Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραχανότο

Τραχανότο

Μετά τον τραχανά βελουτέ, τι θα λέγατε για ένα τραχανότο;

Πρόκειται για την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω κόκκινο τραχανά. Οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχα ούτε καν δοκιμάσει την κόκκινη εκδοχή του. Αφορμή για αυτό στάθηκε μια gourme βραδιά με τραχανά. Μετά την "επιτυχία" του τραχανά βελουτέ, αγαπημένοι φίλοι ζήτησαν την συμβολή μου σε μια βραδιά κουζινοπειραματισμών με βάση το παραδοσιακό αυτό ελληνικό ζυμαρικό. 

Ένα από τα πιάτα που ετοιμάσαμε παρέα ήταν το κόκκινο πικάντικο τραχανότο, με βάση τον ξινό και πικάντικο τραχανά από την Ανδρίτσαινα Ηλείας. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν απλά και συνήθως τα έχουμε στην κουζίνα μας. Ο χρόνος προετοιμασίας δεν ξεπέρασε τα 20 λεπτά. Το αποτέλεσμα, ένα απλό, γρήγορο και προπάντων γευστικό ελληνικό πιάτο. 

Υλικά:

  • 250γραμ. ξινός τραχανάς
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Σπιτικό χυμό τομάτας
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο αλάτι
  • Τυρί φέτα
  • Βασιλικός

Εκτέλεση:

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
  2. Σε μια κατσαρόλα, μεσαίου μεγέθους, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό τομάτας, 500ml νερό, αλάτι και πιπέρι
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τον τραχανά 
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά όσο παραμένει ακόμη υδαρές
  6. Σερβίρουμε, προσθέτοντας φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα φρέσκου βασιλικού

trahanas red

Tips:

  • Εάν προτιμάτε την εκδοχή της σούπας, απλά προσθέστε περισσότερο νερό και αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά νωρίτερα.
  • Εάν δεν έχετε χυμό τομάτας, δοκιμάστε αυτή την εκδοχή με την προσθήκη φρέσκιας ντομάτας, την οποία αρχικά ψιλοκόβετε και στη συνέχεια την περνάτε από το μπλέντερ.
  • Πειραματιστείτε και με περισσότερα μυρωδικά.

Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!

Μ' αρέσει | 2012