Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Λουίζα αγάπη μου

Πόσο σε ευχαριστώ που κάθε φορά που παρασύρομαι και γεμίζω το στομάχι μου παραπάνω από όσο αντέχει, έρχεσαι στο νου μου εσύ... σε πίνω και διώχνεις μακριά το φούσκωμα και τη δυσπεψία... Ελπίζω να μη μου λείψεις ποτέ!

 

Η λουίζα είναι ένα από τα βότανα που προτιμώ και το τιμώ σε διάφορες περιπτώσεις. Όταν θέλω απλώς να απολαύσω ένα ζεστό ρόφημα, αναμειγνύω διάφορα βότανα. Χρησιμοποιώντας ως βάση το τσάι του βουνού, προσθέτω και άλλα βότανα που έχω στο ντουλάπι μου, ανάμεσα στα οποία και η λουίζα με το ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Όταν πάλι έχω φάει λίγο παραπάνω ή κάτι με έχει ενοχλήσει και μου δημιουργεί φούσκωμα ή δυσφορία στο στομάχι, ένα ζεστό ρόφημα με βάση τη λουίζα μπορεί να μου προσφέρει άμεση ανακούφιση. Γενικά, είναι μερικά βότανα που δε λείπουν ποτέ από την κουζίνα μου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η λουίζα, που τα τελευταία καλοκαίρια την καλλιεργώ και σε γλάστρα. Φέτος είναι η πρώτη φορά που λόγω της συνεπούς μου συμπεριφοράς προς το φυτό, αποξήρανα μερικά φύλλα και έχω τη δική μου ευωδιαστή λουίζα! Κι είναι αληθινά ευωδιαστή, η πιο μυρωδάτη λουίζα που έχω πιει!

Το άρθρο αυτό είναι προς τιμή του υπέροχου αυτού βότανου και μας δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.

Το επίσημο όνομα του φυτού είναι lippia citriodora ή Aloysia cirtodora και είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει το πολύ στα 2 μέτρα. Με προέλευση από τη Λατινική Αμερική - ευτυχώς για μας -, έφτασε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα μ.Χ. από Ισπανούς εξερευνητές. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδανικά τότε συλλέγεται. Το άρωμά της θυμίζει λεμόνι και βρίσκει πολλές χρήσεις στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τον καλλωπισμό.

Περισσότερο γνωστή στο ισχυρό φύλο είναι ως βότανο που ωφελεί στο αδυνάτισμα και στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Τώρα, αν με ρωτάτε και μιλώντας εμπειρικά, πώς να σε αδυνατίσει το καημένο το φυτό ή να απομακρύνει την κυτταρίτιδα, αν προηγουμένως έχεις περιδρομιάσει κάθε λογής λιχουδιά; Βάσει εμπειρίας πάντως μπορώ να σας πω πως καταπραΰνει το στομάχι και το ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα, γι αυτό και είναι ιδανικό σε περιπτώσεις δυσπεψίας και φουσκωμάτων.

Μιλώντας γενικά πάντως, όπως βρίσκουμε στο vita.gr η λουίζα θεωρείται ότι:

- Μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στο αδυνάτισμα, καθώς λιώνει το λίπος, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
- Καταπραΰνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, γι' αυτό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος, κολικού του στομάχου και εντερικών διαταραχών.
- Έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται αποτελεσματική σε περίπτωση διάρροιας ή αιμορραγίας.
- Συγκαταλέγεται στα τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας την ένταση και το στρες.
- Συστήνεται σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος.
- Είναι γνωστή για τη διουρητική της δράση, γι' αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθιάσεις). Ωστόσο, επειδή ρίχνει την πίεση, καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υπότασης, εγκυμοσύνης και θηλασμού.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί έγχυμα λουίζας για τον καθαρισμό του προσώπου.
- Με τη μορφή ελαίου συμβάλλει στην επούλωση των πληγών.
- Έχει παρατηρηθεί ότι ανακουφίζει από ημικρανίες, νευρικούς πόνους και πόνους στα αφτιά.
- Χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Με τόσα καλά που κάνει, δεν μπορούμε να μην έχουμε λουίζα στο σπίτι μας!

Γενικά, μπορούμε να προμηθευτούμε γλαστράκια με λουίζα από φυτώρια και πλανόδιους πωλητές φυτών ή από τους ανθοπώλες στις λαϊκές αγορές, με σκοπό να χρησιμοποιούμε φρέσκα φύλλα ή να τα αποξηράνουμε. Αν πάλι δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στη φροντίδα του φυτού, μάλλον είναι προτιμότερο να αγοράσουμε το βότανο έτοιμο αποξηραμένο από καταστήματα με βιολογικά είδη ή ακόμα και από φαρμακείο, όπου μπορούμε να τη βρούμε και σε μορφή αιθέριου έλαιου.

Επί του πρακτέου:

Σε κάθε περίπτωση, κάθε που νιώθουμε φουσκωμένοι, βράζουμε νερό, ρίχνουμε μέσα λίγα φύλλα από το βότανο, τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και όταν τα αφαιρέσουμε έχουμε το τέλειο χωνευτικό, ανακουφιστικό αφέψημα! Αν θέλουμε να είναι λίγο πιο γλυκό, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι. 

Αν πάλι εκτός από δυσπεψία, έχουμε και αϋπνία, μπορούμε εκτός από φύλλα λουίζας, να προσθέσουμε και λίγη λεβάντα στο ρόφημα. 

Σε περίπτωση πληγής, αν διαθέτουμε και αιθέριο έλαιο λουίζας, μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι και να το ακουμπήσουμε πάνω στην πληγή για να εκμεταλλευτούμε την επουλωτική δράση του μαγικού βότανου. Βέβαια, προφανώς θα χρειαστεί να επαναλάβουμε 2-3 φορές την ημέρα για άμεσα αποτελέσματα.

 

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
07.01.2013
Μια διαφορετική πρόταση

Τι γνωρίζετε για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων; Και πόσα ακόμα θα θέλατε να μάθετε;

Περισσότερα...
09.06.2013
Τι να φορέσω;

H Blair Eadie ξαναχτυπά.. με άκρως καλοκαιρινό look, το οποίο ονομάζει "americana".

Περισσότερα...
20.11.2012
Αξία σε απλές καθημερινές συνήθειες

Δε χρειάζεται να είναι μια ιδιαίτερη περίσταση για να κάνουμε κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητά μας.

Περισσότερα...
06.05.2013
Εξόρμηση στη λίμνη Ζηρού

Αργίες σήμερα και αύριο για αρκετούς, ο καιρός προβλέπεται εξαιρετικός και δεν έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε σπίτι.. Ακόμη και όσοι δεν πήγαμε κάποια εκδρομή αυτές τις μέρες και δεν είμαστε έτοιμοι για τα πρώτα μπάνια, η μέρα είναι ιδανική για μια κοντινή εξόρμηση στη φύση..για καφέ ή φαγητό ή απλά ένα περίπατο. Βρείτε την κοντινότερη λίμνη ή το πλησιέστερο ποτάμι ή βουνό και.. βγείτε να πιάσετε τον Μάη..

Περισσότερα...
16.12.2014

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού "Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2015"

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού "Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2015"

Ο δεύτερος διαγωνισμός μας έληξε.

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε και αναδείχθηκαν οι δυο τυχερές νικήτριες που κερδίζουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2015".

Περισσότερα...
25.02.2014

Milan Fashion Week 2014

Milan Fashion Week 2014

Πέντε διαφορετικές εμφανίσεις που τράβηξαν την προσοχή μας κατά την εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο (18-23 Φεβρουαρίου).

Περισσότερα...
08.09.2014

Τα πλεκτά της γιαγιάς στο κεφαλάρι του κρεβατιού

Τα πλεκτά της γιαγιάς στο κεφαλάρι του κρεβατιού

Πόση χαρά μπορεί να πάρουν οι γιαγιάδες αν υιοθετήσουμε αυτή την άποψη στο κεφαλάρι του κρεβατιού ή για την ακρίβεια στον τοίχο πάνω από το κεφαλάρι...

Περισσότερα...
11.06.2013
Keep calm summer is almost here

Αχ αυτή η Τρίτη... που φαίνεται τόσο κοντά στο σαββατοκύριακο που πέρασε και τόσο μακριά από το σαββατοκύριακο που έρχεται και που περιμένουμε με ανυπομονησία!

Περισσότερα...
05.04.2016

Η τούρτα της κόρης

Η τούρτα της κόρης

Μαθημένοι από τον γιο δεν είχαμε και ιδιαίτερο πρόβλημα στις τούρτες για τα γενέθλιά του – άντε μέχρι και τρίτη/τετάρτη Δημοτικού. Κανένας σκαντζόχοιρος (κορμός-μωσαϊκό με καθαρισμένα αμύγδαλα για αγκάθια), κανένα απλό παγωτό με γραμμένη την ομάδα του...φτάσαμε στα 11. Πλέον οι τούρτες και τα κεράκια «είναι για μωρά».

Και το κορίτσι το «ξεγελάσαμε» μέχρι τα τρίτα του γενέθλια. Πεταλούδες, πασχαλίτσες (φυσικά με κορμό-μωσαϊκό και χρωματιστή τρούφα ή/και smarties). Στα τέταρτα όμως ήταν ανένδοτη: ΘΕΛΩ ΤΟΥΡΤΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ!!!. Ό,τι πεις πριγκιπέσσα μας... και το google πήρε φωτιά. Καταλήξαμε στην πιο εύκολη. Μην αποθαρρύνεστε από την ομορφιά της – αλήθεια είναι πολύ εύκολη!

Περισσότερα...
04.02.2013
Όσοι τη χαρά γνωρίζουν, όταν τη μοιράζονται κερδίζουν - η ευτυχία γεννήθηκε δίδυμη. 

Λόρδος Βύρων, 1788 - 1824, Άγγλος ποιητής και ένας από τους σημαντικότερους φιλέλληνες. 

Περισσότερα...
28.12.2013
Lynn Anderson - Rose Garden

Ένα από τα τραγούδια που αγαπώ να ακούω... "Rose Garden" από τη Lynn Anderson.

Περισσότερα...
21.12.2012
Μύρισε Χριστούγεννα..

Xθες η μητέρα έφτιαξε κουραμπιέδες και μελομακάρονα και μύρισε το σπίτι Χριστούγεννα! 

Περισσότερα...
25.11.2012
Παγκόσμια Ημέρα...

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

30.11.2013
Θα περπατήσουμε παρέα στη Λεωφόρο Νίκης;

Αυτή την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2013 η Λεωφόρος Νίκης γίνεται και πάλι πεζόδρομος και ετοιμάζεται να υποδεχτεί χιλιάδες πολίτες χωρίς αυτοκίνητα.

Περισσότερα...
05.08.2013
Τι να φορέσω;

To καλοκαίρι το λευκό είναι το αγαπημένο μας χρώμα. Και αυτή είναι μια από τις εμφανίσεις που μας αρέσει πολύ!

Περισσότερα...
01.06.2013

David Garrett - Viva La Vida

David Garrett - Viva La Vida

Ένα video clip γεμάτο χρώματα!

Περισσότερα...
15.03.2014

The Lumineers - Stubborn Love

The Lumineers - Stubborn Love

Άλλο ένα αγαπημένο κομμάτι από τη folk-rock μπάντα "The Lumineers" το Denver του Colorando.

Περισσότερα...
28.07.2013
Ψάρια στη σχάρα και άλλοι καλοκαιρινοί μεζέδες: Αγαπημένο γεύμα

Ένα από τα πιο γευστικά και πιο αγαπημένα γεύματα του καλοκαιριού από τότε που άρχισα να εκτιμώ την αξία των ψαριών είναι τα ψάρια είτε τηγανητά είτε στο φούρνο είτε ψημένα στη σχάρα. Ιδιαίτερα όταν ο ψήστης είναι καλός και όταν εκτός από ψήστης είναι και ψαράς και τα ψάρια είναι φρεσκότατα, τότε τι να πω... Δεν υπάρχουν λόγια.

Περισσότερα...
12.09.2013
Στην κουζίνα..

Σε αυτήν την κουζίνα μας αρέσουν πολύ:

Περισσότερα...
29.10.2014

Ένα διαφορετικό κεφαλάρι

Ένα διαφορετικό κεφαλάρι

Ένα χαλάκι ψάθινο, στρόγγυλο ή ορθογώνιο μπορεί να αλλάξει θέση...

Περισσότερα...
06.03.2016

Νέος Διαγωνισμός για ένα σετ περιποίησης προσώπου από την Olea

Νέος Διαγωνισμός για ένα σετ περιποίησης προσώπου από την Olea

Πριν λίγες μέρες σας είπα για το πόσο ευχαριστημένη έμεινα με τη χρήση των προϊόντων Olea και σας υποσχέθηκα νέο διαγωνισμό!

Ήρθε η ώρα λοιπόν! Δύο σαπούνια ελαιόλαδου και μία κεραλοιφή υπόσχονται να σας περιποιηθούν με τον πιο φυσικό τρόπο και ανυπομονούν να βρουν το νέο τους σπίτι.

Περισσότερα...
19.01.2014

Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο

Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο

Άλλη μια ωραία πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής για μικρά και μεγάλα παιδιά που μας αρέσει πολύ!

Περισσότερα...
25.04.2014

Ένας rock γάμος

Ένας rock γάμος

Το Πάσχα πέρασε και η εποχή των γάμων ξεκινά και πάλι. Μελλοντικά ζευγάρια και κυρίως μέλλουσες νυφούλες αναζητούν το ύφος του γάμου, το νυφικό, τον ιδανικό στολισμό, εκκλησία και αίθουσα... Μια μεγάλη λίστα, με την οποία έχουμε κατά καιρούς ασχοληθεί σε ποικίλα posts με θέμα το γάμo, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σήμερα σας έχουμε μια ακόμα πολύ όμορφη πρόταση για έναν rock γάμο, όπως τον αργάνωσε ένα αγαπημένο φιλικό μας ζευγάρι.

Περισσότερα...