Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγναντεύοντας το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους με τη συντροφιά των θεών

Αγναντεύοντας το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους με τη συντροφιά των θεών

Πανσέληνος: Σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος... η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ότι ο Ήλιος, και τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. (Πλήρης ορισμός εδώ)

Πανσέληνος: Χιλιοφωτογραφημένη, χιλιοτραγουδισμένη, ρομαντική... Μια αφορμή για να επισκεφτούμε ένα μέρος με όμορφη θέα, με θέα στο φεγγάρι. Κι αν η πανσέληνος είναι του Αυγούστου, έχουμε μια εξαιρετική αφορμή να παρευρεθούμε σε μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμή του πιο μεγάλου φεγγαριού σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραλίες... παντού!

Αλλά υπάρχει και άλλη ιδέα. Διαφορετική, ανατρεπτική, θέλει τρέλα και τόλμη. Αν δεν έχεις, μην προχωράς πιο κάτω. Αν πάλι σ' αρέσει το άγνωστο, το καινούριο, το διαφορετικό, συνέχισε να διαβάζεις.

Για να είσαι εδώ, σ' αρέσει... άρα, μην μείνεις στο μπαλκόνι σου, στην παραλία ή σε ρομαντικά εστιατόρια να δεις το φεγγάρι. Τόλμησε να πας όσο πιο κοντά του μπορείς.

Αυτό κάναμε κι εμείς πέρυσι στην αυγουστιάτικη πανσέληνο του 2014. Πήγαμε όσο πιο κοντά του μπορούσαμε... Φτάσαμε στα 3 περίπου χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα, στις κορυφές του Ολύμπου ικανοποιώντας την ανήσυχη φύση μας και δίνοντας τροφή στη ρομαντική ψυχή και τον φωτογραφικό μας φακό.

Όσα ακολουθούν είναι μια ένδειξη της μεγαλοπρέπειας του τοπίου και της αλησμόνητης εμπειρίας μας.

 MG 9297
Ο Όλυμπος από τα πεδινά του Λιτοχώρου, τα χαράματα, λουσμένος σ' ένα μαγευτικό φως. Δεν δείχνει τόσο μακριά.

 MG 9331
Ανεβαίνοντας, στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής, μέσα σε πυκνό, πανέμορφο δάσος.

 MG 0145

 MG 9309
Ο καιρός στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής θύμιζε ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

 MG 9550

 MG 9578
Από την περιοχή του Λαιμού και μετά, καθώς το υψόμετρο αυξάνεται, το κρύο κι η ομίχλη σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή του έτους. Τα "ψηλά" του Ολύμπου είναι ένας άλλος κόσμος, με το δικό του κλίμα.

 MG 9558
Πλησιάζοντας το Οροπέδιο των Μουσών, στο τέλος του "Λαιμού".

 MG 9610
Πρωτοαντικρύζοντας το Οροπέδιο των Μουσών, ένα μέρος που περιγράφεται με ακρίβεια μόνο με μία λέξη: ΕΠΙΚΟ.

 MG 9614
Διασχίζοντας το Οροπέδιο των Μουσών με κατεύθυνση προς το ορεινότερο καταφύγιο της Ελλάδας, το Γ. Αποστολίδης, στο οποίο διανυκτερεύσαμε.

 MG 9776
Σε ένα βραχώδες και φαινομενικά αφιλόξενο κατά τ' άλλα περιβάλλον, συναντάς μοναδικά δείγματα ζωής, αρκεί να κοιτάξεις προσεκτικά τριγύρω σου.

 MG 9887 8 9hdr Edit Edit
Η καθαρή ατμόσφαιρα, ο ήλιος του καλοκαιρινού δειλινού και οι άγριες βουνοκορφές κανουν τη θέα μοναδική.

 MG 9690
Τα αγριόγιδα του Ολύμπου, εμφανισιακά θυμίζουν τα "Κρι-κρι" της Σαμαριάς στην Κρήτη, αποτελούν ωστόσο ενδημικό είδος της περιοχής.

Η νύχτα πέφτει αργά και είναι πολύ φωτεινή, ακόμη και "ο θαλάσσιος δρόμος" του φεγγαριού στο Αιγαίο ξεχωρίζει από δω ψηλά.

olympos moonrise 2 of 1
Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος ανατέλει πάνω απ' τον Όλυμπο. Συνοδοιπόροι μας στο Οροπέδιο των Μουσών "πιάνουν" τις γύρω κορυφές για να την θαυμάσουν.

Το επόμενο πρωί

 MG 0016
Ο Αυγουστιάτικος ήλιος, όπως φαίνεται απ' τον Προφήτη Ηλία, ανατέλλοντας πάνω απ' το Αιγαίο.

Στον δρόμο της επιστροφής, όπου τελικά χρειάστηκε λίγο ωτοστόπ, πράγμα εύκολο με την ποιότητα του κόσμου που μαζεύει ο Όλυμπος.

 MG 0107
Σημάδια ανθρώπινης παρουσίας, σύμφωνα με την παράδοση, για καλή τύχη στον συνοδοιπόρο, δίπλα στη φυσική μεγαλοπρέπεια του βουνού που αντικρίζει τον πρωινό ήλιο πάνω απ' το Αιγαίο.

 MG 0142
Κι εκεί που, ολοκληρώνοντας σχεδόν το δρόμο της επιστροφής για τα Πριόνια, νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, ο Όλυμπος δεν σταματάει να σου χαρίζει μοναδικές εικόνες.

Υγ. Γι' αυτή την εκδρομή χρειάζεται διανυκτέρευση είτε σε σκηνάκι είτε σε καταφύγιο. Εμείς μείναμε στο ορεινότερο καταφύγιο της Ελλάδας, το Γ. Αποστολίδης. Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας στo Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μ' αρέσει | 2012