Χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες
Χριστούγεννα χωρίς γλυκά γίνονται; Δεν γίνονται!
Έτσι, μετά τα μελομακάρονα της Σοφίας και τα κουλουράκια κανέλας, ήρθε η ώρα για τους κουραμπιέδες της μητέρας! Το είχα υποσχεθεί άλλωστε, έναν χρόνο πριν ότι φέτος θα είμαι δίπλα της κατά την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων.
Ακολουθεί λοιπόν η συνταγή που εφαρμόζει κάθε χρόνο η μητέρα με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία.
Υλικά για 60 τεμάχια:
- 250 γραμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γραμ. φυτική μαργαρίνη
- 2 κούπες άχνη ζάχαρη (Μισή κούπα για τη γέμιση και το υπόλοιπο για το πασπάλισμα)
- 1 βανίλια σε σκόνη
- 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα ψημένα αμύγδαλα χωρίς φλούδα
- 4-5 κούπες αλεύρι
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη στο μίξερ για περίπου για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το βούτυρο
- Προσθέτουμε μισή κούπα άχνη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάμε το χτύπημα
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με το χέρι
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, προσπαθώντας να έχουν όλοι το ίδιο μέγεθος, και τους τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος
- Για να κρατάνε κάπως την άχνη, κάνουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση
- Ψήνουμε στους 170 σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά
- Αφού κρυώσουν αρκετά πασπαλίζουμε με άχνη
Καλή επιτυχία και γλυκά Χριστούγεννα!
Υ.γ.: Φέτος ήμουν καλό παιδί και τήρησα τις υποσχέσεις μου. Για να δούμε.. θα με θυμηθεί ο Άγιος Βασίλης;