Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνδρος: Ένα αρχοντικό νησί με μαγευτικές παραλίες

Άνδρος: Ένα αρχοντικό νησί με μαγευτικές παραλίες

Η Άνδρος ήταν ο τόπος προορισμού στις περσινές μας διακοπές. Ο βασικός λόγος επιλογής του νησιού ήταν η κοντινή απόσταση από το πλησιέστερο σε μας λιμάνι της Ραφήνας. Περίπου 2 ώρες με το πλοίο. Ικανοποιητικός χρόνος δεδομένου ότι λόγω ειδικών συνθηκών το στομάχι μου δεν άντεχε πολλές δοκιμασίες.

Δεν είχα ακούσει ούτε διαβάσει πολλά για το νησί ούτε είχα δει φωτογραφίες, οπότε δεν ήξερα τι να περιμένω. Φανταζόμουν ένα κλασικό κυκλαδονήσι με λιμάνι το Γαύριο και τόπο της δικής μας διαμονής το Μπατσί.

Δευτέρα πρωί-πρωί λοιπόν επιβιβαστήκαμε στο πλοίο της γραμμής και περίπου δύο ώρες μετά φτάσαμε στο ήσυχο ακόμα Γαύριο. Μπήκαμε γρήγορα στο αυτοκίνητο και κατευθυνθήκαμε προς το Μπατσί. Εκεί ήταν η ζωή από όσο είχαμε μάθει, κοντά σε γνωστές παραλίες, εκεί φροντίσαμε και εμείς εκ των προτέρων να κλείσουμε δωμάτια.

Φτάνοντας στο Μπατσί νωρίς, η ησυχία που επικρατούσε, η πρωινή δροσιά, η γαλήνια θάλασσα με λιγοστούς λουόμενους και οι καταστηματάρχες που άνοιγαν σιγά σιγά τα μαγαζιά τους μας υποδέχτηκαν.

Andros-201

Απολαύσαμε το πρωινό μας με θέα τη θάλασσα, εντοπίσαμε το κατάλυμά μας, αργότερα βολευτήκαμε στο δωμάτιο και βουρ... για την κοντινή παραλία του Αγίου Πέτρου και τις άλλες γειτονικές σε αυτήν. Εξαιρετικά νερά, ωραία αμμουδιά, κοσμική παραλία, αν και λόγω εποχής (τέλος καλοκαιριού), ο κόσμος ήταν περιορισμένος. Καλύτερα για μας! Περάσαμε όμορφα!

Andros-465

Andros-459

"Υπάρχουν και άλλες παραλίες", μας είπαν οι ντόπιοι αλλά κάποιες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες. "Αξίζει τον κόπο όμως, να πάτε". Το βάλαμε στο πρόγραμμα λοιπόν.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών το βγάλαμε απολαμβάνοντας φουρτάλια και άλλες τοπικές λιχουδιές και το εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα από ένα υπέροχο μπαλκόνι στα ορεινά του νησιού. Ούτε αυτό ήταν πολύ εύκολα προσβάσιμο αλλά και σε αυτό άξιζε τον κόπο η επίσκεψη. Η θέα ήταν μοναδική και το ηλιοβασίλεμα τόσο μα τόσο όμορφο! Μας χάρισε και το wallpaper του περασμένου Σεπτέμβρη. Με αυτή τη θέα και με τον χάρτη ανά χείρας λοιπόν, κάναμε έναν σχετικό προγραμματισμό για τις επόμενες μέρες στο νησί. Τι θα βλέπαμε, πού θα πηγαίναμε...

Andros-220

Andros-218

Η επόμενη μέρα μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, μας βρήκε στην αρχοντική Χώρα της Άνδρου. Γραφική, αριστοκρατική, γοητευτική! Θα μπορούσα να την περιγράψω με ένα σωρό επίθετα. Κοσμοπολίτικο και τουριστικό το Μπατσί αλλά η Χώρα είναι η χαρά του επισκέπτη, που του αρέσει να βολτάρει στα σοκάκια, μαγεμένος από την ιστορία και το ιδιαίτερο χρώμα που αποπνέει. Νιώθαμε ότι ήμασταν από τους λίγους τουρίστες. Λες και οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας ήταν ντόπιοι ή επισκέπτες τακτικοί, εναρμονισμένοι απόλυτα με τον τρόπο ζωής στο νησί. Δυνατή στιγμή της ημέρας ήταν οι εκπληκτικοί μεζέδες που δοκιμάσαμε σε κεντρικότατη ταβέρνα, ενώ αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψή μας στα Άχλα. Μα τι παραλία! Σκέτη αποκάλυψη!

Andros-240

Andros-244

Andros-245

Andros-273

Πήγαμε με καραβάκι. Ευτυχώς δεν κουνούσε πολύ. Αφήσαμε τη χώρα, αποχαιρετώντας προσωρινά τον αφανή Ναύτη και φτάσαμε στην παραλία περνώντας από την πύλη με τα βράχια, γεμάτοι δέος. Μα πόσο όμορφη ήταν η παραλία που φανερώθηκε μπροστά μας! Πόσο μαγική ήταν η στιγμή που αποβιβαστήκαμε στα Άχλα! Ήταν και οι απογεματινές αχτίδες του ήλιου που έκαναν το τοπίο ακόμα πιο ειδυλλιακό! Η θάλασσα εκπληκτική, η αμμουδιά καθαρή, το μπάνιο μας απολαυστικό!

Andros-351

Andros-354

Andros-362

Andros-413

Andros-439

Andros-449

Εκτός από τα Άχλα και πέρα από τις βραδινές μας βόλτες στο Μπατσί, επισκεφτήκαμε και την υπέροχη παραλία του Ζόρκου. Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να είναι δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο! Η θέα του κολπίσκου από ψηλά, λίγο πριν φτάσεις στην παραλία είναι μαγευτική, ενώ τα καταγάλανα νερά περιμένουν να σε δροσίσουν για καλωσόρισμα! Η συνολική εικόνα είναι απίθανη! Θες να σταματήσεις το χρόνο. Είναι ο ορισμός του "Θέλω μια παραλία να χαλαρώσω... να κάτσω και να λιώσω...".

Andros-325 

Andros-330

Οι βόλτες συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να τριγυρίσουμε περισσότερο στο νησί, ανακαλύπτοντας πως οι ομορφιές είναι πολλές. Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως όπου και αν καθίσαμε για φαγητό, στη Χώρα, το Μπατσί ή το Γαύριο, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Και δεν είμαστε εύκολοι πελάτες! Οι μερίδες ήταν χορταστικές, η ποιότητα υψηλή και οι τιμές πολύ προσιτές. Φαίνεται πως οι ντόπιοι δεν απευθύνονται σε τουρίστες της μιας φοράς. Θέλουν να διατηρούν σταθερή πελατεία. 

Μιλώντας για βόλτες, πρέπει να σημειώσω ότι επιχειρήσαμε και μια επίσκεψη στο ξακουστό "Πήδημα της γριάς", μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, όμως οι ειδικές συνθήκες (που σας ανέφερα και στην αρχή), δε μας επέτρεψαν να φτάσουμε στην παραλία. Δεν πειράζει όμως, έχουμε έναν ακόμα λόγο να ξαναπάμε στο νησί.

Φεύγοντας από την Άνδρο μετά από πέντε μέρες διακοπών, μας έμειναν άριστες εντυπώσεις. Η Χώρα, οι παραλίες, το φαγητό, είναι τρεις παράμετροι που δύσκολα συνδυάζονται σε ένα μέρος διακοπών. Βέβαια το οδικό δίκτυο στο νησί, όπως και σε όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά δεν είναι το καλύτερο δυνατό, όμως - πάντα με προσοχή - είναι ό,τι χρειάζεται για να ανεβαίνει η α-ν-δρεναλίνη μας! 

Χρήσιμα στοιχεία για το νησί:

- Πληροφορίες για την Άνδρο
- Ο καιρός στην Άνδρο και άλλη μια πηγή για τον καιρό στην Άνδρο

ΥΓ. Και κάποιοι ακόμα πήγαν πέρυσι στην Άνδρο, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιπλάνησης στις Κυκλάδες και μας έγραψαν την εμπειρία τους εδώ.

Μ' αρέσει | 2012