Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δρόμοι Μανιταριού 2014 στη Λάβδα Γρεβενών

Δρόμοι Μανιταριού 2014 στη Λάβδα Γρεβενών

Εδώ και λίγα χρόνια στη χώρα μας υπάρχει ένα μουσείο διαφορετικό απ' τ' άλλα. Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη φύση και σε είδη που μας προσφέρει απλόχερα, ένα μουσείο μανιταριών! Και πού αλλού θα μπορούσε να βρίσκεται αυτό το μουσείο, πέρα από την ευρύτερη περιοχή της Πόλης των Μανιταριών;

Στα ορεινά των Γρεβενών, λοιπόν, στο καταπράσινο χωριό που ακούει στο όνομα Λάβδα, τον Νοέμβριο του 2011 ιδρύθηκε Μουσείο Μανιταριών. Έκτοτε κάθε χρόνο, αρχές καλοκαιριού, διοργανώνονται εκδηλώσεις με θέμα τα Μανιτάρια. Φέτος οι "Δρόμοι του Μανιταριού" πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 30-31/5 και 1/6 και οδήγησαν στη Λάβδα μανιτραφόφιλους και εν γένει φυσιολάτρες.

Στο πανέμορφο χωριό φτάνει κανείς είτε μέσω του δρόμου που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας είτε μέσω του δρόμου που οδηγεί προς το Σπήλαιο Γρεβενών. Οι πινακίδες σε καθοδηγούν άνετα.

DSCN8329

DSCN8337

DSCN8340

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, περιελάμβανε εξορμήσεις στη φύση για αναζήτηση - ταυτοποίηση μανιταριών, πεζοπορία, σεμινάρια, γευσιγνωσία αλλά και διασκέδαση. Βέβαια σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη φύση υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού, οπότε το μόνο αρνητικό ειδικά φέτος, ήταν η πρώιμη καρποφορία. Όπως μας ενημέρωσαν ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Δημήτρης Μπόλης και ο πρόεδρος των μανιταρόφιλων κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, τα μανιτάρια φέτος ήταν πολλά αλλά η καρποφορία τους δε συνέπεσε χρονικά με τις εκδηλώσεις. Οπότε τι να κάνουμε... με τον καιρό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς.

DSCN8347

DSCN8349

DSCN8356

DSCN8360

DSCN8362

Η αναζήτηση μπορεί να μην απέδωσε αλλά είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε σε μανιταρότοπους, να απολαύσουμε την καταπράσινη ανοιξιάτικη φύση, να δούμε πως οι τρουφοκυνηγοί εντοπίζουν την τρούφα, να κάνουμε νέες επαφές και γνωριμίες.

DSCN8376

DSCN8383

DSCN8389

DSCN8398

Η μη ανεύρεση μανιταριών καθόλου βέβαια δεν επηρέασε ούτε τη διάθεση των "Μανιταρόκ" ούτε και τη διάθεση του κόσμου. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου ένα καταπληκτικό γλέντι έκλεισε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων.

DSCN8403

DSCN8415

Όμως η ορειβασία και ξενάγηση σε νέα μονοπάτια και οι μανιταρογεύσεις της τρίτης και τελευταίας μέρας ήταν άλλο πράγμα. Οι maître των μανιταριών έβαλαν όλη τους την τέχνη, έψησαν και μαγείρεψαν άγρια φυσικά μανιτάρια που μαζεύτηκαν σε άλλες περιοχές του ορεινού όγκου, η δε φιλοξενία και οι συνολικές εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές. Στήθηκε ένα ακόμη γλέντι και ακόμη "γλείφουμε" τα χέρια και τα χείλη μας... Πάντα τέτοια και του χρόνου ακόμη καλύτερα...

lavda2014 64

lavda2014 3

lavda2014 208

Μ' αρέσει | 2012