Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο παραμυθένιο Φαράγγι της Καλυψώς

Στο παραμυθένιο Φαράγγι της Καλυψώς

Το φαράγγι της Καλυψώς, στα ανατολικά του Κισσάβου, πάνω απ' την περιοχή του Κόκκινου Νερού, είναι πανέμορφο. Ειδικά κατά το χρονικό διάστημα τέλος άνοιξης - αρχές καλοκαιριού είναι η ιδανική περίοδος για μια επίσκεψη.

Το καταπράσινο τοπίο, τα νερά που τρέχουν και σχηματίζουν τους τρεις μικρούς αλλά καταπληκτικούς καταρράκτες με τις αντίστοιχες βάθρες, η απόλυτη επαφή με τη φύση, το κελάηδημα των αηδονιών, που λόγω του σημείου (δροσιά, ίσκιος, ησυχία) δε σταματούν μέρα και νύχτα να "τραγουδούν", σε αποζημιώνουν με το παραπάνω. Καμία σχέση με την περσινή επίσκεψη στα τέλη Αυγούστου. Επειδή οι ντόπιοι αγρότες μαζεύουν τα νερά για να ποτίζουν με τα λάστιχα τα καστανοπερίβολα, το όλο σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό τότε, ελάχιστο το νερό και οι καταρράκτες σχεδόν ανύπαρκτοι.

Στο φαράγγι φτάνεις συνήθως με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να ξεκινήσεις απ' την περιοχή του Κόκκινου Νερού, αριστερά από τον δρόμο που οδηγεί στη βυζαντινή μονή. Εκεί ακολουθώντας τα σημάδια, ένα ανηφορικό μονοπάτι σε ανεβάζει σε 1,5 ώρα περίπου μέχρι τους καταρράκτες.

DSCN5128

DSCN5129

Ο δεύτερος τρόπος είναι να πάρεις τον δρόμο που οδηγεί από Κόκκινο Νερό προς Καρίτσα με το αυτοκίνητο και λίγο πριν την Καρίτσα να ακολουθήσεις αριστερά το χαλικόδρομο. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι το αυτοκίνητο να είναι σχετικά ψηλό ή 4x4 αλλά και πάλι χρειάζεται λίγη προσοχή σε κάποια σημεία για να μη χτυπήσεις σε πέτρες που εξέχουν. Και εδώ ανεβαίνεις ακολουθώντας τα σημάδια και φτάνεις αρκετά ψηλά μέσα στα καστανοπερίβολα.

DSCN8644

DSCN8645

Αφήνεις το όχημά σου και συνεχίζεις με τα πόδια μέσα στο πανέμορφο μονοπάτι που θα ανέβαινες και με τα πόδια από Κόκκινο Νερό. Τα σημάδια δεν σε αφήνουν να χαθείς με τίποτα.

DSCN8661

Το μονοπάτι ανάμεσα στις κουμαριές, τα άρια και τις καστανιές δεν το βλέπει σχεδόν ποτέ ο ήλιος σ' αυτό το κομμάτι της διαδρομής. Από δω σε 45 λεπτά περίπου και με λίγη προσοχή είσαι στο φανταστικό φαράγγι.

Μπορείς να το απολαύσεις όσο θέλεις, να γεμίσεις τις μπαταρίες με εικόνες της φύσης, να νιώσεις αναζωογονημένος, να πλατσουρίσεις στα παγωμένα νερά! Νιώθεις γεμάτος με το μέρος και επιστρέφεις εντυπωσιασμένος. Προσωπικά απόρησα πώς κινούμαι στην ευρύτερη περιοχή των παράλιων της Λάρισας σχεδόν 25 χρόνια τώρα και μόλις τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα αυτόν τον παραμυθένιο τόπο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι εδώ έρχονται γκρουπ οργανωμένα από γραφεία που ασχολούνται με αναρριχήσεις, καταβάσεις με σκοινιά και άλλα αντίστοιχα σπορ.

DSCN8669

DSCN8706

Επιστρέφεις και είτε η Καρίτσα (το μπαλκόνι του Αιγαίου) είτε οι πανέμορφες παραλίες της περιοχής σε περιμένουν να σε δροσίσουν ή να σε ζεστάνουν αν τυχόν μπήκες στα παγωμένα νερά της Καλυψώς.

DSCN8744

DSCN8749

Μ' αρέσει | 2012