του φθινοπώρου. Κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλους και μικρούς σε ηλικία αλλά και σε εμπειρία στο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό το ποτό που έχει κυριεύσει όλον τον κόσμο και αποτελεί την πιο συχνή επιλογή μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε από το σπίτι; Άραγε γνωρίζουμε το βιογραφικό της ή απλά την καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε ή και για να αρχίσουμε τα αναίτια χαμόγελα; Μην στενοχωριέστε... Ας αρχίσουμε το μάθημα για να είμαστε πότες αλλά και γνώστες!

Περισσότερα...
28.05.2013
Τι να φορέσω;

Να και η ενδυματολογική μας πρόταση για τη σημερινή απογευματινή μας βόλτα και όχι μόνο..

Περισσότερα...
09.02.2013
Ενδυματολογικές προτάσεις για ζευγάρια

Για να μην αφήνουμε παραπονεμένους και τους άντρες φίλους μας, οι τρεις εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε στο Pinterest αυτή τη φορά αφορούν και τα δύο φύλα..

Περισσότερα...
26.06.2015

FLOW by DIMY

FLOW by DIMY

Κι έτσι απλά, έρχεται ο έρωτας μια μέρα στη ζωή και τα αλλάζει όλα... Γεννιούνται ήχοι και λόγια που δεν έχουν ακουστεί. Όσα δεν μπορούσες, ξαφνικά τα μπορείς. Αρκεί μόνο να αφήνεις τη ζωή να κυλήσει, μέχρι ο ίδιος να γίνεις η αγάπη...

Περισσότερα...
06.05.2014
Pharrell Williams - Happy

Ώρα για μουσική!

"..Clap along if you feel like that's what you wanna do.."

Περισσότερα...